Ragnar Jonasson: Sumu, osa 3/3 - dekkari - dekkariviikko

 


Aivan kuin joku olisi koputtanut oveen. (...) Ovelta kuului uusi, aiempaa äänekkäämpi koputus. 

Ragnar Jónasson: Sumu, 262 s. - osa 3/3 - suom. ilm. 2022 - The Mist 2020 & Mistur 2017 - suomennos englanninnoksesta: Oona Nyström - kansi: Markko Taina - Tammi

Ragnar Jónassonin teos lopettaa Dekkariviikon 2022. Lopussa on linkit viikon kaikkiin postauksiin. 

Prologista:
Rikosetsivä Hulda Hermannsdóttir on pari viikkoa sitten palannut vapailtaan töihin, muttei ole oikein työvedossa, vaikka on niin sanonut pomolleen Snorrille. Siispä pomo antaa seuraavan tehtävän Huldalle hieman epäillen. 
Murhaepäily Itä-Islannissa, jollain syrjäisellä maatilalla keskellä erämaata. 

Hulda ryhtyy tutkimaan mahdollista murhatapausta, vaikka vielä on kesken erään henkilön katoaminen.

Erla ja Einari ovat keski-ikäinen pariskunta, joka elää syrjässä olevalla maatilallaan. Heidän lapsellaan on oma talo parin kilometrin päässä. 
Joulu on alkamassa ja Erla odottaa aikaa jolloin saa käpertyä lukemaan joululahjakirjojaan.
Pariskunta on aikeissa ruveta viettämään rauhaisaa joulunaikaa, joskin Erla miettii miten tytär pääsisi tulemaan naapurista lumimyrskyn aikana.  
Sitten tapahtuu jotakin odottamatonta ja pelottavaa. Miten perheen joulu sujuu ja päättyy?

Hulda puolestaan ei oikein pysty keskittymään töihinsä eikä jouluunkaan, sillä perheessä on ongelmia. Teinitytär-Dimma on kovin sulkeutunut eikä halua osallistua joulunviettoon ja parisuhdekin alkaa nitistä. Tässä osassa saamme jonkinlaiset vastaukset Huldan yksityiselämään.

Kuka kadonnut henkilö on ja löytyykö hän? Millainen tapaus on Itä-Islannin murhaepäily? Huldalla kollegoineen riittää taas tutkittavaa.

Kolmannen osat tapahtumat sijoittuvat vuosiin 1987-1988. Minusta on virkistävää, että trilogia etenee poikkeuksellisesti ajassa taaksepäin. Pimeydessä Hulda on eläkeikäinen, Saaressa viisikymppinen ja tässä viimeisessä osassa nelikymppinen. Vaikka pidin käänteisestä ajankulusta, niin mietin miltä sarja lukeminen oikein päin olisi tuntunut. 

Sarjassa olisi voinut olla vielä yksi osa, jossa olisi kerrottu Huldan nuoruudesta, perhe-elämästä, avioliittosta Jónin kanssa sekä avattu lisää taustaa Dimman pahaan oloon. Nyt Dimma tuntuu jäävän jotenkin irralliseksi. 

Sumussa on kuvailtu, sananmukaisesti, hyytävästi säiden armoilla eläviä ihmisiä. Einar on kotoisin syrjäiseltä tilalta, joten mies viihtyy eristyksissä paremmin kuin vaimonsa. Erlalla puolestaan on sopeutumisvaikeuksia. 
Sodanjälkeisessä Reykjavikissa kasvanut Erla ei olisi kuuna päivänä osannut kuvitella lähtevänsä maatilan emännäksi Islannin karuille ylängöille, mutta Einar oli vienyt häneltä jalat alka heti ensitapaamisella. 

Millaista olisi olla vuodesta toiseen talvikuukaudet jumissa keskellä erämaata. Millaista olisi kun sähköt usein katkeavat. Millaista olisi kun puhelin ei toimi. Millaista olisi kun tiet olisivat poikki, eikä autolla pääsisi etenemään. Millaista olisi asua keskellä lumimyrskyjä, kun kylmä ja pimeä olisivat alituisia seuralaisia.
- Pimeydestä Erla ei pitänyt. Kun ilta laskeutui, hän vältteli ulos menemistä jos vain suinkin voi, jotta hänen ei tarvitsisi nähdä armotonta, silmänkantamattomiin jatkuvaa mustuutta, jossa ei siintänyt ainuttakaan valon- tai toivonpilkahdusta.

Olen pitänyt kaikista osista huolimatta niiden synkästä sävystä. Ilahduttavaa on myös dekkareiden sivumäärät: 238 s. - 297 s. ja 262 s. Nämä kirjat osoittavat, ettei tarvita 400-500 sivua hyvän tarinan kerrontaan. Tuntuu, että joka vuosi dekkareissa on enemmän ja enemmän sivuja ja vallan usein se tarkoittaa, että löysää lätinää on liikaa. Kiva, kun ei tarvitse sanoa kaipaavansa tiivistystä. 

