D. B. John: Pohjoisen tähti - dekkari kauno- ja tietoelementein

Salaliittolainen nauru levisi huoneessa. "Silloin me syötämme jenkeillemme alkupaloiksi uhkaa, pääruuaksi väärää informaatiota ja jälkiruuaksi makeita lupauksia."

D. B. John, Pohjoisen tähti, 528 s. - suom. ilm. 2020 - Star of the North 2018 - suomennos: Krstiina Vaara - kansi: Mika Tuominen - Bazar Kustannus ********* kirjaston kirja

Kirja alkaa:
- Meri oli tyyni sinä päivänä, kun Soo-min katosi.
Tällöin elettiin vuotta 1998.

Washington 2010
Jenna Wlliams on alipainoinen kolmekymmentävuotias Washington DC:n Georgetownin yliopiston tutkija ja tohtori. Jenna on puoliksi korealainen ja puoliksi afrikkalais-amerikkalainen. Isä oli kuollut, kaksoissisko Susie kadonnut ja Han-äiti oli taantunut lapsekkaaksi siskon katoamisen jälkeen.
Eräänä päivänä Jennan pitämä yliopistoluento keskeytetään, sillä Jennaa tapaamaan tulee mies, jolla on erikoinen pyyntö. Mies pyytää värväytymään CIA:han. Mies oli tuntenut isän niin hyvin, että oli ollut tämän bestmanina ja lisäksi he olivat palvelleet yhdessä mm. signaalitiedustelussa Yhdysvaltain 8. armeijassa, Soulissa. Muutenkin mies tuntui tietävän perheen asiat menneisyydestä nykyisyyteen. Mutta miten isän tunteminen liittyy asiaan ja miksi juuri Jennaa pyydetään tiedustelupalveluun?

Jenna miettii tovin ja päätyy vastaamaan myöntävästi. Osaksi koska ajatteli, että voisi selvittää samalla kadonneen sisarensa mysteeriä. Nimittäin jos saa komennon lähteä Koreaan.

Rangaistusleirillä, Ryanggangin maakunnassa Pohjois-Koreassa, työskentelee rouva Moon. Rouva oli entinen kokki, mutta kun Isä kuoli, maailma muuttui. Rouva Moon tarpoi päivittäin metsään löytäkseen jotain mitä syödä: nokkosia, vadelman lehtiä, tammenterhoja.
- Nälänhätä syveni, ja hänen löytämänsä ruoka ei riittänyt. Sinä päivänä, kun hän näki kylän lapsia nyppimässä häränpaskaa löytääkseen siitä sulamattomia siemeniä ruuakseen, jokin hänen sisällään muuttui, ja lopullisesti.

Eräänä päivänä rouva löytää pellolta avustuspaketin.
- Hän kuunteli varmistuakseen, että oli yksin. Ei kuulunut mitään. Vain metsän rasahduksia ja *)turturikyyhky, joka räpytteli yhtäkkiä ylöspäin. Hän viilsi muovikassin auki sieniveitsellään ja tunnusteli sen sisältöä...

Ottaako muovipussi vai ei? Jos pussi tai osakin sen sisällöstä löydetään rouvan hallusta on seurauksena kuolema. Kannattaako riskinotto?

Jollei rouva Moonin elämä ole helppoa, niin vain harvan elämä Pohjois-Koreassa on.

Sen saa tuta myös Cho Sang-ho, Korean kansanarmeijan eversti, joka elää eliitin etuoikeutettua elämää vaimonsa ja poikansa kanssa. Cholla on veli, jolla myös näyttäisi menevän hyvin, sillä tämä on valittu maan johtovirkaan. Tämä tarkoittaa, että molempien tausta tullaan tutkimaan tarkoin.
Pohjois-Koreassa nimittäin pitää olla tahraton menneisyys kolmen sukupolven ajalta. Mutta onko veljeksillä?

- "Toisinajattelijoiden ja luokkavihollisten jälkeläiset, olivat he sitten keitä hyvänsä, täytyy tuhota kolmanteen sukupolveen asti" (Kim  Il-sung, 1970 )

Sitten Cho lähetetään Amerikkaan tehtävänään viedä eräs paketti suurlähettiläälle sekä vastaaottaa lahjoituksia ja korvauksia. Arvannette mikä oli uhkana, ydinase. Cho on ihmeissään matkalla lentokentältä hotelliin. Mitä kaikkea vihollisilla eli amerikkalaisilla onkaan. Cho on kuitenkin tarkoin vartioitu, ei ole lupa lähteä yksinään vaeltelemaan ja hotellihuoneesta oli takavarikoitu television kaukosäädin.
Miten mahtavat neuvottelut sujua? Ja mitä on Chon viemässä paketissa?

Mitä Jenna puolestaan joutuu CIA:n leivissä tekemään?

Pohjoisen tähden varasin kirjastosta jo vuonna 2018, mutta ilmestyi vasta nyt. Kirjaa varten on tehty runsaasti taustatyötä ja teos sisältää paljon tietoa. Tosin alkuperäinen teos ilmestyi 2018, joten kirja on "maannut" jossain muussa työvaiheessa, esim. suomentajalla? Teosta  markkinoidaan trillerinä ja sitähän se on, mutta on myös kaunokirjallinen teos, joka koostuu yllämainittujen henkilöiden tarinoista. Ja trillerin ja kaunon lomassa on paljon tietoa. Osa kirjan elementeistä pohjautuu tosiasioihin, joista on kerrottu kirjan lopussa. Tarinoita ja tapahtumia on paljon, mutta ne etenevät kiinnostavasti ja jännittävästi ja loppupuolella vauhti vain kiihtyy ja kiihtyy. Kirjailija yhdistää hyvin fiktion ja faktan.
Tässäkin opuksessa on kiitettävät 528 sivua, mutta en valita. Tosin paikoin oli aika yksityiskohtaista tietoa/tekstiä (oliko liikaa?). Kestin sen.

Kirjaan on upotettu niin paljon Pohjois-Korea -tietoutta, että olin todella tyytyväinen, että olen lukenut muutamat tietokirjat, joissa on avattu nykypäivän Pohjois-Koreaa. Oli paljon helpompi seurata kirjan tapahtumia ja sain enemmän irti tarinoista. Olen myös lukenut mm. alempana mainitsemani Heyonseo Lee: Seitsemän nimen tyttö - Pakoon Pohjois-Koreasta, joka kertoo Pohjois-Koreasta toisesta näkövinkkelistä eli maasta pakenemaan päässeen kannaltaOman blogini linkkiä tähän ei ole, mutta voit lukea kirjasta esim. Kirjan pauloissa -blogista (linkki alla).

Pohjois-Korea oli kummitutalo. Avaa ovi, niin löydät kauhuja sen joka huoneesta kellarista ullakolle...

P.S. Turturikyyhky on pienikokoinen, Suomessa harvinainen kyyhkylaji.

-----------------
Linkit:

Heyonseo Lee: Seitsemän nimen tyttö - Pakoon Pohjois-Koreasta
http://kirjanpauloissa.blogspot.com/2016/12/hyeonseo-lee-seitseman-nimen-tytto.html

Alla olevien kirjojen kirjoittajat ovat molemmat myös vierailleet usein Pohjois-Koreassa.

Anna Fifield: Loistava toveri - Kim Jong un
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2019/12/anna-fifield-loistava-toveri-kim-jong.html

Mika Mäkeläinen: Kimlandia - Silminnäkijänä Pohjois-Korean kulisseissa.
https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2019/04/mika-makelainen-kimlandia.html

++++++++
Pari sanaa kirjailijasta ja kirjan synnystä:
D. B. John, on syntynyt Walesissa ja asuu nykyään Lontoossa. David aloitti lakimiesopinnot, mutta siirtyi sitten kustannusmaailmaan lastenkirjojen kustantajaksi. David John on käynyt usein Pohjois-Koreassa ja asunut Eteälä-Koreassa.
Pohjoisen tähteen kirjailija sai inspiraation Pohjois-Koreaan vuonna 2012 tekemänsä matkan jälkeen. Matkaseurueelle oli esitelty joitakin Kimin kultin päivittäisiä rituaaleja. Esimerkiksi, joka päivä piti asettua riviin kumartamaan jollekin lukuisista Kim Il-sungin patsaista. Kieltäytyminen olisi voinut saattaa oppaat vaikeuksiin.

*********
Suomennetut teokset:
Pohjoisen tähti 2020 - Jatko-osaa kirjoitetaan.

Seitsemän nimen tyttö - Pakoon Pohjois-Koreasta (yhdessä Heyonseo Leen kanssa) 2015

Suomentamaton esikoisteos Flight from Berlin 2012

^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit

Lähetä kommentti