Haakana: Välitön uhka & Mörttinen: Mutta suurin niistä on raha - dekkari, dystopia - - äänikirjat - dekkariviikko

 

Kaksi sangen varteenotettavaa esikoisdekkaria. Haakanalla poliittinen dekkari ja Mörttisellä satiirijännäri, jossa huumeet pääosassa. 

Dekkariviikon kuudes ja seitsemäs teos. Huomenna on toki tulossa vielä yksi dekkari.

Latasin ja varmistin, avasin oven ja astuin hiljaa käytävään ja varovasti edelleen portaisiin, askel kerrallaan. Kolmannella portaalla siirsin valitsimen kertatulelle.

Kari Haakana: Välitön uhka, kesto: 6h 33 min. /256 s. - ilm. 2022 -  poliittinen esikoisdekkari - kansi: Jussi Kaakinen - Ellibsin äänikirja - lukijat: Unto Nuora ja Matti Rönkä (uutisosuudet) - Aula & Co

Dekkarissa on aika jäätävä alku, sillä henkilö on asettunut erääseen asuntoon tarkoituksenaan ampua talossa asuvia ja vierailevia ihmisiä. Asunnossa asuneen vanhan naisen henkilö oli surmannut.
- Kiilasin metallioven raolleen, istuin lattialle ja avasin laukkuni. (...) Olisin mieluummin ottanut konepistoolin, mutta ilmeisesti valinnanvaraa ei ollut.

Ja näin Helsingin Kruunuhaassa murhataan kuusi henkilöä, joista kaksi kuuluu eduskunnan puhemies Varma Kinnusen läheisiin ja yksi on ulkomaalainen poliitikko. 
Tapauksia alkaa tutkia KRP:n rikostutkija Viinanen, mutta Kinnusen mielestä tutkinta etenee turhan hitaasti. Kinnunen on surullinen, vihainen ja haluaa kostaa. Niinpä mies palkkaa ammattisotilaan - Jari Karhun - etsimään syylliset. 

Suomessa vierailee azerbaidžaninlainen poliitikko, oppositioon kuuluva Nadja Nurkadilova. Varma Kinnusen Elisa-vaimo on pitänyt yhteyttä Nadjaan. Mitä asiaa Nurkadilovalla on Suomen poliitikoille ja aktivisteille?

Kostotarinan lisäksi tarinassa on mukana politiikkaa ja azerbaidžanilaisia poliitikkoja. Kirjan kansikuvan taustalla on Azerbaidžanin lippuja. 
Teos on kansainvälinen toimintatrilleri, josta Haakana itse sanoo näin:" Halusin kirjoittaa tarinan, jossa Suomi ja suomalaiset joutuvat katsomaan muualla maailmassa arkipäiväistä väkivaltaa silmästä silmään ja tekemään päätöksiä sodasta ja rauhasta."

Romaanissa on neljä kertojaa ja tarinaa elävöittävät kuvitteelliset uutissähkeet, jotka lukee uutisankkuri Matti Rönkä. Hyvä ratkaisu, sillä äänikirjamuodossa uutissähkeet erottuvat nyt hyvin, kun lukijana on tuttu ääni. 
Tarinassa pysytään tiukasti itse aiheessa, joten yksityiselämää ei kuvailla, eikä monille henkilöille anneta edes etunimeä. Jonkinlainen yksityiselämä olisi antanut tarinalle inhimillisyyttä . 
Jotkut tapahtumista ovat hieman epätodellisia, mutta niinhän dekkareissa usein. 
Kompakti paketti, jossa maltilliset 256 sivua. 

Haakana suunnittelee kirjalle jatkoa, jossa jotkut Välittömässä uhassa esiintyvät henkilöt jatkaisivat, mutta ketkä? Siinäpä tuhannen taalan kysymys. 

Harmittaa, että kuuntelin tämän kirjan, sillä olisin varmasti saanut enemmän irti fyysisestä kirjasta. Ihan pätevä esikoinen ja kiinnostaa kyllä lukea (huom, lukea, ei kuunnella) seuraavakin osa.

P.S. Mutta miksi kirjassa puhutaan eduskunnan puheenjohtajasta, kun ko. henkilö on puhemies.

Edit: Näköjään moni muukin on tarttunut asiaan, sillä Haakana kertoo nyt miksi on tahallisesti päätynyt puheenjohtajaan. Kirjailija perustelee valintansa ihan hyvin. Sanoen mm. näin:
"Puheenjohtaja-termin käyttö oli tietoinen ratkaisu ja sille oli kaksi syytä. Ensimmäinen on haluttomuuteni käyttää sukupuolisidonnaista termiä, varsinkin kun sille on käyttökelpoinen korvaajansa.

Toinen syy termin käyttöön on kirjasta itsestään lähtevä. Kirjassa SDP:n entisellä puheenjohtajalla ja pääministerillä ja nykyisellä eduskunnan puheenjohtajalla ei ole yksiselitteisesti kuvattua sukupuolta. Häntä ei puhutella tai kuvata kirjassa mieheksi tai naiseksi eikä hänestä käytetä adjektiiveja, jotka selkeästi liittyisivät mieheen tai naiseen."

Lisää voi lukea Haakanan nettisivuilta.

++++++
Kirjailija, digimedian asiantuntija, kolumnisti, bloggaaja, ent. toimittaja
Kari Haakana, synt. 1968. Haakana työskentelee Yleisradiossa.

*******
Ilmestyneet teokset:
Välitön uhka 2022 -

.................

Siniset valot poukkoilivat ympäri rakennustyömaata. Ne heijastuivat susimustaa yötaivasta vasten ja ottivat kimmokkeita sinkoilevista sadepisaroista. Välke ryöväsi eristysnauhoin suljetulta rikospaikalta työrauhan, vaikka ainoakaan sireeni ei laulanut.

Valtteri Mörttinen: Mutta suurin niistä on raha - ilm. 2022 - esikoisdekkari - 1. osa Ailon Rajakari -sarjaan -  kesto: 9 h 23 min/ 346 s. - ilm. 2022  - kansi: Jussi Jääskeläinen - Ellibsin äänikirja - lukija: Jarmo Mäkinen - CrimeTime/Docendo

Kalasataman rakennusmontun mudasta on löytynyt poika. Tapausta alkaa tutkia Helsingin väkivaltayksikön rikosylikonstaapeli Ailon Rajakari apunaan Jorma "Jööki" Wallenius.
Pojan taskuista löytyy huumepusseja, mutta miksi surmaaja oli jättänyt ne paikoilleen, mutta raastanut pojan kädestä kellon, jonka painaumat yhä näkyvät ranteessa?
Tutkinta ei tahdo edetä, mutta Rajakari ei halua luovuttaa. Syyllinen on löydettävä.

Toisaalla espoolainen taksiyrittäjä Matti Virtanen päätyy sattumalta mukaan kansainväliseen heroiinikauppaan nyt kun pandemia on vienyt muut ansaitsemismahdollisuudet. Aluksi Matti Virtanen ei edes tiedä mitä huumetta on saanut käsiinsä, mutta kun se selviää, niin Matti lähtee tienaamaan ja on ällistynyt millaisia summia huumeilla voikaan ansaita. Mutta osaako mies edes ajatella kuinka arvaamaton huumemaailma on - tuskin. Miten huumehommat sujuvat yhdessä mystisen  pyjamapukuisen pikkurikollisen kanssa? 

Pandemia on vallannut kaupungin. Yhteiskunta ja rajat sulkeutuvat, kieltolaki on voimassa ja maskit tulevat käyttöön. Maskeista taitavat pitää vain roistot. 

Kirja on jännitystä ja mustaa huumoria sisältävä dystopia nykypäivän Helsingistä. Dekkari on myös ensimmäisiä pandemiakirjoja. Tarina alkaa keväästä 2020 ja sijoittuu mm. Myllypuron ostoskeskukseen, Herttoniemeen ja Tallinnanaukiolle. 

Päähenkilö, väkivaltayksikön johtaja Ailon Rajakari tuntuu olevan oman tiensä kulkija, jolla lienee jotain salattavaa. Ailon on poliisi, joka toimii niin ettei kuuntelija välttämättä edes tiedä sukupuolta. Aluksi luulinkin mieheksi. Ailon on kova jätkä, jos tällainen vertaus sallitaan.

Kirjailija on käyttänyt mielikuvistustaan myös keksimällä henkilöille erikoisempia nimiä, kuten Räkä ja Hapankaali.

Kuuntelu ei tämänkään kirjan kohdalla toiminut. Olisiko lukeminen yhtään selventänyt joitakin tapahtumia? Tiedä häntä. Ihan ok esikoinen on Mörttisenkin kirja, vaikka tarinassa on epäuskottavuuksia (olkoon) ja se on kirjoitettu vähän äijämäiseen tyyliin. Turpaan saadaan, turpaan vedetään ja tietysti ruumiitakin tulee. Teksti on monipolvista ja värikästä. Jo mainittu musta huumori kolahti minulle.

Hyvä alku tälläkin esikoisella/sarjalla, jossa kuvataan niin päihdehelvettiä kuin pimeitä markkinoitakin. Esikoiseen on tulossa jatkoa. Seuraavalla kerralla jätän kuuntelun väliin ja tartun fyysiseen kirjaan, jotta pääsen paremmin värikkään tekstin kyytiin.

++++++
Kirjailija, kulttuuri- ja urheilutoimittaja
Valtteri Mörttinen, synt. 1989 Vantaalla. Asuu Itä-Helsingissä

********
Ilmestyneet teokset:
Näin talossa - Tarinoita Tampere-talosta 2020 - Teemu Rannikko - Pelin tekijä 2021 - Mutta suurin niistä on raha 2022

Tälläkin vähäisellä kuuntelukokemuksella voin sanoa, että lukijalla on todellakin väliä. Pidin Jarmo Mäkisen tyylistä ja äänestä, joka sopii hyvin kirjaan. Kuvassa Jarmo Mäkinen ja veljensä Vesa kertomassa äänikirjojen teosta Varkauden dekkarifestareilla kesällä 2020.


Kirjablogistien dekkariviikkoa vetää tänä vuonna Kirsi Kirsin kirjanurkka -blogista.

Kirjakaupat nostavat esiin kesän lukusuosikkeihin kuuluvaa rikoskirjallisuutta viettämällä yhdeksättä valtakunnallista Dekkariviikkoa 6.6. - 12.6.2022

#dekkariviikko

Kommentit