Seppo Jokinen: Pahasti tehty, 27. osa - dekkariviikko


Tampere oli ankeanharmaasta marraskuusta huolimatta kaunis. Maailman onnellisemmaksi kansaksi rankatut ihmiset olivat täällä vielä keskimääräistäkin onnellisempia, eikä kukaan halunnut tehdä toiselle pahaa tässä käärmeettömässä paratiisissa. - Niin saattoi joku kaunosielu kuvitella.

Seppo Jokinen: Pahasti tehty, 368 s. - 27. osa Koskinen -sarjaan - ilm. 2022 - kansi: Lasse Rantanen - CrimeTime

Seppo Jokisen dekkari ilmestyy aina sopivasti ehtiäkseen mukaan Dekkariviikkoon. Tällä kertaa Pahasti tehty aloittaa. 
Viikon aikana julkaisen joka päivä uuden teoksen ja ehkä parhaina kaksi.

Tampereella kuohuu taas. Niin sanottu Räyhäremmi ahdistelee ihmisiä kaduilla, yleensä yöaikaan. Miehet uhkailevat ja käyttävät ruokotonta kieltä, mutta eivät käy kiinni. Pelottavaa kuitenkin, joten porukka olisi saatava kaduilta pois.

Sitten Hervannasta löytyy kroppa, joka osoittautuu poliiseille tutuksi mieheksi. Uhri oli ollut mukana myös toisessa tapauksessa,  (jossa ei onneksi sattunut mitään vahinkoa). Merkittävä bisnesmies, jota eräs henkilö kutsuu tuttavallisesti Paskaluteeksi. Miksi tällainen nimi? Siihen on syynsä. 
Koskinen tiimeineen alkaa tutkia tapausta ja yllättyy kun eräs nimi nousee esiin. Henkilö on varsin tuttu melkein koko tiimille. Voiko olla mahdollista?

Entä kuka mahtaa olla henkilö, joka istuu syvällä korven sydämessä kuuntelemassa sateenropinaa telttakankaassa. 
- Autosta ja teltasta koostuvaa leiriä ei ollut kenenkään helppo hahmottaa, ainakaan näin sateenharmaana marraskuun päivänä.

Ja eiväthän rikokset tähän lopu. Löytyy naisia, joiden kohtelussa on epäselvyyksiä sekä pahoinpideltyjä ihmisiä. Olisiko pahoinpitelijä sama henkilö kuin Paskaluteen tapauksessa? Vai, vai olisiko eräs juuri vankilasta päässyt vaarallinen roisto tällä kertaa asialla? Ainakin kädenjälki vaikuttaa samanlaiselta. Kopioija vai ei?

Koskiselta tiimeineen eivät työt lopu. Löytyykö ratkaisu kaikkiin tapauksiin?

Mitä sanoa kirjasta, joka on sarjan 27. osa? Noh, tarinasta vain muutama sana, ettei paljasta liikaa.
Tämäkin Jokisen dekkari on tuttuun tapaan Pirkanmaan kirjaston varauslistan kärjessä 1593 varauksella. Hienoa! Vertailun vuoksi katsoin  parin muunkin kirjaston varausmäärät: Helsingin Helmetissä, 832 varausta, Turun Vaski 425 varausta ja Oulun Outissa 263 varausta. Tamperelaisuus siis vaikuttaa. 

Kuten aina tarinat on kirjoitettu hyvin, ruumiita tulee, mutta tapaukset kuitataan liikoja kuvailematta. Plussaa annan lisäksi siitä, että Jokisen kirjoitustyyliin ei kuulu kiroilu eikä tarpeettomien kuluneiden sanontojen latelu. Tapahtumat etenevät vaivattomasti. 
Kuten kirjastojen varauksista näkee, etenkin tamperelaisille dekkarit ovat mukavaa luettavaa, sillä tuttuja paikkoja vilisee. 

Tietysti myös yksityiselämää on mukana. Ne, jotka ovat lukeneet useampia Koskisia, tietävät, että Koskisella on ollut silloin tällöin parisuhdeongelmia, mutta myös rakkautta. Tässä osassa on taas uusi käänne.
Entä tekeekö Koskinen ammatillisen virheen? 

Kirjat voi lukea erillisinä, mutta jos on kiinnostunut Koskisesta, niin sitten suosittelen järjestystä. 

Koskisen eläkkeellelähdöstä puhutaan usein ja olen kuullut, että a) Koskinen ei jää eläkkeelle vielä pariin osaan b) Jos ja kun Sakari jää eläkkelle, niin aina mies voi palata remmiin konsulttina/tuuraajana yms. Katsotaan tapahtuuko ratkaisu osassa 30. 

Joihinkin sarjoihin olen jo kyllästynyt, mutta Koskisen mukana aion pysyä. Pysy sinäkin!

++++++++
Kirjailija:
Seppo Jokinen, synt. 1949 Tampereella, rikoskirjailija ja ent. tietotekniikkakeskuksen työntekijä.
Koskinen ja Jokinen harrastavat molemmat pyöräilyä, kalastusta ja metsässä vaeltelua.

Seppo Jokinen Tampereen Kirjafestivaaleilla joulukuussa 2022


***********
Ilmestyneet teokset: 
Koskinen-sarja:

Koskinen ja siimamies 1996 - Koskinen ja raadonsyöjä 1997 - Koskinen ja pudotuspeli 1998 - Koskinen ja taikashow 1999 - Koskinen ja kreikkalainen kolmio 2000 - Hukan enkelit 2001 - Piripolkka 2002 - Vilpittömässä mielessä 2003 - Suurta pahaa 2004 - Sana sanaa vastaan 2005 - Hiirileikki 2006 - Viha on paha vieras 2007 - Kuka sellaista tekisi 2008 - Lyöty mies 2009 - Räätälöity ratkaisu 2010 - Ajomies 2011 - Hervantalainen 2012 - Vihan sukua 2013 - Mustat sydämet 2014 - Kuolevaksi julistettu 2015 - Rahtari 2016 - Vakaasti harkiten 2017  - Lyödyn laki 2018 - Rottasankari 2019 - Pisara veressä 2020 - Siipirikkoiset 2021 - Pahasti tehty 2022

Linkki edelliseen teokseen: Siipirikkoiset

Monet meistä ovat myös seuranneet Koskinen -tv-sarjaa, jonka pohjana on viisi kirjaa tuotannon alkupuolelta. Onnekseni sarja tuli myös normikanavalle, koska minulla ei ole maksukanavia. 
Toinen kausi alkaa pian, mahtavaa. 

Huomasin lukiessani tätä uusinta dekkaria, että näen silmissäni Koskisena Eero Ahon. Muut hahmot eivät henkilöityneet.

Lisäksi uuden kauden kahdesta ensimmäisestä jaksosta on koottu elokuva, jonka ensi-ilta oli 11.5.2022.
Koskisesta on tehty myös (v. 2018) 10-osainen kuunnelmasarja, joka on Areenassa 19.4.2023 asti nimellä Viha on paha vieras. Siinä Koskisen roolin esittää Tommi Korpela.

Kirjablogistien dekkariviikkoa vetää tänä vuonna KirsiKirsin kirjanurkka -blogista.

Kirjakaupat nostavat esiin kesän lukusuosikkeihin kuuluvaa rikoskirjallisuutta viettämällä yhdeksättä valtakunnallista Dekkariviikkoa 6.6. - 12.6.2022

#dekkariviikko

Kommentit