Rönnbacka: Henna Björk - Isku, 1. osa & Röyhkä ja Aunola: Tanssipartneri, 2. - dekkari - äänikirjat

Rönnbackan dekkarissa on vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Tanssipartnerissa puolestaan mm.  naisiin kohdistuvia väkivaltatapauksia.

Kuuntelemieni äänikirjojen sisältökuvaukset useimmiten vain kustantajan sivuilta.

Möykky hänen vatsassaan muljahteli kylmänä kuin kuin pakastimesta sulamaan otettu lihapala, mutta rinnassa kupli jännitys ja innostus. Hän oli yhtä aikaa kauhuissaan ja toiveikas. Kohta hänen elämänsä muuttuisi paremmaksi.

Christian Rönnbacka: Henna Björk, Isku - aloitusosa Henna Björk -sarjaan - ilm. 2022 -  kesto: 8h 42min / 272 s. -  kansi: Nils Olsson - Storytelin äänikirjat - lukija: Elisa Salo - Bazar

Sisältökuvaus Bazarin sivuilta:

Abdul, Emmanuel ja Ismael olivat tuskin kymmenvuotiaita, kun heidät pakotettiin tappajiksi pahamaineisen, Toojayksi kutsutun komentajan alaisuudessa Sierra Leonessa. Parikymmentä vuotta myöhemmin Abdulin runneltu ruumis löytyy Suomesta. Poliisi poimii tutkimuksissaan johtolangaksi Abdulin varoitusviestin Ruotsissa asuville Emmanuelille ja Ismaelille. Toojay ei kaihtaisi mitään keinoja vaientaakseen heidät lopullisesti.

Supon ylitarkastaja Jarmo Rautiainen seuraa johtolankaa Göteborgiin ja rekrytoi avukseen paikallisen virkavallan riveistä nuoren irakilaissuomalaisen poliisin Henna Björkin. Hän on ongelmalähiöiden kasvatti, jengiväkivallan asiantuntija, otteissaan nopea ja Suomen poliisille entuudestaan tuttu.

Toiminnantäyteisen Henna Björk -sarjan ensimmäisessä osassa helpolta kuulostava tehtävä tuoda entinen lapsisotilas Suomeen kansanmurhan todistajaksi kiihtyy silmänräpäyksessä hengästyttäväksi pakomatkaksi.

Vielä on lukematta kaksi viimeisintä Antti Hautalehtoa, joten en tiennyt, että viimeisimmässä osassa esiteltiin jo uuden sarjan suomalaisirakilaistaustainen päähenkilö. Niinpä en myöskään tiedä paljonko Hennan yksityiselämästä on jo kerrottu. Kuunnellessa selvisi ainakin, että hyllytetty Henna oli lähtenyt työkomennukselle Helsinkiin. 

Tässä aloitusosassa Henna jäi minulle etäiseksi. Henna oli viettänyt lapsuutensa lähiössä. Sukujuuret selvisivät: suomalainen rakennusinsinööri-isä ja irakilainen Suzan-äiti. Selvisi myös, että kaksikymmentäseitsemänvuotiaalla Hennalla on ollut työssään ongelmia ja nyt pitäisi läpäistä työkykyarviointi ennen kuin saisi takaisin oman työnsä. Tällä välin  Henna on poliisin neuvontapuhelimessa, mutta se on tylsää puuhaa. Tiedän myös Hennan olevan sinkku ja että hänen siskonsa oli traagisesti kuollut ja että siskon poikaystävä on osasyyllinen hyllytykseen.

Mutta, millainen Henna itse on? Millaiset ovat hänen elämänsä lähtökohdat ja millainen elämä on nykyään? Ehkä nämä asiat selviävät sarjan edetessä.

On ilahduttavaa, että kirjailijat vaihtavat välillä tyyliään. Antti Hautalehdossa ei ole mitään vikaa, päin vastoin. Antti onkin ihan jotain muuta kuin Henna Björk. Henna ei makoile kullan kainalossa sohvalla, vaan on vauhdikkaampi poliisi, joka mm. ajaa pakoautoa 250 km tunnissa.  

Tapahtumat sijoittuvat  Ruotsiin (Gävle, Göteborg) sekä Suomeen (Turku, Helsinki, Espoo). Vauhdikas sarjan aloitus lupaa hyvää, joten seuraavakin osa tulee kyllä luetuksi. Ja luen kyllä vielä Hautalehtoakin, etenkin kun Porvoo on tuttu paikkakunta.
Joistakin uusimmista lukemistani Hautalehdoista olen sanonut mm. näin: Enemmän tapahtumia, nopeammin asiaan, epäolennaisuuksien karsinta ja kiroilun sekä kuluneiden sanontojen (esim. Hei vaan sun heiluvilles.) vähentäminen, niin johan alkaa toimia.

Henna Björkissä tapahtuu, asiaan päästään nopeammin, epäoleellisuudet ja kiroilu ovat vähentyneet ja kuluneet sanonnat poistettu. Hyvä! Suunta on parempi. Pidän myös siitä, ettei kirjassa ole turhia jorinoita, pituus on passeli. Seuraavaa osaa odotellessa.

