Max Manner: Idyllin hinta, 1. osa & Pekka Hiltunen: Susipiste, 5. osa (päätösosa)

Mannerin kirjoittama Annika Malm on palannut takaisin. Susipiste puolestaan päättää suositun Studio -sarjan. 

Viisainta ottaa malja kuolemalle, kun se on vielä mahdollista.

Max Manner: Idyllin hinta, 1. osa Vaxholm -sarjaan - ilm. 2024 - Storytel Original -  kesto: 11 t 8 min - lukija: Juha Rajalin

Äänikirjan sisältökuvaus kustantajan sivuilta:
Minusta kuvauksessa on kerrottu liikaa, joten lue omalla vastuulla. Minä en lukenut (onneksi) sisältöä ennen kuuntelua.

"Erityisoperaatioihin erikoistunut Annika Malm tunnettiin aiemmin keinoja kaihtamattomana ja kylmähermoisesti tehtäviinsä suhtautuvana poliisina. Sittemmin elämä on tasaantunut kuvankauniille Vaxholmin saarelle Tukholman saaristoon. Annika toimii suurlähetystön tulkkina, hänen kumppaninsa Mathias johtaa taksivenebisnestä ja heidän viisivuotias poikansa käy esikoulua. Elämä kukoistaa, ainakin näennäisesti. Annikan kasvatti-isovanhemmat Eva ja Lars saapuvat saarelle pyhien viettoon. Painajainen kuitenkin alkaa, kun isovanhemmat löydetään hotellin edustalta lumeen hautautuneina. Annika päättää ensin selvittää rikoksen itse, mutta päätyy kutsumaan avukseen turkulaisen tuttavansa Stein Storesenin. Annikan ja Steinin suhde ei ole mutkaton, mutta sitä eivät ole kuolemantapauksetkaan. Annika joutuu keskelle vanhaa rikosvyyhtiä, joka kylvää pelkoa ja kuolemaa tänäkin päivänä. Tutkinnan tiimellyksessä historian verhot raottuvat entisestään, kun Annika saa vihiä omasta taustastaan. Menneisyys kääntyy päälaelleen eikä mikään ole enää niin kuin ennen. ..... Olipa yllättävä alku! Ihan tällaista en odottanut, että löytyneet kuolleet ovat niin läheisiä eräälle henkilölle. Jos kiellostani huolimatta luitte esittelyn, niin tiedätte ketkä ovat kyseessä. 

Loistavaa, että Annika ja Stein ovat tulleet takaisin, sillä he olivat aikoinaan "suosikkejani" ja ovat edelleen. Olen lukenut kaikki Mannerin teokset, paitsi Metsänpeikon ja Succubusin, mutta ne ovat edelleen kuuntelulistallani. Tämä kertonee sitä, että pidän Mannerin kirjoista. Lukekaa myös proosateokset.

Idyllin hinta on kelpo tarina, jossa on mysteerin elementtejä. Teema on hieman kulunut, mutta teksti kuitenkin rullaa mukavasti ja mannermaiseen tyyliin loppuun on rakennettu yllätys. Oletan, että yllätetty alkaa selvittää asiaa seuraavassa kirjassa. Tai näin ainakin toivon. Edit, kuulin juuri kirjailijalta, että jatkoa seuraa v. 2025 Musta liitto - mahtavaa!

Kirjassa on paljon dialogia, ja plussaa siitä, ettei joka väliin ole kirjoitettu "sanoi"-verbiä. Hyvin pysyy kärryillä ilman niitäkin. 

Manner kertoo videolla, että Idyllin hinnan tarina on saanut inspiraationsa siitä kun Manner vietti v. 2022 aikaa Vaxhomin saarella. Tällöin kirjailija oli ottanut valokuvan eräältä hämyiseltä kadulta. Kuvasta tuli niin mystinen, että se kutsui kirjoittamaan.

Lukija: Pidän Juhani Rajalinin rauhallisesta äänestä. Mutta miksi, voi miksi lukija alkaa tauottaa liikaa sanojen välissä. Kiusallista kuunnella kun tekstin pitäisi soljua. Harmi! 

+++++++
Kirjailija
Max Manner, syntynyt 1965 Turussa, jossa nykyään asuu. Manner on asunut vuosia myös Luxemburgissa, jossa toiminut myös matkanjärjestäjänä ja oppaana suomalaisryhmille.

Messuilla syyskuussa 2022

***********
Ilmestyneet teokset:
Revanssi 2007 - Demi-Sec 2008 

Annika Malm -trilogia:
K18  2009 - 72 h 2010 - 13. huone 2011

Vapauttaja-sarja, Stein Storesen:
Vapauttaja 2012 - Räsynukke 2013 - Bandiitti 2014 - Jääkyynel 2015 - Osiris 2016

Harri Hirvikallio-sarja
Loiset 2017 - Matador 2019 - Kipuraja 2020 - Aavesärky 2021 - Turvasana 2022 - 
Hermopeli  2023
Tulossa: Harha - ilm. 30.8.2024 (e- ja äänikirjat)

Linkit neljään Hirvikallioon:

