Christian Rönnbacka: Mennyt mies, 11. & S. Raunio + J. Rautaheimo: Vaeltavat vainajat, 2.

 

Antti Hautalehto tutkii mökkimurtoja. Entä kuka napsuttelee tupakansytytintä?

Hänn nousi lauteille pistoolinsa viereen ja istui nauttimaan lämpenevästä saunasta. Tai ehkä nauttiminen oli liioittelua hänen tilanteessaan, mutta hetken hänen olonsa oli lähes siedettävä.

Christian Rönnbacka; Mennyt mies, 303 s. - 11. osa Hautalehto -sarjaan - ilm. 2023 - kansi: Kristiina Kaksonen - Storytelin äänikirja 2023 - lukija: Ville Tiihonen - kesto: 8 t 4 min - Bazar

Äänikirjan sisältöesittely kustantajan sivuilta:

Porvoon poliisi saa ilmoituksen vanhan omakotitalon pitkään auki olleesta ovesta. Ekonomi Markku Keräsen talolle passitettu partio ei löydä paikalta mitään rikokseen viittaavaa, ja kun kukaan ei ole ilmoittanut Kerästä kadonneeksikaan, komisario Antti Hautalehdon on arvioitava, onko tapaukseen syytä paneutua sen enempää.

Teknisen tutkinnan Simon Kannas haistaa kuitenkin palaneen käryn, ja tarkemmassa haravoinnissa hänen tutkaansa osuukin paitsi talon tapahtumien päällekäyvä todistaja myös harvinainen pistoolin hylsy. Se on peräisin aseesta, jota käyttävät tunnetusti Venäjän viranomaiset ja jonka luoti lävistää kevyesti poliisin luotiliivi

Olen yhtä lukuunottamatta lukenut Hautalehto -sarjan ja minusta tämä on yksi parhaimpia. Jossain välissä sarjassa oli notkahdus, mutta nyt on jo kuopasta noustu. Eikä ole enää entisenlaista äijämäisyyttä eikä hillitöntä kiroilua. Kiitos!

Tarina on mielenkiintoinen ja sitä höystää mukavan verran yksityiselämää. Niin, mitäköhän Antin ja muiden henkilöiden rakkauselämälle kuuluu? Mukana tietysti myös Rönnbackan huumoria, mutta ainakaan tällä kertaa sitä ei ole minulle liikaa.

Aihe on sopivasti ajankohtainen, sillä Venäjällä on mm. viime vuonna kuollut lukuisa määrä vaikutusvaltaisia henkilöitä epäselvissä olosuhteissa.

Pidemmittä puheitta, pidän ja jään seuraavaa osaa odottamaan.

Ja tietysti olen lukenut myös vauhdikkaampaa sarjaa Henna Björkistä, johon muuten ilmestyy keväällä uusi osa. (Tarkempi tieto alla.)

Lukija: Ville Tiihonen osaa asiansa ja sopii sarjaan hyvin. Toivottavasti Tiihonen saa jatkaa, jos jatkoa on tulossa. (Ja onhan sitä, pakko olla :D)

Kannen tekijälle kiitos, että osanumero on kannessa.

+++++++
Kirjailija, ent. vakuutusetsivä ja poliisi
Christian Rönnbacka, synt. 1969 Evijärvellä.
Rönnbacka toimii myös tislaamon osakkaana.

Äänikirjapalvelu BookBeat on valinnut Rönnbackan vuoden kotimaiseksi dekkaristiksi vuosina 2020 ja 2021.
Osasta "Kylmä syli" on kuvattu C Moren alkuperäissarja. Nähty myös ilmaiskanavalla. Sarjaan on tulossa uusi tuotantokausi, jonka  tapahtumat kietoituvat Rakennus 31-dekkstin tarinaan.