+++++++

Kirjailija, ent. vakuutusetsivä ja poliisi:
Christian Rönnbacka, synt. 1969 Evijärvellä.
Äänikirjapalvelu BookBeat on valinnut Rönnbackan vuoden kotimaiseksi dekkaristiksi vuosina 2020 ja 2021.
Osasta "Kylmä syli" on kuvattu C Moren alkuperäissarja, joka alkoi v. 2021 lopussa. 

Kuvasin kirjailijan Tampereen kirjamessuilla joulukuussa 2021.

********
Ilmestyneet teokset:
Antti Hautalehto -sarja:
Operaatio Troijalainen 2012 - Julma 2013 - Rakennus 31 2014 - Kylmä syli 2015 - Kaikki mikä kiiltää 2016 - Tuonen korppi 2017 - Majakka 2019 - Ruska 2020 - Tulen aika 2021 - Kostajan merkki 2022  (
Tässä osassa Hautalehto on palannut Porvooseen.)


Muut:
Rurik - Lakeuden legenda 2013 - Irina Tundra K-18 (äänikirja / stripparin tarina)

Tietokirjat
Kävikö käry ? - Vakuutusetsivien parhaat tarinat 2017 - Ristiretki: Seikkailu muinaisilla reiteillä 2020

............................

Auringonvalo työntyy korkeiden ikkunoiden läpi saliin, jonka lattialla mies ja nainen tanssivat. Musiikki tulee CD-levyltä. Se on tangoa, jota jousiorkesteri soittaa lennokkaasti.

Kauko Röyhkä & Anneli Aunola: Tanssipartneri, 2. osa Alisa Aro -sarjaan - kesto: 7h 32min / 304 s. -   ilm. 2022 - Ellibsin äänikirjat - lukija: Markus Niemi -  CrimeTime 

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:
"Helsingin kaduilla ja kodeissa piilotellaan synkkiä salaisuuksia.

Helsingin poliisilaitoksen konstaapeli Alisa Aro saa tutkittavakseen naisiin kohdistuneita väkivaltarikostapauksia: luksuselämää viettänyt ex-diplomaatinrouva katoaa, koulukodista karkaa hyväksikäytetty teinityttö ja väkivaltainen avioliitto kärjistyy murhapolton yritykseksi.

Yksin jäämisen pelko saa uhrit sietämään karkeaa ja häikäilemätöntä kohtelua. Alisan oma ihmissuhdekin alkaa saada huolestuttavia ja pelottavia piirteitä.

Poliisin työ on hektistä. Harva tapaus saa kunnollisen, perinpohjaisen käsittelyn. Alisa yrittää parhaansa, mutta tuntee riittämättömyyttä: kaltoinkohdellut ansaitsisivat enemmän."

Tapahtumat sijoittuvat laman jälkeisiin vuosiin 1990-luvun loppupuolelle. Vaikka tapahtuma-ajasta on jo kulunut yli kaksikymmentä vuotta, niin itse tapahtumat eivät ole vahentuneet eivätkä tule koskaan vanhentumaankaan - valitettavasti. Päähenkilö Alisa Aron elämästä kerrottiin jo edellisessä osassa, mutta nyt on enemmän perhe- ja miessuhde-elämää. Alisan tekemät ratkaisut on kuvattu hyvin, sillä ne saavat lukijan kiemurtelemaan: miten järkevä nainen, ja poliisikin vielä, suostuu yksityiselämässään moiseen menoon.  

Mietin, että onko kirjailijaparin tarkoitus kirjoittaa vain rankkoja tarinoita? Pedofiliaa, raiskauksia, naisten kokemaa raakaa henkistä ja ruumiillista väkivaltaa jne. Jos, niin Alisa Aro -sarja ei ole jatkossa tarkoitettu minulle, vaikka muuten olisi kirjoitettu kuinka hyvin. 

Yksi asia kirjassa on jäätävä - nimittäin loppu. En yleensä pidä cliffhangereista, joilla yritetään vain saada lukija lukemaan myös seuraava osa. 

Kirjassa on henkilöhahmo nimeltä Jarno, mutta turhan usein nimi vaihtuu Jarkoksi vai oliko se Jarmoksi - en enää muista. Onko lukijan vain tekstin virhe? Kumpi vain, niin ärsyttää.

+++++++
Kirjailija, rockmuusikko
Kauko Röyhkä (oik. Jukka-Pekka Välimaa) synt. 1959 Valkeakoskella. Röyhkä on tuottelias kirjailija, jonka ensimmäinen proosateos ilmestyi jo 1980, Tien varrella Waterloo. Sen jälkeen on ilmestynyt yli kolmekymmentä kirjaa, proosaa ja muuta, mm. Ville Haapasalo - sarjaa (yhdessä Juha Metson kanssa)

*******
Ilmestyneet teokset:
Alisa Aro -sarja yhdessä Anneli Aunolan kanssa:
Liian lempeä mies 2021 - Tanssipartneri 2022


Kirjat perustuvat Anneli Aunolan työssään kohtaamiin tapahtumiin. 

Muut Röyhkän kirjat voi googlettaa. 

++++++++
Kirjailija, eläkkeellä oleva rikospoliisi
Anneli Aunola, synt. 1949

Aunola on työskennellyt mm. Helsingin rikospoliisin väkivaltarikosjaoksessa. Kirjailijan työparina on työskennellyt mm. ylikonstaapeli ja rikoskirjailija Matti Yrjnä Joensuu. Aunola on Joensuun Harjunpää -dekkareiden Onerva Nykäsen esikuva.

Kommentit