Kale Puonti: Joni, 6. osa & Max Manner: Metsänpeikko

 

Jonissa huumeita ja Metsänpeikossa öiseen aikaan kodeissa vieraileva henkilö.

Ensimmäisen poliisiauton siniset hälytysvalot näkyivät jo jossain Kontulankaarella, mutta kestäisi vielä aikansa ennen kuin ensimmäisellä partiolla olisi selkeä kuva siitä, mitä oli tapahtunut.

Kale Puonti: Joni, 301s. - 6. osa Pasilan myrkky -sarjaan - ilm. 2023 - kansi: Pertti Lämsä -  Storytelin äänikirja - kesto: 6 h 19 min. - lukija: Ville Tiihonen - Bazar

Äänikirjan sisältö kustantajan sivuilta;

'Kaksi laukausta kajahtaa kontulalaisen kerrostalon pihassa, ja mies lyyhistyy kuolleena maahan. Ojanen ja Kurki järjestäytyneen rikollisuuden yksiköstä ovat juuri lopettelemassa työvuoroaan, kun rikosylikonstaapeli Kaartamo antaa komennon takaisin.

Ylitöihin passitettujen miesten saapuessa rikospaikalle huppariin pukeutunut surmaaja on jo kadonnut omille teilleen kenenkään huomaamatta. Ammuttu tunnistetaan mieheksi, joka on ollut poliisin kiikarissa huumebisneksiensä takia, mutta kaduilla hänet tunnetaan paremmin kovamaineisen 900-katujengin pomona.

Vähän myöhemmin myös toisen jengin ykkösmies löytyy ammuttuna. Puheet ilmiliekkeihin syttyneestä jengisodasta yltyvät, mutta Pasilan Myrkylle avautuukin aivan toiseen suuntaan osoittava tutkintalinja, kun ensimmäisen murhan ampuma-aseen omistaja saadaan jäljitetyksi. Eikä se mies kuulu katujengeihin, kaukana siitä."

Mitäpä muuta Joni-kirjasta voi sanoa kuin että vallan mainio autenttisen tuntuinen tarina -  taas! Puonti kirjoittaa tasaisen varmasti hyvää ja tiivistettyä tarinaa. Sarjaa on ollut mukava lukea ja plussana (edelleen), että päähahmo muuttuu joka dekkarissa. Odotan tosin edelleen, että päähenkilö olisi naisoletettu.
Kelpo lukija, neuvokas tarina sekä passeli pituus, näistä on hyvä dekkari tehty!

Lukija hyvä.

++++++
Kirjailija, ent. rikosylikonstaapeli,  huumepoliisi ja MTV3:n rikospaikka ohjelman tekijä
Kale Puonti synt. 1962 Riihimäellä, jossa myös asuu.


Kale Puonti Marja Aarnipuron kirjan julkkareissa keväällä 2024.

*******
Ilmestyneet teokset:
Manni 2020 - Milo 2021 - Saarni 2021 - Aribo 2022 - Fadi 2023 - Joni 2024

Puonti voitti Suomen dekkariseura ry:n vuoden johtolanka 2024 -palkinnon romaanillaan Fadi (Bazar 2023). Fadi on 5. osa Pasilan myrkky-sarjaa. Onnea Kale Puonti!

Tuotantoyhtiö Yellow Film & TV on hankkinut kolmen ensimmäisen kirjan elokuva - ja tv-oikeudet. Kuulin kirjailijalta, että sarja on menossa kaupalliselle puolelle. Harmi, sillä en katso maksukanavia, mutta ehkä koittaa päivä, että sarja näytetään myös ei-kaupallisella kanavalla.

Edit: Minulle kerrottiin, että ensimmäinen kausi Pasilan myrkystä tuli ulos alkuvuodesta Nelosen Ruutu plussalta. - Ei auta minua, sillä Ruutu+ on maksukanava.

Linkit:


Fadi, 5. osa
........
Kurkussa tuntui jotain ylimääräistä, vähän kuin olisi erehtynyt nielemään palan hiekkapaperia. Hemmetti! Heikotus ja muistikatkot, kaikki muutkin kuviteltavissa olevat oireet hikoiluineen ja vapinoineen olivat saada huoneen pyörimään.

