Ahnhem: Viimeinen naula, 6. & Grebe +Träff: Levoton mieli - dekkari

 

Viimeisessä Fabian Risk -dekkarissa solmitaan yhteen mm. edellisten osien auki jääneitä tapahtumia. Saako paha palkkansa?
"Levoton mieli "on sisarusten ensimmäinen yhteinen dekkari vuodelta 2009. Teos aloittaa psykologi Siri Bergmanista kertovan sarjan.

Yhtäkkiä tuntui kuin happi olisi loppunut. Tunne iski samalla hetkellä kun hän käänsi päätään katsoakseen alaspäin ja näki auton muutaman metrin päässä, vinosti alapuolellaan, ja sen myötä hän joutui jälleen paniikin valtaan. (Ote prologista.)

Stefan Ahnhem: Viimeinen naula, 6. ja vimeinen osa Fabian Risk -sarjaan, 454 s. - suom. ilm. 2022 - Den sista spiken 2021 - suomennos: Outi Menna - kansi: Nils Olsson - WSOY ****** kirjaston kirja

Päätösosa perustuu edellisiin kirjoihin ja niiden henkilöihin, joten sisällöstä vain hieman. 

Tarina alkaa kun merestä löytyy auto, jossa on kaksi ruumista, mies ja nainen. Mies tunnistetaan koska on kuuluisa, mutta kuka nainen on?
Kööpenhaminalaispoliisit Jan Heskin, Morten Heinesen, Julie Bernstorf ja tekninen rikostutkija Torben Hemmer alkavat tutkia tapausta. Poliisipäällikkö Kim Sleizner oli vasta nimittänyt Heskin tutkinnanjohtajaksi, joten nyt olisi näytön paikka. Sleizneria pidetään maailman surkeimpana pomona, jolle kaikki hymyilivät, mutta jota selän takana vihattiin. 

Poliisi Dunja Hougaard istuu tiimeineen vanhan rapistuneen tiilitalon eräässä huoneessa, joka on täynnä tietokoneita, näyttöruutuja, valokuvia ja valkotauluja, joissa on erilaisia diagrammeja, pylväitä, käyriä, puhelinnumeroita sekä kartta, jossa on pieniä kirjaimin merkittyjä lippuja. 
Dunja on ollut kuukausia maan alla tutkimassa pienen tiiminsä kanssa vakavia rikoksia, joihin on syyllistynyt etenkin eräs korkeassa asemassa oleva henkilö, jonka Dunja on päättänyt saada kiipeliin. Mitä pikemmin sen parempi. 

Samanaikaisesti Ruotsin puolella Helsingborgin poliisilaitoksella työskentelevä rikostutkija Fabian Risk saa viestin, joka romahduttaa hänen elämänsä. Viesti pakottaa ottamaan selvää mitä on tapahtunut. Ahdistunut Risk joutuu myös valitsemaan kumpi on tärkeämpää, perhe vai tapauksen selvittely.

Tapahtumat sijoittuvat sekä Tanskan että Ruotsin puolelle. Maihin, jotka ovat kirjailijalle tuttuja. Tarinassa eletään vuotta 2012.

Olen pitänyt tästä sarjasta, joten odotukset olivat korkealla. Miten Ahnhem aikoo lopettaa sarjan? 
Aikamoista pyöritystä alusta alkaen. Mutta sitten tapahtui jotakin. Ymmärrän ettei kirjailija halunnut viimeisessa osassa ruveta kehittämään massiivisia juonikuvioita, mutta samoissa asioissa vellomista oli liikaa. Onneksi dekkari parani loppua kohden. 
Ei kirja huono ole, ei ollenkaan, mutta edelliset viisi osaa ovat vaan parempia. 

Suosittelen lukemaan sarjan järjestyksessä (tai ainakin ensin osat 4 ja 5), sillä tämä päätösosa ei oikein aukea ilman taustatietoja, vaikka kirjassa sanotaankin teoksen olevan itsenäinen. Viimeisessä naulassa keskitytään vahvasti Fabian Riskiin, Dunja Hougaardiin sekä erääseen kolmanteen henkilöön, jota en nyt tässä nimeä. Kaikki nämä henkilöt ovat edellisissä osissa olleet vanhvasti esillä, ja heillä on ollut omat mielenkiintoiset tarinansa.
Sarjaa on myyty pari miljoonan kappaletta ja oikeudet ostettu yli 30 maahan. 

Nyt jään jännityksellä odottamaan mitä Ahnhemiltä seuraavaksi ilmestyy. Uusi kirja on jo tekeillä.

+++++++
Kirjailija:
Stefan Ahnhem, synt. 1966 Tukholmassa, varttui Helsingborgissa ja asuu nykyään Kööpenhaminassa. Kirjailija aloitti uransa musiikkibisneksessä, mutta vaihtoi sen 25-vuotiaana käsikirjoitusopintoihin. Ahnhem on käsikirjoittanut myös Wallander- ja Irene Huss -televisiosarjoja.

