Rudberg: Seitsemän syytä kuolla & Edvardsson: Hyvät naapurit - lyhyehkösti - dekkari

 

Rudbergin dekkarissa (7. osa) Marianne Jidhoff joukkioineen tutkii arkaluontoista tapausta, sillä uhri on tuttu julkisuudesta. 
Edvardssonin kirjassa kohdataan tavallisia ihmisiä tavallisella asuinalueella, mutta kun pihalla tapahtuu onnettomuus, niin asukkaiden salaisuudet alkavat tulla julki.

Hän painoi päänsä tyynyyn, yritti rentoutua mutta kuulosteli silti jokaista ääntä. Mitään ei kuitenkaan kuulunut, ja noin tunnin kuluttua hän nukahti. Jos hän olisi tiennyt, mitä yö toisi tullessaan, hän ei olisi antanut itsensä nukahtaa.

Denise Rudberg, Seitsemän syytä kuolla, 264 s. - suom. ilm. 2021 - 7. osa Marianne Jidhoff -sarjaan - De sju som såg 2017 - suomennos: Anu Koivunen - kansi: Emmi Kyytsönen - Into Kustannus Oy ******** kirjaston kirja

Ollaan jo seitsemännessä osassa, joten tuskin Marianne Jidhoff kaipaa enää esittelyitä. Nyt entisestä syyttäjänsihteeristä on tullut esitutkinnanjohtaja. Lisäksi Mariannen omistamasta talosta on vapautunut tiloja, jotka remontoidaan kahteen osaan. Toiseen tulee tiimiin työpiste, joten enää ei tarvitse kokoontua Mariannen kotona. Ja toinen tila kunnostetaan asunnoksi johon muuttaa vuokralle eräs Mariannelle hyvinkin tuttu henkilö.  

Kolme viikkoa aiemmin. 
Lääkäri on kutsuttu turvakotiin, jossa muutama nainen tarvitsisi hoitoa.
Nähdessään toisen naisen vammat lääkäri järkyttyy. Eikä vain vammoista.

Myöhemmin. 
Marianne Jidhoff herää puhelimen ääneen. Poliisi on saanut ilmoituksen, että eräässä talossa on tapahtunut jotakin outoa, ja että talosta on löytynyt ruumis. Syyttäjä haluaisi Jidhoffin tiimeineen paikalle koska tapaus on arkaluontoinen uhrin henkilöllisyyden takia. Marianne saapuu talolle ja saa kuulla, että myös uhrin puolisoa on pahoinpidelty ja että tämä on sairaalassa.

Uhri ja tämän puoliso ovat kuuluisia ja siksi tutkinta täytyy hoitaa varoen. Mitä on tapahtunut ja keitä uhrit ovat? Tiimin alkaessa tutkia tapausta selviää ettei raha ole tuonut onnea, vaan taustalla on paljon inhottavia juttuja. 

Entä keitä olivat turvakodin apua tarvinneet naiset ja mitä heille oli tapahtunut?

Sanon tästä samaa, mitä sanoin jo edellisestäkin dekkarista, eli minusta on mukavaa ettei tarinassa ole enää niin paljon chick lit -aineksia ja "tuotemainontaa". Tosin kyllä nytkin kalliit valkoiset tryffelinougatkonvehdit mainitaan ja nehän ovat jo Jidhoffin tavaramerkkejä, kuten pikkusikaritkin. Suotakoon päähenkilölle pienet ylellisyydet, vaikkakin lääkäri on ohjeistanut liikkumaan, laihtumaan ja vähentämään sokereita.

Kiitos alun henkilögalleriasta! Olen ennenkin sanonut, ties monestiko, että kaikissa sarjoissa voisi olla alussa henkilögalleria. Rudbergin galleriassa on lisäksi myös muutamalla sanalla kerrottu, mitä kullekin hahmolle nyt kuuluu.

Nyt kun kirjailija on keskittynyt enemmän rikoksiin kuin kalliisiin vaatteisiin, ruokaan yms. niin Jidhoffeja on mukavampi lukea. Kirjat ovat helppolukuisia, sillä mukana on edelleen aika paljon yksityiselämää. Tosin Jidhoffin kuntoiluja ja laihdutusjuttuja olisin vähentänyt. Lepposia välipaladekkareita. 

