Denise Rudberg: Neljä kertaa kosto, 305 s. - elegant crime - suom.ilm. 2018 - Mellan fyra ögon, 2014 - suomennos: Anu Koivunen - kansi: Jussi Kaakinen - Into Kustannus Oy
Denise Rudberg, synt. 1971, asuu Tukholmassa
chick lit- ja rikoskirjailija, joka on opiskellut myös dramaturgiaa ja juontanut kirjallisuusaiheista tv-ohjelmaa,
ent. yökerhoyrittäjä
Tuottelias kirjailija, joka on aiemmin kirjoittanut chick lit-romaaneja, mutta siirtynyt rikospuolelle. Marianne Jidhoff-sarjasta on ilmestynyt 7 osaa, joista neljä on suomennettu. Suomentamatta osat: När klockan slår fem, På sex meters djup ja De sju som såg.
Kai olette huomanneet, että joka osan nimessä on numero, niin alkuperäisissä kuin suomennetuissakin nimissä.
Dekkarin "pääosassa" on Vädla Läroverk, joka on Ruotsin arvostetuin yksityiskoulu, jota johtaa rautaisella ja tosi ankaralla kädellä koulun perustaja ja rehtorina toimiva Jane Eden. Koulun puheenjohtaja joutuu rikoksen uhriksi ja siitä asetelmasta alkaa Marianne Jidhoffin salainen tutkintaryhmä penkoa asiaa. Ryhmässä on mukana Mariannen lisäksi kokenut poliisi Torsten Ehn ja nuori konstaapeli Augustin Madrid.
Marianne Jidhoff on hyvin varakas 55-vuotias nainen, joka oli jo jättämässä työelämää, mutta palasikin virkaansa syyttäjäviraston syyttäjänsihteeriksi. Marianne on leski, jolla on kolme aikuista lasta. Aviomies, Hans Larson on kuollut syöpään aikanaan. Hansilla on ollut avioliittonsa aikanakin paljon naissuhteita, jotka ovat sarjassa aiheuttaneet omat ongelmansa.
Marianne asuu yksin hienossa kodissaan, juo sampanjaa ja nautiskelee kalliita valkoisia tryffelinougatkonvehteja sekä polttaa Davidoff-pikkusikareita.
Aikanaan, ensimmäisen Jidhoffin ilmestyessä (Yksi tappava syrjähyppy) ajattelin, että tähänkö jää tämän sarjan lukeminen. Mielestäni Rudbergin chick lit-tausta puski liikaa läpi, enkä oikein välitä kovin viihteellisistä dekkareista. Luin kuitenkin seuraavan (Toinen toista pahempi) ja vielä seuraavankin (Kolmen kohtalokas leikki) ja lopulta tämän neljännenkin osan. Rudberg parantaa dekkari dekkarilta. Ihmissuhteiden käsittely on parempaa, rikoksista kerrotaan enemmän eikä muutenkaan ole sitä viihteellistä puolta enää niin paljon. Onneksi.
Kokonaan ei kuitenkaan ole unohdettu mm. hintavia merkkivaatteita tai hyvää ja kallista ruokaa, kuten vasikanfilettä, tryffelisalamia ja hummeria. Juomaksi tietysti sampanjaa tai laatuviiniä.
Muutama kertoja vie tarinaa ja juonta hyvin eteenpäin. Kaiken kaikkiaan aika hyvin kirjoitettu dekkari, josta ei ole kokonaan unohdettu viihteellistä puolta. Kuten aiemmin jo sanoin, sen määrän jo kestää ja itse asiassa kuuluukin Rudbergin tyyliin, enkä kaipaa sitä poistettavaksi. Sanomattakin on selvää, että aion lukea tulevatkin osat. Jos Rudbergin rikoskirjat paranevat tätä vauhtia, niin mitä onkaan odotettavissa. Ensimmäisten osien kohdalla kritisoin voimakkaasti Rudbergin nimittämistä Ruotsin dekkarikuningattareksi, mutta mieli on pikkuhiljaa muuttumassa. Rudbergin Jidhoff-sarjaa on pelkästään Ruotsissa myyty 700 000 kappaletta, joka ei olekaan mikään pieni määrä. Sarjaa kutsutaan myös nimellä elegant crime. Arvosteluni tehty nimenomaan tämä huomioonottaen.
Erittäin suuren plussan annan alun henkilögallerialle, 12 nimeä. Luettelossa kerrotaan keitä ihmiset ovat sekä avataan vähän edellisten kirjoja tapahtumia. Yksinkertaisemmillaan näin:
Sigrid Larson: Mariannen keskimmäinen lapsi. Taiteilijasielu. Johtaa muodikasta naisten ateljeeompelimoa.
Tällainen kertaus ei olisi pahitteeksi missään sarjassa!
Kiitettävää arvosanaa en anna, mutta ihan luettava opus, jonka suurimmat ansiot annan kehittymisestä sarjan aikana.
P.S. Kellofriikkinä ja -keräilijänä oli pakko googlattaa eräs kirjan pieni yksityiskohta. Eräällä miehellä oli ranteessaan Audemars Piguet-kello, joka on sveitsiläinen korkean luokan luksuskello. Audemars Piguet on perustettu 1875 ja on vieläkin itsenäinen perheyritys. Näitä kelloja löytyikin sitten montaa eri mallia ja hinnat vaihtelevat 7.710 € -> 776.100 €.
Kommentit
Lähetä kommentti