Griffithsin uuden sarjan aloitusosassa rikosylikonstaapeli Harbinder Kaur aloittaa tutkimalla erään opettajan murhaa.
"Nukke" kertoo nimensä mukaisesti nukesta, joka olisi saanut jäädä löytymättä. Huldar ja Freyja ovat puolestaan hoitamassa erästä ahdistelutapausta.
- Samaa sukupuolta olevien avioliitto ei täytä Autuaan liiton vaatimuksia. (Autuas liitto kuulostaa vähän valtamerialukselta, mutta on kirjaimellinen käännös sikhien hääseremoniasta.)
Harbinder Kaurin hahmosta pidin. Kivan erilainen. Tiesitkö muuten, että Kaur on intialainen nimi, joka tarkoittaa prinsessaa. Nimi kuuluu kaikkien sikhinaisten nimeen.
++++++++
Kirjailija:
Elly Griffths eli Domenica de Rosa, synt. 1963 Lontoossa.
Kirjailijasta tuli Elly Griffiths siinä vaiheessa kun hän kirjoitti esikoisdekkarinsa ja kirja-agentti sanoi Domenican tarvitsevan dekkarinimen, koska ristimänimi kuulosti liian taiteelliselta. Elly Griffiths on Domenican isoäidin nimi.
Suomennetut teokset:
Ruth Galloway -mysteeri -sarja: Risteyskohdat 2017 - Januksen kivi - 2017 - Jyrkänteen reunalla 2018 - Käärmeen kirous 2018 - Korppikuningas 2019 - Kadonneet ja kuolleet 2019 - Aavekentät 2020 - Siniviittainen nainen 2020 - Maan alla 2021 - Musta enkeli 2021 - Kivikehä 2022
Lyhdynkantajat (12. osa Ruth Galloway -sarjaan) - ilm. syyskuu
Ruth Gallowayn joulu - (joulutarina) ilm. lokakuu
Harbinder Kaur tutkii -sarja:
Muukalaisen päiväkirjat 2022
Kirjailijalla on myös pari suomentamatonta sarjaa.
Linkit niihin osiin joista on arvostelu eli kaksi ensimmäistä osaa puuttuu. Uusin eli Kivikehä on vielä lukematta.
.................................
Viisi vuotta sitten Dísa ja hänen yksitoistavuotias tyttärensä Rósa ovat mukana kalastusreissulla. Ahti suo vähän antejaan, vain kaksi rasvakalaa ja muutama sintti. Siima vaihdetaan verkkoon paremman apajan toivossa. Sitten verkkoon tarttuu jotakin jota Dísa luulee pikkulapsen ruumiiksi, mutta onneksi se oli vain nukke, joka muístutti kooltaan ja ulkonäöltään vauvaa. Nukke oli huonossa kunnossa, silmäpuolikin ja täynnä merirokkoja ja ötököitä. Nukkea ollaan jo heittämässä takaisin mereen kun Rósa ilmoittaa haluavansa sen.
Kotona Dísa laittoi nuken kylpyammeeseen, otti valokuvan, laittoi sen facebookiin ja meni nukkumaan. Sitten mikään ei enää ollut kuten ennen.
Vuosia myöhemmin rikostutkija Huldar Jónas ja hänen pomonsa Erla ovat merellä etsimässä tunnistamattoman vainajan jäännöksiä. Sukellusrobotti hakee merenpohjasta luita ja joitain vaatteita. Mistä mahtaa olla kysymys?
Juttu ei kuitenkaan tunnu etenevän, joten Huldar ja Guðlaugur sijoitetaan määräaikaisesti lasten ahdistelututkintaan, jossa eräs henkilö on syytettynä. Tämä kuitenkin kiistää teot. Huldarin ja Guðlaugurin pitäisi yksinomaan avustaa ja jättää kaikki aloitteellisuus sikseen. Mahtaako Huldar kyetä tähän.
Sarjan toinen päähenkilö lastenpsykologi Freyja työskentelee Lastentalossa ja saa tehtäväkseen olla ahdistelutapaksessa tarvittaessa paikalla, lukea raportit ja asiakirjat.
- Eli minun tehtävänäni on yksinkertaisesti seurata ne kuulustelut, joihin minut pyydetään, ja selvittää onko joku mainituista lapsista kertonut siitä, mitä tapahtui.
Linkkautuvatko kaikki rikokset yhteen? Ja jos, niin miten?
Tarina alkaa turhan hidastempoisesti, ei etene ja monet Freyjan osuuksista vaikuttavat lähinnä selonteoilta.
Sarjassa Reykjavikin poliisi ja lastensuojelu selvittävät rikoksia yhteistyössä. Niinpä osissa on mukana lapsia tavalla tai toisella. Sen vuoksi kirjoja ei voi sanoa hyvänmielen dekkareiksi. Tosin tarinoissa ei vellota eikä kuvailla rikoksia yksityiskohtaisesti.
Sigurðardóttir on kyllä taitava keksimään hieman erilaisia tarinoita, mutta syyllistyy valitettavasti epäolennaisiin asioihin juuttumiseen, jahkailuihin ja turhan yksityiskohtaisiin kuvailuihin (ei rikoksissa). Nämä seikat vesittävät tarinaa. Juuri näin on käynyt Nukessa. Kiintoisa tarina kylläkin ja riittävästi eri osasia. Paitsi loppuosa, minusta se oli hieman tylsä.
Päähenkilöt Huldar ja Freyja ovat mielenkiintoisia hahmoja ja kaikenlaiset asiat ovat aikojen kuluessa hiertäneet heidän välejään. Mutta nyt Huldar taitaa olla vähän ihastunut. Saako vastakaikua?
Mukana myös poliisi Guðlaugur sekä nuori Lina, joka on palannut Erlan alaisuuteen. Edellisessä osassa sanoin, että Erla kyykyttää Linaa, eikä esimies ole siitä paljonkaan muuttanut tapojaan. Tällä kertaa Erlalla on syynsä olla pahantuulinen, mutta se ei puolusta esimiehen huonoa käytöstä alaistaan kohtaan.
Pidän Nukkea neljästä lukemastani osasta kaikkein "tylsimpänä". Tiivistys olisi tehnyt terää. Viidennen osan hitaasta kerronnasta huolimatta aion lukea Sigurðardóttirin sarjan seuraavankin osan.
Linkki neljänteen osaan Syvyys
Kolmas osa on edelleen lukematta.
Linkki toiseen osaan: Pyörre
Kaur-sarja ei uponnut minuunkaan. Ruth Galloway on sen verran mahtava henkilöhahmo, että sellainen puuttui Kaur-sarjasta. En aio jatkaa sarjan parissa.
VastaaPoistaMinulle Nukke oli ensimmäinen sarjan kirjoista ja sehän upposi minuun täysillä. Tykkään Islantiin sijoittuvista dekkareista.
Kannattaa lukea Nukkea edeltävätkin kirjat. Minusta ovat parempia.
PoistaSaattaa olla, että Kaur jää minultakin tähän yhteen, katsotaan.