Tampereen Kirjafestarit 2021 Kirjarouvan silmin - kuvakooste sisältää linkkejä - kirjatapahtumat - valokuvia

Vihdoin saimme Kirjamessut - Kirjafestarit Tampereelle. Tapahtumapaikkana Tampere-talo
4. - 5.12.2021

Yritystä messuille oli jo vuonna 2020, jolloin Kirjafestareiden tilalle järjestettiin pienimuotoisempi kirjatapahtuma eli Kirjaviikko (23. - 29.11.2020). Oli oikein mukava lämminhenkinen tapahtuma. Linkki ohessa:

Tapahtumalla on aika pitkä nimi. Tampere-talon liiketoimintajohtaja Mika Nevalainen perustelee näin." "Kun ympäri kaupunkia tapahtuu, voidaan puhua festarista." Esimerkiksi teatterit, kirjastot ja klubit olivat lähteneet tapahtumaan mukaan.

Katoksen alla oli lauantaina koronapassien tarkastus. Sunnuntaina tilanne oli tullessani toisenlainen. Kts. sunnuntain kohdalta.



Sisääntulokerros oli kustantajien ja muiden näytteilleasettajien valtakuntaa, niin käytävä kuin Sorsapuistosalikin. Pöydällä ohjelmalehtipinoja.

Aamulehden tilaajana sain ohjelmalehtisen kotiin. Olin jo aiemmin tutustunut ohjelmaan verkossa, mutta siellä oli hieman hankala hahmottaa tarjontaa. Olisi mukavaa jos toispaikkakuntalaiset voisivat tilata ohjelmalehtisen etukäteen kotiinsa. 

Lehtisessä oli aukeamat lauantain ja sunnuntain ohjelmille.Lukemista olisi helpottanut, jos molemmilla sivuilla olisi ollut kellonaikasarake. Paperiversiosta puuttui myös esiintyjien nimiä, jotka tosin löytyivät netistä. Mutta moniko viitsi enää sieltä alkaa hakea kun lehdykkä on käsissä, en minä ainakaan. 
Paperiversio on ehdoton, sillä siihen merkkaan aina kiinnostavat tapahtumat. Tosin sanomalehtipaperinen ohjelma oli tilaisuuden jälkeen kovia kokeneen näköinen. Tuhdimmasta paperista painettu ohjelma olisi kestänyt kovempaa käyttöä. 

Tavaraa ja väkeä Sorsapuistosalissa.

Ensimmäisenä kiirehdin kuuntelemaan Esko Valtaojaa

Esko Valtaoja: Tiedonjano - Vuosi seikkailuja tieteen viidakoissa, Ursa

Pienkustantamo Stresan osastolla: Maritta Hirvonen, Pirjo Puukko ja Irmeli Westermarch.

Antikvariaatteja 
Tuoleja levähtämiseen riitti koko messutapahtuman ajaksi.

Sari Rainio ja Juha Rautaheimo Jari Mäkäräisen haastattelussa.

Screenin kuva kirjailijoista on Laura Malmivaaran otos.
Vainajat eivät vaikene, Siltala. Messujen jälkeen selvisi, että kirja on Suomen dekkariseuran vuoden johtolankapalkintoehdokas. Onnittelut!

Antti Tuomaista olin käynyt edellisillä messuilla kuuntelemassa. Nappasin vain kuvan kun bloggarikollega Minna Väisälä Kirsin Book Clubista haastattelee.

 Jos asuu Tampereella ei voi välttyä näkemästä kesäisessä katukuvassa cosplayhahmoja. 
Tampere Kuplii ry:stä Kyuu Eturautti kävi kertomassa cosplay-toiminnasta. Alunperin piti ohjelmassa olla Cosplay-muotinäytös, mutta se valitettavasti peruuntui. 

Tulenkantaja-voittajan julkistamistilaisuus. 
Ehdokkaina olivat: Elina Backman (Kun jäljet katoavat, Otava), Kuutti Koski (Zeniitti, Like kustannus), Miki Liukkonen (Elämä: Esipuhe, WSOY), Matias Riikonen (Matara, Teos ) ja 
Dess Terentjeva (Ihana, WSOY). Voittajan kuva alempana.

Kuvat ladattu kustantajien sivuilta:
Elina Backman (kuvaaja: Jonne Räsänen, Otava) - Dess Terentjeva (kuvaaja: Marjaana Malkamäki, WSOY) - Kuutti Koski (kuvaaja: Toni Härkönen, Like)  - Miki Liukkonen (kuvaaja Aki Roukala, WSOY)


5.12.2021 Aamulehden kuvassa voittaja Matias Riikonen (kuvaaja: Eriika Ahopelto)

Matara voitti Aamulehden jakaman yhdeksän kertaa jaetun Tulenkantaja-palkinnon. Matara oli tänä syksynä myös kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokas. Onnea!
Tulenkantajan voittajan valitsi vuosittain vaihtuva päätuomari, tällä kertaa kirjailija Juhani Karila.
Matara on myös yksi Runeberg-palkintoehdokkaista. Onnea siitäkin!

Laura Kurki haastattelee Terhi Rannelaa.

Terhi Rannela: Kirjeiden lumo, Karisto
Linkki: Kirjeiden lumo

Tätä olin odottanut, nimittäin paneelikeskustelua kirjan visuaalisesta ilmeestä.
Paperiohjelmassa ei kerrottu panelisteja, joten esiintyjät olivat yllätys. Paikalla Stresan kirjailijat:
Maritta Hirvonen (ylävas.), Pirjo Toivanen (yläoik.), Pirjo Puukko (alavas.) ja Irmeli Westermarch (alaoik.)
Kukin kirjailijoista sai kertoa kirjojensa visuaalisesta ilmeestä ja niiden tekijöistä. Eräs paljon mainittu nimi oli Nalle Ritvola, joka on taittanut useita Stresan kirjoista.

Pirjo Toivanen esittelee erilaista kuvien käyttöä.
Linkki: Siskoni Italiassa (jossa ei ole kuvia)


Pirjo Puukko esittelee. Alavasemmalla on lastenkirja  Kesälintuni lennä lennä, jonka kuvituksen on tehnyt kirjailijan tytär Amelia Nyman

Kuvia Pirjo Toivasen kirjasta. Kuvat ottanut Toivasen aviomies Reijo Toivanen.

Maritta Hirvonen esitteli kirjojaan. Komediantit - kirjan kannessa on Tuulikki Pietilän kansitaidetta. Hirvonen kertoi miten oli saanut luvan taiteen käyttöön.
P.S. Ikävästi samaan aikaan olisi ollut Simone Buchholzin haastattelu. 

Tietysti piipahdin tutkimassa myös Vuoden Luontokuva 2021 kilpailussa palkittujen kuvien näyttelyn satoa. Hienoja valokuvia, kaikki tyynni,
Vuoden 2021 luontokuvat - näyttelykokonaisuus

Koska Tampere-talossa on myös maailman ainoa Muumimuseo ja muumimyymälä, niin tietysti muumeja näkee sekä ulkona että sisällä. Niinpä kahvikin juotiin muumimukista.

Tamperelaisena olen tietysti vieraillut Muumimuseossa, joten sinne ei nyt ollut tarvetta mennä. Muumimyymälä sijaitsee kätevästi heti sisäänkäynnin vieressä, joten piipahdus myymälässä ei edellytä museoon menoa. Pääsylippu sisälsi myös Muumimuseokäynnin.
Muumimuseo ja Muumimyymälä 
Lapsille muumiaiheisia leikkipaikkoja.

Kennelliiton lukukoirat odottamassa lukijoita. Lukukoira on pääasiassa kirjastoissa ja kouluissa työskentelevä koira, jonka tehtävänä on kuunnella lukijaa ja olla läsnä. Koira ei arvostele eikä huomauta virheistä, vaan kuuntelee hyväksyen kuulemansa ja antaa huomion lukijalle. (Lähde Wikipedia)
Kennelliiton lukukoirat

Tampere-talon kolmannesta kerroksesta löytyi Viiniä NÄÄS -tapahtuma, jossa Winestate toi laajan tuotevalikoimansa kuluttajien maisteltaviksi. Viinien maistelua varten sai lasin panttia vastaan. Viiniä anniskeltiin ostetettavia maistelulipukkeita vastaan. 

Word Audio Publishing: Keskustelua äänikirjoista. Ronja Bruun haastatteli ruotsalaista kirjailija Christina Larssonia, jonka suositut dekkarit ovat menestyneet erityisesti äänikirjoina.

Christina Larsson kirjoittaa sarjaa rikoskomisario Ingrid Bergmanista sekä trillerisarjaa M-ryhmä. 
 
Word Audio Publishing: Keskustelua äänikirjoista - äänikirjojen lukijat Karoliina Kudjoi (vas.) ja Sanni Haahdemaa (kesk.) kertovat mitä kaikkea kirjojen lukemisessa tulee ottaa huomioon. 
Ronja Bruun (oik.) haastattelee.

Hyväntuuliset äänikirjalukijat: Karoliina Kudjoi  ja Sanni Haahdemaa.

Enosin osaston kauniista lavasteesta piti pysähtyä ottamaan kuva.

Vuoden Onnimanni-palkinnon jako meneillään. Vuoden 2020 Onnimanni-palkinnon sai kirjatubettaja Lukuhirmu Hertta, joka luovutti palkinnon uudelle voittajalle eli LANU-kirjallisuusfestivaalin edustajille. LANUsta voi lukea lisää allaolevasta linkistä. Onnea voittajille!

Lastenkirjainsituutin Onnimanni-palkintoa on jaettu vuodesta 1993 lähtien lasten ja nuortenkirjallisuutta tai sen asemaa ja merkitystä edistävästä teosta tai toiminnasta.

Lukuhirmu Hertta

Lasten ja nuortenkirjallisuuden uudet väylät (VaLas-kollektiivi). En ehtinyt tätä seuraamaan, kuva napattu ovelta. 
Joukko suomalaisia lasten-ja nuortenkirjailijoita on perustanut kollektiivin nimeltä VaLas (= Vapaat Lasten- ja nuortenkirjailijat). Kollektiivin jäsenet julkaisevat lasten- ja nuortenkirjoja yhteisen VaLas-sateenvarjon suojissa. VaLas-kirjan tunnistaa logosta - se on laatuleima.

Kohtaamisia:

Antti Tuomainen ja Hirvikaava

JP Koskinen ja Haukansilmä

Katariina Romppainen kädessään uusin teoksensa: Juho Jupiter Juusola, Sopuli. 
Kirja 8-11 -vuotiaille. Romppaiselta on ilmestynyt myös aikuisten kirjoja ja dekkari, johon kirjailija kirjoittaa nyt jatkoa. 
Linkki dekkariin:  Vihanpitäjät

Oli tarkoitus käydä taas kuuntelemassa Simone Buchholzia, mutta tuli rinnakkaisohjelma, joka veti minua puoleensa enemmän. Kirjoitin "taas", koska olen käynyt kuuntelemassa kirjailijaa hänen aiemmalla Suomen vierailullaan v. 2019 Helsingin kirjamessuilla. Kädessään kirjailijalla on uusin  Chastity Riley-dekkarinsa Mexikoring, Kustantamo Huippu. 
Tämän uusimman olen lukenut, mutten vielä kirjoittanut arviota. Linkki edellisen osaan: Verikuu

Kirjamuseo Pukstaavin maskotti Herra Hakkarainen tuli myös vastaan. Herra Hakkaraisen on luonut Mauri Kunnas
Pukstaavi sijaitsee Sastamalassa.


Christian Rönnbacka haastateltavana Maestrossa, joka sijaitsee Tampere-talon toisessa kerroksessa. Loistava haastattelupaikka, sillä siellä on nouseva katsomo ja upeat maisemat Sorsapuistoon. Tosin päivänvalo esiintyjien selän takana ei ole paras mahdollinen kuvaajalle, mutta äkkiäkös se päivä pimeni.

Christian Rönnbacka: Tulen aika, Bazar
Pari viimeisintä osaa vielä lukematta. 

Rönnbacka ja hänen Antti Hautalehto -sarjansa kolme viimeisintä osaa, uusimpana kesällä 2021 ilmestynyt Tulen aika, on voittanut BookBeatin vuoden kotimaisen dekkaristin palkinnon (jo toisen kerran peräkkäin). Onnittelut!

