Markus Ahonen: Anna pahan kiertää, 6. osa - dekkari - dekkariviikko

 

"Jos minä annan periksi, yksi maailma kuolee", hän mietti. Kunnes kyynisyys otti vallan. "Mitä siitä. Miksi minä välittäisin maailmasta. Ei maailmakaan ole välittänyt minusta koskaan tipan tipan tippaa."

Markus Ahonen: Anna pahan kiertää, 407 s. - 6. osa Isaksson -sarjaan - ilm. 2021 - kansi: Sanna-Reeta Meilahti - WSOY

Anna pahan kiertää on Dekkariviikon kolmas teos.

Helsingissä riehuu joukkio, joka raivokkaasti pahoinpitelee ohikulkijoita. Uhrit tuntuvat valikoituvan sattumanvaraisesti ja niinpä kuka tahansa voi joutua uhriksi. 

Lisäksi kaupungin eri puolilla räjähtelee pieniä pommeja vakavin seurauksin. Saattaisiko tulossa olla vielä suurempi pommiräjähdys?

Rikosylikonstaapeli Markku Isaksson  ryhmineen tutkii tapauksia, jotka aiheuttavat pelkoa asukkaissa. Tekijät olisi saatava kiinni mahdollisimman pian. 

Isakssonilla on myös oma selvitettävä juttunsa. Kollegaa oli ammuttu vakavin seurauksin ja mies oli päätynyt puhumattomana pyörätuoliin. Isaksson haluaa saada selville kuka Tapio Räihää oli ampunut. 
- Räihä oli lähettänyt Isakssonille tekstiviestejä, jotka tuntuivat arvoituksillisilta kutsuilta milloin mihinkin mystiseen tai aukijääneeseen rikospaikkaan.
Ennen loukkaantumistaan Räihä oli ehtinyt vielä viestittää Isakssonille jotain, mutta tämä ei ymmärrä viestin sisältöä. Räihästä ei ole nyt apua, sillä mies ei ole ampumisen jälkeen sanonut montakaan sanaa. Isakssonin pitäisi itse selvittää viestin sisältö. 
Mistä on kyse?

Keissejä pohtiessaan Isaksson saa puhelun:
- Tulisitko tänne Meilahteen.
Miehen läheinen on hakattu ja makaa nyt sairaalan teho-osastolla. Joku nimetön soittaja oli kuullut pahoinpitelyn ääniä ja soittanut poliisin. Tämäkin vielä.
Isakssonin aika menee sairaalakäynteihin ja rikosten ratkaisuun. Vapaa-aikaa ei juuri jää.

Jotteivät aiheet loppusi, niin dekkarissa on myös opettaja, joka on turhan kiinnostunut oppilaidensa yksityiselämästä. Miksi?

Dekkarin yhtenä teemana ovat lähiöjengit. Jengeissä on jäseniä, joilla on elämässään erilaisia tavoitteita. On herkkä Eppu, joka on helposti vietävissä. On Hapa, joka tuntee olevansa maailman murjoma ja haluaisi kostaa pahanolonsa sekä Miska, joka haaveilee hyvästä työpaikasta ja pääsystä musiikkimaailman ytimeen, kuuluisuuteen.
Onko näillä nuorilla tulevaisuutta?

Dekkari lähti hyvin lupaavasti, mutta sitten tuli pienoinen stoppi. Loppua kohden tarina muuttui taas kiinnostavammaksi. Kaipasin hieman tiivistystä ja joskus oli vaikea pysyä kärryillä kuka henkilö on kulloinkin kyseessä. Monet henkilöhahmot, aikajanat sekä tarinan pienoinen sekavuus asettavat haasteensa. Lukemistani helpottivat lyhyet luvut. Dekkari ei ole "läpijuoksukirja", sillä tarina antaa pohdittavaa. Aihe on rankka, mutta mielenkiintoinen, ajankohtainen ja erittäin vakava.
Viime vuosien aikana nuorten tekemä väkivalta on lisääntynyt, mm. Koskelan ja Vallilan tapaukset, joissa tekijät olivat 16-vuotiaita.

Kirjassa on myös lyhyitä kursiivilla painettuja lukuja, joiden kirjoittaja selviää vasta lopussa. Olisihan  kirjoittaja pitänyt arvata, ajattelin. Luin uudelleen nämä luvut. 
Mukana on myös Meduusa-kirjasta tuttu hahmo. Meduusan lukemisestani on kuitenkin niin kauan, etten muistanut kirjan sisältöä ja ehkä juuri tämä juonenpätkä sekoitti ajatukseni. 
 
Ahonen pohtii dekkareissaan yhteiskunnallisia asioita, suomalaista ilmapiiriä sekä ihmissuhteita ja niiden välisiä jännitteitä sekä syitä miten ne johtavat rikoksiin. 
Tässä osassa pohdinnassa on pahuus. Mikä siihen johtaa ja miten siihen voisi puuttua. Voiko pahasta ihmisestä tulla hyvä? Jos maailma on niin sanotusti potkinut lapsena päähän, niin miksi potkiminen jatkuu aikuisena fyysisinä ja psyykkisinä tekoina.  Milloin on liian myöhäistä?

Ahonen on asunut Martinlaaksossa, joten tietää lähiöiden ongelmat. Tarinassa mainitaan Martinlaakso, mutta tapahtumat sijoittuvat osin Kannelmäkeen. Kirjailijan nykyisestä asuinpaikasta Irlannista saisi myös hyviä aineksia romaaniin. Ehkä Markku Isaksson saa jossain vaiheessa työtehtävän Irlannista? Etenkin kun Markun poika suunnittelee lähtevänsä Irlantiin opiskelemaan.  

Niin kauan kuin henki hänessä pihisi hän ei tulisi koskaan luovuttamaan. Jos joku vain pitäisi häntä kädestä kiinni, hän voisi kuiskata kappaleen sanat hänen kättään koskettavan korvaan.

P.S. Tarinassa esiintyy Tapio Räihä-niminen hahmo. Tunnen samannimisen henkilön. Se oli vähän outoa.

++++++
Kirjailija, toimittaja, käsikirjoittaja
Markus Ahonen, synt. 1972. Vietti lapsuutensa Vantaan Martinlaakosssa ja asuu nykyään Irlannissa. 

*******
Ilmestyneet teokset:
Isaksson -sarja:
Meduusa 2006 (uud. laitos 2016)  Palava sydän 2008 (uud. laitos 2016) - Jäljet 2014 - Sydämenmurskajaiset 2016 - Sieluttomat 2019 - Anna pahan kiertää 2021

Linkki edelliseen teokseen: Sieluttomat
(Bonuksena Petri Karran Musta valo)

Lisäksi novellikokoelmia:
Haikarasaaren vauvasatama ja muita tarinoita lapsille 2012 - Karkaileva bussi ja kaikenmaanilman ihmeelliset vempeleet, tarinoita lapsille 2012
Kotipaikkani on rakkaus, novelleja rakkaudesta 2012

Kirjablogistien dekkariviikkoa vetää tänä vuonna Kirsi Kirsin kirjanurkka -blogista.

Kirjakaupat nostavat esiin kesän lukusuosikkeihin kuuluvaa rikoskirjallisuutta viettämällä yhdeksättä valtakunnallista Dekkariviikkoa 6.6. - 12.6.2022

#dekkariviikko

Kommentit