Molemmissa dekkareissa aiheena itsemurhat, joita tutkivat poliisilaitokselta ulkoistetut ryhmät: Marianne Jidhoffin ryhmä sekä Erla-ryhmä.
Tärisevin sormin hän soitti hätänumeroon, ja puhelu yhdistettiin pelastuslaitokselle. Paikalle lähetettäisiin auto heti kun sellainen vapautuisi, puhelimessa sanottiin.
Denise Rudberg: Yhdeksän yön piina, 251 s. suom. ilm. 2023 - 9. osa Marianne Jidhoff -sarjaan - Under nio nätter 2019 - suomennos: Anu Koivunen - kansi: Emmi Kyytsönen - Storytelin äänikirja - kesto: 7 t 32 min. - lukija: Erja Manto - Into Kustannus
Äänikirjan esittelyteksti kustantajan sivuilta:
"Yhdeksän yön piina on Marianne Jidhoff -dekkarisarjan yhdeksäs osa, jossa vaara vaanii vaikuttajan perhettä. Rikosetsivät avaavat vanhan itsemurhatapauksen, jossa tunnetun vaikuttajan mies putosi parvekkeelta kuolemaan.
Naapuri vietti parvekkeellaan kesäiltaa, kun hän kuuli epätoivoisen huudon ja tömähdyksen. Mies soitti hätänumeroon, mutta pelastustoimi ei koskaan saapunut paikalle ja hän ajatteli sittenkin kuvitelleensa kaiken. Viisi vuotta myöhemmin Marianne Jidhoff kutsutaan tutkimaan vanhaa itsemurhaa ja samaan aikaan vaikuttajan uusi puoliso alkaa tuntea henkensä uhatuksi.
Myös rikostutkijoiden yksityiselämät ovat kiireisiä: Torstenin ex-vaimo ilmestyy yllättäen ja pyytää majoitusta. Marianne saa uuden tuttavuuden, jollaista ei välttämättä haluaisi. Augustinin elämä ajautuu raiteiltaan ja hän alkaa miettimään isoja kysymyksiä."
....
Jidhoff -sarja on aina sisältänyt paljon luksusmerkkien luettelemista sekä henkilöhahmojen yksityiselämää. Tällä kertaa minusta vaikutti, että merkkejä oli hieman vähemmän, mutta yksityiselämää sitten senkin verran enemmän. Meni tosi pitkään ennen kuin rikostarina edes alkoi.
Yksityiselämän puolella etenkin Torstenin taistelu ex-vaimonsa kanssa on huvittavaa kuunneltavaa. Torsten lienee liian kiltti.
Tässäkin osassa toki napostellaan jälleen valkoisia tryffelinougatkonvehteja ja syödään & juodaan hyvin.
Sarja on kevyttä rikoskirjallisuutta, joka sopii hyvin toisenlaisen kirjallisuuden lomaan. Tämä on ensimmäinen Jidhoff-sarjan kirja, jonka kuuntelin ja johtopäätöksenä on, että tarinaa on helppo seurata sen yksinkertaisuuden ansiosta.
Nyt kun olen päässyt sarjassa jo näin pitkälle ei keskenkään voi jättää.
Tämän sarjan plussa on alun henkilögalleria. Tosin nyt kuunnellessa tuntui, että menin sekaisin, koska väkeä on aika paljon. Onneksi muistin henkilöt aika hyvin ennestään.
Lukijana pidän Erja Mannosta, mutta minusta dekkari ei tunnu olevan hänen lajinsa, sillä eläytymistä on hieman liikaa ja minua se ainakin häiritsee. Toisentyyppisissä kirjoissa Manto on huippua!
++++++
Kirjailija ja ent. yökerhoyrittäjä ja kirjallisuusaiheisen tv-ohjelman juontaja
Denise Rudberg, synt. 1971 ja asuu Tukholmassa.
Tuottelias kirjailija, joka on aiemmin kirjoittanut chick lit-romaaneja, mutta vuonna 2010 siirtynyt kirjoittamaan rikosromaaneja.
Rudbergin Jidhoff -sarjaa on myyty yli neljä miljoonaa kappaletta. Molemmista kirjasarjoista on tekeillä tv-sarja.
Kuvasin Denise Rudbergin Helsingin kirjamessuilla syksyllä 2019
*******
Ilmestyneet suomennokset:
Marianne Jidhoff-sarja:
Yksi tappava syrjähyppy 2015 - Toinen toista pahempi 2016 - Kolmen kohtalokas leikki 2017 - Neljä kertaa kosto 2018 - Kun kello lyö viisi 2019 - Kuuden metrin syvyydessä 2020 - Seitsemän syytä kuolla 2021 - Kahdeksan askelta pimeässä 2022 - Yhdeksän yön piina 2023
Ilmestyneitä, mutta suomentamattomia on toistaiseksi ainakin vielä kolme: Tio grisar nere 2020 - Elva Änkros man 2021 - De första tolv 2022
(Bonuksena Fiona Bartonin Lapsi)
(Bonuksena Mattias Edvardssonin Hyvät naapurit)
Liittolaiset -sarja:
Salainen koodi 2020 - Vaarallinen yhteys 2021 - Vieras joukossa 2022 - Tehtävä Berliinissä 2023
Sarjaan on ilmestynyt myös viides, vielä suomentamaton osa.
(Bonuksena Scheppin Jaakko kulta)
(Bonuksena: Carin Gerhardsenin Unilaulu)
Seuraavia osia en ole ehtinyt vielä lukea.
Äänikirjapalvelun maksan itse.
.......
Suruviestin vieminen oli aina tuskallista. Murha järkytti omaisia kammottavalla tavalla, samoin itsemurha, joskin aivan eri tavoin. Sitä seurasi aina viipyilevä pettymys, mutta myös syyllisyydentunne siitä, ettei ollut huomannut varoitusmerkkejä ja toiminut ajoissa.
Pernilla Ericson: Syyllisyyden taakka, 335 s. - ilm. 2023 - 4. osa Erla-ryhmä -sarjaan - Det dåliga samvetet - suomennos: Pirjo Lintuniemi - kansi: Lisa Krebs - HarperCollins
Rikostarkastaja Liv Kasp on kutsuttu paikalle, jossa on kuollut keski-ikäinen nainen. Kuolintapa viittaa itsemurhaan, mutta Liv miettii muuta. Miksi eteisessä on murhatun naisen pakattu matkalaukku? Itsemurhakirjettäkään ei löytynyt. Naisen ystävä kertoo, että kuolleella olisi ollut joitain ongelmia töissä. Mutta ovatko ne riittäviä syitä itsemurhaan?
Sitten tulee toinen samantyylinen tapaus. Onko sekään itsemurha? Tutkimuksissa selviää, että molemmissa tapauksissa vainajat vaikuttivat olevan kunnon kansalaisia. Naisella oli useita kynsi- ja hierontasalonkeja ja toisella vainajalla on menestynyt liikeyritys.
Tukholman vakavien rikosten yksikkö on hukkua töihin, joten avuksi pyydetään Erla-ryhmä. Siihen kuuluu poliisi Liv Kasp, joka harrastaa brasilialaista jujutsua Ruotsin mestaruustasolla asti. Mukana myös eläkkeellä oleva pyörätuolissa istuva entinen rikosprofessori Edith Barry 69, hakkeri ja tietoturvakonsultti Aminah sekä Rikhard Falke, joka kykenee hankkimaan ihan mitä vain ja kenelle vain, jos toimeksiantajan rahat riittävät. Miehen lempinimi on "Järjestäjä". Kun Erla-ryhmä työskentelee, se kokoontuu asumaan Edithin hulppeaan asuntoon.
Mitä ryhmä saa selville vainajista ja ovatko tapaukset itsemurhia? Ja, jäävätkö rikokset tähän?
Toisaalla Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n toimittaja Ivan Jäger olisi ollut kiinnostunut tutkimaan ja kirjoittamaan keski-ikäisen naisen tapauksesta, mutta toimitus oli jo kauan sitten hylännyt juttuaiheen. Ivan ei saa koskaan arvostettuja tehtäviä eikä pääse ulkomaankomennuksille vaikka kirjoittaisi kuinka hyvin. Yksi hyvä skuuppi riittäisi arvonnousuun ja Ivan on päättänyt, että se on juuri tuo lytätty tapaus, jota tosin pitäisi tutkia salassa. Mihin Ivan vielä tutkimuksissaan päätyy?
.....
Olen pitänyt Ericsonin kolmesta edellisestä dekkarista osittain siksi, että kirjailijalla on aina taustalla joku tositapaus. Ne osat ovat olleet jännittäviä ja hyvin kirjoitettuja. Olin vähän pettynyt, ettei tarinassa ei ole taustalla tositapahtumia ja tuntuukin, että Ericson on harpannut hieman liian pitkälle, sillä dekkari on epätodellisen tuntuinen. Ericson kirjoittaa kyllä sujuvasti ja varmaan tätä kirjaa jopa minä (huonona kuunteliijana) olisin kyennyt kuuntelemaan.
Tylsää oli myös se, että arvasin jotain loppuratkaisusta. Miinusta annan myös siitä, että kolmas osa on ilmestynyt neljä vuotta sitten. Se on liian pitkä aika sarjan osien välille.
Hieman häiritsi sama kuvio kuin ylläolevassa dekkarissa: eli poliisista erillään toimiva joukko, joka työskentelee varakkaan rouvan isossa talossa. Tosin Erla-ryhmä ei ole samanlainen design-porukka. Syyllisyyden taakka ei ole cozy crimeä, vaan "normidekkari".
Kaikista nitinöistäni huolimatta dekkari on ihan luettava. Toivottavasti seuraavaan osaan saadaan taustaksi joku tosielämän tapaus, sillä niistä näköjään irtoaa uskottavampia dekkareita.
++++++
Kirjailija, toimittaja
Pernilla Ericson, synt. 1979. Asuu Tukholmassa.
Ericson kirjoittaa dekkareita myös Lilly Hed-nimisestä poliisista. Näitä ei ole suomennettu.
*******
Ilmestyneet teokset:
Erla-ryhmä -sarja:
Sinua seurataan 2017 - Löydän sinut 2018 - Älä käännä selkääsi 2019 - Syyllisyyden taakka 2023
Ensimmäisen osan olen lukenut ennen blogiaikaani.
Minusta nämä molemmat sarjat ovat kyllä tosi hyviä!
VastaaPoistaOmalla tavallaan kyllä😊
Poista