Kuvasin kirjailijan Tampereen Kirjafestareilla joulukuussa 2021. Tosin Rönnbacka oli mukana myös Dekkarifestivaaleilla Paasitornissa 2022 ja istuin jopa kirjailijan vieressä illallisilla, mutta niitä kuvia ei ole.

********
Ilmestyneet teokset:
Antti Hautalehto -sarja:
Operaatio Troijalainen 2012 - Julma 2013 - Rakennus 31 2014 - Kylmä syli 2015 - Kaikki mikä kiiltää 2016 - Tuonen korppi 2017 - Majakka 2019 - Ruska 2020 - Tulen aika 2021 - Kostajan merkki 2022 - Mennyt mies 2023

Tulen aika, 9. sa

Ruskaa  (8. osa) en siis ole lukenut, mutta alla linkki sitä edeltävään dekkariin:
Majakka, 7. osa
(Bonuksena Pekka Hiltusen Syvyys)

Henna Björk-sarja:
Isku 2022 - Jahti 2023
Tulossa: Koodi ilmestyy toukokuussa 2024

Linkki: Henna Björk - Isku, 1. osa
(Bonuksena Röyhkä & Aunolan Tanssipartneri, 2. osa)

Linkki: Jahti, 2. osa
(Bonuksena: 
Niko Rantsi: Viimeiseen henkäykseen asti, 3. osa)

Muut:
Rurik - Lakeuden legenda 2013 - Irina Tundra K-18 (äänikirja / stripparin tarina)

Tietokirjat:
Kävikö käry ? - Vakuutusetsivien parhaat tarinat 2017 - Viskiretki: Suomalaisen viskin jäljillä 2018 - Ristiretki: Seikkailu muinaisilla reiteillä 2020

Hyvinvointi & elämäntaito:
Nuku, perkele (rentoutusta rouheiden äänien avulla) 2023
........

Keltainen Colt syttyi ensimmäisellä yrittämällä. Yhtä helposti syttyi ohueksi hiutuneen lakanan alakulma. Oranssiin vivahtava liekki kasvoi nälkäänsä peittelemättä, kohosi ahneena ylöspäin, tarttui seuraavaksi pyykkinaruun ja hyppäsi vaivatta viereiseen lakanaan. (Ote prologista.)

R & R eli Sari Rainio & Juha Rautaheimo: Vaeltavat vainajat, 476 s. - 2. osa Mortui non silent -sarjaan - cozy crime - ilm. 2023 - kansi: Elina Warsta - Siltala - Storytelin äänikirja - kesto: 18 t 7 min. -  lukijat: Toni Kamula ja Hannamaija Nikander 

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:

"On maaliskuinen aamuyö vuonna 2010. Rikoskonstaapelit Minna Perkola ja Tommi Pohjalainen seisovat Tattarisuolla ja katselevat edessään seisovaa asuntovaunua. Hyytävässä yössä satelee hiljalleen lunta, asuntoauton avonaisessa oviaukossa retkottaa verinen ruumis.

Ensimmäinen vainajaan liittyvä mysteeri hämmentää poliiseja jo ennen kuin aamu ehtii valjeta: miten on mahdollista, että kymmenen vuotta sitten kuollut ihminen makaa nyt puukotettuna Tattarisuolla? Kuka loppujen lopuksi oli tämä erakon elämää viettänyt keski-ikäinen mies?

Kun rikosylikonstaapeli Ville Karilan luotsaama murharyhmä alkaa oikeuslääkäri Viola Kaarion avulla selvittää suorasukaiselta ryöstömurhalta vaikuttavaa rikosta, paljastuu sen taustalta vähitellen vuosikymmenien takainen tragedia, joka herättää henkiin myös Karilan omat nuoruusmuistot.

Mortui non silent -sarjan toisessa osassa seurataan rikostutkinnan lisäksi verkon kiristymistä sarjan ensimmäisessä osassa esiintyneen vaarallisen auervaaran, Tapani Hellevirran ympärille. Onko paha vihdoin saamassa palkkansa ja auervaara kohtaamassa tekojensa seuraukset?"

