Taivaat merten yllä, alati muuttuvat. Raskaat, likaisen valkeat. Vaaleansiniset ja huolettomat, sinisen keskellä valkoisia viiruja.
Susanne Jansson: Talvivedet, 302 s. - suom. ilm. 2022 - Vintervatten 2020 - suomennos: Tiina Sjelvgren - suomenkielinen kansi: Nic Oxby - BazarMartin, Alexandra, vauva Nellie ja 3-vuotias Adam asuvat vanhassa pienessä kalastusmökissä Orustin saarella Ruotsin länsirannikolla. Martinin vanhemmat olivat aikoinaan ostaneet mökin voidakseen kasvattaa mansikoita ja soudella kalaan. Sittemmin mökkeily oli alkanut kyllästyttää heitä.
Kun Martinille tarjottiin lähistöltä töitä simpukkaviljelmiltä niin mökki siirtyi isältä pojalta.
Alexandra ja Nellie lähtevät Kööpenhaminaan sukuloimaan ja Martin jää poikansa kanssa kahden. He ovat juuri lähdössä rantaretkelle kun puhelin soi. Adam jää pihalle leikkimään kun Martin kiiruhtaa sisälle. Puhelun loputtua Martin huomaa Adamin vihreän toppatakin portailla, mutta pikkupoikaa ei näy missään. Askeleet käyvät kohti rantaa, josta löytyy Adamin punainen ämpäri. Ei muuta.
Katoaminen sairastuttaa molemmat vanhemmat ja avioliittokin nitisee pahasti. Martin kuitenkin uskoo, että Adam löytyisi jonain päivänä. Käykö niin?
Valokuvaaja Maya Linde on tehnyt asuntovaihdon ja asuu nyt Orustin saarella kuvaamassa merta ja luontoa. Maya haluaa auttaa kuullessaan Adamin katoamisesta. Maya ja Martin tutkivat omin päin katoamista ja tekevät oudon havainnon. Samasta rantapaikasta, josta Adamin ämpäri on löytynyt, on kadonnut myös muita lapsia. Mikä oudointa, päivämääräkin on sama, 11. tammikuuta. Mistä on kyse?
Maya Linde esiintyy myös esikoisdekkarissa. Tuolloin Linde kuvasi suoruumiita. Esikoisteos ei ihan vakuuttanut minua tuolloin. Miksi? Sen voi lukea alla olevasta linkistä. Joka tapauksessa Jansson on minusta parantanut kaiken puolin, joten on harmi että dekkareita ehti ilmestyä vain kaksi.
Teokset voi lukea itsenäisinä teoksina.
Molemmat dekkarit henkilöhahmoineen ovat aika synkkäsävytteisiä. Olisiko mahdollisesti tieto omasta sairaudesta vaikuttanut teoksiin, mene ja tiedä.
++++++
Kirjailija, valokuvaaja, toimittaja
Susanne Jansson synt. 1972 Ruotsin Ämälissa. Kirjailija menehtyi v. 2019
******
Ilmestyneet teokset:
Uhrisuo 2018 - Talvivedet 2022, joka ilmestyi postuumisti v. 2020
Linkki esikoisteokseen: Uhrisuo
.............................
Hän terästi katsettaan nähdäkseen, mikä pimeässä liikkui. Jos aukiolla oli kauris tai jopa hirvi, niin hän ei halunnut pelästyttää sitä. Äkkiä hän näki häivähdyksen valkoista. Hengitys salpaantui, kun hän silmien totuttua pimeään näki, mitä hänen edessään tapahtui.
Denise Rudberg: Kahdeksan askelta pimeässä, 250 s. - 8. osa Marianne Jidhoff -sarjaan - suom. ilm. 2022 - Åtta steg bakom 2018 - suomennos: Anu Koivunen - kansi: Emmi Kyytsönen - Into Kustannus Oy
Ruotsin rikkampiin sukuihin kuuluvassa Renaudot'n perheessä vietetään häitä toukokuussa 1988. Kesken juhlahumun morsiamen nuorempi, seitsemäntoistavuotias sisar katoaa, eikä häntä löydetä etsinnöistä huolimatta. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin tapauksesta tehdään radiodokumentti, jossa asianosaiset saavat kertoa tapahtumista. Illasta paljastuu uusia, poliisia kiinnostavia seikkoja ja esitutkinnanjohtaja Marianne Jidhoff avaa tutkinnan uudelleen.
Mitä vuosikymmenien takaisesta katoamisesta saadaan selville? Löytyykö tytär? Mitä häissä oli tapahtunut? Ja mitä muuta menneisyydestä paljastuu?
Marianne Jidhoff tiimeineen kokoontuu edelleen Mariannen hulppeassa arvoasunnossa, jossa nykyään asuu vuokralla myös Torsten Ehn, kokenut keskusrikospoliisin tutkija.
Marianne on saanut taloonsa myös toisen uuden asukin, Britan. Britta on vävypojan vanhempien labradorinnoutaja, joka nyt tarvitsee hetkeksi hoitopaikkaa. Onneksi Torsten on urheilumiehiä, joten on innokkaasti lupautunut auttamaan Britan ulkoiluttamisessa.
Kirjassa on lisäksi katkelmia radiodokumentista, joita Marianne kollegoineen kuuntelee ja analysoi. Lisäksi tässäkin kirjassa on syyllisen näkökulmia. Tapa, joka tuntuu olevan ennemmin sääntö kuin poikkeus nykydekkareissa. Joskus se toimii, toisinaan ei anna lisäarvoa tarinalle.
Annan taas heti plussaa alun henkilögalleriasta, ja niistä muutamista riveistä, joista kustakin henkilöhahmosta kirjoitetaan. Olen sanonut ennenkin, että tällainen galleria olisi tosi hyvä muissakin dekkareissa, mutta tosi harvoin näkee.
Sarjan alkuosissa luksusmerkkien luetteleminen ärsytti, mutta sittemmin ne ovat vähentyneet. Enää ei luetella alvariinsa tapettien tai designhuonekalujen suunnittelijoita. Jotain on kuitenkin jäänyt, kuten valkoiset tryffelinougatkonvehdit ja Davidoff-pikkusikarit.
Mukava lukea välillä hieman keveämpiä dekkareita. Jossain välissä otaksuin, että sarjassa olisi pian loppu näkyvissä, mutta ei. Rudberg on kirjoittanut kahdeksannen osan jälkeen vielä kolme kirjaa ja aika näyttää tuleeko lisääkin.
++++++
Kirjailija ja ent. yökerhoyrittäjä ja kirjallisuusaiheisen tv-ohjelman juontaja
Denise Rudberg, synt. 1971 ja asuu Tukholmassa.
Tuottelias kirjailija, joka on aiemmin kirjoittanut chick lit-romaaneja, mutta vuonna 2010 siirtynyt kirjoittamaan rikosromaaneja.
Rudbergin Jidhoff -sarjaa on myyty yli neljä miljoonaa kappaletta. Molemmista kirjasarjoista on tekeillä tv-sarjat.
Kuvasin Denise Rudbergin Helsingin kirjamessuilla syksyllä 2019
*******
Ilmestyneet suomennokset:
Marianne Jidhoff-sarja:
Yksi tappava syrjähyppy 2015 - Toinen toista pahempi 2016 - Kolmen kohtalokas leikki 2017 - Neljä kertaa kosto 2018 - Kun kello lyö viisi 2019 - Kuuden metrin syvyydessä 2020 - Seitsemän syytä kuolla 2021 - Kahdeksan askelta pimeässä 2022
Ilmestyneitä, mutta suomentamattomia on kolme: Under nio nätter 2019 ja Tio grisar nere 2020 - Elva Änkros man 2021
(Bonuksena Fiona Bartonin Lapsi)
(Bonuksena Mattias Edvardssonin Hyvät naapurit)
Liittolaiset -sarja:
Salainen koodi 2020 - Vaarallinen yhteys 2021 - Vieras joukossa 2022
Sarjaan on ilmestynyt myös neljäs, vielä suomentamaton osa: Den fjärde doktrinen 2022
(Bonuksena Scheppin Jaakko kulta)
(Bonuksena: Carin Gerhardsenin Unilaulu)
Kommentit
Lähetä kommentti