+++++++++
Kirjailija ja ent. yökerhoyrittäjä ja kirjallisuusaiheisen tv-ohjelman juontaja
Denise Rudberg, synt. 1971 ja asuu Tukholmassa.    
Tuottelias kirjailija, joka on aiemmin kirjoittanut chick lit-romaaneja, mutta vuonna 2010 siirtynyt kirjoittamaan rikosromaaneja. 

Denise Rudberg Helsingin kirjamessuilla syksyllä 2019
(ⓒ Piritta's photo)

*******
Ilmestyneet teokset:
Marianne Jidhoff-sarja:
Yksi tappava syrjähyppy 2015 -  Toinen toista pahempi  2016  -  Kolmen kohtalokas leikki 2017  - Neljä kertaa kosto  2018  - Kun kello lyö viisi 2019  - Kuuden metrin syvyydessä 2020 - Seitsemän syytä kuolla 2021

Linkki 6. osaan: Kuuden metrin syvyydessä

Tulossa: Kahdeksan askelta pimeässä - ilm. kesäkuussa  2022

Liittolaiset -sarja:
Salainen koodi 2020 - 

(Bonuksena Scheppin Jaakko kulta)

..............................
Keskellä katua lojuu punainen polkupyörä. Se näyttää rusentuneelta, renkaat ovat vääntyneet ja ohjaustanko sojottaa ylöspäin.

Mattias Edvardsson: Hyvä naapurit, 376 s. - suom. ilm. 2021 - itsenäinen psykologinen trilleri - Goda grannar 2020 - suomennos: Outi Menna - kansi: Timo Numminen - Like Kustannus *******kirjaston kirja

Tarina sijoittuu Skånen Köpingeen, jonne Mikael ja Bianca lapsineen ovat Tukholmasta muuttaneet. Pukarikadun varrella asuvat myös Jacqueline teini-ikäisen Fabian-poikansa kanssa, sekä eronnut Ola Nilsson. Alueen pihakyylä on vanhemman pariskunnan rouva Gun-Britt, joka asuu Åkensa kanssa. 

Kaiken pitäisi olla hyvin tällä rauhallisella asuinalueella, jossa naapurit pitävät yhtä, ovat avuliaita ja huolehtivat toisistaan. Kunnes sitten eräs naapureista ajaa pihalla toisen naapurin päälle. Ajaja sanoo, että yliajo oli onnettomuus, vahinkotörmäys, ei ehtinyt jarruttaa. Uhri joutuu sairaalaan ja vaipuu koomaan. Mitä oikein oli tapahtunut? Huhumylly alkaa pyöriä ja ilmoille ponnahtaa oletuksia, ettei yliajo olisikaan vahinko. 

Tapahtumat etenevät kahdella aikajanalla: ennen ja jälkeen onnettomuuden ja tarinassa on kolme kertojaa. Mikael, joka sai työpaikan liikunnanopettajana Köpingen koulusta. Entinen valokuvamalli Jacqueline. Ja 15-vuotias Fabian, koulukiusattu ja muutenkin erikoinen poika. Ei pidä samoista jutuista kuin ikäisensä, vihaa urheilua. Pitää eniten autoista ja tietokoneista sekä lukemisesta. Fabian on tietoinen erilaisuudestaan.  

Kun sitten naapurusten elämää aletaan penkoa, niin löytyyhän sieltä yhtä sun toista, kullakin omat salaisuutensa. 
Entä herääkö uhri koomasta ja mikä on totuus yliajosta?

Edvardsson sanoo kirjoittavansa mieluiten tavallisista ihmisistä ja niin oli tässä uusimmassakin, tavallisia ihmisiä tavallisella asuinalueella. 
Olen nyt lukenut ilmestyneet kolme suomennosta ja pitämisissä olen voiton puolella, sillä 2-1 pidin. Hyvät naapurit paras ja Melkein tosi tarina tylsin.  

+++++++
Kirjailija, ent. ruotsin ja psykologian opettaja
Mattias Edvardsson, synt. 1977 Trelleborgissa ja asuu Löddeköpingissä Skånessa. 

*******
Ilmestyneet suomennokset:
Melkein tosi tarina  2017 - Aivan tavallinen perhe 2018 - Hyvät naapurit 2021

Linkki edelliseen teokseen: Aivan tavallinen perhe

Lisäksi löytyy vuodesta 2012 alkaen suomentamattomia teoksia, joiden joukossa myös useita lasten- ja nuortenkirjoja.

Kommentit