Max Manner: Kipuraja - 3. osa - dekkari

 

Peilistä näki, kuinka vuolas veri valui kämmenille ja sormenpäihin ja putoili suurina pisaroina lattialle. Tässä kulki hänen taivaallinen kipurajansa. Hän tiesi elävänsä.

Max Manner: Kipuraja, 415 s. - 3. osa Harri Hirvikallio -sarjaan - ilm. 2020 - kansi: Mika Tuominen - Bazar ********** kirja kustantajalta

34-vuotias slaavilaisyntyinen Carmen Jaskari on 183-senttinen kaunotar ja entinen huippumalli. Muutamaa vuotta aiemmin puhelin lakkasi soimasta ja suihkuseurapiirit käänsivät naiselle selkänsä. Oliko nuoruus ja kauneus mennyttä? Carmenilla on silti ollut tuuria löytäessään rikkaan, arvostetun ja maineikkaan miehen, joka vannoi ikuista rakkautta. Mies on kuusikymppinen kuuluisa taidemaalari Rafael "Rafu" Jaskari. 
- Työskennellyt ympäri maailmaa. NewYorkissa, Lontoossa ja Singaporessa. Viimeiset vuodet Hollannissa. 
Sitten Carmen katosi.

Eira Rossi-Hansen on Miss Turku vuosimallia -85. Kaksi vuotta myöhemmin Eira avioitui hollantilaisen upporikkaan laivanvarustajan Wiggo Hansenin kanssa. Nykyään avioliitto on kuin kuiva korppu. Toki julkisivu on upea, kuten laivanvarustajalle kuuluukin, mutta varsinaista yhteiseloa ei enää ole. Suhteen ainoa sidosaine oli enää raha tai luottamus siihen, että sitä riittäisi. 
Aamiaisilla puheenaiheet olivat vähissä: Saatan poiketa ostoksilla. - Sinua on siis turha odotella päivälliselle? - Älä turhaan valvo ja odota minua.
Aamiaisen jälkeen Eira lähti ulkoiluttamaan Lilyä.
Sitten Eira katosi.

Pariskunnat asuvat saman kadun varrella Aerdenhoutin pikkukaupungissa, lähellä Amsterdamia. Heillä on myös Rymättylässä vierekkäiset mökit.

Rikospoliisi Harri Hirvikalliolla on aikomus viettää kesän virkavapaansa mökillä kalastellen, saunoen ja laituria korjaten. Harri on kahvilla tyttärensä Julian kanssa kun joku kopauttaa olalle.
- No mutta hei, Harry! nainen sanoi kuin yllättyneenä englanniksi. (...)
- Mikä lennätti sinut Turkuun? (...)
- Minulle ja kollegalleni (...) sattui tulemaan näille seuduin asiaa.

Olalle kopauttaja on saanut uuden pestin Europolin Haagin pääkonttorista. Vastuulle on langennut kansainvälinen rikollisuus. Tarinassa mukana on myös henkilön alaisuudessa toimiva kollega.
- Saattaisimme tarvita apuasi. 
Harri on kovin nihkeänä, ja haluaisi vain viettää rauhaisaa virkavapaataan. Mutta miksi siis juuri Harri olisi hyvä apuri?
- Molemmat tapaukset liittyvät Turkuun, ja sinä satut asumaan täällä.

Harri lähtee käymään mökillään ja uteliaisuudesta tarttuu kaukoputkeen ja alkaa tiirailla vastarannalle. Näkyy jättimäinen huvila ja hirsinen päärakennus. Ja näkyy jotakin muttakin...

Hirvikallio lähtee mukaan selvitystyöhön. Olisiko lähtenyt, jos olisi arvannut mihin kaikkeen vielä joutuu. Harrilla on viime vuosina ollut omat kipurajansa, mutta joutuu nyt venyttämään niitä vielä lisää. Hengenlähtö on ollut aiemminkin lähellä, mutta onko taas? Eikä Harri Hirvikallio ole ainoa, jolla on omat kipurajansa.

Tarinassa eletään Hollanissa, Suomessa ja eräässä kolmannessakin maassa, jota en nyt paljasta.

Tiedän, että Manner on armoitettu tarinaniskijä, ja miksen tietäisi, sillä lähes koko tuotanto on luettu (muutamia äänikirjoja lukuunottamatta). Mutta. Kirja on hyvä, sitä ei käy kieltäminen, mutta tällä kertaa kaipasin keskivälille jotakin lisää: tapahtumiiin lisää toimintaa ja etenkin koukuttavuutta. Loppua kohden tunnelma tiivistyi ja tapahtumat alkoivat vyöryä.  

Stein Storesen, Annika Malm ja Anna Mäki ovat aikoinaan tehneet minuun niin suuren vaikutuksen, että on vaikeata saada Harri Hirvikalliota ylittämään heidät. Hirvikalliosta puuttuu sitä jotain mitä on Storesenissa ja Mäessä. Eritoten pidin Annika Malm -trilogiasta sekä Stein Storesenin alkupään kirjoista. Luin vanhoista muistiinpanoistani, että olen verrannut Storesen & Mäki & Malm -teoksia Stieg Larssonin tyyliin. Ehkä Hirvikallio yllättää vielä joskus...

Silti Kipuraja on mainio dekkari, jossa on menoa, meinikiä ja vaarallisia tilanteita ja jonka kruunasi loppu. Manner on opettanut lukijan "pahoille tavoille" kirjoittaessaan kirjojensa loppuun superyllätyksen, jota odotan aina mielenkiinnolla. Millainen yllätys nyt on vuorossa? Vai onko sellaista ollenkaan?

+++++++++
Kirjailija
Max Manner, synt. 1965. Asuu Turussa, mutta asui vuosia Luxemburgissa, jossa  toiminut myös matkanjärjestäjänä ja oppaana suomalaisryhmille.

***********
Ilmestyneet teokset:
Revanssi 2007 - Demi-Sec 2008 -

Annika Malm - trilogia:
K18  2009 - 72 h 2010 - 13. huone 2011

Vapauttaja-sarja, Stein Storesen:
Vapauttaja 2012 - Räsynukke 2013 - Bandiitti 2014 - Jääkyynel 2015 - Osiris 2016

Harri Hirvikallio-sarja
Loiset 2017 - Matador 2019 - Kipuraja 2020

Kaunot:
Mayra 2017 - Kadotettujen kahvila 2018

Muuta:
Suomen ensimmäinen interaktiivinen verkkodekkari Revontulet vuonna 2008. Tämä kirjailijan tuunaama (lue: editoima) dekkari ilmestyi myös jatkosarjana facebookissa  (Revontulet Re-Mix -ryhmässä) syksyllä 2017. 
Suomen ensimmäinen Twitteriin 2015 sovitettu rikosnovelli Rysälä & Esola kokoelmasta Brysselin Esso 2012

Lisäksi novellikokoelmia ja Succubus äänikirja (Stein Storesen & Anna Mäki 2019)

Tulossa: Aavesärky, syksyllä 2021

Manner on eräs niistä kirjailijoista, joka hallitsee sekä dekkarin että proosan kirjoittamisen. Siitä hyvänä esimerkkinä ovat Mayra ja Kadotettujen kahvila, jonka äänikirjaversioon Manner sai lukijaksi Seela Sellan. Jos kiinnostaa kurkistaa Kadotetujen kahvilaan, niin linkki ohessa:

https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2018/08/max-manner-kadotettujen-kahvila.html

Linkki edelliseen Hirvikallio-dekkariin, Matador:

Kommentit