Anu Patrakka: Totuuden portaat - 4. osa - dekkari

Ensin hän luuli sitä enkeliksi, sellaiseksi joka tulee ja vie pois jonnekin missä on vilvottavia vesiä ja ikuinen kevät ja pienet pulleat kerubit soittamassa harppujaan taustalla.


Anu Patrakka: Totuuden portaat, 280 s. - ilm. 2020 - 4. osa Rui Santos -sarjaan - Into  Kustannus Oy ******** Kirja kustantajalta, kiitos!

Rikosetsivä Rui Santos on ajatellut viettävänsä mukavan ja vapaan viikonlopun. Suunnitelmissa oli ollut naisystävän kanssa vierailu suvun viinitilalle Dourojoen partaalle. Kesän viimeinen viikonloppu maalla kuunnellen lintujen laulua ja haistellen raikasta tuulta. Toisin kävi. Puhelin soi lauantaiaamuna kello seitsemän. Tuli lähtö tutkimaan erästä tapausta. Kaupungin kujilta, portailta on löytynyt vainaja. Kuka? Etusormet on viilletty eikä löydy puhelinta, lompakkoa, rannekelloa eikä mitään koruja. Ainoa tuntomerkki, josta joku voisi henkilön tunnistaa on tatuointi. Jengitatuointiko?
Rui Santos alkaa tutkia tapausta yhdessä kollegoidensa Pedro Silvan ja Rita Pereiran kanssa.

Saamme myös tutustua aika kauheaan naapuriin, 78-vuotiaaseen Carmelinda Cobraan, joka ylettömästi häiriintyy naapureistaan. Carmelinda on tainnut yöllä nähdä jotakin rikokseen liittyvää, mutta siitä mummo ei ole aikeissa kertoa kenellekään. Sen sijaan Carmelinda jatkaa kivien ja mutapaakkujen viskomista naapurin pihalle sekä leipäpusseista leikattujen lappujen kirjoittamista. Lappujen, joissa valittaa milloin mistäkin naapureiden toimista.
- Neljäkymmentä vuotta olemme olleet naapureita, ja viimeisen kymmenen vuoden aikana ei ole kulunut viikkoakaan etteikö eukko olisi  valittanut jostain. 

Naapurin eukko on ikävä, mutta kaikenlaista säätöä on muillakin naapureilla sekä kulmakunnan nuorilla: Ricardolla, Damienilla, Jasminilla ja Aidalla. Mitä nuoret oikein touhuavat?

Selviääkö kuka on portailla ollut henkilö? Kuka/ketkä ovat syyllisiä? Mitä vanha eukko on nähnyt? Ja aikooko tämä jotenkin käyttää tietojaan? Entä muut naapurit, jotka asuvat lähellä Totuuden portaita. miten he linkkautuvat tapaukseen?

Aika kivasti Patrakka pyörittää tapahtumia. Hyvin kirjoitettu tarina luistaa ja on riittävän yksinkertainen, ei liikaa erillisiä juonenpätkiä eikä ihmisiä. Näin pysyy helpommin kärryillä.
Päähenkilöt ovat sympaattisia ja heidän yksityiselämästään kerrottiin sopivasti, ei liian paljon - eikä liian vähän. Pidin pienistä huumoripläjäyksistä, joita on etenkin vanhuksen kuvailuissa ja toimissa.
- Liika yksinolo sai hänet herkistymään, hänelle kehittyi kanin korvat ja räksyttävän pikkukoiran hermot. 
Carmelinda tutkii sanomalehdestä ilmoituksia:
- Paljaan takapuolen kuvilla varustettuja ilmoituksia oli lehdissä päivittäin ja Carmelinda tutki ilmoitukset tarkkaan kauhistellen moista rietasta menoa. 

Kirjailija on halunnut sijoittaa dekkareidensa tapahtumat nykyiselle asuinseudulleen, Portugalin Portoon, mikä onkin kiva asia. En valitettavasti ole ikinä käynyt Portugalissa, mutta se on must-to-visit -listallani aika kärkipäässä. Tämä dekkari aikaansai sen, että sijoitus listallani nousee. Näen sieluni silmin kuinka kävelen idyllisiä Porton katuja ja istun Verdadesin (totuuden) portailla katsomassa kaupungin menoa sekä kuljeskelen historiallisessa keskustassa, joka sattuu kuulumaan Unescon maailmanperintöluetteloon (1996). Ja pitäisihän sitä siemailla portviiniä jossain katukahvilassa. Ihan tässä iskee Portugalin matkakuume ja se on tarinan "vika". Kirjaan olisin halunnut lisää niitä Portugalin tai Porton maisemakuvauksia (vaikka dekkari onkin).

Selkeästi on yleistynyt se, että tekstiin lisätään ulkomaisia sanoja ja lauseita. En ole oikein niistä innostunut, etenkään jos niitä ei suomenneta. Totuuden portaissa on portugalin kielisiä sanoja ja lyhyitä virkkeitä, mutta onneksi ne on käännetty, ja hyvä että niitä on maltillisesti.

Patrakan kirjojen aiheet saavat alkunsa tosielämästä, niin tässäkin kirjassa. Tämän tarinan ideat tulivat eräästä uutisesta sekä tositapahtumasta, jota Patrakka oli joutunut seuraamaan.

Kommervenkitön, kauniisti ja jouhevasti kirjoitettu perusdekkari. Pidin.

Ihmisillä on erilaiset tärkeysjärjestykset. Yhdelle kuolemanjälkeinen elämä oli itse elämää tärkeämpää. Toinen pelkäsi kuolemaa. Kolmas halusi elää mutta ei tiennyt miten.

P.S. Portugalin pohjoisosassa. sijaitseva Porto on maan toiseksi suurin kaupunki. Porton kaupungin mukaan on nimetty Douron jokilaakson alueella valmistettava portviini ja kaupungista juontaa juurensa alun perin myös Portugalin nimi.
(Lähde: Wikipedia)

+++++++
Pari sanaa kirjailijasta:
Anu Patrakka on kotoisin Porvoosta. Kirjailija teki pitkän työuran yritysjohdossa, ja muutti vuonna 2012 Portugaliin ryhtyen kokopäiväiseksi kirjailijaksi.
Harrastaa neulomista, ompelua ja valokuvaamista sekä blogin kirjoittamista, linkki alla.

https://normaali-irtiotto.blogspot.com/

********
Ilmestyneet teokset:
Huomenna sinä kuolet 2017 - Kuolet vain kahdesti 2018 - Syyllisyyden ranta 2019 - Totuuden portaat 2020

Viides osa on jo teon alla ja kuudennestakin on jo hahmotelmia.

^^^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit