Rönnbacka: Kostajan merkki & Rantsi: Rikospoliisin silmin & Patrakka: Katumuksen kallio - äänikirjat

 

Kolme suositeltavaa, mutta keskenään erilaista rikosäänikirjaa. 

Hänellä oli pieni aavitus, mitä seuraavaksi tapahtuisi. Hetki muuttui minuuteiksi, mutta hän ei vieläkään liikkunut.

Christian Rönnbacka: Kostajan merkki, 318 s. 10. osa Hautalehto -sarjaan - ilm. 2022 - kansi: Kristiina Kaksonen - Storytelin äänikirja - kesto: 8 h 9 min -  lukija: Ville Tiihonen -  Bazar

Esittely kustantajan sivuilta:

Kuolema ei unohda

Christian Rönnbackan suositun Hautalehto-dekkarisarjan kymmenennessä osassa Kostajan merkki Antti Hautalehto palaa Porvooseen, jossa vastaan tulevat monet tutut kasvot, jotkut niistä haudan takaa.

Antti Hautalehto on palannut Porvoon poliisiin jatkamaan työtään entisen ryhmänsä tutkinnanjohtajana. Uusi rikostutkinta käynnistyy, kun Kotojärven golfkentältä löytyy kuollut mies. Vainajan varusteista on pääteltävissä, että tämä oli ammattimainen aseenkäyttäjä, mutta kylmäävin yksityiskohta on ruumiin olkavarressa. Tatuointi ei jätä pienintäkään epäilystä. Kyseessä on Order of the Boltin jäsen.

Kun Hautalehto saa yllätysvieraan vuosien takaa, menneisyys alkaa kuristua kuin käärme hänen kaulansa ympärille, eikä hän ole ainoa, joka on kuolemanvaarassa. Huonojen vaihtoehtojen edessä Hautalehto joutuu valitsemaan, noudattaako omia moraalisia periaatteitaan vai lain kirjainta.

Pidin tästäkin osasta. Muutamia hieman heikompia  on ollut sarjan välissä. Sen takia Ruska jäi aikoinaan lukematta, mutta enhöhän jossain välissä lue senkin. Rönnbacka on selvästi taas parantanut ja inhoamani kiroilu on onneksi vähentynyt.
Lisäksi on ollut mukavaa, että liikutaan minulle tutuissa maisemissa. Olen asunut ennen Porvoossa ja Pellinkikin on kovin tuttu. 

Henna Björk -sarjassa on uusi vaihde pantu päälle. Odotan jännityksellä mitä vielä tuleman pitää. 

+++++++

Kirjailija, ent. vakuutusetsivä ja poliisi
Christian Rönnbacka, synt. 1969 Evijärvellä.

Äänikirjapalvelu BookBeat on valinnut Rönnbackan vuoden kotimaiseksi dekkaristiksi vuosina 2020 ja 2021.
Osasta "Kylmä syli" on kuvattu C Moren alkuperäissarja, joka alkoi v. 2021 lopussa. Ja nyt näkyy normikanavalla (MTV). Sarjan toinen kausi nähdään C Moressa vuoden 2023 aikana. Odotan, että tulee maksuttomalle kanavalle. 

Kuvasin kirjailijan Tampereen kirjamessuilla joulukuussa 2021. Tosin Rönnbacka oli mukana  myös Dekkarifestivaaleilla Paasitornissa 2022 ja istuin jopa kirjailijan pöydässä illallisilla, mutta niitä kuvia ei ole.

