Ann Rosman: Myrskyn silmä, 7. osa & Tim Weaver: Kunniatta kadonnut, 5. osa

 

Mitä sata vuotta sitten oli tapahtunut? Entä minne eläköitynyt poliisi on kadonnut?

Kännykkä värisi. Hän kaivoi sen esiin taskusta tupakansytyttimen ja tupakanmurujen seasta. Teksti loisti näytöllä. - Tiedämme mitä olet tehnyt.

Ann Rosman: Myrskyn silmä, 528 s. - suom. ilm. 2023 - 7. osa Karin Adler -sarjaan - Marvatten 2020 - suomennos: Anu Heino - kansi: Nic Oxby - Storytelin äänikirja - kesto: 17t 12 min. - lukija: Sanna Majuri - Bazar

Äänikirjan sisältöteksti kustantajan sivuilta:

Tyyntä myrskyn edellä

Ann Rosmanin seitsemännessä Karin Adler -dekkarissa Myrskyn silmä yli sadan vuoden takaisen tulipalon jäljet johtavat nykypäivän tragediaan

Vuonna 1867 Marstrandin saarella nuori piika Johanna synnyttää aviottoman lapsen. Se on suuri häpeä, ja lapsi otetaan häneltä pois. Lastaan ikävöivä Johanna jää asumaan saarelle ja kohtaa lisää vastoinkäymisiä, kun tuhoisa tulipalo alkaa riehua seudulla.

150 vuotta myöhemmin Marstrand kukoistaa ja uusi hotelli on avannut ovensa. Saarelle vanhempainvapaalla palannut etsivä Karin Adler on ystävystynyt hotellin omistajan kanssa. Kun lähistöllä ankkurissa olevalla rahtilaivalla tapahtuu epäilyttävä kuolemantapaus ja salaperäinen helikopteri alkaa kaarrella saaren yllä, alkaa Adler tutkia tapahtumia omin päin.

Miten 150 vuotta sitten saarella elänyt piika liittyy epäilyttävään kuolemantapaukseen ja saaren uuteen hotelliin? Jotakin pahaa on tapahtumassa Marstrandissa, ja Karin Adler joutuu pian uransa vaikeimman arvoituksen eteen. Ann Rosmanin dekkarisarjan jännityksentäyteinen seitsemäs osa Myrskyn silmä tarjoaa yllätyksiä ja juonenkäänteitä aina viimeiselle sivulle saakka."

Täytyy tunnustaa, että olen tällä kertaa pettynyt. Onkohan tämä edes dekkari? Kyllä pitäisi ainakin olla, mutta tuntui lähinnä yksityielämän kiemuroiden ratkaisemiselta ja rikostarina jäi jonnekin sivujuonen sivujuoneksi. Mielestäni Rosmanin edellisissä kirjoissa on enemmän dekkaria. Jos lukija olisi ollut joku muu, niin olisin saattanut jopa keskeyttää.

Pidän enemmän tuotannon alkupäästä, kuten Majakkamestarin tyttärestä ja Noitavasarasta. Pidän myös siitä, että kirjoissa kulkee kaksi aikajanaa, jotka jotenkin aina linkkautuvat yhteen. Lisäksi menneisyyden aikajanoilla on todellisuuspohja, kuten nytkin tulipalo. Fakta ja fiktio on oivallisesti yhdistetty.

Kirjan lopussa on kirjailijan pitkät jälkisanat, joissa kerrotaan mm. Marstrandin suurpalosta vuonna 1867 ja siitä miten Rosman on kierrellyt autenttisilla tapahtumapaikoilla. Kirjailija oli päässyt myös seuraamaan pelastushelikopterin työtä lähietäisyydeltä. 
Tarinan Johanna on historiallinen henkilö, josta kirjailija kertoo jälkisanoissaan. Marstand on kirjojen tapahtumapaikka ja kirjailija sanookin, että Marstandissa nykyisyyden ja menneisyyden välinen raja tuntuu usein kovin ohuelta.

Tässäkin on sarja, jota on suomennettu väärässä järjestyksessä.

Lukija hyvä.

++++++
Kirjailija, ent. IT-konsultti
Ann Rosman, synt. 1973. Asuu Marstrandin pikkukaupungissa. 

******
Suomennetut teokset:
Rikostutkija Karin Adler-sarja:
osa 1 / 1. suomennos: Majakkamestarin tytär 2011 -  
osa 2 / 2. suomennos: Noitavasara 2012 -  
osa 3 / 3. suomnnos: Porto Francon vartija 2013 - 
osa 4 / 5. suomennos: Marstandin myrkyttäjä 2021 
osa 6 / 4. suomennos: Sukellus syvyyksiin 2018 -
osa 5/ 6. suomennos: Arvoitus pinnan alla 2022
osa 7/ 7. suomennos: Myrskynsilmä 2023

Huom. suomennosjärjestys. Alla selkeämmin.

Marstrandin myrkyttäjä  (5. suom. - 4. osa)

Sukellus syvyyksiin 4. suom. (6. osa)

Alkuperäiset kirjat järjestyksessä:
1. Fyrmästarens dotter 2009 - Majakkamestarin tytär
2. Själakistan 2010 - Noitavasara
3. Porto Francos väktare 2011 - Porto Francon vartija
4. Mercurium 2012 - Marstrandin myrkyttäjä
5. Havskatten 2014 - Arvoitus pinnan alla
6. Vågspel 2016 - Sukellus syvyyksiin
7. Marvatten 2020 - Myrskynsilmä
 

----------
Saari oli kuin merestä esiin pistävä evä, teräväsärmäinen maakappale noin puolen kilometrin päässä rannasta, omituinen, rujo ja pahaenteinen. Vaikka aurinko helotti ja valo heijastui kirkkaana vedestä, saaressa oli tältäkin etäisyydeltä jotain pelottavaa.

Tim Weaver: Kunniatta kadonnut, n. 520 s. - suom. ilm. 2023 - Call from Grace 2014 - suomennos: Maikki Soro - kansi: Justine Florio /Taittopalvelu Yliveto Oy - Storytelin äänikirja - kesto: 16t 22 min.-  lukija: Aarne Linden - Minerva Crime/WSOY

Äänikirjan sisältö kustantajan sivuilta:
"Pitkän poliisiuran tehnyt Leonard Franks muuttaa vaimoineen maaseudulle kauas kaupungin hälinästä. Pian heidän unelmansa auvoisista eläkepäivistä pirstoutuu. Leonard lähtee hakemaan polttopuita – eikä koskaan palaa.
Kun poliisien tutkimukset eivät vielä yhdeksän kuukautta myöhemminkään ole tuottaneet tulosta, perhe kääntyy David Rakerin puoleen.
Raker on täysin valmistautumaton kohtaamaan tähän katoamiseen liittyvän musertavan salaisuuden. Kun totuus alkaa paljastua, vaarassa ovat Rakerin lisäksi kaikki hänen läheisensä."

David on entinen toimittaja, joka on ryhtynyt yksityisetsiväksi ja hakee työkseen kadonneita henkilöitä. Usein apuna on potkut saanut entinen poliisi Healy, hakkeri Spike sekä eläkkeellä oleva poliisi Tasker.

En ollut innostunut sarjan ensimmäisestä osasta, mutta annoin uuden mahdollisuuden. Ja sitten pidinkin seuraavista osista, kunnes tulee Kunniatta kadonnut, joka on  harvinaisen tylsää, pitkitettyä jaarittelua. Ajattelin aluksi, että olisi vain perusteellista taustoitusta, mutta ei. En saanut koko kuuntelun aikana otetta tarinaan. Minusta kirja on tällä kertaa harvinaisen lattea. 
Dekkari on kuitenkin saanut äänikirjapalvelussa suht hyvän keskiarvon, mutta arvostelut jakaantuvat siellä kahteen osaan: toiset pitävät ja toiset sanovat, että on pitkäveteinen ja sekava. Mutta näinhän se menee, yksi pitää ja toinen ei. 

Sarjasta on vielä suomentamatta 8 osaa, mutta katsotaan luenko vaikka käännettäisiin. 
Kunpa tarinat olisivat hieman tiivistetympiä.

Lukija ok.

+++++++
Kirjailija, toimittaja 
Tim Weaver, synt. 1977 Bath, Englanti. Weaver tuottaa ja juontaa Missing -podcastia, jossa asiantuntijat keskustelevat katoamistapauksista ja niiden tutkinnasta.
David Raker -sarjaan on tähän mennessä ilmestynyt 12 osaa - uusin 13. osa The Missing Family ilmestyy kesäkuussa 2024

*******
Ilmestyneet suomennokset:
David Raker -sarja:
Uhri 2019 - Kadonneet jäljet  2020 - Poispyyhkäisty 2021 - He eivät palanneet 2022 - Kunniatta kadonnut 2023

Tulossa: 6. osa Pimeyden poluilla ilm. elokuussa 2024.

(Bonuksena Ruth Waren Rouva Westaway on kuollut)

Kadonneet jäljet, 2. osa
(Bonuksena Nordbon Kuolinnaamio)

(Bonuksena Scheppin Yhdeksän elämää)

(Bonuksina Lars Kepler: Hämähäkki ja Ragnar Jónasson: Lumisokea)

------------
Äänikirjapalvelun maksan itse.

Kommentit