Puonti: Saarni, 3. osa & Hyyti: Tuonen morsian, 4. osa - dekkari

 Kumpi kiinnostaa enemmän helsinkiläinen huumemaailma vai historiallinen Tampere? Vai molemmat?  Valitset miten tahansa, saat hyvää luettavaa - joskin keskenään erilaista.Valkoinen muovipussi oli kiinni solmittuna auton lattialla. Kurki laittoi kertakäyttöhanskat käteensä ja nosti pussin pois autosta. Se tuntui kumman kevyeltä, vaikka oli puolillaan. Kurki avasi solmun ja katsoi pussiin. Se oli pullollaan...

Kale Puonti: Saarni, 286 s. - ilm. 2021 - 3. osa Pasilan myrkky -sarjaan - Bazar *******kirjaston kirja 

Niin, mitäköhän autokauppias Virkin autosta olikaan löytynyt? Rikosylikonstaapeli Kosti Kaartamon ryhmä on tarkkaillut kauan monialarikollisen Veijo Virkin puuhia. Mies tuntuu olevan liukas liikkeissään, sillä mitään ei ole saatu selville, vaikka poliisit ovat seuranneet miestä myös valvontakameroista. Kuinka ollakaan erään kerran kuvissa näkyy tuttu henkilö. Henkilö, joka on poliisissa töissä ja vieläpä korkeassa asemassa. 

Virkki ja tämä mainittu henkilö ovat lapsuuden kavereita, joiden tiet erkanivat kun toinen jatkoi rikoksen poluilla ja toisesta tuli poliisi. Joitakin vuosia sitten mies oli pyytänyt ko. poliisihenkilöltä apua. Apua tuli ja vastalahjaksi poliisi sai kuuman huumeisiin liittyvän vihjeen. Yhteistoiminta jatkuu kunnes poliisi haluaisi lopettaa, mutta sepä ei onnistukaan. Virkillä on hallussaan jotakin, jolla voi kiristää poliisia. 

Virkin toiminta huumeiden parissa kiihtyy kun mies tutustuu nuoreen tyyppiin, joka näyttäisi olevan alansa huippuja, ainakin Suomessa.
Miten Virkin huumetoimet jatkuvat? Pääseekö poliisipomo pyristelemään irti ystävänsä verkosta?

Mukana tuttuja: väsynyt perheenisä Mikko Louhela, rikoskonstaapelit Sisu Kurki ja Kirsi Koski sekä omilla teillään tallaava Kalle Pesonen. 

On taas sanottava, että tässä on kirjailija, jonka teokset paranevat kirja kirjalta. Ensimmäisen osan "puutteet" korjattiin jo toiseen osaan ja nyt vielä tarina ja sen kerrontakin on parantunut. 
Edelleenkin pidän siitä, että kirjan päähenkilö aina vaihtuu. Kaikkia olemassa olevia henkilöitä ei tarvitse mainita joka kirjassa, eikä näin ole tehtykään. Vähemmän on enemmän ja lukeminen helpottuu. Tosin lukija ei pääse kovin lähelle hahmoja, muttei ole tarviskaan. Poikkeuksena on ollut Pesonen ja hänen yksityiselämänsä sekä tietysti aina kunkin osan päähenkilö. Tarinan hahmot ovat enimmäkseen miehiä, joten voisiko jonkun tulevan osan päähenkilö olla naisoletettu?  
Neljäs osa (Aribo) muhii kirjastovarauksissa ja tulee aikanaan lukuun. 

++++++++
Kirjailija, rikosylikonstaapeli, ent. huumepoliisi
Kale Puonti, synt. 1962 Riihimäellä, jossa myös asuu. 
Kale Puonti kuvattuna Helsingin kirjamessuilla syksyllä 2021.

*******
Ilmestyneet teokset:
Pasilan myrkky -sarja:
Manni 2020 - Milo 2021 - Saarni 2021 - Aribo 2022 (ilmestyi tammikuussa 2022)
Tulossa: Viides osa ilmestynee alkuvuodesta 2023.

Linkki ensimmäiseen osaan: Manni, 1. osa

Linkki toiseen osaan: Milo, osa 2
Bonuksena Jari Salosen Ristilukki

.........................

