Rämö: Hildur, 1. osa & Alasalmi: Alamaailman kuningatar, 1. osa - dekkari - äänikirjat

 

Kaksi suositeltavaa dekkaria. Hildurissa tapahtumat sijoittuvat Islantiin ja Alamaailman kuningattaressa Tampereelle.
 
Naistenviikkohaasteen viimeinen päivä ja kirjat kahdeksan ja yhdeksän. 
Mukaan ei tällä kertaa mahtunut kuin kaksi dekkaria, mutta ne ovat hyviä. 
Linkit viikon aiempiin teoksiin alimmaisena.

Jokaisen piti silloin tällöin koskettaa perustaa, joka piti omaa elämää pystyssä. Rikosetsivä  Hildur Rúnarsdóttirille se oli surffaamista. Meri oli epävakaa, eikä sen liikkeitä voinut kukaan täysin ennustaa. (...) Vaara kiehtoi Hilduria. Kylmällä kohdalla leikkiminen oli hänen tapansa elää.

Satu Rämö: Hildur, aloitusosa Hildur-sarjaan - ilm. 2022 - kesto: 11 h 20 min.  /363 s. - kansi: Ville Laihonen  - Storytelin äänikirja - lukija: Sanna Majuri - WSOY 


Allaoleva sisältöteksti kustantajan sivuilta:

Satu Rämö vie lukijansa Islannin vuonojen hämärään – eikä ruumiilta vältytä.Hildur aloittaa Islannin syrjäisille vuonoille sijoittuvan dekkarisarjan, jossa kukin yrittää selviytyä parhaan kykynsä mukaan.
Lapsuudessaan traumatisoitunut rikosetsivä ja kadonneiden lasten yksikön päällikkö Hildur Rúnarsdóttir taistelee omaa ahdistustaan vastaan surffaamalla Atlantin kylmissä vesissä. Hildurin työpariksi saapuu suomalainen poliisiharjoittelija Jakob Johanson, joka on lähtenyt Islantiin pakoon omaa hankalaa elämäntilannettaan. Jakobkin huomaa pian, että kuvankauniilla vuonoilla on myös varjoisa puolensa: syrjäytyneet, hyväksikäyttäjät ja vallanhimoon langenneet.

Pian Hildur ja Jakob ovat keskellä omituista rikosvyyhtiä, kun vuosikymmeniä hämärässä olleiden salaisuuksien sumuverho alkaa vähitellen hälvetä. Kosto on ainakin ajatuksena suloinen, mutta ratkaiseeko se lopulta mitään?
Hildur aloittaa päähenkilönsä nimeä kantavan, nordic noirin hengelle uskollisen dekkarisarjan, jossa on ripaus islantilaista mystiikkaa.

Tarina alkaa vuoden 1550 kesästä, jolloin Una ja Haraldur kohtasivat, lyöttäyivät yhteen ja saivat monta lasta. 
Seuraavaksi siirrytään vuoteen 1994, jolloin kahdeksanvuotias Rósa ja hänen pikkusiskonsa ekaluokkainen Björk ovat lähdössä koulubussille, mutta epäonnekseen myöhästyvät ja bussi huristaa ohi. Kotiin pitäisi päästä, joten sisarukset päättävät kävellä, mutta he eivät koskaan pääse kotiin. He katoavat.

2019 
Noin nelikymppinen Hildur Rúnarsdóttir on tarinan päähenkilö. Sinkku, mutta seurustelee Freysi-nimisen liikunnanopettajan kanssa. Hildur Rúnarsdóttir on kansallisen poliisin kadonneiden lasten yksikön johtaja haja-asutusalueilla ja Ísafjörꝺurin poliisipiirin rikosetsivä ja Länsivuonojen ainoa etsivä. Hildur oli ollut harrastamassa lempilajiaan eli surfaamista kun pomo Beta soittaa ja pyytää paikalle. Betaa pidetään hyvänä esimiehenä, hän luottaa alaisiinsa ja antaa heidän tehdä omia päätöksiä. Beta eli Elísabet on työorientoitunut, mutta silti tavallinen. 

Lumivyöryn tuhoamasta talosta löytyy murhattu mies, joka on ennestään poliisille tuttu. Sitten parkkihallissa tapahtuu outo rikos.

