Gerhardsen: Unilaulu 3. & Rudberg: Vaarallinen yhteys, 2. - dekkari - kuunnellut äänikirjat 2022

Kuunneltuja äänikirjoja 2022: Rikoskomisario Conny Sjöberg työtovereineen ihmettelee missä yksi kollega mahtaa olla. Vaarallinen yhteys-kirjassa Signe, Elisabeth ja Iris purkavat edelleen salakoodeja.  

Yritän tänä vuonna aloittaa tehokkaammin äänikirjojen kuuntelua, vaikka suosinkin paljon enemmän fyysistä kirjaa. Postauksiin jaan kirjat kahteen osaan, toisessa on dekkareita ja toisessa proosaa + muita genrejä. Jos tulee kuunnelluksi enemmänkin, niin jaan kirjat myös kotimaisiin ja käännösteoksiin. Kussakin tapauksessa näihin äänikirjapostauksiin tulee vain lyhyt teksti, mutta aina kuitenkin myös lista kirjailijan/kirjaiijoiden aiemmin julkaisemista suomennetuista teoksista.

Hetken aikaa kuulosti kuin lintu olisi raakkunut, sitten tuli hiljaista.

Carin Gerhardsen: Unilaulu, kesto: 09:58:23 / 320 s. -  3. osa Hammarby -sarjaan - suom. ilm. 2022  - Vyssan lull 2010 - suomennos: Maija Ylönen  - Minerva Crime - lukija: Anu Vilhunen ******* Ellibsin E-äänikirjasto

Filippiiniläisnainen ja hänen kaksi lastaan on surmattu. Rikoskomisario Conny Sjöberg ja Jens Sandén, Petra Westman ja Jamal Hamad saapuvat paikalle. Yksi tiimin jäsenistä kuitenkin puuttuu, eikä kukaan tiedä missä hän on. 

Käy ilmi, että nainen asuu miljoonien arvoisessa talossa, joka on naisen oma. Miten se on mahdollista siivoojan palkalla? Nainen on Ruotsin kansalainen ja naimisissa ruotsalaisen miehen kanssa, joka asuu toisessa osoitteessa.

Missä ihmeessä tiimin puuttuvaa jäsen mahtaa olla? Hän ei vastaa puhelimeen eikä ole ilmoittanut poissaolostaan. Sjöbergiä ja muita tiimin jäseniä ihmetyttää ja Sjöberg alkaa etsiä.

Kuolemantapauksien ja kadonneen työtoverin lisäksi Connie Sjöberg saa tietää mullistavia asioita menneisyydestään. Asioita, joista äiti ei ole ikinä suostunut puhumaan mitään. 

Minusta Unilaulu on tähän menneessä Hammarby -sarjan paras osa. Tarinassa on aika paljon yksityiselämää, mutta se on mielenkiintoista. Connie Sjöberg tutkii sukuaan ja yllättyy. Petra Westmanilla ja Jamal Hamidilla on ollut keskinäistä toraa (kerrotaan enemmän edellisessä osassa) ja nyt näihin asioihin haetaan ratkaisuja. Samassa tiimissä ei voi työskennellä jos kaksi sen jäsentä on tukkanuottasilla. 

Mitä murhakeississä on mahtanut tapahtua? Kuka on mystinen Erik? Missä on kadonnut työtoveri? Mitä Connyn menneisyydestä paljastuu ja loppuuko Petran ja Jamalin tora? 

Kahdeksanosainen Hammarby-sarja on käännetty 25 kielelle ja myynyt yli 3 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti.

Kannattaa lukea järjestyksessä, jos haluaa päästä mukaan päähenkilöiden yksityiselämään, jota osissa on aika paljon ja joka on aika oleellinen osa dekkareiden sisällöstä.

++++++++
Kirjailija, matemaatikko
Carin Gerhardsen, synt. 1962 Katrineholmin maakunnassa Ruotsissa. Ensimmäisen kirjansa kirjailija julkaisi jo vuonna 1992.

*********
Ilmestyneet suomennokset:
Musta jää 2019 

Linkki: Musta jää  

Hammarby-sarja:
Piparkakkutalo  1/8 2020 - Tuhkimotytöt 2/8 2021  - Unilaulu 3/8 2022
Tulossa: Osa 4/8 Piirileikki, ilm. elokuussa 2022

Linkki ensimmäiseen osaan: Piparkakkutalo

Linkki toiseen osaan: Tuhkimotytöt
(Bonuksena ensin Horstin Korpimaja) 

................

Operaatio Barbarossa olisi historiallisen mittaluokan sotilasoperaatio.

Denise Rudberg: Vaarallinen yhteys, kesto:  07:23:00 / 284 s. - 2. osa Liittolaiset -sarjaan - suom. ilm. 2021 - En andra allians. Kontrahenterna 2 - suomennos: Anu Koivunen -  Ellibsin äänikirjasto - lukija Mari Nenonen - Into Kustannus 2021

Vaarallinen yhteys -romaani  on jatkoa Salainen koodi -kirjaan. 
Tositapahtumiin ja - paikkoihin sijoittuvan sarjan päähenkilöinä on kolme rohkeaa ja taitavaa nuorta naista. Signe Jansson hoitaa sokean professori Nils Svartströmin taloutta. Elisabeth Herrman on varakkaan kodin tytär.  Iris on kotoisin Pärnusta, josta oli lähtenyt kahden poikansa kanssa turvaan, mutta aviomiehen oli valitettavasti jäätävä. 
Naisilla on myös salainen tehtävä. He työskentelevät Tukholmassa armeijan tiedustelukeskuksessa salakoodien purkajina toisen maailmansodan aikana. 

Viestien purkaminen on joskus hidasta hommaa, joten katseet ovat kääntyneet professori Bremerin puoleen. Tarvittaisiin laite, joka pystyisi purkamaan natsien G-kirjoittimella koodattuja viestejä. Onnistuuko Bremer?
Nyt saksalaiset painostavat Ruotsin hallitusta yhteistyöhön miehityksen välttämiseksi ja salakoodit paljastavat Operaatio Barbarossan. 

Aihe on todella mielenkiintoinen, joten toivoin tarinassa olevan enemmän tapahtumia, jotka liittyisivät itse operaatioon. Kirjassa kuitenkin naisten välinen ystävyys ja yksityiselämä ovat pääpääosassa. 

Denise Rudberg on entinen chick-lit -kirjailija ja tämä tyyli näkyy myös dekkareissa ja Liittolaiset-sarjassa. 
Liittolaiset -sarjan kaksi osaa ovat mukavaa, joskin aika hidastempoista luettavaa, mutten enää kaivannut dekkarimaisia elementtejä. Mielenkiinnolla seurasin mikä sairaus Signeä oikein vaivaa ja saako siihen apua. Entä mitä seurapiireissä pyörivä Elisabeth nyt keksii ravistamaan luutuneita käsityksiä. Entä Iris?
Kirja nousi ilmestyessään Ruotsin myyntilistojen kärkeen ja sarjan teoksia on myyty yli 150 000 kappaletta. 
Tarina loppuu kesään 1941, joten siitä varmaan jatkuu kolmas osa, Vieras joukossa.

Liitolaiset -sarjan kirjoissa on kauniit kannet, myös tulevissa, kuten allaolevista kuvista näkee.

Kun aikoinaan luin ensimmäisen Marianne Jidhoffista kertovan kirjan olin hieman ymmälläni, sillä harvoin dekkareihin sekoitetaan niin paljon chick-litiä (kalliita valkoisia tryffelinougatkonvehteja, kukallisia Josef Frank -tapetteja, Bruno Mathssonin huonekaluja jne.) Uteliaisuudesta luin sitten toisenkin osan ja kolmannen jne. Marianne Jidhoff on virkistävä ja leppoisa poikkeus raaistuneessa ja väkivaltaistuneessa genressä, joten kevyemmät dekkarit ovat mukavaa vaihtelua.

++++++++
Kirjailija, ent. yökerhoyrittäjä ja kirjallisuusaiheisen tv-ohjelman juontaja
Denise Rudberg, synt. 1971 ja asuu Tukholmassa.    
Tuottelias kirjailija, joka on aiemmin kirjoittanut chick lit -teoksia, mutta vuonna 2010 siirtynyt kirjoittamaan rikosromaaneja. 

Elisabethin, Iriksen ja Signen henkilöhahmojen esikuvat ovat Rudbergin omasta suvusta. Isoäiti oli muuttanut Virosta Ruotsiin toisen maailmansodan aikana.

Kuvasin Denise Rudbergin Helsingin Kirjamessuilla syksyllä 2019. Rudbergin piti tulla messuille myös 2021, mutta hänelle tuli joku este. 
(ⓒ Piritta's foto)

************
Ilmestyneet teokset:
Marianne Jidhoff -sarja:
Yksi tappava syrjähyppy 2015 -  Toinen toista pahempi  2016  -  Kolmen kohtalokas leikki 2017  - Neljä kertaa kosto  2018  - Kun kello lyö viisi 2019  - Kuuden metrin syvyydessä 2020 - Seitsemän syytä kuolla 2021
Jos kiinnostaa, niin blogista löytyy arvostelut osista 4, 5, 6 ja 7. 

Tulossa: Sarjasta suomentamatta vielä osa 8Åtta steg bakom 2018. Ei tiedossa milloin suomennos ilmestyy.
9. osa: Under nio nätter 2019 - 
10. osa: 10 grisar nere 2020
11. osa: Elva änkors man 2021

Liittolaiset -sarja:
Salainen koodi 2020 - Vaarallinen yhteys 2021
Tulossa: kolmas osa: Vieras joukossa ilmestyy 22.3.2022

 ja neljäs osa: Den fjärde doktrinen ilmestyy kesäkuussa 2022

Molemmista sarjoista on tekeillä tv-sarja.


(Bonuksena Scheppin Jaakko kulta)

Lisäksi kirjailijan tuotannosta löytyy kaksi nuortenkirjasarjaa ja pari tietokirjaa

Suomennettu myös kaksi ihmisuhderomaania, jotka on kirjoitettu yhdessä Hugo Rehnbergin kanssa:
Ihan vain väliaikaista 2017 - ainakin e- ja äänikirjana    -    Niin se sitten meni 2018 

Kommentit