Kaksi suositeltavaa dekkaria. Hildurissa tapahtumat sijoittuvat Islantiin ja Alamaailman kuningattaressa Tampereelle.
Allaoleva sisältöteksti kustantajan sivuilta:
Satu Rämö vie lukijansa Islannin vuonojen hämärään – eikä ruumiilta vältytä.Hildur aloittaa Islannin syrjäisille vuonoille sijoittuvan dekkarisarjan, jossa kukin yrittää selviytyä parhaan kykynsä mukaan.
Lapsuudessaan traumatisoitunut rikosetsivä ja kadonneiden lasten yksikön päällikkö Hildur Rúnarsdóttir taistelee omaa ahdistustaan vastaan surffaamalla Atlantin kylmissä vesissä. Hildurin työpariksi saapuu suomalainen poliisiharjoittelija Jakob Johanson, joka on lähtenyt Islantiin pakoon omaa hankalaa elämäntilannettaan. Jakobkin huomaa pian, että kuvankauniilla vuonoilla on myös varjoisa puolensa: syrjäytyneet, hyväksikäyttäjät ja vallanhimoon langenneet.
Pian Hildur ja Jakob ovat keskellä omituista rikosvyyhtiä, kun vuosikymmeniä hämärässä olleiden salaisuuksien sumuverho alkaa vähitellen hälvetä. Kosto on ainakin ajatuksena suloinen, mutta ratkaiseeko se lopulta mitään?
Hildur aloittaa päähenkilönsä nimeä kantavan, nordic noirin hengelle uskollisen dekkarisarjan, jossa on ripaus islantilaista mystiikkaa.
Tarina alkaa vuoden 1550 kesästä, jolloin Una ja Haraldur kohtasivat, lyöttäyivät yhteen ja saivat monta lasta.
Seuraavaksi siirrytään vuoteen 1994, jolloin kahdeksanvuotias Rósa ja hänen pikkusiskonsa ekaluokkainen Björk ovat lähdössä koulubussille, mutta epäonnekseen myöhästyvät ja bussi huristaa ohi. Kotiin pitäisi päästä, joten sisarukset päättävät kävellä, mutta he eivät koskaan pääse kotiin. He katoavat.
2019
Noin nelikymppinen Hildur Rúnarsdóttir on tarinan päähenkilö. Sinkku, mutta seurustelee Freysi-nimisen liikunnanopettajan kanssa. Hildur Rúnarsdóttir on kansallisen poliisin kadonneiden lasten yksikön johtaja haja-asutusalueilla ja Ísafjörꝺurin poliisipiirin rikosetsivä ja Länsivuonojen ainoa etsivä. Hildur oli ollut harrastamassa lempilajiaan eli surfaamista kun pomo Beta soittaa ja pyytää paikalle. Betaa pidetään hyvänä esimiehenä, hän luottaa alaisiinsa ja antaa heidän tehdä omia päätöksiä. Beta eli Elísabet on työorientoitunut, mutta silti tavallinen.
Lumivyöryn tuhoamasta talosta löytyy murhattu mies, joka on ennestään poliisille tuttu. Sitten parkkihallissa tapahtuu outo rikos.
Hildur alkaa tutkia tapauksia, ja saa avukseen Suomesta työvaihtoon Islantiin tulleen poliisiharjoittelija Jakob Johansonin. Mies ei valitettavasti osaa puhua islantia, joten ei pysty osallistumaaan ihmisten jututtamiseen tai silminnäkijähavaintojen etsimiseen. Jakobilla ei vielä ole poliisinoikeuksia, joten mies järjestelee aluksi poliisilaitoksen arkistoja ja huoltaa printtereitä. Jakob on kuitenkin fiksu ja pääsee lopulta kentällekin.
Tutkinnoissa on mukana myös poliisi Reykjavikista. Jónas ei ole suosittu, sillä hänellä on tapana tunkea toisten piireihin vain edistääkseen omaa etuaan.
Pidin henkilöhahmoista, vaikka tässäkin dekkarissa päähenkilöillä on ongelmia ja traumoja. Hildur kärsii edelleen pikkusiskojensa katoamisesta ja tutkii tätä vanhaa keissiä. Näinköhän tapaus ratkeaa tässä osassa?
Hildurilla on sukuperintönä näkemisen kyky, mutta siitä ei kirjassa tehdä suurta numeroa.
- Hildur ei ollut koskaan kertonut asiasta kenellekään muulle (Tinna-täti tiesi, blog. huom) koska sitä oli niin vaikea selittää. Hän ei ollut mikään selvännäkijä tai ennustaja, mutta kohta tapahtuva paha ja hänen oma voimattomuutensa sen edessä imivät voimat.
Jakob puolestaan kamppailee huoltajuuskiistan kanssa. Norjalaisella Lenalla ja Jakobilla on yhteinen poika, viisivuotias Matias, jonka tapaamista ja joskus jopa skypepuheluita pojan kanssa ex-vaimo vimmatusti yrittää estää.
Jakobilla on miehelle harvinaisempi harrastus, nimitttäin neulominen. Mies neuloo ja suunnittelee islantilaisia kirjoneulepuseroita. Hienoa, että rajoja rikotaan.
Tässäkin, niin kuin monessa muussakin nykyajan dekkarissa on "murhaajan lukuja". Olivatko tarpeellisia?
Pidin tarinasta, jossa on sopivasti yksityiselämää ja oli mukava lukea kiehtovan Islannin luonnosta ja paikallisesta elämästä. Olen monesti vältellyt islantilaisia teoksia, sillä olen usein nimistä ihan pihalla. Onko kyseessä nainen vai mies. Tässä tapauksessa sekoittamisen vaaraa ei onneksi ollut.
Kirjassa on sopivasti jännitystä ja koska asioita jää auki, niin ei kun odottamaan seuraavaa osaa.
P.S. Lukiessani visualisoin Jakobin tekemää villapaitaa ja olisin halunnut nähdä sen valmiina. Joten koska minulla ei ole kuvaa Jakobin tekemästä kirjoneuleesta (hih) niin laitanpa kuvan itse neulomastani villapaidasta.
++++++
Kirjailija, bloggaaja ja designkaupan pitäjä
Satu Rämö, synt. 1980. Asuu Reykjavikissa.
********
Ilmestyneet teokset:
Vuoden mutsi 2012 Avain - Vuoden mutsi 2 (molemmat yhdessä Katjan Lahden kanssa) 2014 Otava - Islantilainen voittaa aina 2017 - Unelmahommissa (yhdessä Hanne Valtarin kanssa) 2017 - Tripsteri Islanti-matkaopas 2017 - Islantilainen kodinonni 2018 - Unelmaduunarin tilipäivä (yhdessä Hanne Valtarin kanssa) 2020 - Talo maailman reunalla (yhdessä Björgvin Hilmarssonin kanssa) 2021 - Hildur 2022
Tulossa: Siggan ja Satun islantilaiset villapaidat (yhdessä Neulesuunnittelija Sigríður Sif ”Sigga” Gylfadóttirin kanssa) - ilmestyy lokakuussa 2022
2. osa Hildur-sarjaan ilmestyy maaliskuussa 2023
Edit: Rämö on luvannut sarjaan ainakin kolme osaa ja enemmänkin, jos vain tarinoita riittää.
..................
Alamaailman kuningatar aloittaa koukuttavan dekkarisarjan, jossa tamperelainen rikoskonstaapeli Hallavainen ratkoo kollegoidensa kanssa synkkiä murhatapauksia.
Hallavainen tutkii alamaailman kruunaamattoman kuningasparin arvoasuntoa, joka näyttää lähinnä teurastamolta. Asukkaat ovat kadonneet jäljettömiin.
+++++++
Kirjailija, käsikirjoittaja, luovan kirjoittamisen ohjaaja ja luennoitsija
Päivi Alasalmi, synt. 1966. Asuu Akaassa. Kirjailija on kirjoittanut 25 teosta: romaaneja, satukirjoja, novelleja.
*******
Ilmestyneitä romaaneja:
Saana 1988 - Lopettajat 1990 - Onnellisia ihmisiä 1992 - Vainola 2000 - Metsäläiset 2000 - Ystävä sä naisen 2002 - Tuo tumma nainen 2006 - Valkoinen nainen 2008 - Joenjoen laulu 2013 - Pajulinnun huuto 2015 - Siipirikon kuiskaus 2017 - Riivatut 2018 - Sudenraudat 2021 -
Linkki viime vuonna ilmestyneeseen hyvään teokseen: Sudenraudat
Dekkarit:
Hallavainen -sarja:
Alamaailman kuningatar, äänikirja v. 2019 /paperiversio 5/2022 - Häkkilinnut, 2. osa 2020 (Storytel Original) - Kyy povellani 3. osa 2021 (Storytel Original) - Myrkynkylväjä 2022
Tulossa: Edit. Paperiversio Häkkilinnuista ilmestyy toukokuussa 2023
Kannattaa jatkaa Päivi Alasalmen Hallavainen-sarjan kuuntelemista tai lukemista. Luvassamonta herkullusta hetkeä. Mielestäni neljäs osa ilmestyy nyt syksyllä. Odotan sitä jo kovasti.
VastaaPoistaTarkoitus onkin jatkaa, ainakin minulla. Ja kuten tekstissäni lukee, neljäs osa Myrkynkylväjä ilmestyy syyskuussa.😊
PoistaNo niinhän se lukee, ihan selvästi 😳😬😁
PoistaJäin miettimään, että onko tuossa Hildurissa tosiaan vuosi 1550 vai sittenkin 1995? (En ole lukenut kirjaa).
VastaaPoistaKirjakirjokansi on ansiokkaasti blogannut Päivi Alasalmen laajasta tuotannosta. Pitäisi itsenikin joskus havahtua kirjastossa lainaamaan joku hänen teoksensa!
Kyllä se on 1550. Tarinaa lukiessa huomaa, että on 1550. On sen verran alkeellista elämää. Lainaa ihmeessä, on hyvä dekkari. Minäkin olen lukenut Alasalmen laajasta tuotannosta vain lisäksi Sudenraudat. Pitäisi tutustua muihinkin.
Poista