Jari Järvelä: Rakastan Eva Braunia & Maria Peura: Esikoinen

 

Totta, tarua ja henkilökohtaista

15.8.1939. 
Kun yritin ensimmäisen kerran itsemurhaa, hän antoi minulle koiran. Kun yritin toisen kerran itsemurhaa, hän osti minulle talon. Kun uhkasin kolmannen kerran tappaa itseni, hän lupasi minulle koko maailman. Minä olen Eva Braun. Ja haluan vain rakkautta. Kuuletteko? Vain rakkautta. 
P. S. Ja olympialaisten kultamitalipallille. PPS. Ja elokuvatähdeksi Hollywoodiin

Jari Järvelä:  Rakastan Eva Braunia, 324 s. - kansi: Markko Taina - Storytelin äänikirja - kesto: 8 t 37 min. - lukija: Elina Varjomäki - Tammi

Äänikirjan esittely kustantajan sivuilta:

"Kaikki alkaa aidon päiväkirjan sivuista, joiden kirjoitustyylin, sütterlinin, harva hallitsee. Jos tekstiä löytyy lisää, keräilijät maksavat maltaita. Kolmas valtakunta ja Hitler eivät ole koskaan kiinnostaneet Johannaa. Ystäviensä houkuttelemana hän silti ryhtyy Eva Brauniksi. Kaikki on autenttista, niin muste kuin vihot. Vain tyylistä ei ole sovittu: kirjeitä kaupittelevien ystävien kauhuksi ensimmäisen katkelman Hitler on naurettava, ja Eva – niin, mitä hän on, naiivi vai häikäilemätön? Yllättäen keräilijä on haltioissaan: juuri näin! Pian Johanna ei enää itsekään tiedä, kuka häntä peilistä katsoo."
......
Kuvan alla oleva teksti aloittaa kirjan. Katkelma lienee sepitetty, ainakaan sitä ei ole kirjassa kursivoitu, vaikka minä olen sen kursivoinut. 

Kirjassa on myös aitoja Eva Braunin päiväkirjakatkelmia, jotka Järvelä on suomentanut Eva Braunin päiväkirjasta. Kirjassa nämä aidot katkelmat on kirjoitettu kursiivilla, sen verran vilkaisin e-kirjaa. Niinpä kuuntelussa oli sikäli ongelmia, etten erottanut aitoja katkelmia sepitetyistä. Nämä olisi voinut lukea joku muu kuin kirjan päälukija. 

Tarinan edetessä suurin pelkoni oli, että missä vaiheessa keräilijä huomaa, että Johanna on kirjoittanut Eva Braunin "uudet" päiväkirjamerkinnät. Ovatko liian erilaisia ja koomisia verrattuna aitoihin teksteihin. Miten käy? 

++++++
Kirjailija, ent. opettaja
Jari Järvelä, synt. 1966 Helsingissä, asuu Kotkassa. Kirjailijalla on karatessa musta vyö ja mies harrastaa mm. patikointia ja matkailua ympäri maailmaa. Lisäksi olen nähnyt joulun aikaan Instassa perheen tekemiä upeita piparkakkutaloja. 

Kuvasin kirjailijan Helsingin Kirjamessuilla syksyllä 2022.

******
Ilmestyneitä teoksia:
Romaanit:
66 luuta 1998 - Lentäjän poika 1999 - Veden paino 2001 - Pieni taivas 2004 - Kansallismaisema 2006 - Romeo ja Julia 2007 - Mistä on mustat tytöt tehty 2009 - Zombie 2010 - Parempi maailma 2012 - Särkyvää 2014 - Kosken kahta puolta 2018 - Klik 2020 - Ole oman elämäsi sensei: Mustan vyön tie hyvään elämään (elämäntaitokirja) 2021 - aino a. 2021 - Mozzarellakuu ja muita matkatarinoita 2022 
- Sisarperhonen, 2023 (jatkoa Mozzarellakuun matkatarinoihin) - Rakastan Eva Braunia 2023 

Linkki: Kosken kahta puolta kertoo 7-vuotiaasta Jarista, jonka mummit asuivat samassa kaupungissa, mutta kosken eri puolilla. Toinen mummi oli sodan aikana ollut punaisten puolella ja toinen valkoisten.

Linkit matkakertomuskirjoihin: 

Jännitysromaanit:
Tyttö ja pommi 2014 - Tyttö ja rotta 2015 - Tyttö ja seinä 2016  (trilogia graffitimaailmasta)
- Se ken tulee viimeiseksi 2017

Jos haluat tietää enemmän graffitimaailmasta, niin lue dekkaritrilogia, josta ei ole linkkejä.

Lisäksi Järvelällä on lukuisa määrä muutakin: novellikokoelmia, näytelmiä, kuunnelmia ja kaksi oopperalibrettoa. Jos nämä kiinnostavat, niin netistä ja kirjastojen kokoelmista löytyy.

Jari Järvelä on monipuolinen kirjailija, jonka käsistä on lähtenyt hyvin erilaisia teoksia. Ohessa vielä muutama linkki:

aino a.  kertoo Alvar Aallon Aino-vaimosta, joka oli itsekin taitava arkkitehti, mutta jäi miehensä varjoon.

Klik kertoo 128 cm-pituisesta valokuvaajasta, Iriksestä, joka on päässyt kuvaamaan mm. Picassoa, Edit Piafia ja Marilyn Monroeta, Normandian maihinnousua ja Espanjan sisällisotaa. Valokuvaajakollegat ikävä kyllä omivat monia Iriksen kuvia nimiinsä.

Lukija hyvä. 
..........

Kirjoitan omaelämäkerrallista romaania, jossa menetän lapseni ja saan hänet takaisin ja peilaan tätä kaikkea omaan lapsuuteeni, jossa en päässyt muodustumaan siksi, joka minun olisi kuulunut olla.

Maria Peura: Esikoinen, 320 s. - ilm. 2023 -  kansi: Piia Aho-  Storytelin äänikirja - kesto: 5 t 22 min -  lukija: Anni Kajos - Otava

Sisältökuvaus kustantajan sivuilta:
"Järisyttävä omaelämäkerrallinen romaani siitä, kun oma lapsi sijoitetaan pois kotoa, siitä kun on itse ollut lapsena sijoiltaan.

Kirjailija alkaa kerätä kokoon tarinaa omasta esikoislapsestaan. Lapsesta, jonka pahoinvointi ja käytöshäiriöt johtivat lopulta siihen, että hänet sijoitettiin asumaan laitokseen.

Nyt vasta, kun asiat ovat jo hyvin, uskaltaa äiti sanoittaa oman hätänsä ja syyllisyytensä: Mitä virheitä minä tein, miten minua vastaan rikottiin ja miksi lapseni on joutunut särkymään minun särkymiseni vuoksi?

Maria Peuran romaani on yltiöpäisen rehellinen ja lyyrisen kaunis kuvaus traumojen kehistä, väkivallan vaikutuksista ja mahdollisuudesta valoon, selviytymiseen."
.......
Autofiktiivisessä teoksessaan Peura kirjoittaa lapsensa huostaanotosta. Noin kymmenen vuotta sitten lapsi päätyi  huostaanotettavaksi.
Lapsi on antanut luvan tarinan kertomiselle ja lapsella menee nykyään hyvin.

Pätkissä kuunnellessa kirja tuntui välillä sekavalta. Lisäksi odotin enemmän äiti-lapsi -suhdetta. Nyt myös äiti kipuilee ja kertoo omasta lapsuudestaan.

Tarinassa on muutamia todella kenkkumaisia kohtia, kuten esim. se kun laitoksen työntekijät tahallaan ärsyttävät asukkeja niin kauan, että saavat nämä menettämään malttinsa Nyt työntekijät saivat (muka) hyvän syyn niputtaa ja eristää lapsi.

Peuran oma turvattomuus on vaikuttanut koko elämään: masennus, ahdistus, itsetuhoinen alkoholinkäyttö sekä väkivaltaiset parisuhteet.

Kaikki omiin lapsiin liittyvä on aiheena vaikeata. Niinpä Peura on ollut rohkea, että on kirjoittanut ja julkaissut näin omakohtaisen teoksen.
Kirjaan kaipasin toisenlaista loppua, joka olisi kertonut lapsesta enemmän.

Kaunis kansi! 

Lukijalla on outo tapa venyttää virikkeiden loppujen kaksivokaalisia sanoja: ranta-a-a-a.

+++++++
Kirjailija, dramaturgi
Maria Peura, synt. 1970 Pellossa. Kirjailijan tuotantoon kuuluu mm. romaaneja ja novelleja. 

******
Ilmestyneet teokset:
On rakkautess ääretön 2001 - Mimmi Moun ilotaika (lastenrunokokoelma) 2004 - Valon reunalla 2005 - Vedenaliset 2008 - Antaumuksella keskeneräinen, Kirjailijan korkeakoulu 2012 - Ja taivaan tähdet putoavat 2014 - Tunkeilijat (novellikokoelma) 2017 - Kantajat 2020 - Esikoinen 2023

Esikoisteos,On rakkautess ääretön, valittiin Finlandia-ehdokkaaksi. 
Linkki: Tunkeilijat
(Bonuksena Markku Haussilan Kaikki kauniit kukat.)
..........
Äänikirjapalvelun maksan itse.

Kommentit