Marko Kilpi: Undertaker: Kuoleman kosketus 4. osa - dekkari

 

Mustaan, vartalonmyötäiseen asuun pukeutunut hahmo pysähtyy avannon reunalle. Jalat uppoavat veteen. Avannon reunalle laskeutuu jotain. Huomattavan kookas räpylä. Kumpikin jalka puetaan räpylään.

Marko Kilpi: Undertaker: Kuoleman kosketus, 4. osa - 442 s. - ilm. 2020 - kansi: Marko Kilpi - Crime Time ********* kirjaston kirja


Kuoleman kosketuksen sisällöstä en halua kertoa, etten tulisi paljastaneeksi liikaa. Kirja on nimittäin yhteenvetoa kolmesta edellisistä teoksesta.

Rakastava perheenisä, avomies, hautausurakoitsija ja ammattiroisto Jarmo Kivi on ollut jo kolmen kirjan verran suuri kysymysmerkki lukijoille. Kuka lopulta on tämä säälimätön ja raaka Jarmo Kivi? Mikä on hänen suurin salaisuutensa? Entä mitä touhuaa tämä mies, jonka jälkeen jää kroppa toisensa perään ja joka käyttää hautaustoimistoaan toimintansa peitteenä? Ja ehkäpä myös piilopaikkana. 
Nyt, nyt se selviää, tässä kirjassa. 

Paitsi Kiven salaisuus, niin muutkin aiemmissa osissa olleet mysteerit taitavat ratketa, vai selviävätkö? Kuka on Saarnaaja? Miten saksalainen Franz liittyy Kiveen? Poliisivoimissa kiehuu ja kuohuu, kuka siellä on syyllinen, syytön? Miten käy Tuomaksen, jonka hauturi aikoinaan palkkasi nähdessään nuoren miehen ahdingon? Alunperin Tuomas oli saamassa hyvän työpaikan Sörensen & Partners varainhoitoyhtiöstä, mutta tilalle kiilasi suhteillaan toinen henkilö. 
Myös varainhoitoyhtiön henkilöitä ja tapahtumia on mukana tässä osassa. 

Olen ahtaanpaikankammoinen, joten kirjan kaksi ensimmäistä lukua olivat aika ahdistavaa luettavaa. Kirja alkaa siis koukuttavasti, mutta muuttuu aika pian turhan spekuloivaksi. 
Kaikki on sekaisin, mutta mikä on totta? Onko mikään totta? Onko tämä unta? Onko hän elossa? Missä hän on? Helvetissä?
Kun päästään puoliväliin alkaa tapahtua niin paljon että heikottaa. Tapahtumat, ajat, paikat ja henkilöt vilistävät. 

Kirjat sisältävät suht paljon henkilöitä, mutta sitäkin enemmän tapahtumia. Koska sarja on jatkuvajuoninen, niin edelliset osat kannattaa ehdottomasti lukea ensin. Kolmannen osan loppupuolella muutama asia jäi auki ja niitä käsitellään heti tämän kirjan alussa. Mukaan on otettu vielä yksi uusi poliisi, Milla Lumi krp:stä. Vai oliko hän jo mukana edellisissä osissa, en muista. Kirjassa ei nimittäin ole liiemmin kertausta. 

Suunnitelluista 6 - 8 osasta tulikin siis neljä. Oliko ratkaisu hyvä? Mielestäni ei, sillä tähän viimeiseen osaan on jouduttu tunkemaan kaikki mahdollinen. Juonilinjoja on liian paljon. Sanoin jo kolmannen osan kohdalla, että tavaraa on liikaa, mutta nyt on vielä enemmän. Jos edes tämän kirjan tapahtumat olisi jaettu kahteen osaan. Tulee väkisinkin kiireen tuntu, kun loppuun ympätään kaikki mahdollinen. Lukeminen ja perässä pysyminen on haasteellista, tarkkana täytyy olla.

Kilpi kirjoittaa lyhyitä virkkeitä (sopii minulle, kunhan niitä ei ole liikaa) ja yhden luvun sisällä useat juonikuviot vaihtuvat nopeaan tahtiin (helpottaa seuraamista).
- Kaaos. Sekasorto. Loputtomat ristiriidat. Epäjärjestys. Viha. Pahantahtoisuus. Juonittelut. Petokset, Ehtymättömät valheet. Loputtomat vastakkaisasettelut.

Jännitystä dekkarissa on, etenkin loppupuolella. Ruumiita on sarjassa tullut turhan paljon ja tässä viimeisessä osassa on muutama muukin puistattava juttu. 

Kilpi on sanonut, että kirjoittaminen ei lopu, mutta missä muodossa Undertaker jatkuu se jää nähtäväksi. Hyvä uutinen on se, että jatkossa ilmeisesti ilmestyy kirja per tarina. 
Kaipaankin genreen enemmän itsenäisiä dekkareita. Suuri osa esikoiskirjailijoistakin aloittaa sarjaa. Miksi ihmeessä?

Possessiivisuffiksia puuttui ja muutaman muunkin kielioppivirheen olisi voinut vielä korjata. 

Kiven tarinalle voinemme sanoa nyt bye bye. Seuraava UT-teos on jo työn alla, joten sitä odottaessa. Jos saisin toivoa, niin voisiko olla vähän rauhallisempaa menoa. 

Loppuyhteenvetona sanoisin vielä, että vähän jäi höntti olo. Olinko sittenkään ymmärtänyt kaikkea, edes Kivestä? 

Sekunnit ovat pitkiä, minuutit ikuisuuksia.

++++++++
Kirjailija, dokumentaristi, vanhempi konstaapeli ja kansanedustaja 
Marko Kilpi, synt. 1969 Rovaniemellä. Asuu Kuopiossa ja pääkaupunkiseudulla. 

*********
Ilmestyneet teokset:
Jäätyneitä ruusuja 2007 - Kadotetut 2009 - lastenkirja: Konstaapeli Kontio: Näkymätön vaara 2010 - Elävien kirjoihin 2011 - Kuolematon 2013 

Undertaker-sarja: 
Undertaker: Kuolemantuomio 2017 - Undertaker: Kuolemanenkeli 2018 - Undertaker: Kuolemanlaakso 2019 - Undertaker: Kuoleman kosketus 2020
Tulossa: Undertaker: Kuoleman pelko, ilm. syyskuussa 2021

Linkki edelliseen osaan: Kuolemanlaakso

^^^^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit