Maria Peura: Tunkeilijat & Markku Haussila: Kaikki kauniit kukat


Kuka ylittää rajoja? Miksi? Miten? Missä? 
Haussilan autofiktiivisessä teoksessa puolestaan pääteemana on erään perheen häpeä.

Kevät ei saa tulla, ei saa tulla ilkeä aurinko, joka sulattaisi lumet, enkä minä saisi enää hiihtää. Tykkään tästä kylmästä auringosta, joka kirkastaa maailman ja  lupaa, että minulla on hyvä, koko päivän minulla on hyvä, ja isällä kanssa.

Maria Peura: Tunkeilijat, 222 s. - ilm. 2023 -  novelleja - kansi: Eevaliina Rusanen - Storytelin äänikirja - kesto: 5 t 58 min. - lukija: Laura Laakso - Teos

 
Esittelyteksti kustantajan sivuilta:
"Pohjois-Suomen metsiin on saapunut marjanpoimijoita jostain kaukaa. Turvapaikanhakijat ylittävät villin ja vaarallisen Porvoonjoen. Vastaanottokeskuksentyöntekijä käyttää hengityssuojaa – jotta katkenneita hampaita ei huomattaisi. Tuhopolttaja kirjoittaa tunnustuksellisen rakkauskirjeen ja kahden sukupolven siivouspäiväsuoritetaan Koskenkorvan voimalla.


Tunkeilijat on kokoelma tekstejä rajojen ylittämisestä. Milloin luottamus parisuhteessa muuttuu väkivallaksi tai lapsuuden ja aikuisuuden raja rikotaan, milloin taas maiden rajat ylittäviä ihmisiä pidetään tunkeilevina eläiminä. Logiikka on usein sama: epävarmuus ja pelko tuntemattoman edessä. Novellit katsovat yhtä suoraan ja peittelemättä niin lapsuuden aistimellisia kokemuksia kuin vastaanottokeskuksen uusia tulijoita, niin asukkaita kuin työntekijöitäkin. Meitä ja muita.


- Vaan synkkyys pois! Maria Peura on kirjoittanut tärkeän ja viisaan novellikokoelman, jonka huikea kerronta taipuu meän kielestä virallisiin selontekoihin, rujoudesta lyyriseen. Jos jotain, niin nämä novellit ovat rehellisiä, rehellisiä ihmisille kaikissa ristiriitaisuuksissaan.

- Raakojenkin kertomusten takaa Tunkeilijat sanoo, että rajojen ylittäminen voi tarkoittaa myös muuta: kädenojennusta."
-------
Novelleja tulee luetuksi /kuunnelluksi aivan liian harvoin, mutta sen kerran olen lukenut, niin eipä ole tarvinnut pettyä. Nyt oli kuuntelussa kaksi keskenään erilaista teosta.

Tunkeilijat-kokoelmassa on erilaisia ja jopa erikoisia novelleja, joissa monissa on pilkahdus huumoria. Joistakin pidin enemmän kuin toisista. Hauska novelli on esim. se. jossa kerrotaan kun naiset siivoavat porukalla kossun voimalla. Eräänkin asunnon siivoamiseen meni puolituntia ja ryyppäämiseen kaksi.
Jotkut novellit ovat siis hauskoja, mutta jotkut surullisia, jotkut ajankohtaisia. Monet pistävät ajattelemaan. Osa novelleista on kirjoitettu ja luettu meänkielellä ja tämä rikastaa kokoelmaa. Kirjassa on 34 eripituista novellia. 
Tunkeilijat tunkevat, rikkovat rajoja.


Jos haluat tutustua erilaiseen novellikokoelmaan, niin lue tämä.


Lukija: Erikoiset novellit luetaan poikkeavalla tavalla. Ensin olin ihmeissäni näin eläytyvästä lukijasta, joka jopa paikoin kuiskaa. Pidinkö? Joidenkin novellien kohdalla kyllä, silloin kun sopi sisältöön. Toisinaan tuntui liioittelulta. Toiset novellit luetaan normaalisti. Lukijalla on erikoinen ääni, joten googlasin Laura Laakson.

Marika Vapaavuori on ohjannut teoksesta kiertuenäytelmän, jossa esiintyy vain kolme henkilöä, joiden tehtävänä on esittää noin kahtakymmentä eri roolia. Kantaesitys oli keväällä ja ensi-ilta on Tampereen Työväen Teatterin Kellariteatterissa 28.9.2023. Esitys siirtyy kiertueelle vuonna 2024.

Tämä pitää syksyllä käydä katsomassa.

+++++++
Kirjailija, dramaturgi 
Maria Peura, synt. 1970

******
Ilmestyneet teokset:
Romaanit:
On rakkautes ääretön 2001 - Valon reunalla 2005 - Vedenaliset 2008 - Ja taivaan tähdet putoavat 2014 - Kantajat 2020 - Esikoinen 2023

Muuta mm.
Mimmi Moun ilotaika 2004 (lastenrunokokoelma) - Tunkeilijat 2023 (novellikokoelma)
............. 

Paksun Tampereen murteeni takia minua haukuttiin lampaaksi, lehmäksi ja aasiksi. Juoksukilpailuissa saavuin maaliin viimeisenä, ja muut nauroivat minulle.  

