Max Manner: Turvasana, 5. osa

 

Vasta turvasanan käyttö saa kaiken seisahtumaan. Samalla se varmistaa, ettei leikeissä mennä liian pitkälle. Näin ollen turvasana mahdollistaa näennäisen vastustelun.

Max Manner: Turvasana, 415 s. -ilm. 2022 - kansi: Mika Tuominen - Bazar

Hän tiesi minne käveli. Ja hän tiesi, että oli toimittava paineen käydessä sietämättömäksi. Hän tiesi lenkkeilijän säännönmukaisuuden. Ja hän tiesi juoksijan aikataulut viikojen ajalta. Ja hän tiesi, että nyt olisi aika...

Harri Hirvikallion esimies Olavi Aho on jäänyt eläkkeelle. Mies oli ehdottanut tilalleen Hirvikalliota, mutta tämä oli kieltäytynyt. Miksi?
Hirvikalliolla on ollut rankka menneisyys ja siksi Aho oli toivonut, että Harri alkaisi käydä terapiassa. Entinen esimies kantaa huolta vanhoista alaisistaan.
- Oikeus rikkoutua ja tulla taas ehjäksi, hän ajatteli hissin kolistellessa kerrokseen. Pirun Olkku ja tämän kotkotukset!
No, minkäs teet. On kai sitä pakko ruveta käymään psykiatrin puheilla, vaikka pelkkä ajatuskin tympii. Se on sentään hyvä asia, että nainen on Nicole Kidmanin näköinen.

Harrilla ja tämän tyttärellä Julialla on tapana soitella viikottain, mutta nyt on vierähtänyt jo kolme viikkoa. 
- Opiskelu takkuaa. Duuni on yhtä tervanjuontia. En tahdo muutenkaan jaksaa. 
Harri yrittää lohduttaa ja kannustaa. 

Harrin työtoveri on käynyt kylässä ja koiralenkki Maxin kanssa on tehty. Voisiko kohta mennä nukkumaan. Ei voi, sillä puhelin soi ja tulee työhälytys.
Hirvikallio saapuu jokirantaan, jossa uusi tekninen tutkija, kolmekymppinen Mari Murto on jo paikalla odottamassa muuta tiimiä. Sitten tulee Sakari Väistö heittäen vanhan vitsin, jolle kukaan ei jaksa enää nauraa:
- Mitäs täällä on meneillään, onko joku kuollut?

Uhrin lompakko on tallella ja ajokortin nähtyään Hirvikallio päättelee nähneensä henkilön joskus jossakin. Hetken tuumailtuaan muisti palaa.

Pari henkilöä kertoo kolmannelle töidensä haastavuudesta. Olisiko naisesta heille työtoveriksi? Tämä toivoo suuria ansioita, mutta ne saadakseen pitää olla tiettyjä piirteitä.
- Näissä kuvioissa kysytään uskallusta ja ennakkoluulotonta heittäytymistä. Uskoa omiin kykyihin ja siihen, että pärjää tiukankin paikan edessä.

Mitä jokirannassa on tapahtunut? Mitä haastavat työt ovat? Onko terapiasta Harrille hyötyä? Istuntojen aikana uusille lukijoille ainakin avautuu jotakin Hirvikallion menneisyydestä. Entä miten kirjan taustakuvana oleva metro liittyy tarinaan? Nämä ja monet muut seikat on selvitettävänä. 

Turvasana on sarjan viides osa, joten edellisten kirjojen tapahtumista tai henkilöistä en kerro. Sen sijaan kaikille on varmaan jo kansilehdeltä ja takakansitekstistä selvinnnyt, että erotiikka liittyy jolloin tavalla tarinaan. Miten ja kuinka paljon? Sen saatte itse lukea. Manner kuvailee tapahtumia ja ihmisten tunteita niin elävästi, että heikkoa tekee. 

Miljööt ovat aina olleet Mannerille tärkeitä ja siksi mies mielellään kirjoittaa tutuista maisemista. (Kiitos ettei jokaista kadunkulmaa ole nimetty.)
Nykyään kirjailija asuu Turussa, joten voi vaikkapa kodin ikkunasta tuijotella joelle ja keksiä juonikuvioita. Turvasanassa Harri Hirvikallio avaa myös Turun ja joen historiaa.
- Suomen vanhin kaupunki, Harri ajatteli verkkaisesti virtaavaan veteen tuijottaessaan. (...) Kaupungin laajetessa se jakautui kahtia. Tuli täl puol jokke ja tois puol jokke.

Turvasana on paljon kaikkea sisältävä kokonaisuus, mutta palikat ovat järjestyksessä.
Ja kuten monesti ennenkin olen sanonut: eihän Manner olisi Manner jollei ymppäisi tarinaansa myös jotakin yllättävää. No huh, aikaimoinen "pommi " tällä kertaa!
Turvasana on pätevä kokonaisuus! Odotan mielenkiinnolla seuraavaa osaa. 

P.S. Luin kirjan, mutta joistakin teoksista haluan myös kuunnella pätkän saadakseni tietää olisinko pitänyt ääniversiosta. Jussi Puhakka on hyvä lukija!

Jos et voi lentää, juokse. Jos et voi juosta, kävele. Jos et pysty kävelemään, ryömi. Mitä ikinä teetkään, eteenpäin menemistä pitää jatkaa.
(Turvasana / Martin Luther King Jr.)

+++++++
Kirjailija
Max Manner, syntynyt 1965 Turussa, jossa nykyään asuu. Manner on asunut vuosia myös Luxemburgissa, jossa toiminut myös matkanjärjestäjänä ja oppaana suomalaisryhmille.

***********
Ilmestyneet teokset:
Revanssi 2007 - Demi-Sec 2008 

Annika Malm -trilogia:
K18  2009 - 72 h 2010 - 13. huone 2011

Vapauttaja-sarja, Stein Storesen:
Vapauttaja 2012 - Räsynukke 2013 - Bandiitti 2014 - Jääkyynel 2015 - Osiris 2016

Harri Hirvikallio-sarja
Loiset 2017 - Matador 2019 - Kipuraja 2020 - Aavesärky 2021
TulossaHermopeli ilm. syyskuussa 2023
Sarjaan tulossa vielä ainakin yksi osa.

Linkit kolmeen edelliseen Hirvikallioon:

Aavesärky, 4. osa
(Bonuksena Jarkko Sipilän Kahdesti tapettu - viim. osa)Proosat
Mayra 2017 (ihmissuhderomaani)  - Kadotettujen kahvila 2018 

Muuta:
Suomen ensimmäinen interaktiivinen verkkodekkari Revontulet vuonna 2008. Tämä kirjailijan tuunaama (lue: editoima) dekkari ilmestyi myös jatkosarjana facebookissa  (Revontulet Re-Mix -ryhmässä) syksyllä 2017. 
Suomen ensimmäinen Twitteriin 2015 sovitettu rikosnovelli Rysälä & Esola kokoelmasta Brysselin Esso 2012

Lisäksi novellikokoelmia ja Succubus äänikirja (Stein Storesen & Anna Mäki) Storytel Original 2019 ja Metsänpeikko (Stein Storesen, Storytel Original 2020)

Manner on eräs niistä kirjailijoista, joka hallitsee sekä dekkarin että proosan kirjoittamisen. Siitä hyvänä esimerkkinä ovat Mayra ja Kadotettujen kahvila, jonka äänikirjaversioon Manner sai lukijaksi Seela Sellan. Jos kiinnostaa pistäytyä Kadotetujen kahvilassa, niin linkki ohessa:

Kadotettujen kahvila

Kiitos Turvasanan lahjoittajalle!

Kommentit