Hildur alkaa tutkia tapauksia, ja saa avukseen Suomesta työvaihtoon Islantiin tulleen poliisiharjoittelija Jakob Johansonin. Mies ei valitettavasti osaa puhua islantia, joten ei pysty 
osallistumaaan ihmisten jututtamiseen tai silminnäkijähavaintojen etsimiseen. Jakobilla ei vielä ole poliisinoikeuksia, joten mies  järjestelee aluksi poliisilaitoksen arkistoja ja huoltaa printtereitä. Jakob on kuitenkin fiksu ja pääsee lopulta kentällekin.

Tutkinnoissa on mukana myös poliisi Reykjavikista. Jónas ei ole suosittu, sillä hänellä on tapana tunkea toisten piireihin vain edistääkseen omaa etuaan. 

Pidin henkilöhahmoista, vaikka tässäkin dekkarissa päähenkilöillä on ongelmia ja traumoja. Hildur kärsii edelleen pikkusiskojensa katoamisesta ja tutkii tätä vanhaa keissiä. Näinköhän tapaus ratkeaa tässä osassa?

Hildurilla on sukuperintönä näkemisen kyky, mutta siitä ei kirjassa tehdä suurta numeroa.
- Hildur ei ollut koskaan kertonut asiasta kenellekään muulle (Tinna-täti tiesi, blog. huom) koska sitä oli niin vaikea selittää. Hän ei ollut mikään selvännäkijä tai ennustaja, mutta kohta tapahtuva paha ja hänen oma voimattomuutensa sen edessä imivät voimat.

Jakob puolestaan kamppailee huoltajuuskiistan kanssa. Norjalaisella Lenalla ja Jakobilla on yhteinen poika, viisivuotias Matias, jonka tapaamista ja joskus jopa skypepuheluita pojan kanssa ex-vaimo vimmatusti yrittää estää. 
Jakobilla on miehelle harvinaisempi harrastus, nimitttäin neulominen. Mies neuloo ja suunnittelee islantilaisia kirjoneulepuseroita. Hienoa, että rajoja rikotaan.

Tässäkin, niin kuin monessa muussakin nykyajan dekkarissa on "murhaajan lukuja". Olivatko tarpeellisia?

Pidin tarinasta, jossa on sopivasti yksityiselämää ja oli mukava lukea kiehtovan Islannin luonnosta ja paikallisesta elämästä. Olen monesti vältellyt islantilaisia teoksia, sillä olen usein nimistä ihan pihalla. Onko kyseessä nainen vai mies. Tässä tapauksessa sekoittamisen vaaraa ei onneksi ollut. 
Kirjassa on sopivasti jännitystä ja koska asioita jää auki, niin ei kun odottamaan seuraavaa osaa.

P.S. Lukiessani visualisoin Jakobin tekemää villapaitaa ja olisin halunnut nähdä sen valmiina. Joten koska minulla ei ole kuvaa Jakobin tekemästä kirjoneuleesta (hih) niin laitanpa kuvan itse neulomastani villapaidasta.


++++++
Kirjailija, bloggaaja ja designkaupan pitäjä
Satu Rämö, synt. 1980. Asuu Reykjavikissa.

Satu Rämö Dekkarifestivaaleilla syksyllä 2022

Edit 3.12.2022:
Hildur oli Aamulehden Tulenkantaja-palkintoehdokas. Onnittelut, vaikka palkinto ei nyt osunut kohdalle. Veikkaan silti kirjalle menestystä myös Suomen rajojen ulkopuolella.


Muut ehdokkaat.


********
Ilmestyneet teokset:
Vuoden mutsi 2012 Avain  - Vuoden mutsi 2 (molemmat yhdessä Katjan Lahden kanssa) 2014 Otava - Islantilainen voittaa aina 2017 - Unelmahommissa (yhdessä Hanne Valtarin kanssa) 2017 - Tripsteri Islanti-matkaopas 2017 - Islantilainen kodinonni 2018 - Unelmaduunarin tilipäivä (yhdessä Hanne Valtarin kanssa) 2020 - Talo maailman reunalla (yhdessä Björgvin Hilmarssonin kanssa) 2021 - Hildur 2022

Tulossa:  Siggan ja Satun islantilaiset villapaidat (yhdessä Neulesuunnittelija Sigríður Sif ”Sigga” Gylfadóttirin kanssa) - ilmestyy lokakuussa 2022

2. osa Hildur-sarjaan ilmestyy maaliskuussa 2023

Edit: Rämö on luvannut sarjaan ainakin kolme osaa ja enemmänkin, jos vain tarinoita riittää.
..................

Tässä kuviossa ei nyt jokin yksityiskohta täsmännyt. Miksi pörssiyrityksen perillinen asui näin suttuisesti? 

Päivi Alasalmi: Alamaailman kuningatar, 1. osa Hallavainen -sarjaan - ilm. 2019 - kesto:  8 h 29 min /347 s. -  kannen suunnittelu: Katri Nietosjärvi - Storytelin äänikirjat - lukija: Jani Karvinen  - Storytel Origina
l - paperikirja Gummerus 2022

Naistenviikkohaasteen yhdeksäs teos.

Äänikirjan sisältökuvaus Gummeruksen sivuilta:

"Piinaava Tampere-dekkari alamaailman välienselvittelystä
Alamaailman kuningatar aloittaa koukuttavan dekkarisarjan, jossa tamperelainen rikoskonstaapeli Hallavainen ratkoo kollegoidensa kanssa synkkiä murhatapauksia.
Hallavainen tutkii alamaailman kruunaamattoman kuningasparin arvoasuntoa, joka näyttää lähinnä teurastamolta. Asukkaat ovat kadonneet jäljettömiin.

Sosionomi Anu Murtovuo muuttaa työn perässä Oulusta Tampereelle. Hän joutuu uhkaaviin tilanteisiin, jotka johdattavat hänet kolkkojen perhesalaisuuksien jäljille. Kuka hän oikein on?"

Positiivinen kuuntelukokemus. Tarina on hieman erilainen ja siinä on mukavasti jännitystä, joka kantaa loppuun asti. Alun menneisyyden tapahtumat lupaavat jo hyvää. Teksti etenee sujuvasti, mitä kokeneelta kirjailijalta saattaa odottaakin. Sen sijaan ei aina ole itsestään selvää, että kirjailijat osaavat noin vain hypätä genrestä toiseen. Alasalmi osaa. 
 
Kirjassa on yksityiselämää sopivasti mukana ja itse asiassa juuri se yksityiselämä on yksi dekkarin kantavista teemoista. Arvasin erään juonenkulun, mutta niin arvaavat muutkin lukijat/kuuntelijat, mutta tämä ei haitannut ollenkaan kuuntelukokemusta. Oli vain kiva odotella miten asia selviää.

Tapahtumat sijoittuvat osin Tampereelle ja Tammelatorin kupeeseen. Ollaan siis tutuilla huudeillani.
Sarjan päähenkilöinä ovat 192 senttinen vanhempi rikoskonstaapeli Jarkko Hallavainen sekä hänen työparinsa nuorempi konstaapeli Saana Sirkiä. Sirkiä jäi tässä osassa hieman etäiseksi, mutta ehkä hänen rooliaan syvennetään myöhemmin. Pienessä roolissa on myös Prinsessa-Kersantti -kissa.

Huomasin, että äänikirjapalvelussa on jo tyrkyllä sarjan toinen ja kolmaskin osa, joten ennen pitkää kuuntelen nekin. Lukijoille tiedoksi, että kirjan paperiversio ilmestyi toukokuussa Gummeruksen kustantamana.

P.S. Uutena kaupallisen äänikirjapalvelun käyttäjänä löysin Alamaailman kuningattaren Storytel Originalista ja huomasin, että kirja onkin jo vuodelta 2019. Lisäksi panin merkille, että Originalissa on kaikenlaista mielenkiintoista luettavaa, jota ei ole muualla. Niihin pitää palata myöhemmin, sillä päätin jatkaa äänikirjapalvelussa kokeilujakson jälkeen.

P.S. Vinkki lukijoille (tai editoijille): Kannattaisi pitää tauko kun tarinan kertoja vaihtuu. Selkeyttäisi tarinaa sekä kuuntelua.

+++++++
Kirjailija, käsikirjoittaja, luovan kirjoittamisen ohjaaja ja luennoitsija
Päivi Alasalmi, synt. 1966. Asuu Akaassa. Kirjailija  on kirjoittanut 25 teosta: romaaneja, satukirjoja, novelleja.

