Marja Aarnipuro: Kuolema catwalkilla, 7. osa



Nyt pyydän teitä kaikkia istumaan rauhallisesti paikoillanne. Kukaan ei saa poistua ennen kuin selviää, mitä on tapahtunut.

Marja Aanipuro: Kuolema catwalkilla, 313 s. - ilm. 2024 - 7. osa Kaarina Riikonen ratkaisee - sarjaan - kansi: Perttu Lämsä - CrimeTime

Lyhyesti sarjan päähenkilöstä: Kaarina Riikonen on keski-ikäinen toimittaja, joka tuppaa työntämään nenänsä turhan hanakasti rikosjuttuihin vaikka Kaarinalla on työpaikka Viikko-lehden viihdetoimittajana. Kaarina on naimisissa Jarin kanssa ja heillä on muuten hyvä suhde, mutta toisinaan mustasukkaisuus nostaa päätään. Lapset, Petri ja Veera-Kaisa, ovat aikuistumassa. Riikosella on hyvät suhteet poliisiin, jota on usein auttanut omilla tutkimuksillaaan. Vastapalveluna saattaa saada juttuvinkkejä.

Tällä kertaa Kaaarina on Ritarihuoneella muotinäytöksessä - töissä tietysti.
- Hänen tärkein tehtävänsä oli ollut haastatella Jutta Johanssonia, tunnettua teollisuussuvun miniää, joka leskeksi jäätyään oli päätynyt ison perheyrityksen johtoon.

Kaarina odottelee näytöksen alkua ja myhäilee itsekseen, sillä oli onnistunut iltapäivällä pyytämään parilta muultakin julkisuuden henkilöltä haastattelulupauksen. Eräskin on yksi Suomen rikkaimmista naisista, joka esiintyy julkisuudessa todella harvoin. 
Seurapiiritapahtumat ovat ihan ok, mutta silti Kaarina haluaisi tehdä rikosjuttuja. Viikko-lehden kenkku hirviötoimituspäällikkö, joksi Kaarinan Malla Tuomea kutsuu, ei päästä tekemään rikosjuttuja vaikka Kaarina on aiemmin kirjoittanut niitä. 

Ja kas kas, näytökseen tulee myös komea rikosylikomisario poliisin juhlaunivormussa. Anton Koivunen on Kaarinan heikkous ja saa naisen aina häkeltymään ja punastelemaan. Mies oli tullut paikalle valvomaan hyväntekeväisyysnäytöksen arpajaisten laillisuutta. Kaarina on kirvelevin mielin raottanut kukkaronsa nyörejä 50 euron verran. Olisihan se upeata voittaa matkalahjakortti tai vaikkapa joku hieno timanttikoru.

Näytös sujuu hyvin, kunnes on loppuhuipennuksen aika. Kuusikymppinen komea mies astuu lavalle.
- Meidän kaikkien tuntema galleristi Harri Ekman on pukeutunut hienoimmasta silkistä valmistettuun ja 24 karaatin kullalla koristettuun dinner jacketiin.

Sitten tapahtuu jotakin. Onneksi Anton Koivunen on paikalla. Työnsä kannalta Kaarina hykertelee, nyt pääsisi kirjoittamaan rikosjuttua.

Tuleviin tapahtumiin on sekaantunut tavalla tai toisella Helsingin eliittiä. Koronaakin on tarinassa mukana, sillä eräs henkilökaartista sairastuu vakavasti.
Kaarina sotkeutuuu rikoksien tutkintaan enemmän kuin saisi, ja käyttää toisinaan hieman kyseenalaisia keinoja, mutta perustelee niitä sillä, että onhan toimittajan juttunsa jostain haalittava.

Dekkareistakin oppii uutta. Tiedättekö mikä on kissan suudelma? Se selitetään kirjassa, mutta oli googletettava saadakseni tietää onko kissan suudelma oikeasti olemassa ja onhan se. Zooplussan sivuilta: Rakas kissakumppanisi räpsyttää molempia silmiään. Se on kissan tapa antaa suukko silmillään, ja se tarkoittaa samaa kuin "rakastan sinua".

Kaarina Riikoset ovat mukavan leppoisia dekkareita, joissa sattuu ja tapahtuu. Kaarina on mainio päähenkilö, tavallinen ihminen, mutta jolla on selvästi temperamenttia, uteliaisuutta, sisua ja intohimoa työhönsä.  
Kuten kevyempiin dekkareihin usein kuuluu, mukana on tälläkin kertaa Kaarinan yksityiselämää. Edellisessä osassa saimme tutustua aviomiehen menneisyyteen ja nyt saamme seurata miten vanhemmat suhtautuvat pojan opiskelusuunnitelmiin. Mielenkiinnolla olen myös seurannut Riikosten avio-onnea, joka tuntuu välillä hieman rakoilevan, mutta vain pikkiriikkisen. Molemmat nimittäiin sattuvat olemaan hieman mustasukkaista sorttia. Mutta onneksi puhumalla selvitään. 

Pidän tästä sarjasta myös siksi, että Aarnipuro löytää aina kiinnostavia aihepiirejä ja ottaa kantaa eri asioihin. Tällä kertaa kirjassa on myös vakavampia teemoja kuten nöyryyttämistä ja ikääntyvien työntekijöiden ongelmia, kuten takakannessa sanotaan.

Nimiyhteensattumat ovat aina yhtä hauskoja, sillä nyt eräällä taidevalokuvaajalla on sama nimi kuin entisellä työtoverillani. Senpä vuoksi kyseinen henkilö saa kasvot.
Kiva yllätys löytyi takaliepeestä, johon on koottu kirjablogeissa sanottua. Kirjarouvan elämää mainittiin Surmamäen kirous -kirjan kohdalla.

Annoin edelliselle osalle 11+ koska Kaarina oli puhissut suomen kielen lautakunnan eräästä päätöksestä. Nyt tulee miinusta, sillä Kaarina on jopa kahdesti unohtanut mistä oli osassa kuusi valittanut. (Löytyy osan 6 linkistä.)

Kiva sarja, jota voi lukea itsenäisinä osina, mutta jos haluat tutustua Kaarinaan tarkemmin, niin lue alusta.

Pitkien pöytien rypyttömiksi silitetyt liinat hohtivat valkoisina. Niiden päälle asetelluista kukkaköynnöskoristeista tulvi ilmoille huumaavaa ruusun ja eukalyptyksen tuoksua.

++++++++
Kirjailija ja Apu-lehden päätoimittaja
Marja Aarnipuro, synt. 1960 Haukiputaalla ja asuu Helsingin seudulla. Vapaa-aikanaan kirjailija ulkoiluttaa kahtaa cairnterrieriään ja lukee.

Kuvasin Aarnipuron kirjajulkkareissa keväällä 2024. 

Korvakorut taas kirjan mukaan.

*********
Ilmestyneet teokset:
Kaarina Riikonen ratkaisee -sarja:
Maakellarin salaisuus 2017 - Ikäneidon testamentti  2018 - Syöpälääkärin kuolema 2019  Ottopojan kohtalo 2020 - Surmamäen kirous 2021 - Luolamiehen mysteeri 2023 - Kuolema catwalkilla 2024
Tulossa: Kahdeksas osa on työn alla.

Linkit muihin paitsi ensimmäiseen osaa: 
Ikäneidon testamentti, 2. osa
(Bonuksena: C.J. Tudorin Liitu-ukko ja Jarkko Steniuksen Bangkokin veritiikerit)

Syöpälääkärin kuolema, 3. osa




Muut (tietokirjat):
Rintasyöpävuosi 2011  - Rintasyövän jälkeen 2014  - Rintasyöpämatka 2018
.........
Kiitos kirjasta! 

Kommentit