Niko Rantsi: Sinun puolestasi vuodatettu - esikoisdekkari

Kukaan ei koskaan pysty tekemään heille mitään pahaa, mies uskottelee itselleen. Jos joku yrittäisi, hän olisi vastassa eikä antaisi tuumaakaan periksi. Sälekaihtimet sulkeutuvat ja ylikonstaapeli Veli-Matti Suojanen katoaa näkyvistä.

Niko Rantsi: Sinun puolestasi vuodatettu, 346 s. - ilm. 2020 - kansi: Markko Taina - Tammi ******** Arvostelukappale, kiitos!

Ylikonstaapeli Veli-Matti Suojanen on perheellinen mies. Ylikonstaapeli Veli-Matti Suojanen on myös vainottu mies. Eräs tuttu pikkurikollinen on vainonnut Suojasta ja hänen perhettään jo kauan, eikä asialle tunnu tulevan loppua. Perhe ei tiedä vainoamisesta, ja Veli-Matti pohtii mitä uskaltaisi Laura-vaimolle kertoa. Kaiken vai osatotuuden?
Miten pitkälle vainoamisessa mennään ja ottaako poliisi lopulta oikeuden omiin käsiinsä?

Kirkkonummen Porkkalassa nainen on lasten kanssa lintutornissa. Lapsista vanhin, esiteini-ikäinen tyttö kyllästyy lintujen tiirailuun ja lähtee tutkimaan ympäristöä. Pian kuuluu vertahyytävää kiljuntaa. Tyttö on löytänyt läheisestä vajasta jotain järkyttävää.
Vanhempi rikoskonstaapeli Tommi Malk, kollega Jarno Laiho sekä ylikonstaapeli Lind saapuvat  paikalle tutkimaan tapausta. Tutkinnanjohtajana toimii Teemu Merimaa.
Mutta kuka on vajasta löytynyt henkilö?

Aiemmin toukokuussa.
Mies on internet-kahvilassa Chamonix-alppikylässä, Ranskassa. Mies perustaa kertakäyttöisen sähköpostitilin ja lähettää Suomen keskusrikospoliisin vihjesivustolle meilin.

Veli-Matti kohtaa sattumalta kaupassa Tuijan, vanhan Jussi-kaverinsa vaimon. Tuija kertoo, että he ovat eronneet, koska mies on tutustunut sellaisiin ihmisiin, joilla ei taida olla kovin puhtaat jauhot pussissa. Tuija mainitsee myös erään henkilön nimen, jonka Veli-Matti on tunnistavinaan, muttei tietenkään voi sanoa sitä Tuijalle.
- Nimi on tavallinen. Veli-Matti muistelee lukeneensä sen nimisestä miehestä järjestäytyneen rikollisuuden raportista.

Tuija epäilee, että ko. mies on sotkenut Jussin johonkin laittomuuksiin. Vaimo on huolestunut ja pyytää Veli-Mattia puhumaan vanhan kaverinsa kanssa. Näin tehdään, mutta Jussi vähättelee.
- Kaikki on ihan hyvin, Jussi sanoo liiankin nopeasti. Usko mua, Veltsu. Sä tunnet mut. Me ollaan tunnettu yläasteajoista lähtien.
Veli-Matti ei usko. Ja pelkää, että jos Jussi jossain vaiheessa on lirissä, niin vanha ystävä on se, johon ensin otetaan yhteyttä. Eikä taida olla Jussille haittaa siitä, että ystävä sattuu olemaan poliisi.
Mihin Jussi on sekaantunut? Ja joutuuko Veli-Matti soppaan mukaan?

Alkuun pusketaan aika paljon poliisityön yksityiskohtia ja nimettyjä henkilöitä on liikaa. Lukija ei tiedä keitä ovat ne henkilöt, jotka pitäisi muistaa tarinan kannalta ja keitä ne, jotka tulevat vain vilahtamaan.
Porukkaa on KRP:stä, vaativan rikostutkinnan yksiköstä, oikeuslääkintäyksiköstä plus kaikki muut henkilöt. En oikein ensin tahtonut pysyä kärryillä kaikkien hahmojen kanssa. Vaikka nämä yksiköt ja niiden tehtävät ovat tuttuja ammatti-ihmisille, niin lukijoille eivät välttämättä ole.

Esikoisteoksessaan Rantsi on halunnut kertoa poliisin arjesta sekä työn inhimillisestä puolesta ja mielestäni tässä on onnistuttu. Kirjailijan ammatti ja kokemukset näkyvät paitsi itse tarinassa ja ammattitermien käytössä myös siinä miten Rantsi kuvailee ihmisiä ja sitä miten uhrien omaisia lähestytään.

Henkilöiden yksityiselämää on sopivasti, antaa rikostarinalle tilaa hengittää. Päähenkilöt ja tilanteet ovat luontevia ja todentuntuisia. Esimerkiksi kun Veli-Matti joutuu miettimään perheen turvallisuutta ja ystävyyden merkitystä.

Mietin ensin oliko dekkarissa liikaa "materiaalia"? Ehkei, koska kuitenkin pysyin mukana.

Tarinassa liikutaan paljon, niin Helsingissä, Espoossa, Vantaalla kuin hieman kauempanakin. Pääosin tapahtumat sijoittuvat nykyisyyteen, mutta muutamia takautumia on. Sekavaako? Ei tässä tapauksessa. Joskus lyhyet luvut haittaavat kokonaisuuden hahmottamista, mutta nyt ei. Lyhyet luvut ovat ok koska paikat ja henkilöt vaihtuvat niin tiuhaan.

Onko kirjalle tulossa jatkoa vai oliko itsenäinen teos? Tarina on rakennettu niin, että kumpikin sopii, ainakin minulle. Rantsi on näköjään osannut ottaa oppia kollegoista: älä naulaa tarinaa niin ettet halutessasi kykene sitä jatkamaan. Odotan mielenkiinnolla mikä on lopputulos.
Onnistunut esikoisdekkari!
Edi:  Jatkoa tulossa keväällä.+++++++++
Kirjailija ja KRP:n rikostutkija
Niko Rantsi, synt. 1968. Rantsi oli mm. Turun terrori-iskujen päätutkija. Lisäksi kirjailija oli Thaimaassa v. 2004 mukana tunnistamassa tsunamissa kuolleita suomalaisia. Tätä tehtävää Rantsi pitää 30-vuotisen uransa merkittävämpänä. Vapaa-ajallaan mies harrastaa kilpauintia.

*********
Ilmestyneet teokset:
Sinun puolestasi vuodatettu 2020
Edit 9.10. Kuka viereesi jää, ilmestyy toukokuussa 2021
..............
Osallistun tällä kirjalla (6/7) Dekkariviikkoon. Huomenna on vuorossa perinteinen dekkaritupla, jossa mukana kaksi tunnettua dekkaristia, joista toinen on julkaissut juuri sarjansa 25 osan. Taidatte tietää kuka on kyseessä.

Kirjabloggareiden kirjaviikkoa emännöi tänä vuonna Mari Luetut.net -blogista.
https://luetutnet.wordpress.com/2020/05/20/dekkariviikko-kirjablogeissa-8-14-6-2020/?fbclid=IwAR2Rf48SwNB-Fk_kSTvRMIVUIKbooaIn8oUqZUG_V221MlDNw85_VfRoPpwKirjakaupat huomioivat rikoskirjallisuuden pitkään jatkunutta menestystä viettämällä valtakunnallista Dekkariviikkoa.

^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit