Elly Griffiths: Korppikuningas - dekkari -lyhyehkösti


Elly Griffiths: Korppikuningas, 372 s. - 5. osa Ruth Galloway -mysteerit -sarjaan - suom. ilm. 2019 - Dying Fall 2013 - suomennos: Anna Lönnroth - kansi: Markko Taina - Tammi ********* kirjaston kirja

Ruth Galloway on nelikymppinen tohtori, yliopisto-opettaja ja muinaisiin luihin erikoistunut arkeologi, joka asuu appelsiininvärisen kissansa Flintin ja lähes kaksivuotiaan tyttärensä Katen kanssa. Tytön isän henkilöllisyys oli aluksi vain muutamien harvojen tiedossa, mutta tytön kasvaessa salaisuus alkoi paljastua.

Ruth asuu mielellään "maailman ääressä", tuntemattoman tien varrella. 
- Aidan takana heinä rusottaa kullanhohtoisena, ja siellä, missä marskimaa muuttuu mereksi välähtelee paikoitellen tummansinistä vettä.

Naapureita on vain kaksi. Bob Woonunga on Australian alkuperäiskansoihin kuuluva runoilija, joka viettää paljon aikaa kotimaassaan. Toinen talo on loma-asunto, jota harvoin käytetään.

Ruth Galloway saa puhelun yliopistoaikojensa parhaalta ystävältään Carolilta, jonka kanssa ei ole ollut puheissa lähes kolmeen vuoteen. Carolilla on ikäviä uutisia: naisten opiskeluaikainen arkeologiystävä on kuollut tulipalossa. Syyksi on sanottu viallisia sähköasennuksia.

Samoihin aikoihin Ruth saa kirjeen tältä palossa kuolleelta ystävältään. Kirjeen, koska sähköpostia ei uskalla lähettää.
- Tiedän, että olet maan johtavia luiden säilymisen asiantuntijoita...Sen takia sinulle kirjoitankin...Olen tehnyt löydön, ja se voi olla iso juttu. Jättiläismäinen juttu... Tarvitsen apuasi. 

Paitsi, että kirjeessä vihjataan jostain tosi suuresta jutusta, niin lähettäjä on peloissaan. Koska enää ei voi kysyä lähettäjältä tietoja, niin Ruth istuu googlaamaan. Löytöpaikka - missä? Korppikuningas - mikä se on? Sen verran mielenkiintoisia ovat löydetyt tiedot, että Ruth päättää lähteä paikan päälle tutustumaan.

Kuinka ollakaan, paikka jonne Ruth tyttärensä kanssa lähtee, sattuu olemaan komisario Harry Nelsonin kotikaupunki. Lomalla oleva Harry tosin saattaa olla käymässä kotinurkillaan. Ruthilla ja Harrylla on monimutkainen suhde, joten tällä kertaa tapaaminen ei olisi toivottu.

Miten käy? Selviääkö luiden alkuperä? Mikä on Korppikuningas? Entä Valkoinen käsi -ryhmä? Ja voisiko tulipalo olla tahallinen?

 Elly Griffiths jatkaa tutulla leppoisalla tarinointityylillään. Mukana on tietysti myös historiaa ja mytologiaa.
- Roomalaisten arvellaan jättäneen Britannian joskus vuosien 383 ja 410 välillä, joten tämä temppeli olisi rakennettu vasta heidän poistuttuaan, pimeän keskiajan alun mystisessä maailmassa, missä sotaisat heimot taistelivat Britannian sielusta.

En olisi pannut pahakseni, jos tapahtumia olisi ollut enemmän ja esim. historianlaitoksen ihmissuhdesotkuja vähemmän. Muuten taattua leppoisaa Griffithsiä. Ja jo syyskuussa saamme käsiimme uuden suomennoksen, Kadonneet ja kuolleet. Sitä odotellessa...

P.S. En olisi googlematta tiennyt mikä on tekstissä oleva korniisi? Korniisi eli kattolista on antiikin Kreikan ja Rooman rakennustaiteessa sekä uusklassisessa arkkitehtuurissa palkiston ylin, ulkoneva osa.  (Lähde: Wikipeda)

P.P.S. Ja tietysti syötiin...lasagnea :D

++++++++++
Kirjailija:
Elly Grifftihs eli Domenica de Rosa, synt. 1963 Lontoossa.
Kirjailijasta  tuli Elly Griffiths siinä vaiheessa kun hän kirjoitti esikoisdekkarinsa ja kirja-agentti sanoi Domenican tarvitsevan dekkarinimen, koska ristimänimi kuulosti liian taiteelliselta. Elly Griffiths on Domenican isoäidin nimi. 

***********
Suomennetut teokset:
Sarja: Ruth Galloway -mysteeri: Risteyskohdat 2017 - Januksen kivi - 2017 - Jyrkänteen reunalla 2018  - Käärmeen kirous 2018 - Korppikuningas  2019  ja Kadonneet ja kuolleet syyskuussa 2019

Sarjan suomentamattomista osista ovat ilmestyneet 10. osa 2/ 2018 (The Dark Angel), 11. osa 2/2019 (The Stone Circle) ja kahdestoista osa ilmestyy v. 2020 (The Latern Men)
Griffiths kirjoittaa myös mm. toista suomentamatonta dekkarisarjaa, jonka pääosisssa ovat  Edgar Stephens ja Max Mephisto.
Lisäksi nimella Domenica de Rosa löytyy Italia-sarja.

^^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen

Kommentit

 1. Onpa hassua, että oma nimi ei käynyt dekkarikirjailijaksi. Hieno oma nimi.
  Tykkään sarjasta tosi paljon ja kaikki ansio Ruthille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä. Nimijutun kirjailija kertoi Dekkarifestareilla muutama vuosi sitten. Mukavan leppoisia dekkareita.

   Poista

Lähetä kommentti