Griffiths: Lyhdynkantajat, 12. osa & Ruth Gallowayn joulu (its.) - dekkari

 

Kuuntelin kaksi jouluaiheista Ruth Galloway-kirjaa. Ei arvosteluita, vain kustantajan esittelyteksti. Lopussa linkit edellisiin teoksiin.

Maisema on jotenkin painostava: niittyjä, ojia, aitoja, siellä täällä räjähtäneen näköinen puu. Hän tuntee ryömivänsä eteenpäin maanpinnalla joka puolelta ahdistettuna ja vailla pakomahdollisuutta, aivan kuin kärsisi samaan aikaan sekä suljetun paikan että avaran paikan kammosta.

Elly Griffiths: Lyhdynkantajat,  349 s. - 12. osa Ruth Galloway -sarjaan - suom. ilm. 2022 - The Lantern Men - suomennos: Anna Kangasmaa - kansi: Markko Taina - Storytelin äänikirja - kesto: 10 h 34 min. - lukija: Krista Putkonen-Örn - Tammi

Esittelytekstit kustantajan sivuilta:

Mainio Ruth Galloway kulttisurmien kimpussa

Tunnelmallinen brittisarja yhdistelee rakkaussuhteita, rikoksia ja arkeologiaa. 12. osassa Ruth houkutellaan syvälle tarunomaisten tappojen loukkuun.

Arkeologi Ruth Galloway joutuu jättämään uuden elämänsä Cambridgessa, kun komisario Nelson ottaa yhteyttä. Epäilty sarjamurhaaja on luvannut paljastaa kadonneiden naisten hautapaikan yhdellä ehdolla: Ruth tutkii luut. Omituinen lyhdynkantajien legenda ja taiteilijakultti vetävät Ruthin ja Nelsonin jälleen yhteen. Kaksikon on yhdistettävä voimansa, jotta vaarallinen tappaja saataisiin pysäytetyksi. Seuraukset ovat järisyttävät. Ratkeaako Ruthin ja Nelsonin tulevaisuus vihdoin?

Jos olet Ruth Gallowayn ystävä, niin pidät ehkä tästäkin, jossa Ruth työskentelee jälleen luiden parissa.

P.S. Tiesittekö muuten, että Helsingin rautatieaseman ulkopuolella olevat isot patsaat ovat nimeltään Lyhdynkantajat. Kuva alla:


..........

"Henget elävät vahvana tässä yksilössä", sanoo valkoiseen kaapuun ja kumisaappaisiin pukeutunut mies. "Metsän jumalatar on henkäissyt häneen."

Elly Griffiths: Ruth Gallowayn joulu, 54 s. - suom. ilm. 2022 - Ruth's First Christmas Tree 2012 - suomentaja: Anna Kangasmaa - kansi: Markko Taina  - Storytelin äänikirja - kesto: 57 min. - lukija: Krista Putkonen-Örn - Tammi

Jouluinen mysteeri Ruth Gallowayn tapaan.
Onko druidista jouluvalmisteluissa enemmän hyötyä vai haittaa? Tätäkin joutuu suosikkiarkeologi pohtimaan sympaattisessa joulutarinassa.

Järkevä Ruth Galloway ei ole koskaan piitannut joulusta, mutta  tyttären takia hän päättää yrittää: on hankittava ensimmäistä kertaa joulukuusi. Tehtävä osoittautuu odotettua vaikeammaksi, ja ennen kuin kuusta päästään koristelemaan on Ruthin ratkaistava kadonneen muinaisesineen arvoitus.

Tarinassa Kate viettää vasta toista jouluaan ja Ruth tekee parhaasa saadakseen joulutunnelmaa. 
Kirjan tapahtumat sijoittuvat 22. joulukuuta - 23. joukuuta.

Kuunnellessa huomasin: Bob sanoo, Nelson sanoo, Judy sanoo -  Judy kysyy, Bob kysyy, Nelson kysyy... Voisiko kääntäjä (kirjailija) käyttää välillä muita verbejä. Kuunnellessa ainakin toisto alkaa ärsyttää.
Krista Putkonen-Örn on muuten hyvä lukija, mutta hän eläytyy liikaa. Tyyli ei mielestäni sovi dekkareihin.

++++++++
Kirjailija:
Elly Griffths eli Domenica de Rosa, synt. 1963 Lontoossa.
Kirjailijasta tuli Elly Griffiths siinä vaiheessa kun hän kirjoitti esikoisdekkarinsa ja kirja-agentti sanoi Domenican tarvitsevan dekkarinimen, koska ristimänimi kuulosti liian taiteelliselta. Elly Griffiths on Domenican isoäidin nimi.

*********
Suomennetut teokset:
Ruth Galloway -mysteeri -sarja: Risteyskohdat 2017 - Januksen kivi - 2017 - Jyrkänteen reunalla 2018  - Käärmeen kirous 2018 -  Korppikuningas  2019 - Kadonneet ja kuolleet 2019 - Aavekentät 2020 - Siniviittainen nainen 2020 - Maan alla 2021 - Musta enkeli 2021 - Lyhdynkantajat 2022
+ Minidekkari ja itsenäinen teos: Ruth Gallowayn joulu 2022

Harbinder Kaur tutkii -sarja:
Muukalaisen päiviäkirjat  2022

Tulossa: Yöhaukat, 13. osa - ilm. maaliskuussa 2023
Harbinder: Murhan käsikirjoitus 2. osa - ilm. tammikuussa 2023


Linkit niihin osiin joista on arvostelu eli kaksi ensimmäistä osaa puuttuu. 

Musta enkeli 10. osa

Maan alla 9. osa

Siniviittainen nainen 8. osa

Aavekentät 7. osa

Kadonneet ja kuolleet 6. osa

Korppikuningas 5. osa

Käärmeen kirous 4. osa

Jyrkänteen reunalla 3. osa

......
Harbinder Kaur tutkii:

Muukalaisen päiväkirjat, 1. osa

Kommentit