Griffiths: Muukalaisen päiväkirjat, 1. osa & Y. Sigurðardóttir: Nukke, 5. osa

 

Griffithsin uuden sarjan aloitusosassa rikosylikonstaapeli Harbinder Kaur aloittaa tutkimalla erään opettajan murhaa. 
"Nukke" kertoo nimensä mukaisesti nukesta, joka olisi saanut jäädä löytymättä. Huldar ja Freyja ovat puolestaan hoitamassa erästä ahdistelutapausta.

"Haluaisin kertoa sinulle tarinan", muukalainen sanoi. "Jos vain sallit. Onhan meillä pitkä matka edessä ja säätila näyttää siltä, että tulemme viettämään junassa hyvän tovin.

Elly Griffiths: Muukalaisen päiväkirjat, 393 s. - 1. osa Harbinder Kaur  tutkii -sarjaan -suom. ilm. 2022  - The Stranger Diaries 2018 - suomennos: Cristina Sandu - kansi: Markko Taina - Tammi

Muukalaisen päiväkirjat aloittaa Harbinder Kaur tutkii -sarjan, jonka nimiosassa on noin kolmevitonen rikosylikonstaapeli Harbinder Kaur. Nainen on lyhyt ja hoikka, lähes tyttömäinen, mutta silti hänestä huokuu arvovaltaa. Harbinder asuu yhä vanhempiensa luona, vaikka tarkoitus oli aluperin asua vain vuosi. Äiti puolestaan tuumaa, että tytär muuttaisi pois kunhan avioituisi. Mutta.
- Samaa sukupuolta olevien avioliitto ei täytä Autuaan liiton vaatimuksia. (Autuas liitto kuulostaa vähän valtamerialukselta, mutta on kirjaimellinen käännös sikhien hääseremoniasta.)

Kyllä, Kaur on sikhi ja lesbo, mutta suuntauksesta perhe ei tiedä. Lapsuudenkodissa on mukava asua, oma kylpyhuone makuuhuoneen vieressä ja äiti on loistava ruuanlaittaja. Ei siis ole kiirettä kotoa pois.

Clare Cassidy on eronnut opettaja, joka asuu Sussexissa teini-ikäisen Georgien ja sekarotuisen Herbert-koiransa kanssa. Clare opettaa Talgarthin peruskoulussa englantia ja lomien aikana aikuisille luovaa kirjoittamista. Työnsä ohessa Clare työstää kirjaa kauhukirjailija R. H. Hollandista, jolla on ollut koti Talgarthin koulun vanhassa osassa. Siellä on edelleen Hollandin työhuone, jonne pääsy on oppilailta evätty.

Sitten Claren ystävä ja opettajakollega löydetään kuolleena. Tutkinnan aikana esiin putkahtaa viesti, jossa viitataan Hollandin teokseen. Mitä on mahtanut tapahtua ja mitä jatkossa vielä tapahtuu? Claren päiväkirjat liittyvät tarinaan.

Kirjaa sanotaan goottilaishenkiseksi murhamysteeriksi. Tarinassa on kolme kertojaa: Clare, Harbinder ja Georgia. Lisäksi väleissä on Hollandin Muukalaiset -kirjasta novellikatkelmia sekä otteita Claren päiväkirjasta. Btw R. H. Holland on Griffithsin luoma hahmo (googlasin).

Olen pitänyt Ruth Galloway-sarjasta, joskin joistakin teoksista enemmän kuin toisista. Mukavan leppoista kerrontaa ja arkeologiapuoli on ollut kiinnostavaa. 
Uuden sarjan suhteen odotukset olivat aika korkealla, mutta sanon rehellisesti, että petyin tai sitten ajankohta oli väärä. Alku oli minusta turhan hidastempoinen. Missä Harbinder Kaur viipyy? Kirjassa on 393 sivua, joka on liikaa: kolme kertojaa, jotka toistavat samoja asioista. Olkooonkin, että eri kanteilta. Koin kirjan myös sekavaksi, vaikka eri osiot on nimetty selkeästi. 
Harbinder Kaurin hahmosta pidin. Kivan erilainen. Tiesitkö muuten, että Kaur on intialainen nimi, joka tarkoittaa prinsessaa. Nimi kuuluu kaikkien sikhinaisten nimeen.

Jollei dekkari kolahtanut minulle, niin se ei tarkoita etteikö olisi mieluinen monelle muulle. Kirja on voittanut parhaalle jännityskirjalle myönnettävän Edgar-palkinnon vuonna 2020. Kannattaa siis kokeilla. Ehkä luen toisenkin osan nähdäkseni nouseeko tempo.

++++++++
Kirjailija:
Elly Griffths eli Domenica de Rosa, synt. 1963 Lontoossa.
Kirjailijasta tuli Elly Griffiths siinä vaiheessa kun hän kirjoitti esikoisdekkarinsa ja kirja-agentti sanoi Domenican tarvitsevan dekkarinimen, koska ristimänimi kuulosti liian taiteelliselta. Elly Griffiths on Domenican isoäidin nimi.

*********
Suomennetut teokset:
Ruth Galloway -mysteeri -sarja: Risteyskohdat 2017 - Januksen kivi - 2017 - Jyrkänteen reunalla 2018  - Käärmeen kirous 2018 -  Korppikuningas  2019 - Kadonneet ja kuolleet 2019 - Aavekentät 2020 - Siniviittainen nainen 2020 - Maan alla 2021 - Musta enkeli 2021 - Kivikehä 2022

Tulossa:
Lyhdynkantajat (12. osa Ruth Galloway -sarjaan) - ilm. syyskuu
Ruth Gallowayn joulu - (joulutarina) ilm. lokakuu

Sarjan vielä suomentamattomat osat: 13: The Night Hawks ja 14. osa The Locked Room. Mahtaisiko sarja olla sitten tässä? Nähtäväksi jää.

Harbinder Kaur tutkii -sarja:
Muukalaisen päiväkirjat 2022

Kirjailijalla on myös pari suomentamatonta sarjaa.

Linkit niihin osiin joista on arvostelu eli kaksi ensimmäistä osaa puuttuu. Uusin eli Kivikehä on vielä lukematta.

Musta enkeli 10. osa

Maan alla 9. osa

Siniviittainen nainen 8. osa

Aavekentät 7. osa

Kadonneet ja kuolleet 6. osa

Korppikuningas 5. osa

Käärmeen kirous 4. osa

Jyrkänteen reunalla 3. osa

.................................


"Verkossa on jotain, äiti!" Rosa kääntyi häntä kohti kasvot odotuksesta loistaen.

Yrsa Sigurðardóttir: Nukke, 383 s. - 5. osa Freyja & Huldar - sarjaan - suom. ilm. 2022 - Bruðan 2018 - suomennos: Tuula Tuuva-Hietala - kansi: Timo Numminen - Otava

Viisi vuotta sitten Dísa ja hänen yksitoistavuotias tyttärensä Rósa ovat mukana kalastusreissulla. Ahti suo vähän antejaan, vain kaksi rasvakalaa ja muutama sintti. Siima vaihdetaan verkkoon paremman apajan toivossa. Sitten verkkoon tarttuu jotakin jota Dísa luulee pikkulapsen ruumiiksi, mutta onneksi se oli vain nukke, joka muístutti kooltaan ja ulkonäöltään vauvaa. Nukke oli huonossa kunnossa, silmäpuolikin ja täynnä merirokkoja ja ötököitä. Nukkea ollaan jo heittämässä takaisin mereen kun Rósa ilmoittaa haluavansa sen. 
Kotona Dísa laittoi nuken kylpyammeeseen, otti valokuvan, laittoi sen facebookiin ja meni nukkumaan. Sitten mikään ei enää ollut kuten ennen.

Vuosia myöhemmin rikostutkija Huldar Jónas ja hänen pomonsa Erla ovat merellä etsimässä tunnistamattoman vainajan jäännöksiä. Sukellusrobotti hakee merenpohjasta luita ja joitain vaatteita. Mistä mahtaa olla kysymys?
Juttu ei kuitenkaan tunnu etenevän, joten Huldar ja 
Guðlaugur sijoitetaan määräaikaisesti lasten ahdistelututkintaan, jossa eräs henkilö on syytettynä. Tämä kuitenkin kiistää teot.  
Huldarin ja Guðlaugurin pitäisi yksinomaan avustaa ja jättää kaikki aloitteellisuus sikseen. Mahtaako Huldar kyetä tähän. 

Sarjan toinen päähenkilö lastenpsykologi Freyja työskentelee Lastentalossa ja saa tehtäväkseen olla ahdistelutapaksessa tarvittaessa paikalla, lukea raportit ja asiakirjat.
- Eli minun tehtävänäni on yksinkertaisesti seurata ne kuulustelut, joihin minut pyydetään, ja selvittää onko joku mainituista lapsista kertonut siitä, mitä tapahtui.

Linkkautuvatko kaikki rikokset yhteen? Ja jos, niin miten?

Tarina alkaa turhan hidastempoisesti, ei etene ja monet Freyjan osuuksista vaikuttavat lähinnä selonteoilta.
Sarjassa Reykjavikin poliisi ja lastensuojelu selvittävät rikoksia yhteistyössä. Niinpä osissa on mukana lapsia tavalla tai toisella. Sen vuoksi kirjoja ei voi sanoa hyvänmielen dekkareiksi. Tosin tarinoissa ei vellota eikä kuvailla rikoksia yksityiskohtaisesti. 

Sigurðardóttir on kyllä taitava keksimään hieman erilaisia tarinoita, mutta syyllistyy valitettavasti epäolennaisiin asioihin juuttumiseen, jahkailuihin ja turhan yksityiskohtaisiin kuvailuihin (ei rikoksissa). Nämä seikat vesittävät tarinaa. Juuri näin on käynyt Nukessa. Kiintoisa tarina kylläkin ja riittävästi eri osasia. Paitsi loppuosa, minusta se oli hieman tylsä.

Päähenkilöt Huldar ja Freyja ovat mielenkiintoisia hahmoja ja kaikenlaiset asiat ovat aikojen kuluessa hiertäneet heidän välejään. Mutta nyt Huldar taitaa olla vähän ihastunut. Saako vastakaikua?
Mukana myös poliisi 
Guðlaugur sekä nuori Lina, joka on palannut Erlan alaisuuteen. Edellisessä osassa sanoin, että Erla kyykyttää Linaa, eikä esimies ole siitä paljonkaan muuttanut tapojaan. Tällä kertaa Erlalla on syynsä olla pahantuulinen, mutta se ei puolusta esimiehen huonoa käytöstä alaistaan kohtaan. 

Pidän Nukkea neljästä lukemastani osasta kaikkein "tylsimpänä". Tiivistys olisi tehnyt terää. Viidennen osan hitaasta kerronnasta huolimatta aion lukea Sigurðardóttirin sarjan seuraavankin osan.

+++++++
Kirjailija
Yrsa Sigurðardóttir, synt. 1963

********
Ilmestyneet suomennokset:
Huldar & Freyja -sarja:
Perimä 2017 -   Pyörre 2018 -  Synninpäästö 2019 -  Syvyys 2021 - Nukke 2022

Linkki neljänteen osaan Syvyys

Kolmas osa on edelleen lukematta.

Linkki toiseen osaan: Pyörre

Kommentit

  1. Kaur-sarja ei uponnut minuunkaan. Ruth Galloway on sen verran mahtava henkilöhahmo, että sellainen puuttui Kaur-sarjasta. En aio jatkaa sarjan parissa.
    Minulle Nukke oli ensimmäinen sarjan kirjoista ja sehän upposi minuun täysillä. Tykkään Islantiin sijoittuvista dekkareista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa lukea Nukkea edeltävätkin kirjat. Minusta ovat parempia.
      Saattaa olla, että Kaur jää minultakin tähän yhteen, katsotaan.

      Poista

Lähetä kommentti