******
Ilmestyneet teokset:
Fabian Risk- sarja;
Pimeään jäänyt 2015 -  Yhdeksäs hauta 2016 -   Miinus kahdeksantoista astetta 2017  -  Motiivi  X 2019 - X tapaa kuolla 2020 - Viimeinen naula 2022  (sarjan päätösosa)


Linkki neljänteen  osaan: Motiivi X, 4. osa

Linkki viidenteen osaan: X tapaa kuolla. 5. osa
(Bonuksena Katrine Engbergin Lasisiivet, 2. osa)
................... 
Joskus mietin, miten potilaani reagoisivat, jos saisivat tietää, että rauhalliselta ja pätevältä vaikuttava nainen, jolle he uskovat salaisuutensa ja pelkonsa, ei uskalla nukkua yksin pimeässä huoneessa.

Camilla Grebe & Åsa Träff: Levoton mieli, 368 s. - 1. osa Siri Bergman -sarjaan - suom. ilm. 2022 - Någon sorts frid 2009 - suomennos: Markus Myllyoja - kansi: Sofia Scheutz - Gummerus ******* kirjaston kirja

Psykologi Siri Bergman on 34-vuotias lapseton leski, joka asuu yksin (tai no, kissansa Ziggyn kanssa) merenrannalla 50-luvun talossa ja pelkää pimeää. Niinpä nukkumaan mennessä pitää kaikki talon lamput sytyttää. Siri on menettänyt miehensä sukellusonnettomuudessa, eikä oikein tahdo päästä tapahtumasta yli. Tämän vuoksi viini maistuu, hieman liikaakin.

Siri työskentelee samalla vastaanotolla parhaan ystävänsä Aina Davisssonin ja jo hieman vanhemman Sten Wideliuksen kanssa. Marianne toimii heidän yhteisenä vastaanottoapulaisenaan. 
Aina on vapaa ja lentelee kukasta kukkaan, Sten on vilkkusilmäinen mies, joka kuitenkin on aviossa. 

Sirillä menee ammatillisesti ihan hyvin kunnes yksi hänen potilaistaan tappaa itsensä. Siri tuntee siitä syyllisyyttä, ja miettii tapausta kaikilta kanteilta. Jokin ei täsmää.
Sitten Siri saa uhkaavaa postia ja lisäksi tuntuu kuin joku liikkuisi talon nurkilla. Vainotaanko Siriä vai mistä on kyse?
Eivätkä rikokset tietystikään jää tähän. 

Kirja alkaa liian hidastempoisesti. Varsinaisia rikostapahtumia saa odottaa ja odottaa. Yksityiskohtaisia terapiaistuntoja. Kliseitä. Ennalta-arvattavuutta. Jaarittelua. Tiivistystä kaipaisin. Päähenkilöön en saanut otetta: viiniä litkivä psykologi, joka pelkää pimeää ja suree miestään, muttei tee asialle mitään. Uusi "suhdekin" on niinsanotusti luvaton. 
Onneksi Grebe on vuosien saatossa parantanut rutkasti. Pidän eniten kirjailijan yksin kirjoittamista dekkareista. Uteliaisuudesta saatan silti lukea toisen osan nähdäkseni paraneeko taso. 

+++++++
Kirjailija, ent. liikkeenjohdon konsultti
Camilla Grebe synt. 1968 Älvsjössä ja asuu Tukholmassa.
Vuonna 2004 Camilla Grebe päätti haastaa sisarensa ja kirjoitti kirjan johdantokappaleen, jonka lähetti sisarelleen Åsalle ja pyysi tätä kirjoittamaan seuraavan luvun. Juttu alkoi harrastuspohjalta, mutta jatkui useamman kirjan julkaisemisella ja niin syntyi Siri Bergman-sarja.
Kirjailijan teoksia on myyty ympäri maailmaa yli 2,5 miljoonaa kappaletta.

Kirjailija, psykologi
Åsa Träff, synt. 1970. Asuu Älvsjössä Tukholman ulkopuolella.

********
Ilmestyneet teokset:
Psykologi Siri Bergman -sarja:
Levoton mieli 2022
suomentamattomat: Bittrare än döden 2010 - Innan du dog 2012 - Mannen utan hjärta 2013 - Eld och djupa vatten 2015

Greben yksin kirjoittamat:
Pimeän puoli- sarja:
Kun jää pettää alta 2017 - Lemmikki 2018 - Horros 2019 - Varjokuvat 2020 - Veteen piirretty viiva, 2021. 

Varjokuvat v. 2020 ja Lemmikki 2018 ovat voittaneet Lasiavain-palkinnon.

Arviot kolmesta edellisestä kirjasta. Linkit:



Yhdessä Paul Leander-Engströmin kanssa:
Moskova noir-sarja:
Pietarin kapellimestari 2015  - Omskin kauppias 2015 -  Moskovan mies 2017

Kommentit

  1. Kumpikin kirjailija on vielä kokematta. Grebe on kyllä lukulistalla, sen verran hänen teoksiaan on kehuttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti kannattaa! Myös Ahnhem on hyvä, pidin koko sarjasta.

      Poista

Lähetä kommentti