Maestro-salissa jatkoivat Marko Kilpi ja CrimeTimen kustantaja Jouni Tervo.

Taustalla jo pimentynyt Sorsapuisto.

Marko Kilven vuoro poseerata. 

Undertaker - Kuolemanpelko - 5. osa
Dekkari odottaa julkaisuani, sitä ennen linkki edelliseen osaan:

Edit: Nyt myös uusin on julkaistu. Linkki:

Ja sitten päivän viimeisimpänä tapahtumanani Tuire Malmstedtin haastattelu. Kale Puonti (itsekin dekkaristi) tenttaa.
Tuire Malmstedt ja
Lasitarha, Aula & Co - kirja aloittaa uuden sarjan. Linkki: Lasitarha

Poislähtiessäni jäin vielä hetkeksi Aulaklubiin kuuntelemaan runoja. Valitettavasti en tiedä herrahenkilön nimeä, mutta Heli Laaksosen toki tunnistin.

Heli Laaksonen keskittyy silmät kiinni kuuntelemaan.

Kiitos tästä päivästä!


Sunnuntai 5.12.2021

Aamupäiväni alkoi dramaattisesti, sillä tullessani paikalle ihmiset värjöttelivät ulkona. Luulin ensin, että jono olisi koronapassien tarkastukseen. Ei, ei todellakaan. Tampere-talossa oli palohälytys ja 800 -1000 henkilöä oli jouduttu evakuoimaan. Pakkasta rapiat lähes -20 ja jotkut ihmiset olivat joutuneet ulos ilman päällysvaatteitaan kun eivät olleet ehtineet niitä noutaa. Miksi näitä henkilöitä ei heti ohjattu läheisen hotellin aulaan? Vasta jonkun ajan kuluttua henkilökunta kävi jakamassa halukkaille huopia.



Seuraavaksi ihmiset päästettiin ala-aulaan odottamaan. Kuulutettiin ettei ulkovaatteita kannata riisua ennen kuin annetaan lupa tulla peremmälle. Virheellisen palohälytyksen syyksi paljastui rikkoutunut sulake. Ja messut saattoivat jatkua. Koronapassia ei nyt tarkastettu, myöhemmin kyllä taas.

Sitruunan osastolla Johanna (Sitruuna) ja Hanna-Liisa (Kulttuuritoimitus)

Sunnuntain ensimmäiseni oli Myllylahden tapahtuma. Screenillä: Annika Eronen: Ristiinan enkeli
Pekka Hyyti: Tuonen morsian ja Pertti Laine: Koston oikeutus.

Pertti Laine, Pekka Hyyti ja Annika Eronen Kari Pusan haastattelussa.

Pertti Laine ja Kohtalokas kutsu (Koston oikeutus vielä lukematta.) 

Pekka Hyyti ja Ruumiinpuntari (Tuonen morsian vielä lukematta.) 

Annika Eronen ja Ristiinan enkeli

ja Kari Pusa. Mainittakoon, että Annika Eronen on kirjoittanut tulevan kirjansa yhdessä miehensä Kari Pusan kanssa. Kissa joka kehräsi kuolemaa ilmestyy maaliskuussa.

Kuuntelin Annamari Marttista jo aiemmilla messuilla, mutta olisin halunnut kuunnella uudelleen.  Haastatteluajankohtaa oli aikaistettu. En tiennyt asiasta, enkä älyllyt katsoa netistä, joten kuulin vain muutaman minuutin lopusta - harmi.
Annamari Marttinen ja Häiriömerkintä Tammi

Annamari Marttinen

Palohälytyksen takia ajoissa oli hieman heittoa. Joku tilaisuus alkoi vartin ilmoitettua myöhemmin ja joku keskustelu venyi yli puolen tunnin. Näin useat valitsemistani haastetteluista jäivät tyngiksi. Yksi näistä oli Rosa Liksomin haastattelu.

Rosa Liksom: Väylä, Like. Väylä oli yksi vuoden Finlandia-ehdokkaista.

Kenkafriikkinä silmiin sattuvat ihmisten kengät, niin nämäkin Rosa Liksomin hauskat bootsit.

Paitsi kirjoja oli tarjolla muutakin ostettavaa.

