Ruth Ware: Rouva Westaway on kuollut & Tim Weaver: Uhri, 1. osaWaren neljäs dekkari ja Weaverin ensimmäinen suomennos David Raker-sarjassa.


Ruth Ware: Rouva Westaway on kuollut -  itsenäinen teos - 399 s. suom. ilm. 2019 - The Death of Mrs Westaway 2018 - suomennos: Antti Saarilahti - alkup. kansisuun: Dan Mogford & kuva: Trevillion Imagines - Otava **********kirjaston kirja

21-vuotias Harriet "Hal" Westerway asuu äitinsä kuoleman jälkeen yksin ränsistyneessä talossa surkeakuntoisessa pienessä ullakkoasunnossa. Hal hankkii elantonsa tekemällä ennustuksia tarot-korteilla. Rahaa tulee niukasti ja siksi Halille on kerääntynyt läjä laskuja, joista monissa oli jo "viimeinen maksukehotus". Eräänä päivänä Hal löytää laskujen joukosta hienon kirjekuoren, joka osoittautuu kutsuksi saapua perinnönjakoon. Nuori nainen on ihmeissään: sukua ei pitäisi olla, mutta kuoressa on hänen nimensä. Siispä Harriet päättää lähteä Trepasse Housen kartanoon. Mitä väliä vaikka kutsu olisikin tullut väärälle henkilölle, ainahan sitä voisi yrittää huijata olevansa se oikea Harriet Westerway.
Tästä alkaa Harrietin seikkailu. 

Alkupuolella on aika paljon pohjutusta varsinaisiin tapahtumiin ja hitaahkon alun jälkeen lopussa tuli tietysti kiire. Oli myös osittaista ennalta-arvattavuutta, koska joitakin asioita kerrottiin liian perinpohjaisesti. Tarot-kortteja ja ennustuksiakin olisi saanut olla hiukka vähemmän. 
Kirjan pohjavire on turhan masentava. Halilla menee huonosti, joo. Jotkut päähenkilöistä ovat ilkeitä, joo.  Kartano on pelottava eikä ilmakaan ihan aina suosi.  No joo- dekkari, muttei tällä kertaa sen enempää. 

+++++++++

Kirjailija:
Ruth Ware, synt. 1977, asuu Lontoossa - kirjailija, ent. tarjoilija, opettaja ja tiedottaja

**********
Suomennetut teokset:
Synkän metsän siimeksessä 2017 - Nainen hytissä 2018 - Valhepeli 2018 - Rouva Westaway on kuollut 2019

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''


Tim Weaver: Uhri - David Raker-trillerisarjan aloitusosa - 384 s. - suom. ilm. 2019 - Chasing the Dead 2015 - suomennos: Maikki Soro - kansi: Taittopalvelu Yliveto Oy - MinervaCrime - ********** kirjaston kirja

Trillerisarjan päähenkilö on etsivä David Raker. Mies, joka erään menetyksen kautta on päätynyt lehtitoimittajasta freelanceriksi ja siitä etsiväksi. Raker saa toimeksiannon, jossa nainen tulee pyytämään apua kadonneen aikuisen poikansa etsimisessä. Asiassa on kuitenkin mutta, poika on todistettavasti kuollut liikenneonnettomuudessa. Äiti uskoo silti nähneensä poikansa kadulla. Voiko poika olla elossa?

Minulle dekkari ei kolahtanut. Ikään kuin kirjailija olisi poiminut mielestään "hyvät jutut" muista kirjoista ja soveltaisi niitä omaan kirjaansa. Esimerkiksi: itse aihe eli kuollut, joka nähdään jossain, mystinen järjestö, löyhkäävä henkilö ja tilkkeeksi väkivaltaa. Ensimmäinen sana, joka tuli mieleeni luettuani tämän kirjan oli: lapsellinen. Ehkä päädyin tähän sanaan, koska tarinassa ei ollut oikein mitään uutta eikä osittainen sekavuus asiaa parantanut. Teksti sinänsä on ok. Onhan kirjailija toimittaja, mutta toteutus ontui. Pienenä plussana eräs yllätys.

Tähän mennessä sarjasta on ilmestynyt yhdeksän osaa, mutten tiedä vielä luenko seuraavan suomennoksen. Aika näyttää. Sarja on noussut Britanniassa bestselleriksi, joten ehkäpä Weaver parantaa kirja kirjalta??

+++++++++++
Kirjailija:
Tim Weaver, synt. 1977 ja asuu Englannin Somersetissa. Kirjailija on entinen toimittaja, joka kirjoittamisen ohella tuottaa ja juontaa Missing-podcastia, jossa asiantuntijat keskustelevat katoamistapauksista ja niiden tutkinnasta.
(Lähde: Uhri-kirja)

*************
Ilmestyneet suomennokset:
David Raker-sarja:
1. osa Uhri 2010

- Toistaiseksi sarjasta on ilmestynyt 9 osaa, joista vasta ensimmäinen on suomennettu.
Edit: Sarjan kahdestoista osa (suomentamaton) ilm. toukokuussa 2023.

Kommentit