Grebe: Veteen piirretty viiva, 5. & Börjlind: Jäätynyt kulta, 6. - dekkari


Greben kirjassa on perhetragedia ja Börjlindien dekkarissa tunturista löytyneellä ruumiilla on yhteys menneisyyteen.

Elämä on kuin raukea tiikeri, joka vaeltaa sinnikkäästi ennalta määrättyä polkua pitkin. Sitten tapahtuu jotain käsittämätöntä, jotain sanoinkuvaamatonta, jotain sellaista, mitä emme ole uskaltaneet kuvitella edes pahimmissa peloissamme. Emme enää kulje tiikerin rinnalla, vaan se iskee hampaasa kaulaamme ja upottaa kynnet syvälle rintaamme.

Camilla Grebe: Veteen piirretty viiva, 415 s. - 5. itsenäinen osa Pimeän puoli -sarjaan - ilm. 2021 - Alla ljuger 2021 - suomennos: Sari Kumpulainen - kansi: Jenni Noponen - Gummerus *******kirjaston kirja

Sisällöstä ei voi kirjoittaa kovin paljon paljastamatta juonta, mutta jotain kuitenkin. Tarinan pääosassa on perhe, jota tragedia koskee. Tällä kertaa poliisit jäävät sivurooleihin. Tapahtumat etenevät kahdella aikajanalla, vuonna 2000 sekä kaksikymmentä vuotta myöhemmin.

Kaikki saa alkunsa kun uusioperheen silloin kahdeksantoistavuotias tytär katoaa. Todisteet viittaavat kuitenkin vahvasti itsemurhaan, mutta ruumista ei löydetä. Tragedia alkaa kun todisteet uhkaavasti kääntyvät kohti perhettä. Mitä oikein on tapahtunut?  Alussa kaikki oli ollut hyvin ja lapset pitivät toisistaan ja bonusvanhemmistaan. Kunnes... Ja samalla Vincent lakkaa puhumasta.

Fourakan perheeseen kuuluvat opettajaäiti-Maria ja hänen kymmenvuotias Down-poikansa Vincent. Samir on ranskalainen muusikko, lääkäri ja syöpätutkija, jolla on Yasmin-tytär.
 
Poliisit Gunnar Wijk ja Ann-Britt Svensson tutkivat, mutta saavatko he tapausta selvitetyksi?

Kaksikymmentävuotta myöhemmin Gunnar Wijk saa tutkittavakseen tapauksen, joka herättää muistot. 

Dekkarissa on neljä minä-kertojaa: Maria Foukara, hänen poikansa Vincent, Samirin tytär Yasmin ja Yasminin isä Samir. Henkilöistä tuli uusioperhe kaksi vuotta vuotta ennen ikäviä tapahtumia.

Mietin usein kirjojen nimiä, niin nytkin. Netin mukaan "veteen piirretty viiva" on sanonta, joka tarkoittaa häilyvää rajaa kahden asian välillä.  Kirjan alkuperäinen nimi Alla ljuger eli Kaikki valehtelevat olisi ollut paljon parempi, sillä siitä tässä kirjassa on kyse. Valehtelemisesta. Vincent kertoo, että opettaja oli kertonut kolme tapaa valehdella:
- ...Yksi: voi sanoa jotain, mikä ei ole totta. Sitä kutsutaan valheeksi.
Kaksi: voi sanoa jotain, mikä ei ole totta, koska haluaa olla mukava (=valkoinen valhe).
Hätävalhe kerrotaan kiireessä.
Kolme: voi jättää kertomatta jotain, mitä tietää.

Näitä kaikkia valheen muotoja Grebe käyttää ovelasti ja näin myös hämää lukijoita. Kehen enää voi luottaa? Kuka puhuu totta?