Manga Cafen edustalla näytti riittävän asiakkaita.

Pehmokoiria

Joulukortteja
Paperiklipsejä
Lasten- ja nuortenkirjoja sekä opuksia hintaan 2 € ja 5 €.


0-kerroksessa oli pirkkalaiskirjailijoiden paneeli, jonka aiheena oli: Romaani. Nyt. 
Keskustelijoina Anneli Kanto, Alexandra Salmela ja Tiina Poutanen.
0-kerroksen Sonaatti 1 ja 2 olivat luokkahuonemaisia, joten tunnelmaltaan erilaisia kuin isot salit.

Alexandra Salmela: 56 oletan, Teos (Kirjan nimi ei Salmelan mukaan ole hänen ikänsä!)

Anneli Kanto: Rottien pyhimys (Kirja, jonka useat olisivat toivoneet päätyvän Finlandia-ehdokkaaksi.)
Kirjafestareiden jälkeen selvisi, että Rottien pyhimys on ehdolla kaunokirjallisuuden Runeberg-palkinnon saajaksi. Onnea ehdokkuudesta!

Kuvataitelija ja runoilija Tiina Poutanen sekä hänen esikoisromaaninsa Pyörävaras. Poutanen on ehkä tunnetumpi runokirjoistaan.

1- -kerroksessa, Talvipuutarhan nurkassa Suvi-Sini Peltola (Tampereen Työväen Teatteri) luki ääneen. Storytel-äänikirjastudiossa oli päivän mittaan 3-4 ääneenlukuesitystä.

Tyngäksi jäi myös tämä. Anne Flinkkilä haastatteli Päivi Alasalmea. Harmi, olisin halunnut kuulla koko haastattelun.

Päivi Alasalmi ja Sudenraudat, Gummerus.

Nuorisokirjailijat ja Netta Walldén

Suomen suurin kulttuuritoimitus seuraa kulttuurielämää Tampereen ja Pirkanmaan näkökulmasta. Kulttuuritoimitus on kulttuurijournalismiin erikoistunut verkkojulkaisu ja yhteisö, jonka tavoitteena on pelastaa suomalainen kulttuurijournalismi. 
Elokuvia, konsertteja, näyttelyitä, teatteria, kirjoja. 
Tutustu toimitukseen ja sen tekijöihin täällä Kulttuuritoimitus

Lastenkirjainstituutin ylläpitämä portaali esittelee lasten- ja nuortenkirjauutuudet ja kokoaan tietoa lasten- ja nuortenkirjallisuudesta. Tutustu: Lukemo

Kirjafestareiden viimeisinä ohjelmanumeronani oli käydä kuuntelemassa Kirsi Raninia.

Kirsi Ranin ja haastattelija Airi Vilhunen. Molemmat Kirsin Book Clubista.

Kirsi Ranin: Lukupiiri - kirjoista keskustelemisen elämää mullistava taika, Otava


Portaikot tulivat tutuiksi kahden päivän aikana, sillä usein oli nopeampaa kivuta rappusia kuin etsiä liukuportaita. Onneksi suurin osa käymistäni haastatteluista oli toisessa kerroksessa.

Kiitos mediapassista, joka sisälsi myös ilmaisen vartioidun itsepalvelunaulakon, käynnin muumimuseossa ja median työskentelytila oli myös käytettävissä.

Poiketen muista kirjamessuista bloggareille ei valitettavasti ollut järjestetty minkäänlaista oheistoimintaa. Esimerkiksi Turussa ohjelmajohtaja käy tervehtimässä bloggareita ja kertomassa mitä messuilla on tulossa. Lisäksi on ollut mukavia kirjailijatapahtumia. Näitä jäin kaipaamaan. 

Tampere-talon ulkomuumi seuraa festareilta lähtijöitä.

Lähtiessäni oli pimeys laskeutunut, mutta Yliopistokadun pallot valaisivat tietäni.
 
Yhteenvetona muutamia asioita:
Tampereen Kirjamessuílla - Kirjafestareilla kävi noin 8 000 ihmistä. Festareiden aikana erilaisia esityksiä ja puheenvuoroja ja paneeleja oli yli 250. Näytteilleasettajia oli yli 130.

Kaipasin vielä lisää kirjallisuuteen liittyviä keskusteluita. Siis muitakin aiheita kuin vain yksittäisistä teoksista keskustelua, esim. kirjojen visuaalisuusaihe oli mielenkiintoinen. 
Päällekkäisyyksien takia piti tehdä valintoja, joten kiinnostavia haastatteluita jäi kuulematta. Monia suurimmista suosikeista olin jo käynyt aiemmilla messuilla kuuntelemassa, kuten esim. Laura Malmivaaraa, Heidi Köngästä, JP Koskista, Matti Rönkää, Anni Kytömäkeä ja monia muita. Näkemättä jäi myös Finlandia-voittajien haastattelu, tosin Finlandia-voittaja Jukka Viikilä ei päässyt paikalle.
Ohjelmistossa oli mukana myös useita itselleni vieraita esiintyjiä. 

Vuoden Luontokuvat -näyttelyn lisäksi en käynyt kuuntelemassa /katselemassa Tampere-talon muuta ohjeisohjelmaa. Tarjolla olisi ollut mm. Kaija Koon maksullinen konsertti, Murhamysteeri - pakohuonepeli ja myös Nyrok Dollsien esitys jäi kuulematta. Nyrok Dolls on Mauri Kunnaksen v. 2004 perustama yhtye, jonka kokoonpano on nykyään: Kjell Westö (kitara), Matti Toivonen (rummut ja laulu), Silja Sillanpää (laulu), Mauri Kunnas (laulu ja kitara), Pasi Heikura (kitara ja taustalaulu) sekä Pekka Seppänen (basso).

Syötävää ja juotavaa oli mukavasti tarjolla, enkä törmännyt ruuhkiin. Plussana maltillinen hintataso. 
Henkilökuntaa näytti olevan joka nurkalla ja heiltä sai ystävällistä opastusta jos kiireessä oli unohtanut missä joku sali sijaitsi. 

Ilahduttavaa oli myös nähdä poikkeuksellisen paljon pienkustantamoita. Missä Otava? Entä messuperinteeksi tullut metrilakumyyjäni, heh?

Aamulehti livessä kirjafestareilta tuli myös suoria lähetyksiä eli kaikki Aamulehtisalin (eli Pienen salin) ohjelmanumerot, joita oli yli kaksikymmentä. Muista saleista lähetyksiä valikoidusti, vajaa kymmenen ohjelmanumeroa.

Eniten omalta osaltani jäi harmittamaan sunnuntaiaikataulujeni muuttuminen, mutta se oli palohälytyksen syytä.

Summa summarum, oli kiva tavata/kuulla kirjailijoita, toisia bloggareita ja muitakin ihmisiä: tuttuja ja tuntemattomia. Lämmin kiitos kaikille, joilla oli aikaa pysähtyä kuvattavaksi. (Kukaan ei muuten kieltäytynyt.). Pahoittelut, että jotkut päivityksen kuvista ovat hieman epäskarppeja. 

Joka tapauksessa mukava tapahtuma, josta pienten säätöjen jälkeen tulee vielä parempi!

Ensi vuoden joulukuussa taas tavataan. Hyvää joulua ja uutta vuotta!  

Kommentit

  1. Ehdottomasti jatkoon nämä festarit. Innostuin lavarunoudesta aivan tosissani ja muutenkin oli leppoisa tunnelma upeassa Tampere-talossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, ensi vuonna taas. Olen muutaman kerran ollut kuuntelemassa lavarunoutta👍

      Poista
  2. Vau, mikä kattava raportti, kiitos! Ja kuvamäärä ja -laatu kiitettävä. Oli mainiota lukea ja katsoa tätä, paljon tuttua mutta myös paljon näkemätöntä, vaikka samoilla festareilla oltiinkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Arja❤️ Valinnanvaraa oli, jokaiselle jotakin. Kivat messut.

      Poista
  3. Tervetuloa ensi vuonna myös Jyväskylään. Tapahtuma järjestetään perinteisesti aina marraskuun puolivälissä. ☺️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Oli jo tänäkin vuonna mielessä, joten ehkä sitten ensi vuonna onnistuisi.

      Poista

Lähetä kommentti