Mape Morottaja: Vaikket suojellut minua kaikelta - kertomuksia rikotusta lapsuudesta - tositarinoita

 

"Miksi ne huutaa?!? Miksei tuo perkeleen kirkuminen lopu! Itku vain jatkuu ja jatkuu ja..."
Äiti antaa periksi, tiputtaa minut sylistään lattialle ja painaa kädet korvilleen tuskastuneena. Itken hysteerisesti, mutta kukaan ei välitä, kukaan ei lohduta, puhalla tai ota syliin. 

Mape Morottaja: Vaikket suojellut minua kaikelta - kertomuksia rikotusta lapsuudesta  - ilm. 2022 - 229 s. / kesto: 7 h 47 min. -  kansi: Tommi Tukiainen - Storytelin äänikirja - lukija: Leena Nuora - Like Kustannus

Naistenviikkohaasteen kolmannesssakin kirjassa on tositapauksia. Alkuviikon rankkojen teosten jälkeen lupaan huomiseksi rakkautta.

Kirjan sisältökuvaus kustantajan sivulta:

"Tuhoavan äitiyden syvät jäljet.
Lilli eli nälässä ja kärsi äidin piittaamattomuudesta, Meri väkivaltaisista vanhemmista, joita rikkaudet eivät pelastaneet. Eeva hoiti 12 sisarustaan, kun äiti uupui. Niinan äiti hukuttautui. Kirja pureutuu vaiettuun aiheeseen, äitiyden pimeään puoleen. Miksi lapsi rakastaa äitiään, vaikka tämä kohtelee kaltoin? Millainen aikuinen lapsesta kasvaa? Seitsemän naista kertoo elämäntarinansa ja pohtii, mikä auttoi heitä selviytymään. Myös lastensuojelun ammattilaiset avaavat omia kokemuksiaan. Vaikka tarinat ovat raastavia, niissä elää toivo. Rakastavat isovanhemmat, huolehtivat sijaisperheet ja rajat asettavat laitokset avasivat monille tien uuteen elämään."

Kirjan taustalla on Morottajan Ylelle tekemä tv-sarja Tuhkimotarinoita, jossa kriisin kohdanneet naiset kertovat elämänsä vaikeista asioista. Sarjaan haki lähes 600 naista, joista vain 32 kertomusta oli mahdollista toteuttaa, vaikka kaikkien hakijoiden tarina olisi ollut yhtä arvokas.
Sarjan jälkeen Morottaja kävi läpi tarinoita ja huomasi yhtäläisyyksiä: hauras ja rikkova äitisuhde.

Mape Morottaja on haastatellut kirjaa varten seitsemää naista (nimet muutettu), jotka kertovat äitisuhteestaan. Tarinan naiset ovat nyt iältään 29-  - 47-vuotiaita. 
- Kaikki seitsemän naista on kokenut lapsena järkyttäviä asioita omassa kodissaan. Niin järkyttäviä, että moni heistä on pystynyt puhumaan niistä vasta nyt. 

- Tämän kirjan lapsia on pelastettu vanhemmiltaan, adoptoitu, sijoitettu lastenkoteihin, pahoinvoiviin sijaisperheisiin, hakkaavien kasvattivanhempien armoille, mutta myös rakastaville isovanhemmille, huolehtiviin perheisiin ja rajat asettaviin laitoksiin, joissa sai joka päivä ruokaa.

Jokainen kirjan naisista lopulta selvisi ja toipui, muttei ilman apua. Suuremmalla osalla oli joku henkilö, joka välitti ja rakasti;  mummi, opettaja tai lastenkodin hoitaja. Toisia on auttanut vahva luonne, huumori tai usko ihmisen hyvyyteen. Jokainen naisista on rakastanut äitiään ja halunnut ymmärtää tämän valintoja. Jokainen tarinansa kertonut nainen on hakenut terapiasta apua. 
- He ovat läpikäyneet ja analysoineet elämäänsä, menneisyyttään ja ihmissuhteitaan, etsineet syitä niin omaan kuin äitinsäkin käytökseen. He ovat löytäneet vastauksia kipeisiin kysymyksiin tai hyväksyneet ettei vastauksia ole. 

Naisten tarinoiden lisäksi puheenvuoron saavat alan eri ammattilaiset: psykoanalyytikko, sosiaalipsykologi, sosiaalityöntekijät sekä psykiatrian ja lastenpsykiatrian erikoislääkäri.

Kuuntelin kirjan, mutta vilkaisin myös e-kirjaa, jossa on aiheeseen liittyviä mustavalkoisia valokuvia  - ketään ei voi tunnistaa. (Seppo Pietikäinen)

Olipas kirja, huhhuh. Ihan kuin olisi lukenut jotain kauhukirjaa, niin hurjia tarinoita naiset kertovat lapsuudestaan.
Yhdestä lapsesta tuli äitinsä taakankantaja sekä henkisesti että fyysisesti. Toisen äiti viihtyi puistossa alkoholisten ja asunnottomien kanssa. Kolmas lapsi kulki kolmivuotiaasta lähtien äitinsä mukana kapakoissa (1990-lukua). Neljäs lapsi lähtee usein vanhempiensa ja pienten sisarustensa kanssa risteilylle, jossa vanhemmat yleensä joivat niin kauan kunnes päätyivät putkaan ja lapset jäivät hortoilemaan vailla valvontaa. Joku löytää alastoman äitinsä hourailemasta lattialla... Näitä tarinoita kirjassa riittää.

Kaikkein raastavinta on tietää, että tällaisia perheitä, tällaisia isejä ja äitejä on oikeasti olemassa. 
Morottajan ei tarvinnut värittää tekstiään, sillä sisältö tekee sen ihan itse. Ammatilaisten puheenvuorot antavat onneksi kuunteluun hengähdystaukoja. 

Asiallisesti kirjoitettu kirja vaikeasta ja surullisesta aiheesta. Tarinoiden rankkuuden vuoksi en suosittele herkille lukijoille/kuuntelijoille.

P.S. Jäin miettimään hakiko Tuhkomotarina-sarjaan yhtään miestä? 

++++++
Kirjailija, toimittaja, ohjaaja ja käsikirjoittaja
Mape Morottaja, synt, 1971

*******
Ilmeestyneet teokset:
Vaikket suojellut minua kaikelta - kertomuksia rikotusta lapsuudesta 2022

Ylläoleva kuva on Tuijan, joka järjestää kahdeksatta kertaa blogeissa naistenviikkohaasteen. Linkki blogiin:

Tänään nimipäiviään viettävät Maarit, Reetta, Marketta, Reeta, Maaret, Margareeta, Margit, Onnea!


Linkit naistenviikon edellisiin teoksiin:
18.7.2022 Rahaf Mohammed: 

19.7.2022 Tiina Raudaskoski: 

Kommentit