Christian Rönnbacka: Koodi, 3. osa & Kaisu Tuokko: Yksin, 2. osa

Kaksi suositeltavaa dekkaria. Rönnbackan Henna Björk viilettää niin, että heikompia huimaa. 
Tuokon  Eevi Mannerilla on puolestaan toisenlaisia avuja.

Nuutuneesta naamasta huolimatta peilistä katsoi tuleva miljonääri, sillä hänen kehittämänsä sovellus oli takonut pienestä startupista kunnon rahasammon, jonka laajeneminen kansainvälisille markkinoille oli enää ajan kysymys. 
(Ote kirjan ensimmäisestä luvusta.)

Christian Rönnbacka: Koodi,334 s. - ilm. 2024 - 3. osa Henna Björk -sarjaan - kansi: Nils Olsson - Storytelin äänikirja - kesto: 8t 59 min. - lukija: Ville Tiihonen - Bazar

Äänikirjan sisältökuvaus kistantajan sivuilta:

"Tieto on valtaa – ja kuoleman kauppatavaraa

Christian Rönnbackan dekkarisarjan kolmannessa osassa Henna Björk: Koodi nuori mutta kovissa liemissä keitetty supon agentti jäljittää verkossa vaanivaa näkymätöntä vihollista ehtiäkseen kuoleman edelle.

Supon harjoittelurutiineihin kyllästynyt Henna Björk on tyytyväinen päästyään vihdoin kentälle. Hänet on passitettu seuraamaan Mikeksi kutsutun miehen liikkeitä, eikä Henna tiedä miksi. Pian hänelle kuitenkin selviää, että seurantatehtävä on vain testi, joka heittää hänet suoraan syvään päätyyn, hakkereiden ja tietoturvarikosten maailmaan.

Tor-verkosta nousee esiin luettelo henkilöistä, joita koskevia tietoja myydään kovaan hintaan, ja joukosta löytyy myös Suomen turvallisuuden kannalta kriittinen nimi. Henna ja hänen työparikseen määrätty hakkeri joutuvat pistämään itsensä likoon etsiessään verkon pimeällä puolella operoivaa tekijää, joka ei jätä muita jälkiä kuin verellä kirjoitetun nimilistan.

Kansainvälisen rikollisuuden syövereihin sukeltavan Henna Björk -sarjan kolmannessa osassa harmittomaltakin tuntuva tieto on kallista kauppatavaraa, jolla ei-toivotuista henkilöistä voi tehdä helposti ruumiita." 

Jos nyt vertaa Rönnbackan Hautalehtoa ja Björkiä, niin hehän painivat eri sarjoissa. Hautalehdot ovat vaivattomia pehmojännäreitä kun taas Björk painaa niin, että heikottaa - siis positiivisessä mielessä. Henna Björk -sarjassa on kosolti enemmän jännitystä, koukuttavuutta ja vauhdikkaampia tarinoita. Tämäkin osa piti kuunnella lähes yhtäsoittoa, ei vaan voinut jättää kesken. 

Dekkari on kirjoitettu menevään tyyliin huumoria unohtamatta. Onneksi sitä ei ole enempää, sillä minusta huumorin tai sananparsien liiallinen viljely ei sovi tämän tyyppiseen dekkariin. Paremmin huumori uppoaa Hautalehtoihin. 

Hautalehdot ovat erilailla puoleensavetäviä. Etenkin nyt kun pienestä kuopasta on noustu uuteen kiitoon.
Kiitos kohtuullisesta pituudesta. Ei ole turhaia lätinöitä eikä tiivistystä tarvita niin kuin niin moneen kirjaan nykyään.

Lukija: Hyvä Ville!

+++++++
Kirjailija, ent. vakuutusetsivä ja poliisi
Christian Rönnbacka, synt. 1969 Evijärvellä.
Rönnbacka toimii myös tislaamon osakkaana.

Äänikirjapalvelu BookBeat on valinnut Rönnbackan vuoden kotimaiseksi dekkaristiksi vuosina 2020 ja 2021.
Osasta "Kylmä syli" on kuvattu C Moren alkuperäissarja. Nähty myös ilmaiskanavalla. Sarjan uusi tuotantokausi, jonka tapahtumat kietoutuvat Rakennus 31 -dekkarin tarinaan, alkoi MTV Katsomossa helmikuussa 2024. Tämäkin kausi on kuvattu Porvoon maisemissa.

Kuvasin kirjailijan Tampereen Kirjafestareilla joulukuussa 2021. Tosin Rönnbacka oli mukana myös Dekkarifestivaaleilla Paasitornissa 2022 ja istuin jopa kirjailijan vieressä illallisilla, mutta niitä kuvia ei ole.