Päähenkilöinä ovat Helsingin poliisilaitoksen väkivaltayksikön rikosylikonstaapeli Ville Karila sekä oikeuslääkäri Viola Kaario, joka nytkin on minusta mielenkiintoisin hahmo.

Tässäkin osassa edetään hötkylemättä, mutta en voi sille mitään, että minusta yli 400 sivuiset dekkarit ovat muutamaa poikkeusta lukuunottamatta liian pitkiä. Jaaritttelu tai yksityiskohtien luetteloiminen tuo harvoin tarinaan lisäarvoa. Tiivistämisen varaa on esim. tutkimusten teknillisissä asioissa tai ruumiinavauksen käytännöissä. Lukiessa ne on helppo hypätä yli, mutta kuunnellessa ei oikein voi. Joten asiaan nopeammin, kiitos! 
Se on helpotus, että poliisitutkinnan oikeellisuuteen voi luottaa, sillä onhan Rautaheimo, jota myös Hermoksi kutsutaan, entinen Helsingin Murharyhmän päällikkö.

Henkilöt ovat mukavia: Ville Karila, joka tuntuu tavalliselta kunnolliselta mieheltä ja työtoverilta, joka latelee lainauksia Tuntemattomasta sotilaasta. Viola Kaario puolestaan on arvoituksellisempi tyyppi, josta tuntuu paljastuvan aina uusia salaisuuksia.

Tarinallisesti keskikohta on siis hieman liian pitkä, mutta sitten taas mentiin. Kelpo tarina, joka sijoittuu vuoteen 2010 ja Helsingin eri kaupunginosiin.

Vaeltavat vainajat -dekkarin yksi juoniosuus on peräisin eräästä vuoden 1977 tositapahtumasta, jota Rautaheimo on ollut tuolloin tutkimassa.

Luullakseni sarjasta on tulossa viisiosainen, joten tällaista herkkua on siis odotettavissa  vielä kolme osaa.

Lukijat: Kaksi lukijaa toimi hyvin ja selkeytti pitkää tarinaa. Lukijt ovat hyviä, eivät eläydy liikaa.

++++++++
Kustannusosakeyhtiö Siltalan toimituspäällikkö, kirjailija
Sari Rainio, synt. 1975

Eläkeellä oleva rikosylikomissario ja väkivaltarikosyksikön tutkinnanjohtaja, kirjailija
Juha Rautaheimo, synt. 1952

Kuvasin Sari Rainion ja Juha Rautaheimon Helsingin kirjamessuilla lokakuussa 2021. Niinpä kuvassa oleva kirja on osa 1.

*******
Ilmestyneet teokset:
Hermo - Murharyhmän mies - muistelmateos (toim. Sari Rainio) 2019 
Linkki: Murharyhmän mies
(Bonuksena 
Kirsi Pehkonen: Sydämenasioita Jylhäsalmella - molemmista lyhyesti.)

Mortui non silent -sarja: 
Vainajat eivät vaikene 2021 - Vaeltavat vainajat 2023

Linkki: Vainajat eivät vaikene, 1. osa
---------

Äänikirjapalvelun maksan itse.

Kommentit

  1. Minulla on edelleen ykkönen kesken. Siinä ei minusta edes ole mitään vikaa, oikeastaan varsin hyvältä tuntuva teos, mutta tempo on nykypäivän näkökulmasta melko hidas. Ehkäpä palaan kuitenkin pian kirjan pariin. Seurasin Rautaheimon haastatteluja paljon silloin kun hän vielä oli virassa. Hän on suullisestikin miellyttävä kertoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä pidän yleensä nopeatempoisista dekkareista, ja tuntuu, että turhaa jaarittelua ja yksityiskohtien kuvailua on yhä useammassa teoksessa.

      Poista

Lähetä kommentti