Lomakirjoja: Stefan Ahnhem, Denise Rudberg, Tiina Laitila Kälvemark, Emily St. John Mandel

                           
Lomalla tuli mm. tällaiset teokset luetuiksi: dekkari, vakoiluteos, proosa ja post-apokalyptinen teos. Kaikista alla vain miniarviot.

                                           

Nöyryytys, tuhoaminen, aivopesu. Kun kaikki se, mitä joskus olit, lakkaa olemasta ja vaipuu unohduksiin. Kun sinusta tulee eläin. Kun et ole enää yhtään mitään. Silloin olet kaikkein vaarallisin.

Stefan Ahnhem: Aivan toinen tarina, 288 s. - suom. ilm. 2023 - alkup. kansi: Nils Olsson - En helt annan historia 2022 - suomennos: Katja Salmi - WSOY

Sisältökuvaus kustantajan sivuilta:

"Tunnettu somevaikuttaja teloitetaan kylmäverisesti tukholmalaisessa hienostohotellissa. Tapaus päätyy omalaatuisen murhatutkijan Malin Rehnbergin pöydälle. Suurin osa hänen kollegoistaan on kiinni ihmiskauppavyyhdin tutkinnassa, ja entistä työpariaan Fabian Riskiä kaipaavan Malinin on pärjättävä omillaan.Malinilla on nopeasti epäilty tähtäimessään: somevaikuttajaa vainonnut stalkkeri. Tapaus kuitenkin mutkistuu, kun poliisi löytää toisenkin uhrin. Kaiken lisäksi joku tuntuu vaanivan Malinin jokaista liikettä…"
....
Fabian Risk -sarja jo loppui jo. Tämän kirjan pääosassa on Riskin entinen työpari Malin Rehnberg. 
Pidän Fabian Risk -sarjasta, joten odotukset olivat korkealla tämän suhteen. Ihan ei yltänyt sarjan tasolle, mutta ei Aivan toinen tarina millään muotoa huono ollut. Saas nähdä saako Malin jatkoa. 

Jos vasta aloitat Fabian Risk -sarjaa, niin suosittelen lukemaan järjestyksessä.

+++++++
Kirjailija:
Stefan Ahnhem, synt. 1966 Tukholmassa, varttui Helsingborgissa ja asuu nykyään Kööpenhaminassa. Kirjailija aloitti uransa musiikkibisneksessä, mutta vaihtoi sen 25-vuotiaana käsikirjoitusopintoihin. Ahnhem on käsikirjoittanut myös Wallander- ja Irene Huss -televisiosarjoja.

******
Ilmestyneet teokset:
Fabian Risk- sarja;
Pimeään jäänyt 2015 -  Yhdeksäs hauta 2016 -   Miinus kahdeksantoista astetta 2017  -  Motiivi X 2019 - X tapaa kuolla 2020 - Viimeinen naula 2022  (sarjan päätösosa)

(Bonuksena Katrine Engbergin Lasisiivet, 2. osa)
(Bonuksena Camilla Grebe & Åsa Träff: Levoton mieli)
-------------

Tuohon aikaan oli yleistä, että työpaikkailmoituksissa oli pelkkä nimimerkki, esimerkiksi Tulevaisuus 14, ilman muuta tietoa työnantajasta. Nykypäivän näkökulmasta voi tuntua erikoiselta hakea työtä, jos ei edes tiedä kenelle työtä tehdään, mutta neljäkymmentäluvun työpaikkailmoituksissa tämä oli täysin tavallista.

Denise Rudberg: Tehtävä Berliinissä, 312 s.  - 4. osa Liittolaiset -sarjaan - suom. ilm. 2023 - Den fjärde doktrinen - suomennos: Anu Koivunen - kansi: Elina Grandin & Emmi Kyytsönen - Into Kustannus

Sisältökuvaus kustantajan sivuilta:

"Tehtävä Berliinissä palkittiin Adlibriksen vuoden romaanina vuonna 2022. Ylistetyn vakoojaromaanisarjan neljäs osa vie lukijan toisen maailmansodan aikaiseen Tukholmaan ja natsien Berliiniin.

Toinen maailmansota riehuu Euroopassa, ja koodinmurtajat Elisabeth, Iris ja Signe keskittyvät sodan varjossa myös oman elämänsä haasteisiin. Huippusuositun Liittolaiset-sarjan neljännessä osassa Tukholmassa työskentelevän tiedustelupalvelun tehtävät käyvät yhä vaarallisemmiksi.

Saksa vie joukkojaan Ruotsin kautta kohti Norjaa, ja Ruotsin puolueettomuus on koetuksella, sillä se pelkää olevansa seuraava miehityskohde. Iris kutsutaan natsimielisen sisarensa häihin Berliiniin – vieraiden joukossa ovat myös Adolf Hitler ja Joseph Goebbels. Juhlat saavat järkyttävän päätöksen, ja Iriksen paluumatka vaarantuu. Elisabeth miettii tulevaisuuttaan uudesta näkökulmasta ja Signe kohtaa menneisyytensä yllättävän kuolemantapauksen vuoksi."

Sarjan päähenkilöinä on kolme naista:
Elisabeth Lagerman on entinen ilmavoimien sihteeri, joka rohkeasti paljasti osaston väärinkäytöksiä ja on nyt Karlaplan 4:ssä.
Signe Jansson on maatalon tyttö, joka työskentelee sokeutuneen professri Svartströmin taloudenhoitajana ja toimii professorin oikeana kätena Karlaplan 4:ssä.
Iris Lepik on poikiensa kanssa paennut Virosta, kun natsit veivät Iriksen juutalaisen aviomiehen. Iriksen vahvuus on matematiikan osaaminen.

Karlaplan 4:n tehtävänä on seurata saksalaisten G-kirjoitinliikennettä ja avata koodeja.

Liittolaisia mainostetaan trilogiana, mutta Tehtävä Berliinissä on jo neljäs osa ja viideskin on tulossa. Sarja perustuu Rudbergin oman suvun tarinoihin ja paikat & tapahtumat ovat todellisia. Tässä osassa vakoilu- yms tehtävät jäävät pienemmälle turinoinnille (paitsi Iris Lepikin osalta) ja naisten yksityiselämä saa enemmän painoa eli kirja on osin viihteellisempi.
Omalla sarallaan ihan luettava sarja.

Alun henkilögalleriasta plussaa!

++++++
Kirjailija ja ent. yökerhoyrittäjä ja kirjallisuusaiheisen tv-ohjelman juontaja
Denise Rudberg, synt. 1971 ja asuu Tukholmassa.    
Tuottelias kirjailija, joka on aiemmin kirjoittanut chick lit-romaaneja, mutta vuonna 2010 siirtynyt kirjoittamaan rikosromaaneja. 
Rudbergin Jidhoff -sarjaa on myyty yli neljä miljoonaa kappaletta. Molemmista kirjasarjoista on tekeillä tv-sarja.

Kuvasin Denise Rudbergin  Helsingin kirjamessuilla syksyllä 2019

*******
Ilmestyneet suomennokset:
Marianne Jidhoff-sarja:
Yksi tappava syrjähyppy 2015 -  Toinen toista pahempi  2016  -  Kolmen kohtalokas leikki 2017  - Neljä kertaa kosto  2018  - Kun kello lyö viisi 2019  - Kuuden metrin syvyydessä 2020 - Seitsemän syytä kuolla 2021 - Kahdeksan askelta pimeässä 2022 - Yhdeksän yön piina 2023

Ilmestyneitä, mutta suomentamattomia on toistaiseksi ainakin vielä kolme: Tio grisar nere 2020 - Elva Änkros man 2021 - De första tolv 2022

Linkki 4. osaan: Neljä kertaa kosto

Linkki 5. osaan: Kun kello lyö viisi
(Bonuksena Fiona Bartonin Lapsi)

Linkki 6. osaan: Kuuden metrin syvyydessä

Linkki 7. osaan: Seitsemän syytä kuolla
(Bonuksena Mattias Edvardssonin Hyvät naapurit)

Linkki 8. osaan: Kahdeksan askelta pimeässä
(Bonuksena: Susanne Janssonin viimeiseksi jäänyt Talvivedet)

Linkki 9. osaan: Yhdeksän yön piina
(Bonuksena: Pernilla Ericson: Syyllisyyden taakka)

Liittolaiset -sarja:
Salainen koodi 2020 - Vaarallinen yhteys 2021 - Vieras joukossa 2022 - Tehtävä Berliinissä 2023 
Sarjaan on ilmestynyt myös viides, vielä suomentamaton osa.

Linkki: 1. osa Salainen koodi
(Bonuksena Scheppin Jaakko kulta)

Linkki: 2. osa Vaarallinen yhteys
(Bonuksena: Carin Gerhardsenin Unilaulu)

Kolmas osa on jäänyt lukematta.
........
Haistan vaaran, metallisen ja kitkerän. Aurinko paistaa suoraan edestä. On vaikea pitää silmiä auki. Olen nähnyt saman auton ennenkin. En muista missä. Silti tiedän, että se on tullut hakemaan minua.

Tiina Laitila Kälvemark: Valon ja pimeän sonaatit, 352 s. - ilm. 2023 - kansi: Emmi Kyytsönen - WSOY

Sisältökuvaus kustantajan sivuilta:

Vangitseva romaani vääristä valinnoista, julmista kokemuksista ja harvinaisesta ystävyydestä, joka muuttaa kaiken.

Kesällä 1993 kolmetoistavuotias Mikael siepataan. Kun poika vajaa vuosi myöhemmin löydetään, hän kuljettaa kainalossaan pulloa, johon on suljettu elävä kyy. Media kirjoittaa kiihkeästi Käärmepojan tapauksesta, mutta Mikael ei enää puhu. Hän soittaa pianoa.

Mikael palaa 25 vuotta myöhemmin rikospaikalle, pieneen pohjoispohjalaiseen kylään. Samaan aikaan sinne palaa myös Pariisissa vuosia asunut toimittaja Saara, joka on menettänyt kaiken. Eräänä kevätiltana Saaran ja Mikaelin tiet kohtaavat ja vuosien takainen mysteeri alkaa ratketa."

Kävin kuuntelemassa kirjailijaa Helsingin Kirjamessuilla 2023 ja kiinnostuin tästä kirjasta. Hyvä tarina, jossa Saaran elämä ja Mikaelin kirjoittamat kokemukset lomittuvat mukavasti. Lisäksi kirjassa on pieni jännitysmomentti eli mitä 13-vuotiaalle Mikaelille oli aikoinaan tapahtunut. Pidin kirjasta ja myös sen musiikkielementistä.
Suosittelen 

+++++++
Kirjailija, journalisti
Tiina Laitila Kälvemark, synt.  1970, on kotoisin Kärsämäeltä ja on v. 1997 päätynyt asumaan Tukholmaan kuljettuaan ensin Pariisin, Amsterdamin ja Uppsalan kautta.

Kuvasin kirjailijan Helsingin Kirjamessuilla 2023.

*******
Ilmestyneet teokset:
H20 2020 - Kadonnut ranta  2022 - Karkulahti 2022 - Seitsemäs kevät 2022 - Valon ja pimeän sonaatit 2023
.........

Ei enää valtioita, sillä kukaan ei vartioinut rajoja. Ei enää palokuntia eikä poliisia. Ei enää teiden kunnossapitoa eikä jätehuoltoa. (...) Ei enää internettiä. Ei sosiaalista mediaa...

Emily St. John Mandel; Asema 11, 425 s. - suom. ilm. 2022 - Station Eleven 2014 - suomennos: Aleksi Milonoff - kansi: Anna Makkonen - Tammen Keltainen kirjasto 525, pokkari

Esittely kustantajan sivuilta:
"Kaunis ja kaihoisa romaani inhimillisyyden ja taiteen merkityksestä tragedian keskellä.
Kirsten on vasta lapsi, kun tappava virus saapuu Pohjois-Amerikkaan eikä mikään ole enää ennallaan. 20 vuotta myöhemmin hän on osa teatteriseuruetta, joka kiertää esittämässä Shakespearea pandemiasta selviytyneille. Mutta maailma on edelleen rauhaton paikka, ja pian teatteriseurue joutuu huomaamaan, ettei edes yhteiskuntajärjestyksen romahtaminen ole parantanut ihmisiä vallanhimosta. Asema 11 kuljettaa lukijaa taiturimaisesti läpi vuosien ja yhteen kietoutuvien ihmiskohtaloiden. Haikea mutta myös hellä tarina ei saa pelkäämään maailmanloppua vaan arvostamaan jokapäiväisen elämän suloa.
.......

Luin jälkikäteen, että kirja on ollut kovin pidetty, mutta totuuden nimessä kirja (post-apokalyptinen teos) ei oikein kolahtanut minulle. Yksi syy saattaa olla etteivät dystopiat, scifit yms. genren kirjat ole juttujani.
Lisäksi vaivasi kirjan hajanaisuus. Hyppelehdittiin sekasin ajoissa ja paikoissa ja nimissäkin menin toisinaan sekaisin. Kerrantatapa on aika hidas, etenkin alussa. Olen varmaan ainoa, joka ei oikein ihastunut kirjaan, mutta onneksi tällekin kirjalle löytyy lukijansa. 

Takakannessa sanotaan:" Unohtumattoman kaunis romaani tuhon jälkeisestä maailmasta, jossa taiteen, toivon ja ihmisyyden merkitys kristallisoituu tragedian keskellä."

++++++
Kanadalainen kirjailija 
Emily St. John Mandel, synt. 1979, asuu New Yorkissa.
Asema 11 on tehty tv-sarjaksi ja  teos on käännetty 30 kielelle

*******
Ilmestyneet teokset:
Asema 11 2022 -  Lasihotelli 2023

Kommentit