Alexandra Coelho Ahndoril: Tyko Brahen tähtitaivas - kauno


Valo lankeaa sinisten, vaaleanpunaisten, vihreiden ja violettien lasiruutujen läpi. Valo sinänsä on vain ohut kuori kasvoillani, sametin pölyisellä punalla, lattiakivien harmailla saumoilla.

Alexandra Coelho Ahndoril: Tyko Brahen tähtitaivas, 195 sivua - suom. ilm. 2007 - Stjärneborg 2003 - suomennos: Jaana Nikula - Johnny Kniga ********** kirjaston kirja

Kirjassa eletään vuosia 1583 - 1597. Tarinan päähenkilöt, Tyko Brahe (1546 - 1601) ja hänen "vaimonsa" Kirsten  (1549 - 1604) ovat historian henkilöitä ja tapahtumilla on todellisuuspohja.

Historiaa: Tyko Brahea pidetään oman aikansa tärkeimpänä tähtitieteilijänä, vaikka seitsemän vuotta miehen kuoleman jälkeen keksittiin ensimmäinen kiikari, mikä teki hänen maailmanjärjestyksensä, kaikki hänen laitteensa ja havaintonsa ikuisiksi ajoiksi vanhentuneiksi. (Lähde: Tyko Brahen tähtitaivas)

Tyko Brahe oli siis tanskalainen tähtitieteilijä, joka omisti elämänsä tähtitaivaan tarkkailuun. Tanskan kuningas oli antanut Brahelle Venin saaren. Mies haluaa, että saarella on kaksi linnaa, Uraniborg ja uutena rakenteilla oleva maanalainen Stjerneborgin observatorio.
- Huomenna hän panee vauhtia päällysmiehiin. Heidän on saatava useampia talonpoikia töihin. Stjerneborgin on valmistuttava ensi kevääseen mennessä.

Lahjoittaessaan Venin saaren Fredrik II oli kuitenkin edellyttänyt, että Brahe pitäisi kunnossa Kullenin majakan ja Roskilden hautakappelin. Brahe kuitenkin on sitä mieltä, että ehdot ovat vain vertauskuvia. Mutta, meneekö tiede Kruunun velvollisuuksien edelle?
- Tyko tietää varsin hyvin, että Kirsten on järkyttynyt, koska hän ei ota kuninkaallisia velvollisuuksiaan vakavasti. Kirsteniin, köyhänkakaraan on piiskattu pelko Kruunua kohtaan. Mutta enhän minä ehdi, Tyko ajattelee. On kaiken aikaa  tutkittava ja kartoittettava. Minun työni täytyy jäädä elämään.

- Kirsten Jörgenintytär on nainen, jonka kanssa Tyko on jo vuosia elänyt yhdessä. Köyhä tyttö, papintytär, joka nousi Tykon vaunuihin ja huomasi sitten, ettei koskaan enää pääsisi niistä pois...Ei ole ovia ylhäissäätyyn eikä sieltä pois.

Kirstenin elämä Tykon rinnalla ei todellakaan ole helppoa, sillä mies unohtaa perheensä ja virkansa ja elää vain tieteelle... ja observatorion rakentamiselle. Laadittavana on tähtiluettelo, jossa olisi oltava enemmän tähtiä kuin Ptolemaioksen luettelosssa, jossa oli tuhatkaksikymmentäkahdeksan tähteä.
Kirsteniä kuitenkin vaivaa koko ajan se ettei Tyko halua naimisiin, vaikka heillä on kuusi vielä elossa olevaa lastakin. Avioliiton myötä Kirsten saisi ehkä myös talonpoikien kunnioituksen.
- Tyko vie naisten miehet ja pakottaa heidät kohtuuttomaan päivätyöhön. Jos he kieltäytyvät, he joutuvat tyrmään.

Häpeän ja nöyryytyksen lisäksi Kirsten joutuu alati kuuntelemaan kansan huutoja:
Linnanherran leipäsusi! Linnanherran huora!
Paitsi talonpoikien ja muiden ihmisten huutoja ja nimittelyjä, myös Tyko morkkaa:
- Eivätkö köyhät opettele koputtamaan? 

Mutta Kirsten ei tiedä sitä, ettei Tyko voi viedä häntä vihille, vaikka heidän tavatessaan olikin niin suunnitellut ja luvannut.
- Mutta suku uhkasi tehdä minut perinnöttömäksi, nimettömäksi, varattomaksi. En olisi ikinä voinut tehdä tutkimustyötä. Hän tietää tavallaan ostaneensa tutkimustyönsä Kirstenin kunnialla. Kirsten, papintytär, saa elää kuin jalkavaimo jotta minä, Tyko, saisin elää kuin tiedemies. Mitä suurempi kunnia minulle, sitä suurempi häpeä hänelle. 

Pieni sininen pullo, tahmea pallo, yrtit ja alkoholi tuovat hetken unohdusta, kyllä Tyko sen tietää ja on nähnyt kuinka Kirsten menee purkeilleen ja pureskelee yrttejään ja istuu sitten huumattuna useita vuorokausia ja keinuttelee ruumistaan edestakaisin... Kulkee huojuen kalpeana  ja oksentaa ja kiroaa ja itkee.

Kyllä Kirsten aina välillä parhaansa yrittää. Hoitaa perhettä ja parantaa köyhiä ilmaiseksi, yrittää puhua talonpoikia pois vankilasta kun Tyko on heitä sinne jopa syyttöminä määrännyt. Kirsten yrittää saada miehen ymmärtämään, että Kruunun määräämät velvollisuudet tulisi hoitaa ja tarjoutuu jopa hoitamaan miehen puolesta, mutta sepä ei sovikaan linnanherralle.

Tyko elää omassa kuplassaan, mutta mitä sitten kun Kruunu ei enää ole suopea? Velvollisuutta isänmaata kohtaan ei saa koskaan unohtaa tekipä tieteen hyväksi miten paljon tahansa...Läänitys ei ole millään muotoa lahja, vaan luottamuksen osoitus johon liittyy velvollisuuksia. Ja tuon luottamuksen voi helposti menettää ja läänitys voidaan vaatia takaisin.
Näinkö Tyko Brahen perheelle lopulta käy? Entä miten käy Tykon tieteellisen työ, kirjassa?

Oikeasti, historian mukaan Tyko Brahe tapasi vuonna 1600 Johannes Keplerin, josta tuli Brahen työn jatkaja. Brahen kuoleman jälkeen Kepler viimeisteli Tykon elämäntyön ja julkaisi tähtiluettelon, joka sisälsi 777 tähden sijaintitiedot. Tyko Brahe oli ensimmäisiä joka tajusi järjestelmällisen havaitsemisen tärkeyden tähtitieteessä.
(Lähde: Wikipedia)

Tässä on kirja, joka ei ole uutuus, eikä myöskään hyllynlämmittäjä. Olen poiminut nimen joskus jostain ja kirjoittanut ylös. Hyvä niin, sillä tämä opus oli todella taidokkaasti kirjoitettu, kaunista kuvailevaa kieltä (muttei liikaa). Etenkin Brahen mielenmaisemat ja pariskunnan välinen suhde olivat käsinkosketeltavia.
Pieni miinus: muutamia tähtijuttuja olisi voinut vähentää: Pää oli aivan Jousimiehen pään yläpuolella ja pyrstö ulottui aina Kauriin sarviin asti. Tähti kulki kovaa vauhtia itään kohti. Se ylettyi Antinoosin vasempaan käteen, ohitti Delfiinin pyrstön ja Pikku Hevosen nenänreiät.
Mutta tähtikuvailuja oli loppujen lopuksi sen verran vähän, ettei haitannut.
Pidin. Suosittelen, todellakin.

Tuuli riepottaa lokin sulkia kivien yli. Linnun huuto ja ilmeetön, lentävä katse. Halkeamissa on tyhjäksi juotuja munia. Merenvaahto on takertunut laiturin puupilareihin. Sumu vyöryy lännestä päin. Salmessa venemiehet huutavat raskain, kolmiosaisin ja merkillisin äänin. Airot kolahtavat tammirunkoja vasten, vesi loiskahtaa.

++++++++!
Pari sanaa kirjailijasta:
Alexandra Coelho Ahndoril, kirjailija, kirjallisuuskriitikko, synt. 1966 Helsingborgissa. Ahndoril on ehkä paremmin tunnettu nimimerkin Lars Kepler takaa. Kirjailija kirjoittaa dekkareita yhdessä miehensä Alexander Ahndorilin kanssa.
Tyko Brahen tähtitaivas on kirjailijan esikoisteos vuodelta 2003.

*********
Suomennetut teokset:
Tyko Brahen tähtitaivas 2007
Kirjailijalta löytyy myös suomentamattomia teoksia sekä tietysti suomennokset Lars Keplerin nimellä

^^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen

Kommentit