Olen lukenut Greben kaikki suomennokset ja voin vain todeta, että Grebe on monipuolinen kirjailija, jolta voi odottaa ilmestyväksi millaista dekkaria tahansa. Veteen piirretty viiva on taas erilainen. Rikospuoli jää vähemmälle ja nyt keskitytään perheen välisiin suhteisiin. Rikoksiakaan ei toki ole unohdettu ja jännittää lukea kuka/ketkä lopulta ovat syyllisiä kaiken valehtelun ja kertomatta jättämisen jälkeen.
Ja millaisia jälkiä kadonnut/kuollut jättää perheeseen? Muita teemoja ovat mm. rasismi, narsismi ja  epäluottamus/luottamus.

Sarjan osat liittyvät löyhästi toisiinsa poliisien kautta. Tässä ovat mukana myös rikospoliisit Manfred Olsson ja Malin Brundin. 

Ovelasti kirjoitettu juoni sai tälläkin kertaa minut pitämään Greben teoksesta!

Eikö olekin kummallista, miten yksi tapahtuma, yksi sekunti, voi leikata elämän veitsenterävästi kahtia ja erottaa nykyisyyden menneisyydestä peruuttamattomasti!

+++++++
Kirjailija, ent. liikkeenjohdon konsultti
Camilla Grebe synt. 1968 Älvsjössä ja asuu Tukholmassa.

**********
Ilmestyneet teokset:
Pimeän puoli:
Kun jää pettää alta 2017 - Lemmikki 2018 - Horros 2019 - Varjokuvat 2020 - 
Veteen piirretty viiva, 2021. 
Varjokuvat v. 2020 ja Lemmikki 2018 ovat voittaneet Lasiavain-palkinnon.

Arviot kolmesta edellisestä kirjasta. Linkit:



Yhdessä Paul Leander-Engströmin kanssa:
Moskova noir-sarja:
Pietarin kapellimestari 2015  - Omskin kauppias 2015 -  Moskovan mies 2017

Yhdessä sisarensa Åsa Träffin kanssa, suomentamattomat:
Psykologi Siri Bergman-sarja:
Någon sorts frid  2009 - Bittrare än döden 2010 - Innan du dog 2012 - Mannen utan hjärta 2013 - Eld och djupa vatten 2015

.................................. 
Kristallinkirkas vesi syöksyi kivien välissä ja ryöpsähti ilmaan aivan kuin olisi kisaillut alas rinnettä. Niin kaunista ja surullista.

Cilla & Rolf Börjlind: Jäätynyt kulta, 422 s.  - 6. osa Stilton & Rönning-sarjaan - suom. ilm. 2021  - Fruset guld 2020 -  suomennos: Hanni Salovaara - kansi: Jörgen Einéus - Kustantamo S&S ******* kirjaston kirja

Kirjan suurimmassa osassa on tällä kertaa rikosylikonstaapeli Olivia Rönning Kansallisesta operatiivisesta yksiköstä.
 
Meksikon lomaltaan palannut Olivia saa uudelta pomoltaan Klas Hjärneltä työtehtävän. Arjeplogin tuntureilta on löydetty ruumis ja Oliviaa pyydetään lähtemään paikalle. Yksinkö? Tavallaan, sillä paikallinen poliisi kyllä auttaa.  Vanhoja rikoksia tutkiva yksikkö ei ehdi ottaa tapausta eikä olla apuna. Kyseessä on siis tapaus, jossa uhri on maannut lumeen hautautuneena joitakin vuosia.

Olivia lähtee, mutta reissulla tapahtuu vakava onnettomuus. Olivia lähtee hakemaan apua, mutta joutuu uudestaan hengenvaaraan ja päätyy sairaalaan. 

Lumiuhrin henkilöllisyys selviää ja käy ilmi, että henkilö liittyy kaksikymmentävuotta vanhoihin tapahtumiiin, joita Tom Silton ja Olivian isä Arne Rönning olivat tuolloin tutkineet.

