Max Manner: Matador - 2. osa - dekkariHärkätaistelu eteni loppua kohden. Taistelutantereen yllä leijui pölypilvi, ja torvien terävinä kajahtelevat soinnut julistivat matadorin kunniaa.

Max Manner: Matador, 334 s. - ilm. 2019 - 2. osa Harri Hirvikallio -sarjaan - kansi: Mika Tuominen - Bazar ******** Saatu kirja, kiitos

Harri Hirvikallio on päätynyt Saksaan, vieraaseen asuntoon, seuranaan vain läjä tutkimusmappeja.

Tätä ennen kuitenkin rikospoliisi Harri Hirvikallio viettää aikaansa Portugalissa yhdessä Emmi Van der Baleninkin kanssa. Mies on kuukausien mittaisella virkavapaalla erään surullisen perhetapahtuman vuoksi. Nyt olisi aikaa päättää palaisiko Turkuun vai jäisikö Portugaliin. 
Löhötessään aurinkotuolilla eräs nainen lähestyy Harria ja haluaa keskustella. Kuka nainen on ja mistä on kyse? Harrikaan ei tiedä.
- Nimeni on Lea Willmans, special agent. Europol.

Harri on epäluuloinen, vaikka Willmans tuntuu tietävän yhtä sun toista Europolista ja on näyttänyt myös virkamerkkinsä. Lisäksi nainen osoittaa paria henkilöä lähistöllä. Kollegoja.
- Kerää tavarasi, meidän on syytä lähteä.
- Lähteä? Harri toisti.
- Hotellille pakkaamaan.

Hirvikallion tausta ei ole ihan puhdas, joten pakkohan se oli lähteä, etenkin kun luvataan tuomion lievennystä. Mitä pitäisi tehdä vastapalvelukseksi? Europolilla oli selvittämättömiä murhia, joiden ratkaisemiseen Willman tarvitsee apua. Ja niin mies päätyy Saksaan.

Madridissa vuonna 1991 on alkamassa härkätaistelu. Matadoreista kokenein Antonio Ortega sekä Juan Carlos Ramon ja Emilio Cutierrez ovat odottamassa härkien arvontaa. Arpaonni suosi Emiliota, sillä hän sai parhaan härän.
- 650 kiloa silkkaa ärsytettyä voimaa ja räjähtävää nopeutta. Lisäksi härkä polveutui kuuluisasta suvusta,. Niinpä edessä olisi todellinen kuolemantanssi. Puoli Espanjaa todistaisi sitä. Hengenvaara oli ilmeinen... Härkä oli luonnonoikku, peto, jonka astumista areenalle odotti koko Madrid. 

Kaksikymmentäkuusi vuotta myöhemmin Harri tutkii Saksassa mappeja, ja huomaa murhissa olevan yhtäläisyyksiä. 
Mihin tutkimukset johtavat ja selvittääkö Hirvikallio sarjamurhaajan henkilöllisyyden? Entä saako mies lievennystä tuomioon vai juuri toisinpäin?

Manner on yksi niistä dekkaristeista, joka palautti uskoni kotimaiseen jännityskirjallisuuteen. Aloitin Anna Mäen tutkimuksilla ja jäin koukkuun. Manner on hyvä tarinankertoja, jonka kirjoissa juonet etenevät, ei vellota liikaa yksityiselämässä ja mukana on aina koukku tai kaksi.
Matadorin tarina on hyvä ja monipolvinen, teksti etenee. Aikajanat ovat selkeät. Eikä Manner ei olisi Manner, jollei lopussa olisi taas yllätystä. Hyvä!

P.S. Härkätaistelutapahtuman perinteisessä ja kaikkien yleisimmässä muodossa kolme matadoria kohtaa ja surmaa vuorollaan kuusi härkää. Kokenein matadori on vuorosssa ensimmäisenä. Koko tapahtuma kestää kaksi ja puoli tuntia. 
Nykyään härkätaistelua pidetään raakana ja laji on herättänyt vastustusta ympäri maailmaa, myös Espanjassa. Monissa paikoissa härkätaistelut on kielletty. Ollaanpa tapahtumista mitä mieltä tahansa, niin härkätaistelut saivat Espanjassa vuonna 2013 kulttuuriperinnön aseman ja sitä kautta lainsuojan.
(Lähde: Wikipedia)

Pari sanaa kirjailijasta:
Max Manner, synt. 1965,  on alkujaan Turun miehiä. Asuu Luxemburgissa.  Työskennellyt liike-elämän palveluksessa sekä ollut matkanjärjestäjänä ja oppaana suomalaisryhmille.
Manner harrastaa Leevin ja kesäisin myös Mörkön ulkoiluttamista. Leevi on labradorinnoutaja ja Mörkö on 1800 kuutioinen moottoripyörä.

                                                        
Max Manner Turun Kirjamessuilla 2019
(ⓒPiritta's foto)

***********
Ilmestyneet teokset:
Komisario Anna Mäen tutkimuksia-sarja:
Revanssi 2007 - Demi-Sec 2008 - K18  2009 - 72 h 2010 - 13. huone 2011

Vapauttaja-sarja, Stein Storesen:
Vapauttaja 2012 - Räsynukke 2013 - Bandiitti 2014 - Jääkyynel 2015 - Osiris 2016

Harri Hirvikallio-sarja
Loiset 2017 - Matador 2019 - osa 3. ilmestynee syksyllä 2020

Kaunot:
Mayra 2017 - Kadotettujen kahvila 2018

Muuta:
Suomen ensimmäinen interaktiivinen verkkodekkari Revontulet vuonna 2008. Tämä kirjailijan tuunaama (lue: editoima) dekkari ilmestyi myös jatkosarjana facebookissa  (Revontulet Re-Mix -ryhmässä) syksyllä 2017. 
Suomen ensimmäinen Twitteriin 2015 sovitettu rikosnovelli Rysälä & Esola kokoelmasta Brysselin Esso 2012

Lisäksi novellikokoelmia ja Succubus äänikirja (Stein Storesen & Anna Mäki 2019)

Manner on kirjoittanut muutakin kuin dekkareita. Jos kiinnostaa kurkistaa Kadotetujen kahvilaan, niin linkki ohessa

https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2018/08/max-manner-kadotettujen-kahvila.html

Kommentit