Elly Griffiths: Jyrkänteen reunalla, 3.osa

On laskuveden aika. Iltaruskon kajossa hiekka kurottaa kaukaisuuteen keltaisina, harmaina ja kultaisina raitoina. Kallionpainaumiin jääneeet vesilammikot heijastavat vaaleansinistä taivasta. 

Elly Griffiths: Jyrkänteen reunalla, 348 s. suom. ilm. 2018 - 3. osa sarjaan Ruth Gallowayn mysteeri - The House at Sea's End 2011 - suomennos: Anna Lönnroth -
Tammi - kirjaston kirja

Elly Griffiths, synt. 1963 Lontoossa
Kirjailija, joka on työskennellyt mm. kirjastossa sekä lastenkirjallisuuden parissa kustannusalalla

Varoitus. Jos et ole lukenut aikaisempia osia, niin mieti jatkatko lukemista tästä eteenpäin, sillä paljastan erään asian aiemmista kirjoista. Paljastus liittyy Ruth Gallowayn yksityiselämään.

Kirjan päähenkilö on nelikymppinen tohtori, yliopisto-opettaja ja muinaisiin luihin erikoistunut arkeologi Ruth Galloway, joka asuu syrjäisessä paikassa kissansa Flintin ja nelikuisen tyttärensä Katen kanssa. Kate on saanut nimensä yksinkertaisesti vain siksi, koska Ruth sattui pitämään siitä.
- Se oli viehättävä, mutta ei keimaileva, vahva olematta kuitenkaan kova. Nimen eteen sopi tohtori tai perään parlamentin jäsen. Mutta samalla  se oli tarpeeksi söpö vauvalle.

Mutta kuka onkaan Katen isä? Ruth on kerran mennyt sänkyyn rikoskomisario Harry Nelsonin kanssa ja siitä oli tuloksena Kate. Harry on onnellisesti naimisissa Michellen kanssa ja heillä on pari lastakin. Harry rakastaa vaimoaan, eikä ole aikeissakaan erota. Michelle ei ole tietoinen, että Harry on lapsen isä. Tämä on hieman kiusallista Ruthille, sillä Michelle on kovin mielellään auttamassa Ruthia lapsiasioissa.
Tämä Ruthista, sitten itse tarinaan.

Kolme miestä ja yksi nainen kävelevät rannalla ottamassa näytteitä ja valokuvaamassa. Porukka on kartoittamassa yliopiston puolesta rannikon eroosiota ja he aikovat tutkia kaikki Norfolkin koilliset rannat.
- Steve vaeltaa paikkaan, missä kallionhalkeama muodostaa jyrkän rotkon. Rotkon suu on täynnä kiviä, arvatenkin vyöryn jäljiltä. Steve lähtee kiipeämään kivikon yli, ja hänen saappansa luistavat irtosorassa....
Porukalla alkaa olla kiire päästä pois vuoroveden alta. mutta Steve huutaa rotkosta muita katsomaan mitä hän on löytänyt.
- Steve on kaivanut kivikkoon kulkutien ja kyyristynyt esiin saamaansa onkaloon....Steve on siirtänyt muutamia isoja kiviä ja kumartunut jonkin hiekkaisesta maasta törröttävän esineen ylle.
"Mitä siellä on?"
"Minusta se näyttää ihmisen käsivarrelta."

Trace, yksi porukasta soittaa poliisit paikalle ja kertoo heidän löytäneen luita, ihmisjäännöksiä. Luut ovat sen verran vuorovesirajan yläpuolella, että vyöryn mukana tulleet kivet suojaavat luita vielä hetken. Poliisit eivät osaa sanoa kuinka vanhoista luista on kyse, joten Ruth Galloway kutsutaan paikalle.
Herää aprikointia ettei ehkä olekaan kyse onnettomuudesta. Ruth tutkituttaa luiden iän ja lopputulos on että luut eivät olekaan kovin vanhoja, ehkä vain noin puoli vuosisataa. Mitä silloin Norfolkissa on voinut tapahtua? Miksei kukaan tiedä tai kerro mitään? Löytyy myös mystisiä öljytynnyreitä. Mitä niissä oikein on ja mihin ne puolestaan liittyvät?

Heinäkuu 1996. Bosnia. 
Ruth on ollut Srebnicassa tutkimusryhmän jäsenenä tutkimassa joukkohautoja. Tällä matkalla Ruth tutustuu Tatjanaan, joka oli yksi tulkeista ja oli suorittanut amerikkalaisessa yliopistossa arkeologiantutkinnon. Tatjanalla oli myös yksi avunpyyntö Ruthille.

14 vuoden hiljaiselon jälkeen Tatjana soittaa Ruthille ja kertoo tulevansa luennoimaan yliopistoon ja miettii voisiko tulla asumaan Ruthin luo viikoksi, pariksi. Ruth ei ole kovin innostunut:
- Tatjanan tapaaminen tuo mukanaan kokonaisen läjän muistoja, jotka eivät kaikki ole mukavia. Ruth näki Bosniasta painajaisia vuosikaudet.

Tatjana on kuitenkin ollut joskus ystävä, joten pitäisi varmaan suostua. Miksi Tatjana haluaa vuosien jälkeen tavata Ruthin ja etenkin miksi haluaa tulla asumaan tämän luokse?

Mikä asia tai kuka on Lucifer? Onko Broughton Sea's Endin majakan portaan alle kätketty jotain vai onko se vain huhua?
- Majakka on Norfolkin koillisrannikon maamerkki, joka on päätynyt postikortteihin ja matkamuistoihin. Kalliolla seisova puna-valkoraidallinen torni näyttää välillä nousevan suoraan merestä.

Tämäkin sarjan dekkari on aika leppoisa, ei ole väkivaltaa eikä raakuuksia. Kirjassa on selkeät rikostarinat, vaikka Ruthin lastenhoito-ongelmista keskustellaan. Kuten myös Harryn isyydestä ja suhteesta Kateen, jota isä sitkeästi kutsuu Katieksi.
Pidän Griffithsin dekkareista, niissä on oma tunnelmansa, josta voi oikein aistia rannikon tuulet.

Mersu ja timpuri
rannalla kun asteli
Hiekkaa, hiekkaa täällä vaan",
ne nyyhkyttivät murheissaan.
"Jos kaiken tämän raivais pois,
se oivist' oivin teko ois."

P.S. Suomentaja Anna Lönnroth on koulutukseltaan arkeologi.

++++++++++++++++++++++++

Lyhyesti kirjailijasta:
Domenica de Rosa oli Dekkarifestivaalien vieraana vuonna 2017 ja kertoi silloin mm. syyn toisen kirjailijanimen käyttöön. De Rosasta tuli Elly Griffiths siinä vaiheessa kun hän kirjoitti esikoisdekkarinsa ja kirja-agentti sanoi Domenican tarvitsevan dekkarinimen, koska ristimänimi kuullosti liian taiteelliselta. Elly Griffiths on Domenican isoäidin nimi. Isoäidin, joka kuoli Domenican ollessa lapsi.

Idea arkeologiseen sarjaan syntyi kun kirjailijan aviomies vaihtoi ammattia ja opiskeli arkeologiksi. Pariskunta lomaili Norfolkissa, missä rantoja reunustavat muinaiset pyhät marskimaat ja kirjailija inspiroitui maisemista. Arkeologiaviomiehestä on ollut suuri apu tekstin tarkistamisessa. Lisäksi kirjailija oli tosi iloinen kuullessaan, että suomennokset tekee kääntäjä, jolla on arkeologin koulutus.
Elly pitää kovasti kissoista ja siksi oli luontevaa, että Ruthillakin on kissa.

****************************
Aiemmin ilmestyneet teokset:
Sarja: Ruth Galloway -mysteeri: Risteyskohdat 2017 - Januksen kivi - 2017

3. ja 4 .osa tulossa v. 2018 ja vuonna 2019 ilmestyy kaksi lisää.
Jyrkänteen reunalla (3. osa) ja Käärmeen kirous, (4. osa) ja vuoden 2019 keväällä ilmestyy Korppikuningas (5. osa) ja Kadonneet ja kuolleet ilmestyy (6. osa)  syksyllä 2019.

Sarjan suomentamattomia osia löytyy netistä. Kymmenes osa ilmestyi helmikuussa (The Dark Angel) ja yhdestoista ilmestyy 2019.
Griffiths kirjoittaa myös toista suomentamatonta dekkarisarjaa, jonka pääosisssa ovat  Edgar Stephens ja Max Mephisto.
Lisäksi nimella Domenica de Rosa löytyy Italia-sarja.

Kommentit