Markku Haussila: Kaikki kauniit kukat - ilm. 2023 - kansi: Annu Kilpeläinen - kesto: 4 t 2 min. - lukija: Markku Haussila - Storytel Original

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:

Riipaiseva ja riehakas kasvukertomus pojasta, joka uskoo olevansa huono lapsi. Pikkuveli ja sisko palvovat äitiä, joka on hurmaavan rämäpäinen ja täynnä vauhtia. Mutta äiti ei osaa olla äiti. Maailma kutsuu houkuttelevammin kuin kaksi kouluikäistä lasta. - Pikkuveli ihailee taekwondovalmentajan rintakarvoja mutta haluaa oikeasti tanssia kuin Take Thatin Howard. Syöpään hiipuva, hiljaisten ovien takana makaava isä kieltää pojalta homoseksuaalisuuden ja tanssimisen. Kun isä kuolee, veli ja sisko sijoitetaan uuteen kotiin ja kaikki muuttuu.

Kaikki kauniit kukat on kertomus yhden perheen tuhosta. Hillitön komiikka ja sivaltavan tarkat kiteytykset valaisevat kuvaa viime vuosituhannen lopun ahdasmielistä aikaa, jolloin ei ollut tilaa erilaisuudelle.

Tanssija-näyttelijä Markku Haussilan autofiktiivinen, traagisen komediallinen esikoisteos on kirja lapsuudesta 1990-luvulla, juurettomuudesta ja tanssimisesta.

Pääteemana on erään perheen häpeä. Alkoholismi hävettää. Syöpään sairastuminen hävettää. Homottelu hävettää. Näin sanoo kirjailija.

Haussila ei myönnä  eikä kiellä olevansa tarinan päähenkilö. Se tehtävä jää kuulijalle. Teos on dramatisoitu, ja niinpä kirjailija ei myöskään kerro mikä tarinassa on totta ja mikä fiktiota. 

Kirjan teemat ovat rankkoja ja koko kirja on synkkä, mutta Haussilan tapa sanoittaa näitä ikäviä ja raskaita asioita, on jopa humoristinen. 1990-luvulla asioista ajateltiin erilailla. Järkyttävää myös, että tarinan lapset elävät kodissa, jossa äiti saattaa toisinaan häipyä, sisällä voi pyöriä kaksikymmentä kissaa, jotka tekevät tarpeensa siihen missä ovat. Kukaan ei äidin luona olessa huolehdi lapsista, vaan he elävät riisimuroilla. Tarvittiin kahdeksan lastensuojeilmoitusta, että lapset haettiin pois.
Isän luona oli helpompaa, sillä isälle oli tärkeätä, että lapset saisivat ruokaa, vaikka viimeiset pennoset menisivät. Sitten isä sairastui syöpään...

Lopulta Markku pääsi oikeaan kotiin, sillä kuolleen vanhemman ex-puoliso ottaa pojan hoitaakseen. Siellä ollessaan tanssi astui kuvioihin mukaan, vaikka Markku olikin jo salaa tanssinut huoneessaan.
Haussila on aina tiennyt olevansa homo, eikä pidä sitä minään. Ihmiset ovat erilaisia. 

Minulle tuli kirjasta mieleen Joonatan Tolan kirjat/elämä: Punainen planeetta ja Hullut ihanat linnut. Näissä kaikissa kolmesa kirjassa kertoja on poika, jolla on ollut rankka lapsuus vanhempien alkoholismin, sairauksien yms vuoksi. Sekä Tola että Haussila ovat selvinneet, mutta toisinkin olisi voinut käydä.
Lopussa olevan Teisko -musiikkikappaleen sanat ovat Haussilan ja sävellys Jukka Nylundin.

Silmiä avaava teos, joka saa miettimään sitä kuinka onnellinen saa olle, että on elänyt rakastavassa ja ongelmattomassa perheessä. 

++++++
Kirjailija, näyttelijä, ent. tanssija, musiikkiteatterin tekijä, koreografi.
Markku Haussila

******
Ilmestyneet teokset:
Kaikki kauniit kukat 2023
(Saatavissa ääni- ja e-kirjat sekä printtiversio.)

Lukija: kirjailija itse. Olisi muuten hyvä, mutta lukeminen ei ole sujuvaa kun teksti jaetaan parin sanan mittaisiin pätkiin. 

........
Äänikirjapalvelun maksan itse.

Kommentit

  1. Yritin joskus lukea Peuran esikoisteosta, mutta aihe oli ainakin siihen hetkeen liian rankka. Muistan kielen olleen todella rikasta, joten ehkä vielä yritän uudelleen.

    Haussilan kirja sai aika paljon mainostilaa telkkarissa muistaakseni alkuvuodesta. Se jäänee kokematta, mutta voisin sen sijaan yrittää uudestaan Tolan esikoista. Hän tulee Joensuun kirjallisuustapahtumaan ensi viikolla, joskin sen päivän muu ohjelmisto ei kauheasti kiinnosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Peuran novellikokoelmassa on kaikenlaisia kirjoituksia, joten lukea mieleiset ja ohittaa muut.
      Kannattaa kokeilla ja jollei pysty, niin voi keskeyttää.

      Poista

Lähetä kommentti