Turvasana, 5. osa

Aavesärky, 4. osa
(Bonuksena Jarkko Sipilän Kahdesti tapettu - viim. osa)Proosat
Mayra 2017 (ihmissuhderomaani)  - Kadotettujen kahvila 2018 
Linkki: Kadotettujen kahvila   

Muuta:
Suomen ensimmäinen interaktiivinen verkkodekkari Revontulet vuonna 2008. Tämä kirjailijan tuunaama (lue: editoima) dekkari ilmestyi myös jatkosarjana Facebookissa  (Revontulet Re-Mix -ryhmässä) syksyllä 2017. 
Suomen ensimmäinen Twitteriin 2015 sovitettu rikosnovelli Rysälä & Esola 
kokoelmasta Brysselin Esso 2012

Storytel Originalin dekkareita: (Mukana Stein Storesen, Anna Mäki ja Annika Malm)
Metsänpeikko 2020 - Succubus 2020 - Idyllin hinta 2023
Edit: tulossa: Musta liitto ilm. 2025
:::::::::

Auton valot leikkasivat pimeydestä esiin kaistaleen yönvihreää havumetsän seinämää. Niin tiivistä, että tummat oksat olivat kuin mustaan tauluun vedettyjä harmaita juovia. Sitten valokeilan loiste paljasti jotain syvän, hätkähdyttävän punaista.

Pekka Hiltunen: Susipiste, 448 s. - 5. osa Studio -sarjaan - ilm. 2023 - kansi: Sami Saramäki - Storytelin äänikirja - kesto: 12 t 25 min. -  lukija: Satu Paavola - WSOY

Äänikirjan sisältöesittely kustantajan sivuilta:
"Pohjoista naisvoimaa ja kiihkeitä kamppailuja Lontoossa.

Jännitys tihenee kiitetyn STUDIO-sarjan viimeisessä osassa.

Susipiste päättää palkitun, kriitikoiden kiittämän Studio-jännityssarjan. Juonilinjat huipentuvat ja aiempien kirjojen henkilöt joutuvat yllättävien käänteiden pyöritykseen.

Sarjan päähenkilöt, Lontoossa etsivätoimistoa pyörittävät suomalaiset ystävykset Lia ja Mari, lähtevät kohtaamaan pelottavat vastustajansa, jasamalla koko heidän tiiminsä tulevaisuus joutuu vaakalaudalle. Kuten aiemmissakin Studio-sarjan kirjoissa, julmat ja oudot henkirikokset yhdistyvät kansainvälisen rikollisuuden, kaivosteollisuuden ja lääkebisneksen kiemuroihin, uskonnollisten yhteisöjen salaisuuksiin, jopa Euroopan poliittiseen liikehdintään. Tarina liikkuu niin Britanniassa kuin monissa muissakin Euroopan maissa, ja tärkeään osaan nousee sarjassa ensi kertaa myös Suomi, maa josta kaikki alkoi. Tärkein kysymys tietysti on: Miten Marin ja Lian käy?"
-----
Edellisen teoksen ilmestymisestä on jo aikaa, joten kaikkea ei voi muistaa. Onneksi Hiltunen käy tekstissään läpi henkilöitä. Lyhyesti kuitenkin:
Yksi päähenkilöistä on suomalainen graafikko Lia Pajala, joka asuu Lontoossa ja  työskentelee lehdessä, mutta on myös mukana Studiossa, joka tekee kaikenlaisia "operaatioita".

Studiota johtaa suomalainen Mari, jolla on erikoinen menneisyys. Lisäksi mukana brasilialainen hakkeri ja tietotekniikan taituri ja muutamia muita henkiöitä, jotka tulevat tutuiksi kirjaa lukiessa.

Pidän kyllä kirjasta, vaikka juonta oli kuunnellessa hieman vaikeata seurata, koska kuuntelin niin pätkissä. Tämäkin teos minun olisi siis kannattanut lukea.
Esittelysssä kerrotaan, että Susipiste on sarjan viimeinen osa. Jos näin on, niin sanon vain, että "ohoh", sillä luulin jatkoa tulevan. Toisaaalta, ehkäpä tällainen loppu on sarjalle hyvä. Kirjailija on julkaissut sarjan viisi osaa aika hitaaseen tahtiin, sillä ensimmäinen osa ilmestyi jo 12 vuotta sitten. Alun perin en edes odottanut, että vielä ilmestyisi yksi (viimeinen) osa. Toisaalta tie on auki, joten sarjaa voisi halutessa jatkaa.

Olen lukenut kaikki Hiltusen kirjat, joten se kertonee jotakin myös Pekka Hiltusen kirjoista.

Lukija hyvä.

+++++++
Kirjailija, toimittaja ja toimituspäällikkö
Pekka Hiltunen, synt. 1966 Oulussa

*******
Ilmestyneet teokset:
Studio-sarja:
Vilpittömästi sinun 2011 - Sysipimeä 2012 - Varo minua 2015 - Syvyys 2019 - Susipiste 2023

Joistakin dekkareista on tehty Cold Courage -sarja, jota sanotaan Suomen kalleimmaksi tv-sarjaksi. Sitä on kuvattu Kainuussa, Lontoossa, Irlannissa ja Belgiassa. Maria näytteli Pihla Viitala.

Muut:
Iso 2013 - Onni 2016

-------
Äänikirjapalvelun maksan itse,

Kommentit