20+1 kirjavinkkiä isänpäivään - kirjakoosteet

 

Isänpäivälahjaksi naisten kirjoittamia kirjoja.

Miksi miehille suositellaan vain miesten kirjoittamia teoksia? Näin oli mm. erään kirjakaupan mainoksessa. Tämä on nyt vastaveto. Lisäksi on ollut toiveita, että isälle vinkattaisiin vain naiskirjailijoiden kirjoja. Tuumasta toimeen ja tässä on vuoden aikana lukemistani uutuuksista 20 +1 teosta isänpäivälahjavinkeiksi - tai miksei muulloinkin ja tietysti myös naisille.  

Listassa on kotimaisia ja ulkomaisia kirjoja; dekkareita, proosaa, tietokirjoja ja historiaa. 

Kirjoista on nimet ja lyhyt kuvaus. Tarkemmat sisältötiedot voi lukea huoleti linkin takaa, sillä juonipaljastuksia ei ole. 

1. Anna Fifield: Loistava toveri Kim Jong Un, 382 s. - suom ilm. 2019

Kirja on kattava opus Kim Jong Unista, ja siitä kuinka miehestä kasvoi julma valtionjohtaja. Miehestä, joka on saanut Pohjois-Korean pysymään koossa. Ja siitä miten ja miksi Kimin suku on onnistunut luomaan ja ylläpitämään tällaisen dynastian.

https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2019/12/anna-fifield-loistava-toveri-kim-jong.html

2. Leelo Tungal: Toveri lapsi, 255 s. - suom.ilm. 2019 

Tositapahtumiin perustuva kirja kertoo 1950-luvun Neuvosto-Eestistä pikkutytön silmin.

https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2020/01/leelotungas-toveri-lapsi.html

3. Eeva Klinberg: Syvän maan juuret, 472 s. - ilmestynyt 2020

Kirja kertoo Ernest Greystä 1974 New Yorkissa ja Alabamassa sekä 1930-luvun orjuuden ajasta.

https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2020/02/eeva-klingberg-syvan-maan-juuret-hyva.html

4. Virpi Hämeen-Anttila: Paino, 232 s. - ilmestynyt 2020

"Kirja kertoo eroon pääsemisestä, irtoamisesta, vapautumisesta siitä, mikä on painanut minut kyyryyn. Monet minua litistäneet asiat ovat liittyneet painooni eli kiloihin, joita vaaka näyttää, kun astun sille." Näin sanoo Virpi Hämeen-Anttila kirjan alussa. Ei ole laihdutus- tai elämäntapaopas.

5. Outi Hongisto: Veljet - Amir 336 s. - sarjan avausosa - ilmestynyt 2020

Pakistanilaiset maahanmuuttajaveljekset, joista toinen on poliisi ja toinen lain väärällä puolella. Paljonko veljesrakkaus vaikuttaa?

https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2020/04/outi-hongisto-veljet-amir-dekkari.html

6. Jane Harper: Luonnonvoimat, 400 s. -  2. osa Aaron Falck -sarjaan, mutta voi lukea itsenäisenä teoksena, suom. ilm. 2020  

Eräästä firmasta lähtee viisi miestä ja viisi naista vaellukselle Giralangin ylängölle, luonnonpuistoon. Miehillä on eri reitti kuin naisilla, mutta loppukohtaamispiste on sama. Yksi ei palaa takaisin. Tapahtumapaikka on Australiassa. 

https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2020/04/jane-harper-luonnonvoimat-dekkari-2-osa.html

7. Joyce Carol Oates: Elämäni rottana, 414 s. - suom. ilm. 2020

Lähellä Niagaran putouksia asuu perhe, jossa elää isä, äiti ja seitsemän lasta: Jerome Junior, Miriam, Lionel, Les, Katie, Rick ja Violet Rue, kuopus, kirjan päähenkilö ja kertoja. Sitten yksi lapsista näkee jotain, jonka paljastaa, vaikka oli sovittu ettei. Lapsi, rotaksi ja vasikaksi haukuttu, karkotetaan perheestä rangaistukseksi. 

https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2020/04/joyce-carol-oates-elamani-rottana-hyva.html

8. Hallie Rubenhold: Viisi - Viiltäjä-Jackin tuntemattomat uhrit. 390 s.  + 8 kuvasivua -  suom. ilm. 2020 

Polly, Annie, Elizabeth, Catherine ja Mary Jane on murhattu syksyllä 1888. Kirja on järisyttävä teos näiden naisten todellisesta elämästä. Paitsi naisia ja heidän taustaansa kirjassa käsitellään paljon myös tuon ajan historiaa ja ilmiöitä. Millainen oli köyhien ja syrjittyjen yhteiskunta.

https://kirjarouvanelamaa.blogspot.com/2020/06/hallie-rubenhold-viisi-viiltaja-jackin.html

9. Elina Backman: Kun kuningas kuolee, 494 s. - ilm. 2020 - sarjan aloitus
Kirja on Elisan Kirjan Vuoden kotimainen kirja 2020 kirjallisuuspalkinnon Vuoden tulokas 2020 -kategorian voittaja.
 
Eletään aikajanoilla 1989 ja 2019. Päähenkilöinä toimittaja Saana Havas ja KRP:n rikosylikomisario Jan Leino.


10.  Tiina Saari & Maiju Majamaa: Ei jälkeäkään - 11 suomalaista kadonnutta ja kaivattua, 276 s. ja 8 kuvasivua - ilmestynyt 2020

Esipuheesta poimittua: Nimensä mukaisesti kirja kertoo yhdentoista kadonneen suomalaisen tarinan. Osa heistä on löytynyt tavalla tai toisella, osa on kirjan ilmestyessä yhä kadoksissa. Tekijät halusivat kirjoittaa teoksen, jossa kertovat kadonneiden elämäntarinat ja antaa äänen heidät menettäneille. Kirjailijat halusivat myös nostaa esille sen, että aina kadonnutta ei kaivata.


11. Camilla Grebe: Varjokuvat, 459 s. - 4. osa  - suom. ilm. 2020
Varjokuvat kuuluu sarjaan, mutta kirjan voi myös lukea itsenäisenä teoksena. Osissa esiintyy samoja henkilöitä, joista jotkut ovat enemmän pääosissa kuin toiset. Joten tämänkin kirjan kohdalla suosittelen lukemaan järjestyksessä. Linkissä alimmaisena edelliset teokset.
Varjokuvat on Ruotsin paras rikosromaani 2019 ja voitti parhaan pohjoismaisen rikosromaanin 2020 Lasiavain-palkinnon.

Tapahtumat sijoittuvat välille 1944 - 2019. Poliisisisar Elsie Svenns, konstaapeli Britt-Marie Odin, profiloija Hanne Lagerlind-Schön ja rikosylikonstaapeli Malin Brundin ovat oman aikansa vahvoja naisia, jotka yrittävät pärjätä työelämässä tölväilyistä huolimatta. 
Naisten tarinat kulkevat sulavasti erikseen ja yhdessä ja kaikkia yhdistää tavalla tai toisella mystinen murhaaja 75 vuoden takaa. 


12. Paula Nivukoski: Mainingin varjo, 381 s.  - ilm. 2020
Mainingin varjo elää nimensä mukaisesti varjossa. Se kertoo luonnosta, rakkauden voimasta, väärintekemisen ja väkivallan peloista, yksinäisyydestä, toivosta ja kaipuusta - jonain päivänä kaikki tulee olemaan paremmin.
Vahvaa kerrontaa. Luonto silmien edessä mahtavana, pelottavana, mutta kauniina. Meri ja sen mahti. Kalliot, tuulen tuivertamat puut. Tarina sijoittuu vuoteen 1911.


13. Marie Benedict: Rouva Einstein, 355 s. - suom. ilm. 2020

Kirja kertoo Albert Einsteinin ensimmäisen vaimon taistelusta miesvaltaisella alalla ja opinahjoissa, joihin ei normaalisti naisia edes hyväksytty. 
Vuonna 1896 serbialainen neiti Mileva Marić on astumassa ainoana naisena Zűrichin Teknillisen korkeakoulun luokkaan. Mileva haluaa kiihkeästi valmistua tiedenaiseksi. Luentosalissa Mileva kohtaa Albert Einsteinin. Kuinka suuri osa Milevalla on ollut suhteellisuusteorian luomiseen?


14. Anna Soudakova: Mitä männyt näkevät, 244 s. - ilmestynyt 2020
Kirja käsittelee viiden sukupolven vaiheita ja etenee kronologisesti 1930-luvun Leningradista 2000-luvun Turkuun. Kuvailujen lisäksi kirjassa on mukana kirjeitä sekä dokumentteja. Päähenkilönä Juri, jolta lapsena vietiin sekä isä että äiti. Aikunen Juri haluaa selvittää vanhempiensa kohtalon. 
Romaani pohjautuu Soudakovin isoisän elämäntarinaan


15. Anni Kytömäki: Margarita, 582 s. - ilmestynyt 2020

Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1940- ja 1950-luvuille Kankaristoon, Vehkasaloon ja Helsinkiin. Kertojina Senni, Mikko ja Antti. Rankkoja ihmiskohtaloita, mutta myös kaunista luontoa. Kirja, josta ei voi sanoin kertoa, se pitää lukea ja etenkin itse kokea.


16. Tuire Malmstedt: Enkelimetsä, 308 s. - ilmestynyt 2020 
3. osa Isa Karos -sarjaan. Kirja on tämän vuoden parhaimpia kotimaisia dekkareita. Kannattaa lukea sarja alusta, sillä kaikki osat ovat hyviä. Aiemmat kaksi osaa löytyvät linkin takaa.

Kirjassa on neljänlaisia lukuja: normilukuja (Savonlinna 2018), jotka kertovat perustarinaa. 
On otsikoimattomia "jonkun" lukuja, joissa "joku" touhuaa outoja asioita.
On lapsen kertomia lukuja (Lapsuudestani), joissa äiti ja lapsi pelkäävät isän käytöksen takia. Ja on Marinmaa 1674 -lukuja (Laulu lumesta).
Päähenkilönä kaikissa osissa on ylikonstaapeli Isa Karos, Savonlinnan poliisista.


17. Suvi Piiroinen: Routamorsian, 293 s.  - 
3. osa Rossi & Peura -sarjaan - ilmestynyt 2020
Tämäkin sarja kannattaa aloittaa alusta. Edelliset osat löytyvät linkin takaa. Pääosissa rikoskomisario Väinö "Väiski" Rossi ja rikosylikonstaapeli Robert "Rob" Peura, Joensuun poliisista. Tällä kertaa he tutkivat kadonneiden tapauksia.


18. Oyinkan Braithwaite: Sisareni, sarjamurhaaja, 233 s. - musta komedia, dekkarimausteilla - suom. ilm. 2020
Ayoola ja Korede ovat sisaruksia. Toinen kaunis, toinen ei. Toinen järkevä sairaanhoitaja, toinen luonnonlapsi, oman tiensä kulkija, miesten hyväksikäyttäjä sekä sosiopaatti. Kauniin sisaren miesystäville tuppaa käymään huonosti ja kun Ayoola tarvitsee apua jälkien siivoamiseen, niin kehen turvautuu: isosiskoon. 


19. Carina Saintz-Borgo: Caracasissa on vielä yö - 208 s. - suom. ilm. 2019
Elämää Venezuelassa kuvattuna 38-vuotiaan Adelaida Falcónin silmin. Millaista on elää vallankumousaikaa, jolloin sairaaloissa ei ole enää lääkkeitä, pankkijärjestelmä on kaatunut, ruokaa ei ole, oma koti saatetaan takavarikoida ja ulkona on vaarallista liikkua. Väkevä ja rujo fiktiivinen kertomus. Kirjailija on syntynyt ja asunut Venezuelassa ja nykyään asuu Espanjassa.


20. Simone Buchholz: Verikuu, 270 s. - 3. suomennos -  suom. ilm. 2020
Päähenkilö on 34-vuotias Chastity Riley, joka työskentelee Hampurin syyttäjänvirastossa. Chastity on omanlaisensa kaikkine paheineen, mutta hoitaa aina työnsä hyvin. Tällä kertaa Chastity sattuu tulemaan liikenneonnettomuspaikalle plus saa ilmoituksen, että erään viraston edessä on häkkiin teljetty alaston mies.
Saksalainen dekkarisarja, joka eroaa monin puolin kotimaisista ja pohjoismaisista dekkareista. Kannattaa tutustua. Edelliset osat mainittu linkissä.


Bonuksena kirja lukemattomien kirjojeni pinosta. Teos, joka varmaan on mielenkiintoinen, ja jonka lukemista itsekin odotan:
21. Maria Pettersson: Historian jännät naiset - merirosvoja, meedioita, varkaita ja vakoojaprinsessoja, 502 sivua, joista osa kuvia. Ilmestynyt 2020 - Atena 


                                                                    Hyvää isänpäivää!

^^^^^^^^^^
kirjarouvanelamaa.blogspot.com
https://www.facebook.com/kirjarouvanelamaa/
Insta: #pirittaolen
Pinterest
Twitter

Kommentit

  1. Kiitos mahtavasta lahjavinkkilistasta, josta todellakin löytyyjokaiseen makuun.
    Mieheni lukee parhaillaan Suvi Piiroisen Routamorsianta ja tykkää kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos tuntuu käypäseltä. Piiroisen kirja on hyvä!

      Poista
  2. Kiitos mahtavasta lahjakirjaluettelosta, josta taatusti löytyy sopivaa luettavaa jokaiseen makuun. Mieheni lukee parhaillaan Suvi Piiroisen Routamorsianta ja tuntuu tykkäävän kovasti.

    VastaaPoista
  3. Minäkin odotan kovasti, että saan luettavaksi tuon Historian jännät naiset.
    Kiitos hienosta isänpäivälahjakirjalistasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se vaikuttaa kyllä tosi mielenkiintoiselta kuvineen päivineen.

      Poista

Lähetä kommentti