Päivi Alasalni Turun Kirjamessuilla syksyllä 2022


*******
Ilmestyneitä romaaneja:
Saana 1988 - Lopettajat 1990 - Onnellisia ihmisiä 1992 - Vainola 2000 - Metsäläiset 2000 - Ystävä sä naisen 2002 - Tuo tumma nainen 2006 - Valkoinen nainen 2008 - Joenjoen laulu 2013 - Pajulinnun huuto 2015 - Siipirikon kuiskaus 2017 - Riivatut 2018  - Sudenraudat 2021 - 

Linkki viime vuonna ilmestyneeseen hyvään teokseen: Sudenraudat

Dekkarit:
Hallavainen -sarja:
Alamaailman kuningatar, äänikirja v. 2019 /paperiversio 5/2022 - Häkkilinnut, 2. osa 2020 (Storytel Original) - Kyy povellani 3. osa 2021 (Storytel Original) - Myrkynkylväjä 2022

Tulossa: Edit. Paperiversio Häkkilinnuista ilmestyy toukokuussa 2023

Wikipediasta löytyy kirjailijan muu tuotanto.

Ylläoleva kuva on Tuijan, joka järjestää kahdeksatta kertaa blogeissa naistenviikkohaasteen. Linkki blogiin:

Tänään nimipäiviään viettävät Kristiina, Tiina, Kirsti, Kirsi, Krista, Kiia ja Tinja. Onnea!🥀


Linkit naistenviikon edellisiin teoksiin:
18-vuotias Rahaf saa tarpeekseen naisten ja tyttöjen kohtelusta kotimaassaan Saudi-Arabiassa. Rahaf päättää paeta. Kiinnijoutuminen tietäisi kuolemaa. Tositapaus.

19.7.2022 Tiina Raudaskoski: Kuudennen kerroksen nainen 
Suomalainen nainen ja ranskalainen mies ovat muuttaneet Pariisiin. Erään riidan jälkeen mies häipyy pariskunnan kolmen kuukauden ikäisen vauvan kanssa. Alkaa etsintä ja taistelu lapsen huoltajuudesta. Teoksessa todellisuuspohja. 

20.7.2022 Mape Morottaja: Vaikket suojellut minua kaikelta
Kertomuksia rikotusta lapsuudesta. Seitsemän naista kertoo elämänsä vaikeista asioista, joita yhdistää hauras ja rikkova äitisuhde.

21.7.2022 Lucinda Riley: Italialainen tyttö ja Orkideatarha
Kaksi viihderomaania, joissa molemmissa on musiikkia, rakkautta, pettymyksiä ja menneisyyden  elämää ja salaisuuksia.

22.7.2022 Jeanine Cummins: Amerikan maa
Vahva teos laittomista siirtolaisista. Meksikolaisen Lydian ja hänen 8-vuotiaan poikansa maailma hajoaa yhdessä hetkessä ja alkaa jännittävä pakomatka kohti Yhdysvaltoja ja turvallisempaa elämää. Kirja ilmestyy elokuussa 2022.

23.7.2022 Marie Aubert: Mikään ei voisi olla paremmin
Nelikymppinen Ida haluaisi tulla äidiksi. Teos valinnoista, äitiydestä ja sisarusten välisestä kilpailusta.

Luin ja kuuntelin naistenviikkohaastetta varten enemmänkin naisten kirjoittamia kirjoja, enkä osannut oikein päättää mitkä teokset valitsisin naistenviikolle. Niinpä julkaisen ulkopuolelle jääneitä teoksia seuraavien viikkojen aikana. 

Mukavaa loppukesää!

Kommentit

  1. Kannattaa jatkaa Päivi Alasalmen Hallavainen-sarjan kuuntelemista tai lukemista. Luvassamonta herkullusta hetkeä. Mielestäni neljäs osa ilmestyy nyt syksyllä. Odotan sitä jo kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitus onkin jatkaa, ainakin minulla. Ja kuten tekstissäni lukee, neljäs osa Myrkynkylväjä ilmestyy syyskuussa.😊

      Poista
    2. No niinhän se lukee, ihan selvästi 😳😬😁

      Poista
  2. Jäin miettimään, että onko tuossa Hildurissa tosiaan vuosi 1550 vai sittenkin 1995? (En ole lukenut kirjaa).
    Kirjakirjokansi on ansiokkaasti blogannut Päivi Alasalmen laajasta tuotannosta. Pitäisi itsenikin joskus havahtua kirjastossa lainaamaan joku hänen teoksensa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se on 1550. Tarinaa lukiessa huomaa, että on 1550. On sen verran alkeellista elämää. Lainaa ihmeessä, on hyvä dekkari. Minäkin olen lukenut Alasalmen laajasta tuotannosta vain lisäksi Sudenraudat. Pitäisi tutustua muihinkin.

      Poista

Lähetä kommentti