********
Ilmestyneet teokset:
Antti Hautalehto -sarja:
Operaatio Troijalainen 2012 - Julma 2013 - Rakennus 31 2014 - Kylmä syli 2015 - Kaikki mikä kiiltää 2016 - Tuonen korppi 2017 - Majakka 2019 - Ruska 2020 - Tulen aika 2021 - Kostajan merkki 2022

Tulen aika, 9. sa

Ruskaa  (8. osa) en siis ole lukenut, mutta alla linkki sitä edeltävään dekkariin:
Majakka, 7. osa
(Bonuksena Pekka Hiltusen Syvyys)

Henna Björk-sarja:
Henna Björk - Isku 2022

Linkki: Henna Björk - Isku, 1. osa
(Bonuksena Röyhkä & Aunolan Tanssipartneri, 2. osa)

Muut:
Rurik - Lakeuden legenda 2013 - Irina Tundra K-18 (äänikirja / stripparin tarina)

Tietokirjat:
Kävikö käry ? - Vakuutusetsivien parhaat tarinat 2017 - Ristiretki: Seikkailu muinaisilla reiteillä 2020

Hyvinvointi & elämäntaito:
Nuku, perkele (rentoutusta rouheiden äänien avulla) 2023

Lukija: Kunpa kaikki lukijat olisivat yhtä hyviä kuin Ville Tiihonen. 


"Näiden tarinoiden avulla pyrin tuomaan esiin poliisin työn laajuuden ja rikosten kirjon. Poliisin uralleni sattuneet rikos- ja onnettomuustapaukset kertovat pintaa syvemmältä rikostutkinnasta, sen vaikeuksista ja onnistumisista."

Niko Rantsi: Rikospoliisin silmin - Tositarinoita Suomesta, 283 s. - ilm. 2022 - kansi: Markko Taina - Storytelin äänikirja - kesto 7 h 59 min. - lukija: Mikko Leskelä - Tammi

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:

"Rikoksia ja onnettomuuksia selvittämässä.
Rikosylikonstaapeli Niko Rantsi valottaa vakavia rikos- ja onnettomuustapauksia poliisin näkökulmasta. Miten tutkinta eteni, miten ratkaisu löytyi? Mikä rikokseen johti, ja millaiset olivat seuraukset?
Rantsi kirjoittaa tapauksista yli kahdenkymmenen vuoden ajalta ja kolmenkymmenen vuoden poliisikokemuksella. Hän on ollut mukana Thaimaan tsunamin, Turun terrori-iskun, Hyvinkään ammuskelun, Porvoon ja Tampereen poliisien murhayritysten ja Arctic Sea -aluksen kaappauksen tutkinnassa. Moni rikos ratkeaa pitkäjänteisellä ryhmätyöllä. Ne ovat poliisille eräänlaisia työvoittoja. Rantsin omakohtainen kokemus virkamiehen maalittamisesta ja vainoamisesta osoittaa, että myös poliisi voi joutua rikoksen uhriksi. Kirjassaan Rantsi käsittelee myös poliisien työssä jaksamista. Sitä, miten vaativien tehtävien purkukeskustelut ja post-traumatyöpajatoiminta ovat kehittyneet vuosikymmenien aikana."

Totuudenmukaisia tositarinoita, joista jotkut tuntuivat minusta liian pitkitetyiltä ja jotkut tapaukset olivat vähän tylsiä. Mutta muuten paljon mielenkiintoisia, jopa koskettavia tarinoita. Voin vain kuvitella kuinka raskasta työ on ollut mm.  tsunamin parissa. Lukekaa ihmeessä, jos poliisin työ ja tehtävä kiinnostavat.

Lukijan ääni sopii hyvin tähän kirjaan.

+++++++++
Kirjailija ja KRP:n rikostutkija
Niko Rantsi, synt. 1968. Rantsi oli mm. Turun terrori-iskujen päätutkija. Vapaa-ajallaan mies harrastaa kilpauintia.

Kirjailija Dekkarifestivaaleilla 2022.

*********
Ilmestyneet teokset:
Lainvartijat -sarja:
Sinun puolestasi vuodatettu 2020 - Kuka viereesi jää 2021 
Kuka viereesi jää voitti vuoden johtolanka 2022 -palkinnon vuoden parhaasta kotimaisesta jännityskirjasta.
TulossaViimeiseen henkäykseen asti - ilm. huhtikuussa 2023
1. osa: Sinun puolestasi vuodatettu
Kuka viereesi jää, 2. osa    (Bonuksena A. M. Ollikaisen Kontti) 
Muita:
Rikospoliisin silmin - Tositarinoita Suomesta 2022

Hän oli kuunnellut vuorotellen omaatuntoaan ja sydäntään, niiden viestit olivat selviä mutta pahasti ristiriidassa keskenään. Koskaan eläissään hän ei ollut joutunut tekemään näin vaikeata ratkaisua.

Anu Patrakka: Katumuksen kallio, 289 s. - 6. osa  Rui Santos -sarjaan - ilm. 2022 - kansi: Perttu Lämsä - Storytelin äänikijra - lukija: Toni Kamula - kesto: 8 h 15 min. - Into Kustannus

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:

"Katolinen pappi Nicolau ajelehtii kuolleena Dourojoessa, ja rikosetsivä Rui Santos saapuu selvittämään kuolemantapausta. Hyppäsikö padre läheiseltä jyrkänteeltä vai liittyykö kuolemaan rikos? Tutkimuksissa käy ilmi, että papin yksityiselämä oli pahasti ristiriidassa kirkon vaatimusten kanssa, ja ettei hänen uudismielinen suhtautumisensa pappilan asioihin miellyttänyt kaikkia. Sillä välin, kun poliisi penkoo sielunpaimenen menneisyyttä, synkkä tapahtumaketju jatkuu.

Portugaliin sijoittuva dekkari vie syvälle ihmismielen saloihin ja yhteisön jäsenten välisiin oikullisiin suhteisiin. Se kuljettaa lukijaa unelmien ja pettymysten, katumuksen ja sovituksen poluilla, joilla Rui Santosin on opittava itsekin omalla tahollaan suunnistamaan. Katolisten pappien salaperäistä maailmaa raottava dekkari punoo taitavasti yhteen modernin portugalilaisen yhteiskunnan ja ikivanhat perinteet. Katolisten pappien salaperäistä maailmaa raottava dekkari punoo taitavasti yhteen modernin portugalilaisen yhteiskunnan ja ikivanhat perinteet."

Tässä "leppoisa" ja hyvin kirjoitettu dekkari, jossa  on viipyilevää elämää näennäisen rauhallisessa Porton maisemissa (kuten muissakin Patrakan dekkareissa). Rikoksista huolimatta Porton kuvaukset herättävät mielenkiinnon matkata Portugaliin ja Portoon. Patrakka on asunut kymmenisen vuotta Portossa, joten maisema- ja paikkakuvailut ovat aitoja.
Mitähän seuraavaksi? Tuleeko osa seitsemän? Ainakin Patrakka on sanonut, että aihetta seuraavaan osaan olisi. Sitä ennen hyppää Rui Santoksen kuuden osan pariin!

Kirja on ehdolla Suomen dekkariseuran vuoden parhaaksi dekkariksi. Miten käy, se selviää helmikuussa 2023. 

Lukija ok.

++++++++
Kirjailija, ent. ura yritysjohdon parissa
Anu Patrakka, entinen porvoolainen, joka asuu nykyään portugalilaisella maatilalla.
Linkki kirjailijan blogiin: Normaali Irtiotto   

********
Ilmestyneet teokset:
Rui Santos-sarja:
Huomenna sinä kuolet 2017 - Kuolet vain kahdesti 2018 -Syyllisyyden ranta 2019 - Totuuden portaat 2020 - Häpeän aukio 2021  -  Katumuksen kallio 2022

Linkir kahteen edelliseen osaan:
Totuuden portaat, 4. osa


Kommentit

  1. En oikein perustanut Rantsin esikoisdekkarista (aivan liikaa porukkaa mm.), mutta tämä tosipohjainen kirja kyllä kiinnostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoitin ensimmäisen osan kohdalla samasta asiasta sekä poliisityön liioista yksityiskohdista. Eri yksikköjä oli myös liikaa. Myös toisessa osassa on liikaa väkeä.

      Poista

Lähetä kommentti