Christian Rönnbacka: Tulen aika, 9. osa - dekkari - äänikirja


Antti heitti virvelin käsistään ja perääntyi. Käsi hamusi vyöltä puukkoa. Hän kompastui ja mätkähti laiturille istumaan. Ympärillä oli jo melko pimeää ja Morgamjärven vesi oli verenpunaista.

Christian Rönnbacka: Tulen aika, 334  s./ 8 h 57 min - 9. osa Hautalehto -sarjaan - ilm. 2021 - kansi: Jussi Jääskeläinen - Storytelin äänikirja - lukija: Ville Tiihonen - Bazar

Esittelytekstinkustantajan sivuilta:

Tulen ja levottomuuden aika

Christian Rönnbackan yhdeksännessä Hautalehto-dekkarissa Tulen aika roihahtavat pelon, vihan ja koston liekit, jotka korventavat ihmismielen hiilenmustaksi.

Pääkaupunkiseudun yli on pyyhkäissyt ennennäkemätön väkivallan aalto. Nuoria maahanmuuttajamiehiä on surmattu ampumalla, ja tilanne alkaa muistuttaa suurkaupunkien jengisotaa. Keskusrikospoliisi käynnistää tilanteen pahenemisen estämiseksi Lähiörauha-työryhmän, ja sille tarvitaan sopiva vetäjä.

Antti Hautalehto päättää tarttua tilaisuuteen, sillä rankan ruskareissun jälkeen hän on irtisanoutunut virastaan ja hakee uutta suuntaa. Työryhmän asiantuntijaksi saapuu Göteborgin keskusrikospoliisista 27-vuotias suomalaisirakilainen Henna Björk. Hän on perehtynyt jengiväkivaltaan ja tottunut koviin otteisiin. Björk on pätevä, mutta myös äärimmäisen motivoitunut tulemaan Suomeen henkilökohtaisista syistä, joista Hautalehdolla ei ole aavistustakaan.

Tulen ajan tapahtumat jatkavat jollain tavalla Ruskan tarinaa (en ole lukenut sitä), mutta mielestäni tapahtumat päivitettiin aika hyvin. Tai niin ainakin luulen. 

Hautalehdolla on ollut ongelmansa, ja mies on nyt vetämässä happea Nuuksion kansallispuistossa, jossa majailee vanhassa Land Rover Defenderissä. 
- Hän oli hankkinut uuden puhelimen ja siihen prepaid-liittymän, jota ei ollut ilmoittanut kenellekään. Ahdistuksen ollessa kovimmillaan hän ei halunnut saada yhtään lohtupuhelua eikä kuulla yhtään mitä sulle kuuluu -mussutusta. 

Meno takaisin Porvooseen ei aluksi kiinnosta, mutta luettuaan uutisia eräästä murhasta, mies päättää palata Porvooseen. Irtisanoutumisestaan huolimatta Antti päätyy työskentelemään yhdessä esittelyssä mainitun Henna Björkin kanssa. Hennalla on henkilökohtainen syynsä miksi haluaa tulla Suomeen ja asia ratkeaa tässä osassa. 

Edellisessä osassa Antilla ja hänen avokillaan Leenalla oli ongelmia, jotka kaipaavat selvitystä. Miten käy? Jatkuuko Antin ja Leenan suhde? 

Tulen ajassa työtoverit toimivat Hautalehdon selän takana ja tekevät teon, joka ei eettisesti katsottuna ole oikein, mutta tarkoitus on hyvä. Työkaverit ajattelevat vain Antin parasta, mutta on mielenkiintoista tietää miten Hautalehto tekoon suhtautuu. Saako raivarin vai onko tyytyväinen? 

Tapahtumat sijoittuvat sekä Ruotsiin että Suomeen. 

Kokonaisuutena pidän Tulen aikaa eräänä Rönnbackan parhaimmista teoksista. Sarjan välissä on muutama hiipuva osa, mutta nyt kirjailija on saanut teksteihinsä uutta pontta. Tästä todistaa myös uuden sarjan ensimmäinen osa (Henna Björk - Isku), jonka siis luin ennen tätä. 

Pieni miinus: tarinassa on paljon eri paikkoja (sekä Suomessa että Ruotsissa,) eri instansseja, kuten mm.  keskusrikospoliisi, sisäministeriö, Porvoon poliisilaitos ,Vantaan poliisiasema,  suojelupoliisi... ja niissä työskenteleviä henkilöitä. Tarkkana saa olla välillä, sillä poukkoilua paikasta toiseen on paljon. Etenkin kuuntelussa oli toisinaan hieman haastetta. Vähempi hyppelehdintä olisi napakoittanut muuten ihan kelpo juonta. 

Myös kiroilu ja kuluneiden sanontojen hokeminen on onneksi jäänyt vähemmälle ja tällä kertaa on keskitytty hyvän tarinan kehittämiseen. Plussaa siitä, kuten myös humoristisesta ja osin letkeästä tekstistä. 

Ja mikä parasta, Antin Lars-ystäväkin on tarinassa mukana, joskin lyhyesti. Antti ja Lars ovat lähdössä mökille, mutta Lars onkin järjestänyt kamulleen yllätyksen. Mikä se on? Selvinnee seuraavassa osassa. 

Luin vähän aikaa sitten Rönnbackan uuden sarjan aloitusosan Henna Björk - Isku ja päivittelin arviossani sitä etten päässyt oikein Hennan hahmoon sisälle. Onneksi kustantajan edustaja vinkkasi, että Rönnbacka oli tietoisesti jättänyt Hennasta kertomatta sen enempää, koska avaa naisen taustaa Tulen aika-kirjassaan. Siispä otin heti kuunteluun. 

Täytyy sanoa, että vihje oli aiheellinen, sillä Hennasta kerrotaan tässä kirjassa enemmän. Tosin olisin halunnut tietää ko. asiat uudessa sarjassa, jolloin tiedot olisivat auttaneet pääsemään paremmin kiinni uuden sarjan päähenkilöön.
- Noin metri seitsemänkymmentä pitkä, kuusikymmentäviisi kiloa.  Vasenkätinen, harrastanut ikänsä kamppailulajeja, shootfightingia, kickboxingia ja krav magaa muutamia mainitakseni. Puhuu ruotsin ja arabian lisäksi ainakin loistavaa englantia, kiroilee suomeksi kuin sotilasmestari. Täyttää syksyllä 28.

Lisäksi Björk on älyllisesti pessyt muut kurssilaiset ja treeneissä päihittänyt muut paitsi Merenheimon. On introvertti ja äkkipikainen. Taitava työssään ja ollut töissä Ruotsin keskusrikospoliisissa katujengeiryhmässä. 

Siispä ennen uutta sarjaa kannattaa lukea Tulen aika ensin. 

Kiinnostaa lukea/kuunnella vielä kiinalaismiljardööri Chenistä ja hänen Lee-pojastaan (Ruska). Sitten on Hautalehto-sarja taputeltu, kunnes lokakuussa pukkaa uutta. 

Lammen pintaa viisti telkkä kirkkaassa kevätpuvussaan, välillä venyttäen kaulaa silta varalta, että jostain ilmaantuisi soidinkaveri tai kilpakosija.

+++++++

Kirjailija, ent. vakuutusetsivä ja poliisi:
Christian Rönnbacka, synt. 1969 Evijärvellä.
Äänikirjapalvelu BookBeat on valinnut Rönnbackan vuoden kotimaiseksi dekkaristiksi vuosina 2020 ja 2021.
Osasta "Kylmä syli" on kuvattu C Moren alkuperäissarja, joka alkoi v. 2021 lopussa. 

Kuvasin kirjailijan Tampereen kirjamessuilla joulukuussa 2021.

********
Ilmestyneet teokset:
Antti Hautalehto -sarja:
Operaatio Troijalainen 2012 - Julma 2013 - Rakennus 31 2014 - Kylmä syli 2015 - Kaikki mikä kiiltää 2016 - Tuonen korppi 2017 - Majakka 2019 - Ruska 2020 - Tulen aika 2021

Ruskaa en siis ole lukenut, mutta alla linkki sitä edeltävään dekkariin:
Majakka, 7. osa
(Bonuksena Pekka Hiltusen Syvyys)

Tulossa: Kostajan merkki - ilmestyy lokakuussa 2022. Tässäkin osassa Hautalehto on  Porvoossa.

Henna Björk-sarja:
Henna Björk - Isku 2022

Linkki: Henna Björk - Isku, 1. osa
(Bonuksena Röyhkä & Aunolan Tanssipartneri, 2. osa)

Muut:
Rurik - Lakeuden legenda 2013 - Irina Tundra K-18 (äänikirja / stripparin tarina)

Tietokirjat:
Kävikö käry ? - Vakuutusetsivien parhaat tarinat 2017 - Ristiretki: Seikkailu muinaisilla reiteillä 2020

Kommentit