Elly Griffiths: Maan alla, 9. osa - dekkari - lyhyehkösti

 

Prologista: Mutta Sollykin on jo huomannut miehen, joka seisoo keskellä tietä käsivarret ojennettuina. (...) Kun he nousevat autosta tutkimaan tilannetta, ketään ei näy.

Elly Griffiths: Maan alla, 352 s. - 9. osa Ruth Galloway -mysteeri -sarjaan - suom. ilm. 2021 -  The Chalk Pit 2017 - suomennos: Anna Kangasmaa - kansi: Markko Taina - Tammi ******* kirjaston kirja 

Päähenkilöistä ensin:
Kirjasarja on jo edennyt yhdeksänteen  osaan, joten päähenkilöt lienevät suurimmalle osalle lukijoista tuttuja. Mutta jolleivät ole, niin pari sanaa: Ruth Galloway on tohtori, yliopisto-opettaja ja muinaisiin luihin erikoistunut arkeologi, jolla on ikää neljäkymmentäviisi vuotta. Ruth asuu marskimaan laidalla, keskellä ei mitään, kuusivuotiaan tyttärensä Katen ja kissansa Flintin kanssa. Katen isän henkilöllisyys oli pitkään vain todella harvojen tiedossa, mutta nykyään asia ei ole enää salaisuus. Koska isä on naimisissa, niin tilanne oli aikoinaan vähän hankala, mutta nykyään jopa vaimo tietää Katesta ja hyväksyy isän ja tyttären tapaamiset - tai ainakin sanoo hyväksyvänsä. Nykyään ongelmana on etteivät isän aikuiset lapset tiedä, että Kate on heidän sisarpuolensa. Isän pitäisi kertoa ennen kuin joku ulkopuolinen ehtii edelle. Löytyykö isältä tähän rohkeutta - vieläkään?

Alati jaloissa pyörivä ja julkisuutta tavoitteleva Phil Trent on Ruthin pomo eli North Norfolkin yliopiston arkeologian laitoksen johtaja.
Rikoskomisario Harry Nelson työskentelee King's Lynnin poliisissa. Nelson on saanut uuden pomon, Jo Archerin (faneilleen "Super-Jo") . Jo tuntuu olevan täydellinen, sosiaalitieteilijä, jolla on säkenöivä ansioluettelo. Jo pärjää suht hyvin laitoksen muiden poliisien kanssa, mutta Nelson on suurin haaste. 

Harry Nelson on naimisissa Michellen kanssa, joka on kampaaja. Pariskunnalla on kaksi aikuista lasta. Edellisessä osassa Harrylla ja Michellellä oli vähän kahinaa. 

Sitten tarinaan: 
Quentin Swan on suunnittelemassa maanalaista ravintolaa. Valmistelutöissä kartoittaja löysi tunnelista luita. Ruth Galloway toteaa luiden näyttävän kovin puhtailta ja uudehkoilta. Mitään varmaa ei kuitenkaan voida sanoa ennen kuin radiohiiliajoitus on tehty.

Harry Nelsonin pakeille poliisilaitokselle on saapunut kaksi vierasta. Toinen on opiskelijanainen, joka on nähnyt yöllä maantiellä jotakin todella outoa. Toinen vieraista on Partavesi-Eddie, asunnoton, joka tuli ilmoittamaan kodittoman naiskaverinsa katoamisesta. 

Seuraavaksi löytyy tapettu koditon ja eräs perheenäiti katoaa. Ja tämä on vasta alkua. Mitä paikkakunnalla oikein on tapahtumassa? Kuka vihaa kodittomia? Ja kaappaako joku naisia? Ja kun vielä keskelle tietä putkahti mies, joka yllättäen katosi samantien. Nelsonista tapaus kuulostaa oudolta, mutta on pakko lähettää joku tutkimaan tienvierusta. Katoamispaikalla on tiessä ammottava aukko.  