Max Manner: Metsänpeikko - ilm. 2020 - kesto: 11t 12min. - lukija: Kirsta Putkonen-Örn - Storytel Original 

Äänikirjan sisältö Storytelin sivuilta:

"Turun seudulla Metsänpeikoksi kutsuttu tuntematon henkilö hiipii ikkunoiden takana ja onnistuu jopa tunkeutumaan talojen sisätiloihin asukkaiden nukkuessa. Metsänpeikko aiheuttaa huolta ja pelkoa, mutta onko hän todella vaarallinen – ja jos on, niin kenelle? Rikosylikonstaapeli Stein Storesenille kasvavaa huolta aiheuttava peikko on Kävelijäjussi. Tämä paras, mutta petollisin ystävä löytyy Johnnie Walker -viskipullosta. Ystävyydestä seuraa jo väistämättä määräaikainen virasta pidättäminen. Viraton mies saa seurata vierestä, kun hänen lähimmät työtoverinsa alkavat saada outoja tervehdyksiä, rautalankaan ripustettuja kuolleita lintuja. Storesenille itselleen jätetään sanallinen, mutta sisällöltään yhtä hämärä viesti: Minä tiedän missä olet. Sinua odottaa yllätys, Stein."

Tarina alkaa Kanadasta 1986 ja jatkuu Turussa vuonna 2019.

Tämän kirjan jälkeen on enää jäljellä yksi dekkari (Succubus, 2020 Storytel Original) ja sitten olen lukenut koko Max Mannerin tuotannon. Tämä ehkä  kertoo jostakin eli siitä, että pidän Mannerin kirjoista, siis muistakin kuin dekkareista. Tosin Metsänpeikko ei kuulu ihan kirjailijan parhaimmistoon, vaikka hyvä onkin.
Olen kehunut kirjailijaa monen monituista kertaa, joten nyt riittää, että sanon: Lukekaa ihmiset, lukekaa Mannerin teoksia.

Aloitin aikoinaan Mannerin tuotantoon tutustumisen Stein Storesenista ja Annika Malmista ja joten on mukavaa, että nämä kaksi ovat palanneet takaisin Idyllin hinnassa.
Huom: Joissakin dekkareissa päähenkilöt kohtaavat, esim. Vapauttajassa Stein ja Anna Mäki.

Lukija eläytyy usein liikaa dekkareissa, mutta tällä kertaa on onneksi hieman himmannut.

+++++++
Kirjailija
Max Manner, syntynyt 1965 Turussa, jossa nykyään asuu. Manner on asunut vuosia myös Luxemburgissa, jossa toiminut myös matkanjärjestäjänä ja oppaana suomalaisryhmille.

Kirjailija Helsingin Kirjamessuilla 2023.

***********
Ilmestyneet teokset:
Komisario Anna Mäen tutkimuksia:
Revanssi 2007 - Demi-Sec 2008 

Annika Malm -trilogia:
K18  2009 - 72 h 2010 - 13. huone 2011

Vapauttaja-sarja, Stein Storesen:
Vapauttaja 2012 - Räsynukke 2013 - Bandiitti 2014 - Jääkyynel 2015 - Osiris 2016

Harri Hirvikallio-sarja
Loiset 2017 - Matador 2019 - Kipuraja 2020 - Aavesärky 2021 - Turvasana 2022 - Hermopeli  2023
Tulossa: Harha - ilm. 30.8.2024 

Linkit neljään Hirvikallioon:

Turvasana, 5. osa

Aavesärky, 4. osa
(Bonuksena Jarkko Sipilän Kahdesti tapettu - viim. osa)Proosat
Mayra 2017 (ihmissuhderomaani)  - Kadotettujen kahvila 2018 
Linkki: Kadotettujen kahvila   

Muuta:
Suomen ensimmäinen interaktiivinen verkkodekkari Revontulet vuonna 2008. Tämä kirjailijan tuunaama (lue: editoima) dekkari ilmestyi myös jatkosarjana facebookissa  (Revontulet Re-Mix -ryhmässä) syksyllä 2017. 
Suomen ensimmäinen Twitteriin 2015 sovitettu rikosnovelli Rysälä & Esola
kokoelmasta Brysselin Esso 2012

Storytel Originalin dekkareita: (Mukana Stein Storesen, Anna Mäki ja Annika Malm)
Metsänpeikko 2020 - Succubus 2020 - Idyllin hinta 2023
Tulossa: Musta liitto - ilm. 2025 (jatkoa Idyllin hinnalle)

Linkki: Idyllin hinta
(Bonuksena Pekka Hiltusen Susipiste - päätösosa)

--------
Äänikirjapalvelun maksan itse.

Kommentit

  1. Joni on minusta Puontin huippukohta kirjailijana. Koko ajan on parannettu, mutta nyt uskallettiin huijata lukijaa ja viedä epäilyt sinne ja tänne. Rakenteellisesti hyvin hallittu teos. Ainoa Puontin heikkous on melko kirjakielinen ja siten töksähtelevä dialogi.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti