Douglas & Olshaker: Mindhunter 2. &. Myrberg: Pohjois-Koreassa vain porsaat ovat onnellisia - tieto -äänikirjat

 

Kaksi tietokirjaa, joista toisessa FBI:n erikoisagentti ja sarjamurhaajien profiloija John Douglas kertoo kehittämästään psykologisesta profiloinnista, josta on ollut apua lukettomien sarjamurhaajien löytymisessä.
Toinen kirja on yleisteos Pohjois-Koreasta sekä matkakertomus  jossa suomalainen Kai Myrberg kertoo kokemuksiaan. 

Äänikirjoissa kirjan sisältö yleensä aina vain kustantajan sivuilta.

John Douglas & Mark Olshaker: Mindhunter osa 2 - Sarjamurhaajan profilointi - true crime - kesto: 7 h 15 min. / 270 s.  Mindhunter 2 - Inside the FBI's Elite Serial Crime Unit -  suom. ilm. 2020 - suomennos:Jussi Korhonen   -  lukija: Markus Niemi - Ellibsin äänikirja - Aula & Co

Esittelyteksti kustantajan sivuilta:

Mindhunter esittelee useita aikamme karmivimpia sarjamurhatapauksia ja tarjoaa mielenkiintoisen näkymän John Douglasin elämäntyöhön sarjamurhaajien mielen toiminnan kartoittamisen ja heidän tekojensa selvittämisen parissa.

FBI:n erikoisagentti ja sarjamurhaajien profiloija John Douglas jahtasi uransa aikana kaikkien aikojen sadistisimpia ja raaimpia rikollisia: Route 40 -murhaaja Steven Penneliä, joka kidutti ja murhasi useita prostituoituja Delawaressa, hurmaavaa George W. Russellia, joka paljastui sadistiseksi nekrofiiliksi ja Atlantan lapsimurhaajaa. Hän haastatteli vangittuja sarjamurhaajia, joukossa mm. Ed Kemper ja Charles Manson, ja tutki heidän rikospaikoille jättämiään johtolankoja. Eläytymällä uhrien ja tappajien mielenliikkeisiin Douglas pystyi ennustamaan murhaajien suunnitelmia. Näiden tutkimusten ja kokemusten pohjalta hän kehitti psykologisen profiloinnin, joka on ollut avainasemassa monien kauheiden rikosten syyllisen löytymisessä – ja tulee olemaan jatkossakin.

Mindhunter on yhdistelmä sarjamurhien tutkimuksen historiaa sekä profiloinnin kehittäjän John Douglasin muistelmia. Teos kuvaa Douglasin elämää ja kehityskaarta ainutlaatuisella uralla, joka vei hänet kuoleman partaalle. Mindhunterin pohjalta on luotu yksi Netflixin tämän hetken suosituimmista sarjoista. Kirjan ensimmäinen osa julkaistiin suomeksi keväällä 2020.


Toisessa osassa on vähemmän Douglasin elämäkertaa. Hyvä, se sopi minulle. Joskin tekstissä on vieläkin paljon paikkoja ja ihmisiä, kollegoja jne, joiden nimet eivät kerro minulle mitään. Ei tietenkään. Niinpä sarjamurhaajien etsintä ja profilointi olikin kirjan parasta antia. Joskus häiritsi, ihan vain hieman, Douglasin omakehu. Toki mies oli yleensä oikeassa, mutta asiat olisi voinut ilmaista toisinkin. 

Lukija on muuten hyvä ja selkeä, mutta minua rupesi ärsyttämään hänen tapansa lausua amerikkalaiset nimet. Ne lausutaan niin kovin "hienosti". Esim. Meksikon tai Kolumbian olisi mielestäni voinut lausua suomalaisittain. Mutta tämähän on vain minun mielepiteeni. 

Mielenkiiintoinen teos tämäkin. Netflixin sarjaa en ole nähnyt.

Linkki ensimmäiseen osaan:

Tämä kirja jakautuu neljään osaan, joissa on kussakin eri päähenkilö. Tämä kirja saattaa rajuilla kuvauksillaan järkyttää herkkiä lukijoita.

..................

Pohjoiskorealainen lääkäri vitsaili sikalassa vieraillessaan: "Pohjois-Koreassa vain porsaat ovat onnellisia." Miehestä raportoitiin viranomaisille. Hänet ammuttiin ja perhe vietiin työleirille.

Kai Myrberg: Pohjois-Koreassa vain porsaat ovat onnellisia, 440 s. / 16 h 1 min -  tietokirja /matkakertomus - ilm. 2021 - Ellisbin äänikirjat - lukija: Jukka Peltola - Minerva Kustannus

Esittelyteksti Minervan sivuilta:
"Kai Myrbergin teos Pohjois-Koreasta on ainutlaatuinen yhdistelmä matkakertomusta ja absurdin valtion vaiheiden kuvausta. Kirja ei kerro vain matkalaisen eriskummallisista kokemuksista, vaan antaa myös tiiviin annoksen tietoa maan historiasta ja kehityksestä, sekä siitä, miten tämä outo valtio toimii.
Turisti matkaa Pohjois-Koreassa tarkasti vartioituna eri kohteisiin ollen mukana eräänlaisessa roolipelissä. Myrberg näkee maatilan, jossa ei ole eläimiä, valtatiet ilman autoja ja kirjaston, jossa ei ole kirjoja. Kaikki ei ole sitä, miltä sen halutaan näyttävän.

Teos etsii vastauksia siihen, miten Pohjois-Korea on kehittynyt maailman suljetuimmaksi valtioksi ja miten Kim Il Sungin aikoinaan luoma järjestelmä on selvinnyt pystyssä tähän päivään asti.
Kirja kuvaa myös tavallisen kansalaisen arkea jatkuvan, kaikenkattavan kontrollin alla. Valtava määrä ihmisiä on surmattu vuosikymmenten saatossa ja moni kärsii nälästä, arkielämän terrorisoimisesta tai vankileirituomiosta ilman oikeudenkäyntiä.
Yhteiskunta on kuitenkin muuttumassa, kun rahan valta kasvaa ja ulkomailta tuleva tieto muokkaa ihmisten ajatusmaailmaa. Mikä on kansan kohtalo, jos maa hajoaa omaan mahdottomuuteensa?"

Mielenkiintoinen ja aika kattava kirja Pohjois-Koreasta. Olen lukenut paljon Pohjois-Koreasta kirjoitettua kirjallisuutta (kts. allaoleva kirjalista), joten ko. kirjassa ei ollut minulle mitään uutta, lukuunottamatta joitakin pieniä yksityiskohtia tai kirjailijan omia matkakokemuksia. 

Joka kerran kun luen Pohjois-Koreasta tuntuu ettei tuollaista maata voi olla olemassakaan. On kuin satukirjaa lukisi/kuuntelisi, kuten kaikki ne epäuskottavat urotyöt joita johtajista on aina kerrottu. Esim. että Kim Jong-il käveli kolmeviikoisena ja puhui kaksi kuukautta vanhana tai että voitti yhdeksänvuotiaana Euroopan pikaveneilymestari -kilpailun ajaen 200 km/tunnissa kilpaveneellä. Huh huh.
Suututtaa myös se, että kansa on nähnyt nälkää ja pieni ylimystö on elänyt yltäkylläisyydessä. Vuosina 1994-1998 sanotaan nälkään tai nälästä aiheutuviin sairauksiin kuolleen 1,5 - 3,5 miljoonaa ihmistä. 
Listaa kauheuksista, epäkohdista ja kaikenlaisista tapahtumista voisi jatkaa loputtomiin, eikä maan asepoltiikkaa uskalla edes ajatella. 

Kauanko kansaa voi pitää pimennossa, kauanko he uskovat "satuihin"? Kolme sukupolvea on hallinnut terrorilla ja itsevaltiaan tavoin maataan. Vieläkö neljäs sukupolvi pystyy samaan? 

STT/AFP: Vuoden 2022 alussa on sanottu, että *) koronaepidemia on lopettanut tyystin senkin vähän ulkomaankaupan mitä Pohjois-Korealla on ollut. YK varoitti jo lokakuussa 2021, että monet ihmiset ovat maassa nälänhädän partaalla. Onko siis odotettavissa samanlainen katastrofaalinen tilanne kuin 1990-luvulla? Sitähän ei kukaan maan ulkopuolella tiedä.
*) Ai niin, mutta virallisestihan Pohjois-Koreassa ei ole edelleenkään todettu yhtään koronatartuntaa!

Edit 13.5.2022 Aamulehti: "P-Korean valtiojohto vahvisti torstaina (12.5.), että maassa on todettu ensimmäinen koronatartunta! (...) Asiantuntijoiden mukaan P-Korea ei ole rokottanut yhtäkään 25 miljoonasta asukkaastaan koronaa vastaan. 

Sujuvasti etenevä teos. 

Mika Mäkeläinen sanoi oman kirjansa ilmestymisen yhteydessä, että tuskin on enää mitään asiaa Pohjois-Koreaan ja samaa sanon Myrbergin kohdalla. 

P.S. Kirjassa puhutaan paljon juche-aatteesta, jota kirjassa ei kiteytetty tai meni minulta ohi. Juche, myös kimilsungismi, on Korean demokraattisen kansantasavallan virallinen valtiodoktriini (oppijärjestelmä). Termi tulee Korean ihmisen itsehallintaa ja omavaraisuutta tarkoittavasta sanasta. Juchen pohjana on marxismi-leninismi ja Kim Il-sungin opetukset. Juche-aatteen keskeisimmät periaatteet ovat 1. riippumattomuus politiikassa 2. omavaraisuus taloudessa ja 3. itseluottamus kansallisessa puolustuksessa. 
(Lähde: Wikipedia) Jos aihe kiinnostaa, niin mm. Wikipeadiassa on selostettu lisää. 

Hyvin paljon samansisältöinen kirja kuin Myrbergin teos, mutta "viihteellisemmin" kirjoitettu ja kuvia sisältäen, on Ylen ulkomaantoimittajan Mika Mäkeläisen Silmiinnäkijänä Pohjois-Korean kulisseissa

Ohessa myös muutamia linkkejä viime vuosina lukemiini Pohjois-Korea -aiheisiin teoksiin:
Anna Fifieldin kirjoittama tietokirja: Loistava toveri Kim Jong Un

Michael Palinin tietokirja ja matkakertomus: Pohjois-Korean päiväkirja

Tositarina, Ji Seong-HoPako jonka piti olla mahdoton

Hyvä dekkari, jossa myös tietoa. Sijoittuu Amerikkaan ja Pohjois-Koreaan: D.B. JohnPohjoisen tähti

Lisäksi olen lukenut muitakin, joista ei ole arvostelua/linkkiä. Kaikkia en ehkä muista, mutta nämä ainakin: 
Heyonseo Lee: Seitsemän nimen tyttö - Pakoon Pohjois-Koreasta
Shin Dong-hyuk (Blaine Harden):  Leiri 14: pako Pohjois-Koreasta
Bandi; Syytös - 7 kertomusta Pohjois-Koreasta
Eusun Kim: Pohjois-Korea - yhdeksän vuoden pakomatka helvetistä
Magnus Bärtås & Fredrik Ekman: Hirviöidenkin on kuoltava 
Masaiji Ishikawa: Pako helvetistä 
Paul Fischer: Rakastettu johtaja ylpeänä esittää
Barbara Demick: Suljettu maa; Elämää Pohjois-Koreassa
Kenji Fujimoto: Diktaattorin keittiömestari

+++++++
Tietokiirjailija, merentutkija
Kai Myrberg, synt. 1962, toimii Suomen ympäristökeskuksen johtavana tutkijana sekä Klaipedan yliopiston professorina vuodesta 2015.
Myrberg sai vuonna 2020 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon kirjasta Itämeri ja ihminen - Tammi 2019 (kirj. yhdessä Matti Leppärannan kanssa)

******
Ilmestyneet teokset:
Myrberg on julkaissut kahdeksan kirjaa ja yli 40 kansainvälisesti referoitua artikkelia. Ohessa viimeisimpiä teoksia:
Meret, maapallon siniset kasvot Ursa 2014 (yhdessä Matti Leppärannan kanssa) - Itämeri ja ihminen Tammi 2019  (yhdessä Matti Leppärannan kanssa) - Pohjois-Koreassa vain porsaat ovat onnellisia Minerva 2021 - Viimeinen paraati Pjongjangissa - Luhistuuko Pohjois-Korea? 2022

Kommentit

  1. Pidin noista Douglasin Mindhunter-kirjoista. Minullekin itse profilointityö oli se kiinnostava osuus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se jotenkin käsittämätöntä kuinka tarkkaan pystytään profiloimaan nykyään. Onneksi!

      Poista

Lähetä kommentti