Tutkittavaa siis riittää tässäkin osassa. Arkeologista puolta olisi saanut olla enemmän ja luulin, että alussa mainitut luut olisi kokonaan unohdettu. Ei, ei ollut, mutta oudon hätäisesti se puoli tarinasta kerrottiin. 

Kuten aina, niin mukana on myös henkilöhahmojen yksityiselämää. Mitä siis kuuluu Ruthille ja hänen rakkauselämälleen? Entä Harrylle ja hänen vaimolleen? 

Kaksi edellistä kirjaa ovat olleet vähän vähemmän kiinnostavia kuin alkuosat, mutta sarjaa on vielä jäljellä, joten toivotaan, että hyviä tarinoita tulee vielä. Mukavan rentoja, hyvin kirjoitettuja ja  väkivallattomia dekkareita. Kyllähän näitä lukee, ehkä vielä muutaman. Nimenomaan tuo arkeologinen puoli kiinnostaisi, mutta tuntuu, että sitä on aina vain vähemmän. Harmi.

+++++++++
Kirjailija:
Elly Griffths eli Domenica de Rosa, synt. 1963 Lontoossa.
Kirjailijasta tuli Elly Griffiths siinä vaiheessa kun hän kirjoitti esikoisdekkarinsa ja kirja-agentti sanoi Domenican tarvitsevan dekkarinimen, koska ristimänimi kuulosti liian taiteelliselta. Elly Griffiths on Domenican isoäidin nimi.

Kirjasarjan synnystä:
Idea arkeologiseen sarjaan syntyi kun kirjailijan aviomies vaihtoi ammattia ja opiskeli arkeologiksi. Pariskunta lomaili Norfolkissa, missä rantoja reunustavat muinaiset pyhät marskimaat ja kirjailija inspiroitui maisemista. Arkeologiaviomiehestä on ollut suuri apu tekstin tarkistamisessa. Lisäksi kirjailija oli tosi iloinen kuullessaan, että suomennokset tekee kääntäjä, jolla  arkeologian tuntemusta, eli Anna Kangasmaa on opiskellut arkeologiaa.

Elly pitää kovasti kissoista ja siksi oli luontevaa, että Ruthillakin on kissa.
(Lähde: Poimin haastattelusta Dekkarifestivaaleilla 2017)

*********
Suomennetut teokset:
Ruth Galloway -mysteeri -sarja: Risteyskohdat 2017 - Januksen kivi - 2017 - Jyrkänteen reunalla 2018  - Käärmeen kirous 2018 -  Korppikuningas  2019 - Kadonneet ja kuolleet 2019 - Aavekentät 2020 - Siniviittainen nainen 2020 - Maan alla 2021 - 
Tulossa: Musta enkeli syyskuussa 2021

Mustan enkelin (The Dark Angel) jälkeen on ilmestynyt: The Stone Circle, The Lantern Men ja The Night Hawks. Mahtaisiko sarja olla sitten tässä? Nähtäväksi jää.

Linkki edelliseen kirjaan Siniviittainen nainen
(Bonuksena Marko Hautalan Pimeän arkkitehti) 

Kommentit

 1. Tästä sarjasta tuli heti lempparisarja. Maan alla oli todella hyvä. Joku sarjan dekkareista ei ole ollut ihan mieleeni, mutta kyllähän niitä erilaisia tarinoita mahtuu pitkään sarjaan. Toinen tykkää toisesta ja toinen toisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niinhän sarjoissa usein käy etteivät osat ole tasavahvoja, silti olen kaikki tästäkin sarjasta lukenut. Kunpa jatkoissa olisi enemmän arkeologista puolta.

   Poista
 2. Olin välillä jo vähän väsähtänyt tähän sarjaan, mutta nyt tämä Maan alla palautti uskoa Ruthin tarinaan. Ehkäpä otan siis seuraavankin suomennoksen luettavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sarjat ovat haasteellisia. Joitakin olen jo lopettanutkin. Tätä olen kuitenkin lukenut, osittain koska haluan tietää miten Ruthin yksityiselämässä lopulta käy.

   Poista

Lähetä kommentti