Odotan jo marraskuussa ilmestyvän uuden sarjan alkamista, sillä Jónasson, osaa kirjoittaa. Uudessa dekkarissa tulee olemaan 315 sivua, hyvä niin.

Sumun tarina sijoittuu joulun aikaan, joten saamme tietäää myös islantilaisista joulunviettotavoista, jotka ainakin minulle olivat uusia. Oli goolattava lisää:

P.S. Islantilaisten lasten ei kannata valittaa pehmeistä paketeista, sillä joulukissa pistää poskeensa lapset, joiden lahjapaketeista ei löydy lainkaan vaatteita. Kissan lisäksi on äiti  ja 13 joulupoikaa, jotka hoitavat Islannissa joulupukin roolia. 
Myytien mukaan joulupojat tulevat joukukuussa asuinpaikastaan vuorilta ihmisten luo. He hiipivät yksitellen lasten makuuhuoneisiin 13:na joulunaluspäivänä ja jättävät kenkiin pieniä lahjoja. Lapsi, jonka käytöksestä ei pidetä, saa kenkäänsä perunan. 
Jotain yhteistä on Suomen kanssa, nimittäin joululahjakirjat. Kirjapaketit avataan aattoiltana ja jouluyö vietetään lukien. 
(Lähde: Yle uutiset 23.12.2019)

Ragnar Jónasson kertoo jälkisanoissaan, että nauttii erityisen paljon lukemisesta joulun aikaan. Niinpä mies ryhdyttyään jännityskirjailijaksi oli halunnut kirjoittaa myös jouluun sijoittuvia mysteerejä. Näihin kirjoituksiin on vaikuttanut paitsi omat perinteet myös suvun tarinat. 

Hän harppoi luottavaisena kinosten halki; julma puhuri ei häntä lannistaisi. Ilmassa viuhuvat terävät lumihileet pakottivat hänet pitämään pään painuksissa ja katseen maassa, mutta hän oli matkalla oikeaan suuntaan, siitä hän oli varma.

+++++++
Kirjailija, juristi
Ragnar Jónasson, synt. 1976 Reykjavikissa, jossa myös asuu. Kirjoja on käännetty 23 kielelle ja myyty noin kaksi miljoona kappaletta. Jónasson on myös kääntänyt Agatha Christietä islanniksi ja perustanut Reykjavik Noir - kirjallisuusfestivaalin. 

********
Ilmestyneet suomennokset:
Hulda Hermannsdóttir -sarja:
Pimeys 2021 - Saari 2021 - Sumu 2022
Tulossa: Lumisokea (1. osa Ari Thor -sarjaan) - ilmestyy marraskuussa 2022. Tässä kirjassa kirjailija jatkaa Sumun teemaa eli suljetun tilan mysteeriä. 

Linkit:

(Bonuksena: Hjorth + Rosenfeldt: Vihan jäljet 7.)

Kirjablogistien dekkariviikkoa vetää tänä vuonna Kirsi Kirsin kirjanurkka -blogista.

Kirjakaupat nostavat esiin kesän lukusuosikkeihin kuuluvaa rikoskirjallisuutta viettämällä yhdeksättä valtakunnallista Dekkariviikkoa 6.6. - 12.6.2022

#dekkariviikko

Dekkariviikon kaikkien kirjojen linkit:
ma 6.6. Seppo Jokinen: Pahasti tehty, 27. osa

ti 7.6. Christina Wahldén: Älä puhu kuolleista, 1. osa

ke 8.6. Markus Ahonen: Anna pahan kiertää, 6. osa

to 9.6. Ann-Helén Laestadius: Varkaus, 1. osa

pe 10.6. Milka Hakkarainen: Maa kauhein isien, 2. osa

la 11.6. tuplapostaus, jossa kaksi esikoisteosta: Kari Haakanan Välitön uhka ja Valtteri Mörttisen Mutta suurin niistä on raha
Linkki yo. kirjoihin

su 12.6. Ragnar Jónasson: Sumu 3/3

Dekkariviikolla oli erilaisia opuksia meiltä ja muualta. Uusia kirjailijoita sekä tuttuja ja turvallisia. Kaikki kannattaa lukea. 

Lukuista kesää!

Kommentit

  1. Islantilaiset käsittääkseni lukevat todella paljon, olikohan että jopa eniten Euroopassa kun suhteutetaan väkimäärään.

    VastaaPoista
  2. Jäin vähän ihmettelemään tuota, että kaipasit selvennystä Dimman pahaan oloon. Jos tarkasti luki edelliset osat niin kyllä tätä Sumua lukiessa vääjäämättä tiesi, mitä tulisi tapahtumaan ja miksi. Siksi tätä olikin niin hyytävä lukea. :( Siltikin tämä oli mielestäni trilogian paras kirja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Jotten spoilaa, niin en avaa ihmetystäni enempää. Hyvä trilogia!

      Poista

Lähetä kommentti