Kaisu Tuokko: Kosto, 1. osa & Elina Backman: Musta joki

Rikoksia Kristiinankaupungissa ja Mustion linnan tuntumassa.

Lokkeja oli yhtäkkiä toistakymmentä kirkumassa jollekin, joka kellui heidän veneensä vieressä rannan puolella. 

Kaisu Tuokko: Kosto, 298 s. - 1. osa Eevi Manner -sarjaan - kansi: Juho Toiskallio - ilm. 2023 - Storytelin äänikirja - kesto: 8 t 5 min. - lukija: Sanna Majuri - Otava 2023

Sisältöteksti kustantajan sivuilta:

"Rannikkokaupungin idylli rikkoutuu ajassa kiinni olevan ja koukuttavan rikossarjan avausosassa.

Rikostutkija Mats Bergholm hälytetään töihin Kristiinankaupunkiin, kun merestä löytyy nuoren miehen ruumis. Tapauksesta on kiinnostunut myös toimittaja Eevi Manner, jonka paikallislehti lähettää löytöpaikalle. Ratkaistakseen tapauksen Eevin ja Matsin, saman kaupungin kasvattien, on laitettava sivuun yhteinen menneisyytensä.

Kun Eevi saa yhteydenoton paikalliselta nuorelta, alkaa kokonaiskuva kuolemaan johtaneista tapahtumista hahmottua. Paikallisten synkät salaisuudet istuvat kuitenkin tiukassa, eikä ensisilmäyksellä ole lainkaan selvää, kuka on uhri ja kuka syyllinen."
.....
Pidin. Oikein reipasta kerrontaa. Joskin tarinassa on paljon tuttuja elementtejä, kuten toimittaja, joka pääsee ensimmäisenä rikospaikalle ja poliisi yrittää häätää pois kuvaamasta. Lisäksi korvaan tarttui hieman outoja sanontoja, jotka vaikuttivat siltä kuin ne olisi käännetty ruotsista. No mutta, ei tartuta nyt näihin.

Tapahtumat sijoittuvat kirjailijan lapsuus- ja nuoruuspaikkakunnalle eli Kristiinankaupunkiin. Niinpä miljöökuvaus tuntuu uskottavalta. Mukava saada taas uusi paikkakunta dekkareihin. 
Mannerilla ja Bergholmilla on joskus ollut säpinää keskenään. Miten käy? Roihahtaako liekki uudelleen, vaikka molemmat ovat nykyään parisuhteessa?

Syyllisen pohdinta on lukijalle tärkeätä. Arvasinko? En kerro. 
Kuollutta henkilöä syytetään yhdestä  jos toisestakin asiasta, mutta onko hän syyllinen johonkin/ei mihinkään? Läheiset eivät ainakaan usko (mutta eiväthän he koskaan.)
Tarina toimii hyvin myös äänikirjana, paitsi päiväkirjamerkinnät, joista en jotenkin saanut kiinni. Osittain koska jotkut niistä olivat kovin lyhyitä enkä ehtinyt tajuamaan, että nyt on taas päiväkirjaluku. Oma vika ehkä ...

Kaisu Tuokkoa ja hänen kirjaansa verrataan Camilla Läckbergin Fjällbackaan ja Mari Jungstedtin Visbyhyn. Aika näyttää lunastaako Tuokko paikan?  Aion lukea jatkonkin, sillä tässä on oikein pätevä esikoisteos.
Toinen osa on kirjoitusvaiheessa ja sarjaan on suunnitteilla kuusi osaa. Kiinnostavaa.

 Lukija: Sanna Majuri on mieleiseni lukija. 

++++++
Kirjailija, kustannusalalla työskentelevä
Kaisu Tuokko, syntynyt Kristiinankaupungissa ja asuu Helsingissä

*****
Ilmestyneet teokset:
Kosto 2023
...........
Se oli hetki, jolloin maailmani hajosi tuhansiksi pieniksi, tuskaisiksi paloiksi.

Elina Backman: Musta joki, ilm. 2023 - kansi: Maija Vallinoja - Storytelin äänikirja - kesto: 1 t 48 min.  - lukija: Karoliina Niskanen - Otava 2023

Esittelyteksti Storytelin sivuilta:

"Psykologisessa minitrillerissä menneisyys palaa varjostamaan naisen elämää.

Anette on rannalla leikkimässä poikansa kanssa, kun huomion kiinnittää yksinäinen mies. Miksi mies näyttää tutulta? Tahtomatta mieleen alkaa hiipiä muistoja kuuden vuoden takaa, kun loma Mustion linnassa muuttui murhatutkinnaksi.

Kun mies muuttaa viereiseen taloon, menneisyys hilautuu yhä lähemmäs Anettea. Onko komealla ja ystävällisellä naapurilla jotain tekemistä lummepolulta löytyneen ruumiin kanssa? Mitä Mustiossa aikoinaan tapahtui – ja miksi?"

Ihan kelpo minitarina. Hyvin kirjoitettu ja yllättävä. Sopivan pituinen vaikka iltapuhteena kuunneltavaksi.

Lukija on ihan hyvä.

++++++++
Kirjailija, media-alan luova johtaja
Elina Backman, synt. 1985, asuu Helsingissä.

Kuvasin kirjailijan Helsingin Kirjamessuilla syksyllä 2022

********
Ilmestyneet teokset:
Saana Havas -sarja:
Kun kuningas kuolee 2020 - Kun jäljet katoavat 2021 - Ennen kuin tulee pimeää 2022
Tulossa: Kuinka kuolema kohdataan (paperi- ja e-kirja) - huhtikuu 2024 + äänikirja toukokuu 2024

Muita (äänikirjoja):
Yhdessä Heidi Holmavuon kanssa äänikirjoja, joissa eri henkilöitä: Ratkaisematon 1-4: Susanna Lindholmin tapaus 2021 - Ratkaisematon 5-7:  Helena Jämiäluoman tapaus 2021 - Kirja joka avasi murhatutkinnan 2023
Musta joki (minidekkari, myös e-kirjana) 2023

Esikoisteos voitti Elisa Kirjan Vuoden tulokas 2020-palkinnon ja Storytellin Vuoden äänikirja -palkinnon Jännitys ja dekkarit -kategoriassa. Teoksen käännösoikeudet on myyty jo 15 maahan ja kirjoja on myyty Suomessa yli 60 000 kpl.
Ennen kuin tulee pimeää oli ehdolla Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka-palkinnon saajaksi v. 2023.
(Virpi Hämeen-Anttilan Vapauden vangit voitti).  Lisäksi kaksi ensimmäistä osaa ovat olleet ehdolla 
Ruotsin parhaiksi käännösdekkareiksi.

Linkit edellisiin Saana Havas-dekkareihin:

Kun kuningas kuolee, 1. osa

Kun jäljet katoavat, 2. osa

...........
Äänikirjapalvelun maksan itse.

Kommentit