Kale Puonti: Aribo, 4. osa - dekkari

"Tämä on kuin etsisi havunneulaa suosta, aivan turhaa duunia", Pesonen tuhahti ja käänsi siviilipoliisiauton Pengerkadulta Helsinginkadulle. 

Kale Puonti: Aribo, 287 s. - ilm. 2022 - 4. osa Pasilan myrkky -sarjaan - kansi: Perttu Lämsä - Bazar

Iäkäs ja suht varakas Siiri Aalto on onnellinen. Afganistanissa palveleva komea amerikkalaisupseeri oli löytänyt Siirin Facebookista ja alkanut lähetellä lemmekkäitä viestejä. Upseerin olisi pitänyt tulla käymään jo viikkoja sitten, mutta miehestä ei ole kuulunut mitään vähään aikaan eli sen jälkeen kun Siiri oli lähettänyt 60 000 euroa. Entä oliko Siiri "joutunut" lähettämään lisää rahaa?
Siirin Pekko-poika haistaa palaneen käryä, mutta äiti ei usko huijaukseen. 

Nigerialainen Samuel Aribo kuuluu Black Axe eli suomalaisittain Musta kirves -nimiseen rikollisjärjestöön, joka on laajentanut toimintansa jo Suomeen asti. Poliisit olivat Ruotsissa tehneet iskun kerrostaloon, jossa Aribo ja muut jäsenet majailivat. Niinpä ryhmän Aribo ja Ola Udo ovat joutuneet Suomeen pyörittämään huume- ja ihmiskauppatoimintaa.

Aribo on taitava remonttimies ja hän oli aina halunnut rakentaa taloja ja olla lähellä perhettään. Sen sijaan Aribo on nyt roisto tai oikeammin on roisto olosuhteiden pakosta. Pakko ansaita rahaa tavalla tai toisella, sillä mies haluaa lähettää rahaa omaisilleen. 
Aribo  tekee mitä käsketään, mutta vastentahtoisesti. Ja jotta rikollisryhmä saataisiin pysymään kasassa, niin jäseniä pelotellaan mustalla magialla, voodoolla sekä omaisten tappamisella Nigeriassa. 

Tarinassa mukana tutut poliisit väkivalta-, huume- ja ihmiskauppapuolelta, mm. Kosti Kaartamo, edelleen väsynyt perheenisä Mikko Louhela sekä omanlaisensa tanssia Irmansa kanssa harrastava Kalle Pesonen.

Oliko tämä sarjan paras dekkari? Pidin kyllä jo edellisestäkin, mutta ehkä Aribo vie pienoisen voiton. Pidin tarinassa etenkin siitä, että varsinaisen poliisi/rosvo -tarinan lisäksi Puonti on kehitellyt hyvän rinnakkaisjuonen, jossa poliisi saa apua yllättävältä taholta. Mistä, enpä paljasta.  

On myös mukavaa, että kussakin dekkarissa on oma päähenkilönsä ja poliisit pysyvät samoina. Tosin, koska kaikissa osissa on nyt päähenkilönä mies, niin odotan milloin on vuorossa naisoletettu. 
Mukava sarja, jonka lyhyet luvut helpottavat lukemista. Tarinat ovat uskottavia eikä niissä ei ole turhanpäiväistä jaaritusta. Väkivallalla ei mässäillä, vaikka kirjailijalla olisi varmaan aikamoisia tositarinoita joista voisi ammentaa. Tekstissä mukana myös ripaus huumoria.
Suositus tälle sarjalle, jota voi mielestäni lukea itsenäisinä teoksina, vaikka tiettyjen poliisien yksityiselämää käsitelläänkin. Seuraavaa osaa odotellessa. 

++++++
Kirjailija, ent. rikosylikonstaapeli ja huumepoliisi
Kale Puonti synt. 1962 Riihimäellä, jossa myös asuu.

Kuvasin kirjailijan Helsingin kirjamessuilla syksyllä 2021.


*******
Ilmestyneet teokset:
Manni 2020 - Milo 2021 - Saarni 2021 - Aribo 2022
Tulossa: 5. osa eli Fadi ilmestyy 9. tammikuuta 2023

Linkit teoksiin:

(Bonuksena Jari Salosen Ristilukki)

(Bonus: Pekka Hyyti: Tuonen morsian)
 

Kommentit

  1. Puonti on kyllä parantanut kirja kirjalta. Ensimmäistä pidin sekavana, mutta Aribo oli jo kelpo teos. Todella ihanaa, että näitä voi lukea epäjärjestyksessä kun sattuu käsiinsä saamaan. Sarjat osaavat olla hyvin uuvuttavia.

    VastaaPoista
  2. Ensinmäisessä oli lisäksi aivan liikaa nimettyjä henkilöitä. Esikoinen on aina esikoinen ja Puonti paransi.
    Olen jo pitkään ollut hieman kyllästynyt sarjakirjoittamiseen, etenkin kun sitä tekee suurin osa kirjailijoista. Kaikkia ei ehdi lukemaan, joten monet joutuu hyvästelemään. Kirjailijoiden itsenäisiä teoksia voisi lukea, mutta sarjat ja niiden myötä kirjailijat jäävät.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti