Stefan Ahnhem: Motiivi X - 4. osa - dekkariProsessiin ei tarvittu minkäänlaista elektroniikkaa. Ei ykkösiä eikä nollia. Ei reitityksiä, kaapeleita eikä muistikortteja. Kaikki oli silkkaa kemiaa...

Motiivi X, 500 s.
- 4. osa Fabian Risk -sarjaa 
- suom. ilm. 2019
- Motiv X   2018
- suomennos: Outi Menna
- kansi: Nils Olsson
- WSOY
- kirjaston kirja

Suosittelen aloittamaan tämän(kin) kirjasarjan alusta, sillä Motiivi X:ssä on paljon henkilöiden yksityiselämään liittyviä tapahtumia ja eräskin juonenhaara perustuu täysin aiempiin kirjoihin.Tässä osassa on harvinaisia murhia, joilla ei tunnu olevan mitään yhteistä. Voisivatko siis olla sarjamurhaajan tekosia vai yksittäisiä keissejä?

Kirja alkaa kun syyrialainen pikkupoika löytyy kellarista, eräästä sangen erikoisesta paikasta.
Perhe ei ole kovin puhtoinen, sillä toisesta pojasta on tehty kolme pahoinpitelyilmoitusta ja jota viimeksi syytettiin seksuaalisesta häirinnästä.
Isoveli puolestaan on saanut tuomion ryöstöstä ja laittomasta aseeen hallussapidosta.
Liittyvätkö nämä asiat jotenkin pikkupojan kohtaloon?

Rikosta lähtevät aluksi tutkimaan rikostarkastaja Irene Lilja, Sverker "Klippan" Holm ja Ingvar Molander, joista Irenen ja Ingvarin yksityiselämä on tässä osassa myös vahvasti esillä.

Porukan esimiehellä Astrid Tuvessonilla on eräs ongelma, jota lähtee hoitamaan ja Klippan määrätään tuuraajaksi.
Rikostutkija Fabian Risk on virkavapaalla. Syynä lähiympäristössä olevien henkilöiden kokemat asiat ja eivätkä Riskin aivot yksinkertaisesti olleet kyenneet ottamaan vastaan enempää.
Perheessä on kiehunut ja kuohunut (vrt. edell. osat). Viime viikoina he olivat eläneet jatkuvassa poikkeustilassa.... Ehkä asiat palaisivat vihdoin normaaleihin uomiinsa.
Vapaalla olevalla Riskillä on nyt aikaa tutkia erästä hieman vanhempaa tapausta, joka liittyy hänen työtoverinsa kuolemaan plus työtoverin tekemiin omiin tutkimuksiin.

Kvidinge Stenkross -nimiseen entiseen kivilouhimoon on pystytetty tilapäinen vastaanottokeskus, jonne on majoitettu satakahdeksantoista turvapaikanhakijaa. Kuten arvata saattaa sielläkin tapahtuu jotakin.

Jossakin on myös henkilö, joka pelaa omalaatuista peliä - kuolemanpeliä.

Erilaisia rikostapahtumia alkaa lopulta olla niin runsaasti, että alimiehitetty poliisijoukkio ei enää pärjää. Pomo Astrid Tuvesson ja Fabian Risk astuvat myös remmiin.

Saadaanko vastaukset kaikkiin rikoksiin? Entä menneisyyden tapauksiin?

Näiden kansien väliin on saatu mahtumaan paljon, joten kannattaa olla tarkkana. Eikä Ahnhem tälläkään kertaa kerro kaikkea, joten kämmenet hioten jään odottamaan seuraavaa osaa. Olen pitänyt Ahnhemin kaikista kirjoista, tosin mielestäni yksityiselämään liittyviä juttuja on liikaa. Kuinka voikin olla niin, että samoille henkilöille koko ajan tapahtuu. Mutta, mutta, tämä on kirjailijan tyyli. Ja sanottava on, että kirjailijalla totisesti on mielikuvitusta plus että kirjoittaa koukuttavasti.

Juuri tätä palapelinpalaa oli kaivattu... Muuta ei tarvittaisi... Hänellä oli vahvaa näyttöä.

P.S. Mitä syötiin? Lasagnea!

P.PS. Tarinan "ikosaedri" eli 20-tahokas on geometrinen kappale. Sen tahkot ovat tasasivuisia kolmioita. Särmiä on 30 ja kärkiä 12. Säännöllistä ikosaedriä käytetään useissa roolipeleissä noppana.
(Lähde, myös kuva: Wikipedia)

++++++++++
Pari sanaa kirjailijasta:
Stefan Ahnhem, synt 1966 Tukholmassa. Kirjailija aloitti uransa musiikkibisniksessä, mutta vaihtoi sen 25-vuotiaana käsikirjoitusopintoihin.
Ahnhem on käsikirjoittanut myös Wallander- ja Irene Huss- televisiosarjoja.

**********
Ilmestyneet teokset:
Pimeään jäänyt 2015 -  Yhdeksäs hauta 2016 -   Miinus kahdeksantoista astetta 2017  -  Motiivi  2019

%%%%%%%%%%%%%%

Tällä kirjalla osallistun dekkariviikolle, jonka järjestää Saana kirjablogista Lukeva peikko
https://www.lukevapeikko.com/
^^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen

Kommentit