Tampereen Kirjafestarit 3011. - 1.12.2024
Tämän hauskan kirjanmerkin sain kun olin aiemmin syksyllä Kirjafestareiden tiedotustilaisuudesssa. Merkin kuvan on suunnitellut Kiroileva siili -sarjakuvien tekijä Milla Paloniemi
Tapahtumassa oli mukana noin sata näytteilleasettajaa, yli 200 ohjelmanumeroa:
kirjallisuutta, kulttuuria, paneeleja, artistihaastatteluita. Lapsille oli oma toiminnallinen kirjafestarialue.
Yksi päätapahtumista oli Tulenkantaja-palkinnon julkistus, josta lisää myöhemmin koosteessa. Monet taisivat odottaa myös Finlandia-palkittuja, joista Pajtim Statovci Linkki: Lehmä synnyttää yöllä (Otava) lienee odotetuin, mutta valitettavasti Statovci jäi sairastumisen vuoksi pois.
Allaoleva kooste sisältää oman festarikirjamatkani, joten paljon hyviä tilaisuuksia ja haastatteluita jäi kokematta, eikä päällekkäisyyksiltä vältytty tälläkään kertaa.
Väkeä riitti tähänkin kirjatapahtumaan. Kuinka paljon, sitä tietoa en löytänyt, ainakaan tätä postausta kirjoittaessani.
Tulin paikalle ajoissa, joten jäi aikaa kierrellä festarialuetta. Törmäsin Jaakko Melentjefiin, jonka kädessä on uunituore dekkari Venäläinen peli (Enostone). Kirjaa en ole vielä ehtinyt lukea, mutta odottaa kirjapinoissa.
Tarkoitus oli käydä kuuntelemassa Melentjeffin haastattelu, ja sanoin tulevani Marja Aarnipuron jälkeen. Ikäväkseni kirjailija sanoi, että heillä on haastattelut samaan aikaan. Olin tulkinnut aikataulua vääriä (enkä ollut ainoa).
Tarkoitus oli käydä kuuntelemassa Melentjeffin haastattelu, ja sanoin tulevani Marja Aarnipuron jälkeen. Ikäväkseni kirjailija sanoi, että heillä on haastattelut samaan aikaan. Olin tulkinnut aikataulua vääriä (enkä ollut ainoa).
Marja Aarnipuro
Linkki: Kuolema catwalkilla, 7.osa
Osien 2 - 6 linkit ovat tuttuun tapaan uusimman kirja-arvion lopussa eli Kuolema Catwalkilla.
Osien 2 - 6 linkit ovat tuttuun tapaan uusimman kirja-arvion lopussa eli Kuolema Catwalkilla.
Marja Aarnipuroa haastatteli kirjailija Tapani Bagge.
Helena Immonen ja Tapani Bagge haastattelemassa.
Linkki: Operaatio Tulikettu, 4. osa
Aiempien osien linkit löytyvät samasta postauksesta 4. osan kanssa.
Tässä vaiheessa Immonen ei vielä tiennyt, että sunnuntaina olisi hymyilyyn lisää aihetta.
Tapani Bagge ja JP Koskinen.
CrimeTimen Violetti vainoaja on 9. osa suositussa historiallisessa värisuorasarjassa.
Tapani Baggea haastattteli kirjailija JP Koskinen.
Toisen kerroksen ravintolapuolelta löytyi jo tonttuja.
Törmäsin myös iloiseen Maija Kajantoon, jolla on käsissään juuri ilmestynyt Kardemummajoulu (WSOY). Romaani on Kahvila Koivun 5. ja samalla päätösosa. Aloitin vasta tämän kuuntelun, joten arviota ei ole vielä. Edelliset osat kuuntelin kesällä, linkki: Korvapuustikesä & Taatelitalvi & Sahramisyksy & Sitruunakevät, osat 1-4
Pienessä salissa oli alkamassa seuraava haastattelu. Kuvassa vas. Siskotuulikki Toijonen, joka oli lauantain juontaja, keskustelemassa haastattelija Anne Flinkkilän kanssa. Taustalla itse kirjailiija Anni Kytömäki.
Anni Kytömäki ja Anne Flinkkilä odottamassa lavalle kutsua.
Vesa Varesta haastatteli Marko Vesterbacka.
Vesa Vares varoitti sotkemasta häntä Jussi Varekseen. Suurin osa lukijoista tietänee, että Jussi Vares on Reijo Mäen kirjasarjan päähenkilö eli turkulainen yksityisetsävä. Sekaannus johtuu ehkäpä siitä, että Vesa Vareksen kirjan tapahtumat sijoittuvat Turkuun ja Vesa Vares on turkalainen kirjailija.
Antti Tuomainen: Tappopeli (Otava) Itsenäinen dekkari.
---- Lauantaini päätti kirjabloggareitten illallinen. Kivaa oli, kiitos Arja, Henna, Kirsi H, Tuulevi, Kirsi R. ja hänen aviomiehensä Martti Ranin (joka on, byt the way, hyvä äänikirjalukija).
Meillä oli niin hauskaa, että unohdimme ottaa perinteisen yhteiskuvan.-----
Siskotuulikki Toijonen haastatteli Rönkää ja odotetusti (tai ainakin minä odotin kun tiedän Matin osaavan laulaa) Toijonen pyysi Rönkää lopussa laulaa luikauttamaan. Ja Rönkähän lurautti. Haastattelussa selvisi, että äänikirjassa Rönkä laulaa myös.
Markku Niemi. Käräjiä en ole vielä lukenut, mutta roikun kirjaston jonossa, jossa on satakunta edelläni.
Kekkosen haastattelun kohdalla Tampere-talon tekniikka keksi ruveta temppuilemaan, joten kirjan kuvaa ei saatu isolle screenille. Ohessa kuva: Helmi Kekkonen: Liv (Siltala)
Sitten olikin vuoressa eräs festareiden odotetuimmista tapahtumista, nimittäin 12. Tulenkantaja-palkinnon jako. Voittajan valitsi viidestä ehdokkaasta Satu Rämö. Rämöä haastatteli Ilari Leppäniemi.
Satu Rämö kertomassa valintaperiaatteistaan ja antamassa tulevalle voittajalle hyviä neuvoja.
Ohessa viidestä ehdokkaasti neljä. Ennen palkinnon jakamista ehdokkaat pääsivät kertomaan omista kirjoistaan.
Asko Jaakonaho
Asko Jaakonaho: Kulta-aura (Aviador) Historiallinen romaani, joka kertoo Sigurd Wettenhovi-Aspista (1870-1946) Mies oli Suomen historian omalaatuisimpia henkilöitä.Helena Immonen
Terhi Törmälehto
Terhi Törmälehto: He ovat suolaa ja valoa (Otava)
Kirja pohtii miten hengellinen vakaumus kytkeytyy geopolitiikkaan ja mitä kaikkia rajoja ihminen on vakaumuksensa vuoksi valmis ylittämään (Lähde: Otava)
Kauppilan kuva HS:n artikkelista ja kuvaaja on Emmi Korhonen / Lehtikuva.
Helena Immonen piti lyhyen kiitospuheen, jonka lopussa kiitti äitiään, jonka ansiota on kirjallisen uran aloittaminen. Lisäksi äiti oikolukee Immosen kirjat.
Tulenkantaja-palkintoon kuuluu 5000 euron rahapalkinto ja Kirjallisuuden vientikeskuksen FILIn tarjoama vientivalmennusohjelma. Aamulehden jakaman palkinnon tarkoitus on edistää suomalaisen kirjallisuuden vientiä ja tehdä Suomen kirjallisuus tunnetuksi ympäri maailmaa.
Sisältää edellisten osien linkit.
Ajatuksia Kirjafestareista:
Pidän Tampereen Kirjafestareista, mutten vieläkään ymmärrä miksi ne piti sijoittaa tupaten täynnä olevaan kirjasyksyyn, jolloin kirjailijat, kustantajat ja monet kävijät alkavat olla aika väsyneitä. Ainoa syy, jonka olen kuullut, on, että näin saadaat heti uudet Finlandia-voittajat paikalle.
Pidän Tampereen Kirjafestareista, mutten vieläkään ymmärrä miksi ne piti sijoittaa tupaten täynnä olevaan kirjasyksyyn, jolloin kirjailijat, kustantajat ja monet kävijät alkavat olla aika väsyneitä. Ainoa syy, jonka olen kuullut, on, että näin saadaat heti uudet Finlandia-voittajat paikalle.
Ilmestyyhän keväälläkin suuri määrä uutuuksia ja tilaisuuden olisi voinut järjestää silloin.
Ylläolevasta olen natkuttanut jo monta vuotta, joten ei tästä tämän enempää. Pitipähän taas mainita.
Muita miinuksia: Kirjasomeväelle oli järjetetty oma tapaaminen. Kiitos siitä, mutta olisin toivonut, että paikalla olisi ollut joku joka olisi kertonut hieman tapahtumasta tai olisi edes käynyt toivottamassa meidät tervetulleiksi. Nyt jäi hieman orpo olo. Joku pieni tarjoomuskin, vaikka lasillinen viiniä yms, olisi ollut plussaa. Vrt. esim. Turku, jossa tarjotaan aamiainen. Nyt seistä törötimme paikalla odottamassa tapahtuisiko jotain ja kun ei, niin liukenimme pikku hiljaa pois.
- Paperinen aikataulu on muuten hyvä, mutta monet sekosivat ajoista. Kellonaika infolaatikon yläreunassa olisi parempi.
- Suurimman miinuksen annan Tulenkantaja-palkintotilaisuudessa siitä, ettei ehdokkaiden kirjojen kansikuvia ollut isollä screenillä. Ja suurin moka oli ettei Mikko Kauppilan kirjaa esitelty kuin mainintana. Odotin, että kirjasta olisi kerrottu enemmän vaikka Kauppila ei ollutkaan paikalla. Tuli vaikutelma kuin ehdokkaita olisi ollut vain neljä. Tosi noloa.
Sitten plussat ja niitä onkin paljon.
- Parannusta viime vuoteen: Nyt haastettelijoiden nimet on kirjattu ohjelmaan. Kiitos tästä!
- Tuolit oli nyt asetettu niin, että esiintyjien rintamasuunta oli enemmän yleisöön päin. Hyvä!
- Tuolit oli nyt asetettu niin, että esiintyjien rintamasuunta oli enemmän yleisöön päin. Hyvä!
- Tampere-talon fiilis on rento ja kiireetön ja kuulijoilla oli n. 10 minuuttia aikaa siirtyä paikasta toiseen. Se onkin tarpeen, sillä esityksiä oli monessa kerrroksessa.
- Henkilökunta oli hyvin näkyvillä, joten apua sai tarvittaessa.
- Kaikkiin esityksiin kuulijat mahtuivat istumaan. (Aulasta en osaa sanoa, sillä sen esityksiä pääsi kuuntelemaan ilman lippua.)
- Talossa oli myös oheisohjelmaa, mm. viinin maistelua ja maksullisia konsertteja. Lapsille näytti olevan oma kiva alue ja askarteluupaja.
- Medialle oli järjestetty oma työskentelytila, johon saattoi jättää tavaransa. Tarjolla oli myös kahvia/teetä ja pikkuleipiä. Miinusta siitä ettei pikkuleivissä ollut mainintaa gluteenittomuudesta. Plussaa siitä, että tilan oheen on rakennettu uusi vessa.
-Räpsin taas valokuvia enemmän tai vähemmän ja tietyt kirjailijakuvat säästän blogiini lisättäväksi ko. kirjan/kirjailijan arvioon. Lämpimät kiitokset kaikille, jotka pysähtyivät kuvattaviksi.
- Oli kiva tavata kollegoita, kirjailijoita, tuttuja ja tuntemattomia sekä kustantajien edustajia. Kiitos Sitruuna Kustannus saamastani kirjasta!
- Oli kiva tavata kollegoita, kirjailijoita, tuttuja ja tuntemattomia sekä kustantajien edustajia. Kiitos Sitruuna Kustannus saamastani kirjasta!
- Kysyin sunnuntaina usealta kustantajalta, miten on myynti sujunut. Ilokseni kaikki sanoivat, että myyntiä on ollut ihan kivasti. Tämä on hieno asia!
Kiitos mediapassista ja kiitos kaikille, jotka mahdollistivat kivat ja lämminhenkiset Kirjafestarit! Ensi vuoteen.
Linkki viimevuotiseen tapahtumaan: Tampereen Kirjafestarit 2023
Kommentit
Lähetä kommentti