Jari Järvelä: Mozzarellakuu ja muita matkatarininoita

 

Yleensä juuri odottamattomimmat asiat kääntyvät unohtumattomimmiksi kohokohdiksi niin hyvässä kuin pahassa, juuri niiksi asioiksi, jotka jäävät matkalta syvimmin mieleen.

Jari Järvelä: Mozzarellakuu ja muita matkatarinoita, 254 s. - ilm. 2022 - kansi: Eevaliina Rusanen - kuvitukset: Anja Reponen - Storytelin äänikirja - kesto: 7 h 49 min  - lukija: Toni Kamula - Tammi

Mozzarellakuu ja muita matkatarinoita on hersyvä teos Järvelän perheen matkoista. Matkataan perhelle rakkaissa maissa kuten Italiassa, Ranskassa ja Espanjassa, mutta välillä muuallakin.

Jari Järvelä kärsi lapsena pahasta matkapahoinvoinnista, joten isä ei halunnut kovin pitkälle poikaansa ajaa. Seitsemän kilometriä taisi riittää. Onneksi matkapahoinvointi hälveni ja 17-vuotiaana Jari lähti ensimmäiselle reppureissulleen. Myöhemmin Jari tapasi puolisonsa Kirsin, jolla oli onneksi samanlaista kiinnostusta tutustua maailmaan ja uusiin kulttuureihin. Havu-pojan synnyttyä pariskunta päätti ottaa lapsensa aina mukaan reissuilleen, jotta tämä saisi kokea että maailmassa ei  ole vain yhtä tapaa elää eikä yhtä totuutta ja että ihmiset ovat yleensä toisiaan kohtaan hyvin auttavaisia.
Matkateko on tapahtunut pääosin julkisilla kulkuneuvoilla ja kävelemällä.

Mitä kirjasta jäi mieleen? Se, että Järvelän pariskunta pitää hyvästä ruuasta ja viinistä. 
- Ihmisten halu nauttia hyvästä ruuasta ei häviä sadassa vuodessa mihinkään. (...) Täydellisimmät ateriani ovat niitä, joita en ole syönyt yksin.

Jäi myös mieleen, että pariskunnalla on ollut mukavia ja vähemmän mukavia matkoja.
Jari lähti toteuttamaan isänsä, uittopäällikön, pitkäaikaista haavetta. Isä halusi matkata pitkin Canal du Midiä halki Etelä- Ranskan kohti Välimerta. Ei siinä mitään, mutta matkalla on 64 sulkua ja Jari oli lupautunut Kirsin kanssa kansimiehiksi. 
Heti ensimmäisessä neljän sulkualtaan sarjassa onnistun söheltämään ja kunnolla. (...)
Suluissa ei tehdä solmuja! Muuten vene jää roikkumaan ilmaan. Ja vene kääntyy vielä kokonaan ympäri! Haluatko hukuttaa ja tappaa vanhempasi?

Joidenkin kokemuksien kohdalla hihittelin hiljaa mielessäni. 
Miten käy kun polkupyörällä huterasti ajava mies kannattelee toisella kyljellään valtavan suurta ikkunalasia ja yhtäkkiä vastaan tulee mopo, jonka kuski kuljettaa vaimoaan, neljää lastaan ja yhdeksää lootaa ja ajaessaan polttaa savuketta. Molemmat ajopelit suuntaavat täyttä vauhtia kohti toisiaan ja ahdasta porttikonkia. Miten kävi?

Perhe lähti ensimmäiselle yhteiselle ulkomaanmatkalleen kun Havu oli viisikuinen.  Päädyttiin Pisaan, jossa nälkä yllätti ja Järvelät päättivät mennä paikalliseen trattoriaan. Mutta. Pojan vaunut olivat liian leveät ja miten sitten kävikään kun vaunut eivät mahtuneet trattorian ulko-ovesta. Mennäkö pois? Ei suinkaan, tarjoilijalla oli konstinsa miten päästä sisään. Mutta sisäänkäynti ei ollut ulko-ovi.

Matkakertomuksia höystää kaikenlainen historia: miten esimerkiksi saksalainen runoilija Goethe oli kaksisataa vuotta sitten matkannut Paestumin tasangolla ja kirjoittanut päiväkirjaansa.

Ja tietoa: Aitoa mozzarella di bufalaa valmistetaan vain Campanin maakunnassa, jossa Napoli ja Paestum molemmat sijaitsevat. 
Mozzarella on tuoretuote, joka italialaisten mielestä tulee nauttia mieluiten heti sen valmistumispäivänä eikä muoviin pakatuista juustopaketeista kuten Suomessa.

Kirja sai ehkä nimensä paestumilaisesta pizzeriasta, jossa Jari tilasi Vesivius-pizzan, jonka keskelle oli isketty nyrkinkokoinen mozzarellapallo.

Jos olet viineistä kiinnostunut, niin on myös Jari Järvelä, joka on kierrellyt pitkin viini- ja samppanja-alueita. Mikä mahtaa olla Ranskan kallein avenue, kallimpi kuin Pariisin pääkatu Champs-Élysées? Kyseinen Avenue de Champagne on vain puolentoista kilometrin mittainen, mutta sen alla risteilee yli sata kilometriä eri samppajatalojen kellareita, joihin on varastoitu miljoonia arvopulloja. 
Eivätkä Järvisten viini- ja samppanjamatkat ja -kokemukset tähän jää...

Kaikenlaista Järviset ovat vuosien kuluessa nähneet ja kokeneet, niin mukavaa kuin vähemmän mukavaa. Kaikki tämähän kuuluu reissaamiseen, sen olen saanut itse kokea monilla matkoillani. 

Ajattelin kirjaa kuunnellesani että miksi ihmeessä en itse ole aikoinaan alkanut kirjoittaa ylös kaikkia tai edes parhaimpia matkajuttujani, sillä paljon matkustaneena ja kokeneena niistäkin jutuista olisi saanut ainakin yhden kirjaan. Pitäsiköhän ruveta muistelemaan...

On kyllä riemukas kirja, oikein hyvänmielen teos. Ja kirjoittaahan Järvelä osaa, joten ei siitä tämän enempää. Lue tai kuuntele jos makoisa ruoka, hyvät viinit ja matkat kiinnostavat. Fyysisessä kirjassa on piirroksia. 

Lukija ok. 

Joka-aamuinen härkäjuoksu on vuoden tärkein jumalanpalvelus, jossa härät toimivat mustakauhtanaisina pappeina, muinaisen härkäjumalan maanpäällisinä edustajina.
(Ote luvusta Pakana härkäjuoksussa.)

++++++
Kirjailija, ent. opettaja
Jari Järvelä, synt. 1966 Helsingissä, asuu Kotkassa.

Kuvasin kirjailijan Helsingin Kirjamessuilla syksyllä 2022.

******
Ilmestyneitä teoksia:
Romaanit:
66 luuta 1998 - Lentäjän poika 1999 - Veden paino 2001 - Pieni taivas 2004 - Kansallismaisema 2006 - Romeo ja Julia 2007 - Mistä on mustat tytöt tehty 2009 - Zombie 2010 - Parempi maailma 2012 - Särkyvää 2014 - Kosken kahta puolta 2018 - Klik 2020 - Ole oman elämäsi sensei - Mustan vyön tie hyvään elämään (elämäntaitokirja) 2021 - aino a. 2021 - Mozzarellakuu ja muita matkatarinoita 2022

Tulossa: Sisarperhonen, ilm. elokuussa 2023 (jatkoa Mozzarellakuun matkatarinoihin).

Jännitysromaanit:
Tyttö ja pommi 2014 - Tyttö ja rotta 2015 - Tyttö ja seinä 2016  (trilogia graffitimaailmasta)
- Se ken tulee viimeiseksi 2017

Lisäksi Järvelällä on lukuisa määrä muutakin: novellikokoelmia, näytelmiä, kuunnelmia ja kaksi oopperalibrettoa. Jos nämä kiinnostavat, niin netistä löytyy.

Jari Järvelä on monipuolinen kirjailija, jonka käsistä on lähtenyt hyvin erilaisia teoksia. Ohessa muutama linkki:

aino a.  kertoo Alvar Aallon Aino-vaimosta, joka oli itsekin taitava arkkitehti, mutta jäi miehensä varjoon.

Klik kertoo 128 cm-pituisesta valokuvaajasta, Iriksestä, joka on päässyt kuvaamaan mm. Picassoa, Edit Piafia ja Marilyn Monroeta, Normandian maihinnousua ja Espanjan sisällisotaa. Valokuvaajakollegat ikävä kyllä omivat monia Iriksen kuvia nimiinsä.

Kosken kahta puolta kertoo 7-vuotiaasta Jarista, jonka mummit asuivat samassa kaupungissa, mutta kosken toisille puolilla. Toinen mummi oli sodan aikana ollut punaisten puolella ja toinen valkoisten.

Ja jos haluat tietää enemmän graffitimaailmasta, niin lue dekkaritrilogia

Kommentit