Thaimaa on nykyään Tom Stiltonin paikka. Siellä elää halvalla. Luna on siellä. Eikä siellä ammuta ketään. Yksi rauhan tyyssija. Mutta kun Tom kuulee Oliviasta niin on lähdettävä Ruotsiin. Olivia oli aikoinaan pelastanut katuojasta Tomin, entisen poliisin. Niinpä Olivialla on ja tulisi aina olemaan paikka Tomin sydämessä.

Abbas El-Fass on entinen ilmiantaja ja nykyään Tomin ystävä. Abbas toimii nyt Casino Cosmopolin pelinhoitajana. Mies viihtyy työssään, jossa pääsee tapaamaan paljon erilaisia ihmisiä. Nähdessään Tomin pelipöydässä Abbas ei ole kovin iloinen, sillä saattaisi olla tulossa harmeja.
Abbas oli aikoinaan kaupitellut piraattituotteita ympäri maailmaa ja miehen yhteysverkosto oli vaikuttava - ja laiton. Tom pyytää Abbasin apua ja pyytää lähtemään mukaansa.

Vanha keissi on nostanut pintaan uusia asioita, jotka vievät Tomin ja Abbasin ulkomaille ja Abbasin kontakteista on jälleen suuri apu. Reissussa selviää hurjia asioita eivätkä hengen menetyksetkään ole kaukana.

Päästyään sairaalasta Olivia ryhtyy selvittämään tapahtumia yhdessä Lisa Hedqvistin ja Bosse Thyrénin kanssa.
Rikoskomisario Mette Olsäter, Olivian entinen pomo, on jäänyt eläkkelle, mutta on vahvasti mukana tässäkin tarinassa. Myös Meten aviomies Mårten tekee osansa. 

Mistä taas oli kysymys, kuka on lumiuhri ja mitä Tom ja Abbas tekevät ulkomailla? Mitä Olivialle oli tapahtunut tuntureilla? 

Niin tässä, kuin muissakin sarjan osissa, sattuu ja tapahtuu paljon. Kirjailijat osaavat kuitenkin pitää langat hyvin käsissään ja kirjoittaa mukaansatempaavasti. Mukana on taas jännitystä ja vaarallisia tilanteita. Nyt on enemmän Olivian yksityiselämää.  Taiteilijapoikaystävä on tapaus sinänsä, josta on kerrottu enemmän aiemmissa osissa (en nyt muista missä). Olivia huomaa itsessään myös uuden piirteen: mustasukkaisuuden. Miten Olivian suhde etenee?

Kaikesta hyvyydestään huolimatta minusta Jäätynyt kulta ei yltänyt samalle tasolle edellisten kanssa. Mikä mätti? Sitäpä sietää minun itseni pohtia. 
Tarinan puolesta kirjan voi lukea itsenäisenä, mutta Börjlindien kirjoissa on paljon hahmoihin liittyviä tapahtumia ja juonikulkuja, joten aloittaisin kyllä alusta. Börjlindit ovat taitavia!

+++++++
Kirjailija, tuottaja ja elokuvakäsikirjoittaja
Cecilia "Cilla " Börjlind  synt. 1961.
Kirjailija, ohjaaja, käsikirjoittaja ja näyttelijä
Rolf Börjlind, synt. 1943.
Molemmat ovat myös tunnettuja etenkin Martin Beck-elokuvista. Pariskunta asuu Nackassa, lähellä Tukholmaa.

Kuvasin pariskunnan Dekkarifestivaaleilla Paasitornissa syksyllä 2019.

*********
Ilmestyneet suomennokset:
Tom & Olivia -sarja: Nousuvesi 2013 - Kolmas ääni 2014 - Musta aamunkoitto 2016 - Uinu paju pienoinen 2017 - Polttopiste 2019 - Jäätynyt kulta 2021

Joistakin kirjoista on tehty, Suomessakin nähty, Nousuvesi-niminen tv-sarja.

Linkki edelliseen teokseen: Polttopiste
(Samassa arvostelussa myös Arne Dahlin Äkkisyvä)

Kommentit