Varjo kumartui miehen ylle ja kuunteli. Oli aivan hiljaista. Varjolle tuli kiire. 

Pekka Hyyti: Tuonen morsian, 373 s. - ilm. 2021 - 4. osa Karhu & Djurling -sarjaan - kannen valokuva: Siiri-kuvapalvelu - Myllylahti ******* kirjaston kirja

Kaksi tamperelaiskaverusta on menossa metsään pontikkapaikalleen. Siellä miehiä kuitenkin odottaa jotain oksettavaa.

Tampereella ja sen lähiseuduilla on tehty useita murtoja ja ryöstöjä, joissa on tullut ruumiitakin. Liittyvätkö nämä johonkin suurempaan keissiin? Ja onko liikkeellä samat tekijät?

Konstaapeli Voitto Karhu ja Aamulehden toimittaja Ina Djurling ovat avioitumassa. Juhlat saavat kuitenkin odottamattoman käänteen ja Karhu joutuu yllättäen hoitamaan tehtäviä, joista ei ole kokemusta. Näinkö Karhu selviää uusista haasteistaan?

Mitä tapahtuu orpokodissa, jota pitää kolmekymppinen jumalaisen kaunis nainen. Tämä oli jäänyt hiljatttain leskeksi. Miksi nuori nainen oli avioitunut seitsemänkymppisen miehen kanssa? Mihin mies oli kuollut?

Voitto Karhulla joukkioineen on taas paljon selvitettäviä asioita, joita ei paranna se, että Ina alkaa omin päin kaivella asioita, jotka eivät hänelle kuulu. 
Ina saa myös tehtäväkseen kirjoittaa tulossa olevista tapahtumista, kuten Saksan valtiopäivä- ja eduskuntavaaleista.
Eräänä päivänä Ina ei tulekaan töistä kotiin, ja Karhua alkaa pelottaa. Mitä on tapahtunut?

Dekkarin tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1930. Mukana myös Lapuan liike ja siitä irtautuneet ryhmät, jotka uhkailevat vasemmistolaisia poliitikkoja. Samoihin aikoihin aletaan puhua Hitlerin valtaan noususta. 
Lisäksi eräänä teemana on naisten itsemääräämisoikeus. 

Jälleen kerran sujuvasti kirjoitettu tarina, jossa on sopivasti tapahtumia ja henkilöhahmoja. Kirjailijan dekkarit ovat mukavaa ajankuvaa, etenkin Tampereelta. Tykkäsin myös eräästä loppuratkaisusta, jossa lukija saa itse pähkäillä. 
Lisäksi viisastuin. Mietin Voiton ja Inan espresson juomista tuohon aikaan. - Kas, heillä on La Pavone -niminen kahvikone (Googlasin: yritys perustettu Milanossa 1905). Onkohan ostettu varakkaan Inan rahoilla, sillä nykyäänkin kone maksaa paljon: 345 - 3499 euroa.

Oliko Ståhlbergin kyyditys juonen kannalta tarpeellinen sivuhaara, etenkin kun on niin lyhyesti mainittu. Minusta sen olisi voinut jättää pois.

Joka tapauksessa tämä on tähän mennessä lukemistani osista (2-4) paras! 

+++++++
Kirjailija, insinööri
Pekka Hyyti, synt. 1959, asuu Lempäälässä.
Pekka Hyyti kuvattuna Tampereen kirjamessuilla joulukuussa 2021.

*******
Ilmestyneet teokset: 
Tummat pilvet eilisen 2019 - Musta talvi 2020 - Ruumiin puntari 2020 - Tuonen morsian 2021
Tulossa: Viides osa ilmestyy syksyllä 2022.

Suomen Dekkariseura ry myönsi Vuoden esikoisdekkari-kunniakirjan 2020 teokselle Tummat pilvet eilisen.

Ensimmäistä osaa en ole lukenut, mutta tässä linkki toiseen osaan: Musta talvi, 2. osa

Linkki kolmanteen osaan:Ruumiin puntari, 3. osa

Kommentit

  1. Mukava kuulla, että Puontin sarja paranee. Minusta ykkösosa oli tasoa ihan ok. Aion kyllä jatkaa sarjan parissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Makuasioitahan nämä, mutta minusta tämä oli paras.

      Poista

Lähetä kommentti