********
Ilmestyneet teokset:
Antti Hautalehto -sarja:
Operaatio Troijalainen 2012 - Julma 2013 - Rakennus 31 2014 - Kylmä syli 2015 - Kaikki mikä kiiltää 2016 - Tuonen korppi 2017 - Majakka 2019 - Ruska 2020 - Tulen aika 2021 - Kostajan merkki 2022 - Mennyt mies 2023

Mennyt mies, 11. osa
(Bonuksena: 
R & R eli Sari Rainio & Juha Rautaheimo: Vaeltavat vainajat)

Kostajan merkki, 10. osa
(Bonuksina: Niko Rantsi: Rikospoliisin silmin - Tositarinoita Suomesta ja Anu Patrakka: Katumuksen kallio)

Tulen aika, 9. sa

Ruskaa  (8. osa) en siis ole lukenut, mutta alla linkki sitä edeltävään dekkariin:
Majakka, 7. osa
(Bonuksena Pekka Hiltusen Syvyys)

Henna Björk-sarja:
Isku 2022 - Jahti 2023 - Koodi 2024

Linkki: Henna Björk - Isku, 1. osa
(Bonuksena Röyhkä & Aunolan Tanssipartneri, 2. osa)

Linkki: Jahti, 2. osa
(Bonuksena: Niko Rantsi: Viimeiseen henkäykseen asti, 3. osa)

Muut:
Rurik - Lakeuden legenda 2013 - Irina Tundra K-18 (äänikirja / stripparin tarina)

Tietokirjat:
Kävikö käry ? - Vakuutusetsivien parhaat tarinat 2017 - Viskiretki: Suomalaisen viskin jäljillä 2018 - Ristiretki: Seikkailu muinaisilla reiteillä 2020

Hyvinvointi & elämäntaito:
Nuku, perkele (rentoutusta rouheiden äänien avulla) 2023
---------

Heti ulos päästyään hän pistää juoksuksi. Hän ei ajattele muuta kuin kahta pientä ihmistään, joiden takia hän vaikka kuolisi.

Kaisu Tuokko: Yksin, 303 s. - ilm. 2024 - 2. osa Eevi Manner -sarjaan - kansi: Juho Toiskallio - Storytelin äänikirja - kesto: 8t 11 min. - lukija: Sanna Majuri - Otava


Äänikirjan sisältötiedot kustantajan sivuilta:
"Pikkukaupungin keskeiseltä paikalta, Myllykalliolta, löytyy vanhuksen ruumis. Ainoa vihje henkilöllisyydestä on ruumiin jalassa olevat läheisen hoivakodin sukat, mutta hoivakoti ei tunnista vanhusta asiakkaakseen.

Toimittaja Eevi Manner järkyttyy tapauksesta ja ryhtyy kirjoittamaan artikkelia vanhusten huonosta kohtelusta. Samaan aikaan kesäpaikassaan majaileva rikoskomisario Mats Bergholm tekee kaikkensa selvittääkseen uhrin henkilöllisyyden. Ruumiista löytyvät väkivallan merkit viittaavat rikokseen."
....
Ai että on hyvä dekkari! Kirjassa on useampia jännittäviä juoniaihioita. Teos etenee selkeästi ja on kirjoitettu kiinnostavasti. Kuuntelin tämänkin kirjan lähes yhtäsoittoa, tarina vei niin mennessään. Epilogi antaisi ymmärtää, että jännittävät hetket jatkuisivat seuraavassa osassa.

Hahmot ovat hyviä ja pieni romantiikan hippunen on kiva lisä ja saa miettimään mainittua jatkoa. Selkeytensä ja sopivan henkilömäärän ansiosta kirjaa on helppo kuunnella.
Kiva, että tapahtumat sijoittuvat Kristiinankaupunkiin, josta saamme myös hyviä kahvittelu- ja ruokapaikkavinkkejä. Eleonora Bed & Breakfastista saa kuulema hyvää kahvia.

Jos kirjat pysyvät tällä tasolla jatkossakin, niin veikkaan, että Tuokko saattaa pian kiivetä maamme dekkarieliittiin. Ainakin ollaan jo kiipeämässä hyvää vauhtia.

Lukija hyvä. 

++++++
Kirjailija, kustannusalalla työskentelevä
Kaisu Tuokko, syntynyt Kristiinankaupungissa ja asuu Helsingissä

*****
Ilmestyneet teokset:
Eevi Manner -sarja:
Kosto 2023 - Yksin 2024

Kosto, 1. osa
......
Äänikirjapalvelun maksan itse.

Kommentit

  1. Minusta Kaisu Tuokko nousi heti ensimmäisellä kirjalla dekkarieliittiin. Molemmat olen lukenut ja nyt on pitkä aika odottaa seuraavaa.
    Koodi on vielä lukematta. Sarjassa tulee ruumiita liukuhihnalla, joten sarja ei sovi herkimmille lukijoille.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti