Lucy Clarke: Haaksirikkoutuneet

 

Ei vieläkään merkkiä hänen sisarestaan. Hän nappasi puhelimen taskusta, ruutu tuijotti häntä tyhjänä. Ei viestejä. Ei vastaamattomia puheluja.

Lucy Clarke: Haaksirikkoutuneet, 394 s. - suom. ilm. 2024 - The Castaways 2021 - suomennos: Kristiina Vaara - kansi: Claire Ward - Otava

Dekkariviikkoni neljäs teos ilmestyy tänään. Aiempiin kirjoihin linkit alempana.

Sisarukset Erin ja Lori ovat matkustaneet Lontoosta Fidžille. Tarkoitus olisi viettää upea loma luksushotellissa, levätä ja nauttia elämästä. Vielä aamulla pitäisi nousta koneeeseen, joka veisi matkustajansa saariston kaukaiseen kaakkoiskolkkaan.

Erin ja Lori olivat illallispöydässä riidelleet ja Lori on suutuspäissään lähtenyt jonnekin. Seuraavana aamuna kun jatkolento lähtisi ei sisarta kuulu, ei aamiaiselle eikä lentokentälle. Erin odottaa viimeiseen asti ja päättää sitten astua koneeseen. Lori saisi luvan tulla perässä.
Mutta kone ei ikinä saavu perille, eikä siitä kuulla yhtään mitään.
- Tietoa oli niin vähän - ei  mustan laatikon tallennetta, ei koneen hylkyä, ei näköhavaintoja - että kone vaikutti yksinkertaisesti kadonneen kuin tuhka tuuleen.

Eriniä on vaivannut sisaren ja koneen kohtalo. Vaikka kaksi vuotta on kulunut, ei Erin usko sisarensa kadonneen lopullisesti. Toivoa ei saa menettää. Sitten tapahtuu jotakin:
- Mitään uutta tietoa ei ole tullut kuukausiin. Juttu on kylmä kuin kivi. 
Minun täytyy nähdä otsikko. Nousen ylös, astun vaunun poikki. "Saanko..." sanon ja käteni ojentuu. Nainen henkäisee, vetää lehden rintaansa vasten ja - samalla hetkellä - näen sen, koko leveän otsikon, painettuna lehteen mustilla kapiteelikirjaimilla.

Voiko lehden artikkeli olla totta? On tai ei, niin Lori - toimittaja kun on - päättää lähteä Fidžille. Mitä artikkelissa kirjoitettiin ja olisiko mahdollista, että joku koneen matkustajista saattaisi sittenkin olla elossa tai onko jossain joku, joka tietäisi koneen kohtalosta?
--------
Aihe on mielenkiintoinen, etenkin kun tosielämässäkin kone saattaa kadota, kuten kävi Malaysia Airlinesin lentokoneelle. Tosi pelottava ajatus, jota ei pidä miettiä ainakaan koneessa istuessa.
Tarina etenee sujuvasti vuorovetoa Lorin ja Erinin kertomana. Kirjassa on myös paljon luontokuvauksia, joista pidin. Kiinnostavaa on myös seurata, miten ihmismieli muuttuu ääriolosuhteissa. Sen sijaan en pitänyt ylettömästä vittujen hokemisesta. 

Tarinasta tuli mieleen William Goldingin romaani Kärpästen herra, joka kertoo siitä miten englantilaiset koulupojat muuttuvat asuessaan keskenään autiolla saarella lento-onnettomuuden jälkeen. Teos teki aikanaan minuun niin suuren vaikutuksen, että ko. tarinaa on vaikea peitota. Tämä tarina hävisi Kärpästen herralle, mutta sen verran kiiinnosti, että halusin tietää miten saarelle jääneet toimivat, mitä salaisuuksia heillä mahdollisesti on ja tietysti mikä on loppuratkaisu.

Minuun kirja ei ihan kolahtanut, mutta sinä saatat pitää. Ota vaikka lomalukemiseksi, sillä siihen tämä psykologinen trilleri on oiva.

Tarina on saanut inspiraationsa tositapauksesta, jossa Malaysia Airlinesin lentokone katosi vuonna 2014.
Googlasin vähän: Konetta on etsitty muutamaan otteeseen, mutta etsinnät lopetettu tuloksettomina. On todettu koneen syöksyneen toistaiseksi tuntemattomasta syystä Intian valtamereen. Koneessa oli 12 miehistön jäsentä ja 227 matkustajaa, joista suuriin osa oli kiinalaisia. Koneen miehistö ei ollut ilmoittanut lennonjohdolle ongelmista.

Alkoi sataa. Ensin valkoiset pilvet tiivistyivät, kokoontuivat ja käpertyivät yhteen. Ilma tuntui yhä vain raskaammalta, keräsi painetta. Sitten nousi tuuli, joka puhalsi mereltä ja toi mukanaan tummien pilvien myräkän. Se repi harjat aalloista, räiskytti vettä korkealle ilmaan, meri kävi kiehuvaksi ja vihaiseksi.


++++++
Kirjailija
Lucy Clarke, synt. 1981 Bournemouth, Yhdistynyt kuningaskunta. Asuu Englannin etelärannikolla. Kirjailija sijoittaa teoksensa eksoottisiin kohteisiin. Trillereitä on myyty yli miljoona kappaletta yli 25 kielialueella.

*****
Ilmestyneet suomennokset:
Haaksirikkoiset 2024

-----
Kustantajalle kiitos ennakkokappaleesta. Kirja ilmestyy tänään 13.6.2024
-----

Dekkariviikkoni aiemmat teokset:
- ma 10.6.2024: Elina Backman: Kuinka kuolema kohdataan
- to 13.6.2024 Haaksirikkoiset

Tällä kertaa Kirsin kirjanurkka vetää tapahtuman ja linkin takaa näet myös kaikki mukana olevat blogit, jota on tänä kesänä ainakin 26. 
Kirsin kirjanurkka / Dekkariviikko 2024


Joko sinä kuulut dekkariseuraan, josta tietoa alla:
Dekkariseura on vuonna 1984 perustettu rekisteröity yhdistys, joka toimii rikoskirjallisuuden ja dekkarikulttuurin harrastajien yhdyssiteenä. Seura julkaisee neljästi vuodessa ilmestyvää Ruumiin kulttuuri -lehteä, myöntää vuosittain Vuoden johtolanka -palkinnon edellisvuoden parhaasta dekkarista sekä järjestää erilaisia aiheeseen liittyviä tapahtumia. Seuran toimintaan voi tutustua ja jäseneksi (ja samalla mainion Ruumiin kulttuuri -lehden tilaajaksi) voi liittyä täältä.

Kommentit

Lähetä kommentti